BK Electronics XXLS400

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Zammy, 06.05.2009.

 1. cxt2

  cxt2 Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2007
  Viestejä:
  699
  Saadut tykkäykset:
  0
  On sillä se merkitys,ettei kaikki halua ostaa muutakuin subin setin jatkeeksi!Jos se kuullostaa hyvältä ilman mittareita,niin ok.Varmaan moni halvempikin kuullostaa hyvältä ja jos siihen paremmuuteen vaaditaan jotain mittarimikkoa,niin se menee PN osastolle;)
   
 2. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 543
  Saadut tykkäykset:
  478
  Just.

  Ja jakotaajuuden, volumen (gainin) ja vaiheen säätäminen oikein on siis turhaa? Perussäätönä vaatii sen parinkympin SPL mittarin ja hetken aikaa. Lopputuloksena subi integroituu oikein pääkaiuttimiin ja kuulostaa siten "parhaalta mahdolliselta" ainakin säätäjän kykyjen ja kuuntelutilan asettamissa rajoissa.

  En nyt todellakaan tarkoittanut, että mittaustuloksilla pitäisi perustella laatu, vaan että säätö pitäisi tehdä kohdalleen, ennenkuin alkaa arvioimaan. Ei mitään REW/laptop/vesiputous menoa, vaan edes ne perussäädöt. Eihän sitä muuten edes tiedä, kuinka hyvältä oma subi oikeasti voi kuulostaa. Ensin upotetaan satoja euroja subbariin, mutta ei käytetä puolta tuntia sen säätämiseen oikein.

  Jos korvakuulolta säädetty SVS PB-13 Ultra kuulostaa huonommalta kuin vaikka BK:n Gemini, onko Gemini sitten parempi vai sattuiko Geminin säädöt vaan osumaan paremmin kohdalleen?
   
 3. Ric

  Ric Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.03.2009
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko sulla palkokasveja nenässä jumissa vai mikä on ongelma?

  Toinen antaa kirjoituksensa mukaisesti "pikaisen testauksen" jälkeen positiivisia mietteitään subbarista, jota pystyy vertaamaan edelliseen varmaan ilman että on säätänyt aivan kaikkea juuri optimaalisesti (ja uskon että joitain säätöjä on tehtykin). Valtaosalla meistä ei ole mahdollisuuksia sijoittaa subbareita just sinne, missä se soi parhaiten (WAF), tai omistaa kaikkia mahdollisia mittalaitteita järjestelmän optimoimiseksi, mutta kai sitä silti voi erottaa laadukkaamman subbarin toisesta?

  Sitä paitsi mies on tekemässä mittauksia myöhemmin, minkä jälkeen voi varmaan tarkentaa arvioitaan. On kieltämättä kamalaa kun sun päivä meni pilalle kun toinen kehtasi meni laittamaan tästä subbarista ensivaikutelmia foorumille, jossa ei ko. vehkeestä kovin paljon ole juttua... *niisk*
   
 4. JS83

  JS83 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  No tottakai se SVS:n miestä harmittaa kun BK:n subbari jo pikaisella testauksella osoittautuu hyväksi...
   
 5. cxt2

  cxt2 Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2007
  Viestejä:
  699
  Saadut tykkäykset:
  0
  No,kai jokainen nyt ne perussäädöt,vähintäänkin nupeista siihen vääntää korvakuulolla.Kuten tarkoitinkin....
   
 6. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 543
  Saadut tykkäykset:
  478
  Luepas taaksepäin:
  a) omistan itse tällä hetkellä BK:n XLS200
  b) uskon, että XXLS400 on kelpo peli
  c) on itselläkin harkinnassa, josko vaihdan siihen.
  En tiedä millä perusteella olen sitten SVS:n mies..

  Mielelläni kuulisin joltakulta perustellun arvion laitteen laadusta - ja harkitsen sen perusteella pyydänkö lainaan itse kuultavaksi. Sen sijaan en ymmärrä, mitä arvoa tällaisella "just kannoin 650e kapistuksen kotiin ja vitsi kun kuulostaa hyvältä" arvostelulla on. Jos kaveri olisi yhtä heppoisin perustein haukkunut pöntön pystyyn, varmasti aika moni olisi ollut kiinnostunut, miten se on sijoitettu ja säädetty, ja millä perusteilla se muka on huono. Mutta koska teksti oli ylistystä, niin perusteluja ei tarvita?
   
