Blu-ray kuolemassa odotettua nopeammin

Keskustelu osiossa 'Blu-ray sekä UHD -laitteet' , aloittajana simaaa, 02.05.2014.

 1. noeikujoo

  noeikujoo Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 490
  Saadut tykkäykset:
  38
  Eroa Blu-rayn ja UHD välillä toki on, mutta ei niin paljon kuin DVD:n ja Blu-rayn välillä. Omaan silmään hyvin tehty Blu-ray näyttää hyvältä, jos lähdemateriaali on laadukas. En kaipaa yhtään tarkempaa kuvaa elokuvia videotykillä katsoessani. Lisäksi kun ottaa huomioon sen, että monien uusien elokuvien cgi efektit on tehty 2K tarkkuudella, niin 4K:n ero taitaa olla usein vaan nimellinen. Eri juttu tietenkin vanhemmat filmille kuvatut leffat. Täältä voi katsella, mitkä 4K leffat ovat aitoja, ja mitkä eivät -> https://4kmedia.org/real-or-fake-4k/
   
  Jupe tykkää tästä.
 2. tmtm

  tmtm Member

  Liittynyt:
  16.10.2008
  Viestejä:
  187
  Saadut tykkäykset:
  11
  Resoluutioero ja sen huomaaminen riippuu materiaalista, laitteista, katsomisetäisyydestä ja ihan katsojan silmistä. UHD:n paremmat värit tuovat oman lisänsä. HDR-kuva sitten paljon selvempi erottaja, mutta teoriassa tässä on mahdollisuus aikamoiseen revisionismiin, vaikkei todellisuudessa siihen yleensä olla sorruttu. Yksi iso ero näiden formaattien välillä jää yleensä kuitenkin mainitsematta. UHD:n kuva on pakattu paljon fiksummin, jolloin Blu-rayta usein vaivaavat artifaktit ovat paljon lievempiä. Jä tämä on itselleni erittäin jees. Mutta esim HBO-asiakkaita tämä tuskin kiinnostaa.
   
 3. noeikujoo

  noeikujoo Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 490
  Saadut tykkäykset:
  38
  Isolla kuva resoluutioiden erot kyllä varmaan huomaa helpommin, mutta videotykillä HDR ja SDR:n ero jää yleensä pienemmäksi kuin hyvillä HDR telkkareilla. Itsekin ostaisin mielelläni 4K tykin, jos eivät olisi niin kallita. Itselle kuitenkin tuo 110" ääntä läpäisevä cinemascope screeni tarjoaa sen verran mukavia elokuvaelämyksiä, että en tule vaihtamaan sitä ihan heti pieneen telkkariin. Blu-ray minusta tarjoaa hyvän hintalaatusuhteen. UHD olisi varmaan vielä parempi, mutta sitten pitäisi hankkia monen tonnin UHD tykki ja alkaa tilailemaan kalliimpia UHD elokuvia, kun tällä hetkellä vanhempia Blu-Ray elokuvia saa 3-5€/kpl hintaan. Katselin tuossa joku aika sitten Star Wars Episodit 4-6 Blu-ray:lta, mikä oli hyvinkin vaikuttava audiovisuaalinen kokemus valkokankaalta katsottuna. Oli vaikea uskoa, että nuo elokuvat on tehty jo n. 40v sitten.

  Se on kyllä totta, että UHD:n HEVC/H.265 on tehokkaampi kuin Blu-ray:lla käytetty H.264/VC-1/MPEG2, minkä vuoksi joissakin tapauksissa UHD voi olla kuvaltaan parempi, vaikka itse elokuva ei olisikaan aito 4K. Mutta oman silmään Blu-ray:n pakkausvirheet eivät ainakaan ole olleet mitenkään häiritselviä.
   
  Viimeksi muokattu: 06.06.2019
 4. Snäckby

  Snäckby Well-Known Member

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  1 119
  Saadut tykkäykset:
  45