  Viimeksi muokattu: 28.07.2009
 7. mrdj

  mrdj Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.06.2003
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eilen saimme kaverin kanssa suoritettua subin tarkemman sovituksen kaiuttimien kanssa käyttäen REW:a. Emme mitanneet itse subin ominaisuuksia vaan sovitimme sen nykyiseen järjestelmään.

  Mittaukset suoritettiin 3 todelliselta kuuntelupaikalta sekä yhdeltä mahdolliselta kuuntelupaikalta käyttäen Radio Shackin 33-450 SPL mittaria sekä RoomEQ Wizardia. Mittausalue 15Hz - 200Hz, 70dB. Mittaamalla todettiin myös alkuperäinen subbarin sijoituspaikka parhaaksi seitsemästä eri testauspaikasta. Tähän ei tosin lasketa aiva mielivaltaista "tuohon sitä ei TODELLAKAAN laiteta" paikkaa, joka oli kaikissa mittauksissa paras.

  Korvakuulolta subbariin tekemäni säädöt olivat itseasiassa hyvin lähellä mittaamalla saamiamme säätöjä. Subin asetuksista muutettiin vaihe 120 asteeseen, joka todettiin mittaamalla parhaaksi kaikissa kolmessa kuuntelupaikassa. Suurimmat muutokset teimme käytössä olevan Yamaha RX-V740 asetuksiin.

  Käytössäoleva tila on jokseenkin haastava, koska akustointia ei rakentaja toimesta ole juurikaan tehty ja huoneen muoto vaikuttaa äänen käyttäytymiseen melkoisesti. Olohuone avautuu keittiöön ja eteiseen joten subin sijoitukselle ei ole montaa mahdollista paikkaa. Kuitenkin loppupelissä "hallitus" sijoituspaikan ratkaisee. Esimerkiksi sohvalla kuunnellessa noin 40Hz kohdalla tulee kunnon potku. Sohva ja subi ovat saman harkkorakenteisen seinän varrella, joten seinä vahvistaa merkittävästi tuota taajuusaluetta.

  Mittaustuloksia voi käydä vilkuilemassa täällä. Jostain syystä mittaustuloksissa on kummia piikkauksia esim. 120Hz tienoilla, ja niihin pitää hieman perehtyä tarkemmin. Epäilen että huone "ei vaan toimi". :hitme:

  Kun saimme mittaukset eilen suoritettua niin itse musiikin ja leffojen testaamiselle ei jäänyt aikaa, koska naapurit olivat varmasti jo unten mailla, joten jatkan musiinkin ja leffojen testituloksilla myöhemmin. :thumbsup:
   
  Viimeksi muokattu: 30.07.2009
 8. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 543
  Saadut tykkäykset:
  478
  Kiitoksia perusteellisesta dokumentoinnista vasteen osalta. Tässä vaiheessa odotan ihan oikeasti mielenkiinnolla kommentteja kuuntelusta käytännössä, kun perusasiat näyttävät olevan kohdallaan. Korvat kuitenkin kertoo enemmän kuin mittarit, ts. samoilla mittaustuloksilla on kuitenkin kuultu eri asioita (tästä ei kannata aloittaa debattia tässä).

  Sen sijaan pieni pettymys tuo toiston ulottuvuus, silmämääräisesti 30hz tienoille tulee varsin hyvin, mutta sitten putoaa kuin kivi jossain 25hz paikkeilla. Mittaajalla varmaan olisi tarkat -+3db rajat? Tottakai XLS200 (vailla antimoden lifitä) tulee sama syöksy jo huomattavasti aiemmin, mutta monoliitin sisäänkantamisesta ei ole huonon WAF kertoimen vuoksi toivoakaan. Toivoin XXLS400 tuottavan ainakin "in-room" tuonne 20hz asti ilman vaimentumista, mutta näin ei ilmeisesti ole, valmistajan lupauksista huolimatta.

  Käytitkö muuten vahvistimen vai subbarin jakaria (vai molempia)? Lukemani mukaan BK:n jakosuotimet on ainakin pikkuveli-mallissa vaikuttaneet harmillisen paljon myös toiston alarajaan, vaikka periaatteessa pitäisi säätää vain ylärajaa.

  Antimoden lift 25 muistaakseni lupailee 4-8db nostoa 15-25hz alueelle, mutta se taitaa vaikuttaa huomattavan ylös muutoinkin, jolloin seurauksena sitten saattaisi olla ylöspäin laskeva vaste subwooferin osalta, ehkä.
   
 9. mrdj

  mrdj Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.06.2003
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mittadata löytyy omalta HTPC:lta jolla mittaukset tehtiin. Kunhan rallit väistyvät niin on aikaa paremmin käydä sitä läpi.

  Vahvarin jakotaajuuden säätöä emme eilen löytäneet ja asiaa ihmeteltiin mittailessa, että eikö kyseisessä vermeessä voi tuota säätää kunnolla. Subbarista oli jakari kytketty päälle.

  Tosin nämä ongelmat poistunevat seuraavassa päivityksessä, kun kaiuttimien vaihto Genen 8020 ja/tai 8030 sarjalaisiin toteutuu (vaimo ainakin innostui huomattavasti kun sanoin ko. mallia löytyvän myös valkoisena :cool:). Tällöin kaikki säädöt voin toteuttaa HTPC:n kautta, kun välissä ei tarvita tuota vahvaria.

  Antimode heitettiin eilen kanssa ilmoille, mutta pitäisi melkeen testata ennen ostoa ettei tee turhaa investointia. Kuten mainitsin aiemmin, käytettävä tila on melko haasteellinen ja matalimmat äänet häviävät kyllä resonoinnista johtuen.
   
 10. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 543
  Saadut tykkäykset:
  478
  Ei suurta merkitystä, että onko -3db tarkalleen 24hz vai 28hz - 20hz yläpuolella kuitenkin, vaikka olikin huoneessa mitattu.

  Oletko kuunnellut Geneleciä? Pyydä ehdottomasti myös kotiin kokeiltavaksi ennen lopullista päätöstä. Toiset tykkää, toiset ei voi sietää - ja tilanne kaupan kuunteluhuoneessa vs. kotona voi muuttua yllättävän paljon.

  Itse olen jokusen kerran kuunnellut 8020 eri kiekoilla muutaman tunteja kestäneen kuuntelusession verran ja tykkään ihan helvetisti - mutta toisille se määrä erottelua ja tietyllä tavalla neutraali (toiset sanoo "kylmä") ääni ei ilmeisesti sovi. Ei todellakaan mullakaan ollut rakkautta ensi kuulemalla, mutta seuraava kaiutinsarja hyvin todennäköisesti on Genelec.

  Ja hallitukselle ei kannata mainita, että johtoa sitten tulee tuplat, kun jokaiselle kajarille tulee myös virta.
  :thumbsup:

  Antimodesta tulee kahdenlaista palautetta, joko, että ei mitään eroa ja toisaalta taas, että ehdottomasti hintansa väärti. Lienee enemmän kiinni siitä, että mitä tilassa on tehtävissä - tai tarvetta korjata. Ei se antimode hyvää tilannetta olennaisesti paranna.

  Itsellä tuli kuuntelupaikalla 40hz tienoilla melkein 10db mount everest verrattuna 30hz ja 50-70hz taajuuksiin, jonka antimode ajoi sileäksi kovin nätisti, ja samalla lift 25 nosti 20+ hz tasoa 7-9db lopputulemalla, että antimodetettu vaste on -+4db suora 20-100hz välillä (jos RadioShackia uskoo).

  Ehdottomasti kannattaa kokeilla, se kun ei yleensä maksa kuin vaivaa ja bensat/bussilipun/postimaksun.
   
 11. Atheris

  Atheris Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.06.2009
  Viestejä:
  176
  Saadut tykkäykset:
  0
  Täälä hieman samanlaisia tuntemuksia kuin mrdj:llä. Olosuhteet menee aika yksiin, tila jossa laitteet sijaitsevat on olohuone n.24m2 josta avautuu sekä keittiöön että muuhun kämpään, kuuntellutila siis suurehko.

  Subi on sijoitettu vasemman pääkajarin ja centerin väliin, vasempaan seinään matkaa n. 50cm (tiiliseinä ja iso ikkuna) takaseinä on eräänlaista koolauksen päälle vedettyä pinkopahvia.

  Olen tehnyt vasta muutamia pistemittauksia, jotka tosin ovat vain suuntaa antavia (käppyröitä heti kun tulee micamp) ja selvää korostumaa oli jossain tuossa 45 - 50 hz kohdalla. Yllätyksekseni soundi parani selkeästi kun laiton jalkoihin kiinni mukana tulleet piikit. Vaihde on pääskobeihin tuossa n.70 asteessa.

  Olen suht tyytyväinen jo näihin perussäätöihin jotka olen tehnyt, vaikkakin jotain epämääräistä tapahtuu juuri tuolla 45-50 hz kohdalla. Kun saisi pian mitattua käppyröille niin tietäisi mistä kiikastaa.

  Kaikesta huolimatta parannus edellisen subiin on huomattava (jos edellistä nyt subiksi voi kutsua) erityisen tyytyväinen olen tuon toimivuuteen muusikin kanssa. Leffoilla ajan jokusen db:n kuumalla. Laitteiston "referenssi" 82 db

  Kun saan mittaustulokset niin postailen sitten niitä tänne, en nyt lähde ylistämään maailmanparhaaksi, mutta koen kyllä että olen saanut rahoilleni vastinetta. Uskon että kyseinen tulee palvelemaan hyvin, etenkin kun saa säädettyä kohdalleen konkreettisten mittaustulosten kera.

  Vertaukseksi täytyy sanoa että pidän enemmän tämän BK:n tarkkuudesta (napakka) kuin JBL LS120P/230 joka on jo hinnaltaankin eri luokassa (tämä oli myös vaihtoehtona minulla).
   
 12. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Peerless XLS passiivisätelijällä on mainio ja monessa liemessä koeteltu kompaktisubbarin konsepti.

  Sen yhdistäminen BS Elec -vahvarimoduliin on vain totaalisen surkea idea.
   
 13. Desibelihertsi

  Desibelihertsi Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.10.2008
  Viestejä:
  62
  Saadut tykkäykset:
  0
  Miksi näin? Onko vika mielestäsi modulin jakosuotimessa, vahvistimessa vai molemmissa? Vai etkö pidä koko BK:sta ylipäätään?
   
 14. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 543
  Saadut tykkäykset:
  478
  Ainakin toisella threadilla Maverick piti vahvistimia epäluotettavina...
   
 15. Juha K

  Juha K Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.12.2005
  Viestejä:
  66
  Saadut tykkäykset:
  0
  Miltä on musiikki ja leffat vaikuttaneet subbarilla?

  -Juha K
   
 16. Atheris

  Atheris Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.06.2009
  Viestejä:
  176
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässä mittauksia, kuva ollut esillä kylläkin jo toisaalla täälä. Sininen on pelkät pääkajarit, violetti subi & pääkskobet (antimode). Jakotaajuus 80hz

  En voi muuta todeta kuin olevani tyytyväinen, pelaa omaan korvaan hienosti sekä musiikilla että leffoissa.
  Hieman jos saisi vastetta paremmaksi, täytyy kahtoa. Mutta hyvä näinkin :naminami:

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 08.09.2009
 17. Juha K

  Juha K Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.12.2005
  Viestejä:
  66
  Saadut tykkäykset:
  0
  Taitaa olla itsellä seuraava testattava tämä XXLS400. Jos jättäis 200:n testaamattakin, miettis tän ja Impact 400:n välillä. Tietenkin, jos muita varteenotettavia vaihtoehtoja ilmenee, niin mikä ettei.

  -Juha K
   
 18. Juha K

  Juha K Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.12.2005
  Viestejä:
  66
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hyvin soit täälläkin. Ilman mittauksia, jollain testi dvd:llä säädettynä, korvakuulolta. Mittauksia luvassa ehkä jossain vaiheessa.

  -Juha K
   
 19. T_C

  T_C Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.11.2007
  Viestejä:
  24
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joudun nyt kyselemään täältä vähän mielipiteitä, koska mahdollisuutta kotikuunteluun ei lähiaikoina todennäköisesti ole.

  Elikkäs minulla 5kpl monitor audion br2:sia ja sonyn str910 vahvistin. Asun kerrostalossa ja subi tulisi musa/peli/leffa käyttöön. Napakkuutta mutta myös jonkin verran painetta saisi olla. Tämän subin hinta on todellakin kipukynnyksen rajalla ja siksi kysynkin teidän mielipidettä kannattaako tätä ostaa tuollaiseen halpisvahvariin/kajareihin? Saako subia edes säädettyä kohilleen kyseisellä vahvarilla?
   
 20. Atheris

  Atheris Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.06.2009
  Viestejä:
  176
  Saadut tykkäykset:
  0
  [​IMG]

  Nyt on säädetty ja hierottu lisää, pelaa hienosti ja kuulostaa hyvältä :naminami:

  (1/3 okt tasotus)
   
  Viimeksi muokattu: 21.09.2009