Betonikopista kotiteatteri

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Juischi, 27.01.2017.

 1. Juischi

  Juischi Member

  Liittynyt:
  09.02.2006
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  7
  Laittelen tähän vähän infoa ja muutamia kysymyksiä mihin ei vastauksia itse etsimisestä huolimatta löydä.

  Tästä leikkaa liitä tyylillä tuolta tee itse osiosta...

  Eli 3,85m x 3,75m x 2,0m (p,l,k), kaksi ovea + yksi matala ikkuna. Kaikki pinnat betonia (lattiassa klinkkeri).
  Bassoansoja ja reikäresonaattoreita tulossa sekä akustolevyjä pienellä ilmaraolla koko katon alalle, paksua mattoa lattialle ym. Kaikki vielä suunnitteluasteella...
  http://audiovideo.fi/opas/bassoansat-eli-bass-trapit-bassoalueen-akustoinnissa

  Laitteisto: 5.1
  Harman Kardon AVR8500
  Mirage OM-8 ympärisäteilevät puoliaktiiviset pääkajarit. 2 x 6,5" aktiivi "bassot" / pönttö
  Mirage OM-C2 keskellä
  Mirage OM-R2 surround
  Subbari:
  Dayton Audio UM18-22 http://www.daytonaudio.com/specs/specsheet.php?prod=295-518 noin 145l suljettu
  Behringer iNuke NU6000
  minidsp 2x4
  Tykki Benq2000 ja 120" kangas

  Huonetta kiertää patterien vesiputket ainakin osittain kolmella seinällä katon rajassa. Nämä koteloin gyprocilla koko noin 16 x 22cm ja kotelon ulko alareunaan tulee lippa jonka päälle ledinauha. Epäsuora valaistus kohti kattoa. Koteloissa kulkee myös virta- ja kaiutinpiuhat.
  Mietin jos täyttäisin tuon koteloinnin vaikka paroc cos 5 villalla, niin veisikö tuo toimenpide akustiikkaa parempaan suuntaan? Tilavuuttahan ei tuosta kauhean paljon tule, mutta kaikki lasketaan, kun ei tilaa ylimääräistä oikein ole. Yhteen nurkkaan tulevan laitetelineen alaosan täytän myös villalla.
  Toisessa takanurkassa oleva vesimittari putkineen koteloidaan ja nurkka muuten villaa täyteen niin paljon kuin tila antaa myöden. Sitten joskus kun saa laitteet asennettua ja UMIK-1 :llä saa jotain taajuusvasteita näkymään, niin sen jälk reikäresonaattoreita väsäämään. Ensiheijastuspisteisiin tulossa toki jonkin moista levyä.
  Huoneen keskelle jäävän katon osalle tilasin Ewona acustica 50mm levyä. Noin 40mm ilmaraolla meinasin laittaa.

  Kotelointi.jpg vahvistin nurkkaus.jpg 20170118_231827.jpg 20170117_235925.jpg
   
 2. grhe

  grhe New Member

  Liittynyt:
  20.08.2013
  Viestejä:
  29
  Saadut tykkäykset:
  1
  Haasteellinen tila. Kerran reikäresonaattorit ovat harkinnassa onko katonrajan koteloa mahdollista levittää jolloin sen saisi hyötökäyttöön resonaattorina. Samaten takaseinän piiruttamista resonaattorikäyttöön kannattaa harkita, on ainakin siistimpi kuin irtoboksit.
   
 3. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 099
  Saadut tykkäykset:
  315
  Ota yhteys akustiikkasuunnittelijaan.

  Itse voin suositella Promethor Oy:n Kalle Lehtosta. Sauraman ja minun teatterit on Kallen suunnittelemia. Samoin kuin Finnkinon La Scala. ;)

  Arttu-78 on käyttänyt Akukonia ja Waverayta. Kuulemma asiansaosaavia hekin.

  Lisäksi esim. MarekSound ja Concept-Hifi tarjoavat suunnittelua.

  Se, mitä palaa rahaa suunnitelmaan, säästyy kun materiaalihankinnat ja toimenpiteet kohdistetaan oikein eikä hukkaa synny. Bonuksena pomminvarmasti netistä arpomista parempi akustiikka ja ääneneristys.
   
  Arttu78 tykkää tästä.
 4. xtn

  xtn Member

  Liittynyt:
  25.06.2001
  Viestejä:
  306
  Saadut tykkäykset:
  17
  ^Onkohan toi Concept-Hifi ja Ideaali samaa firmaa? Sama käyntiosoite ja kovin samanoloiset tekstit sivuillaan.
   
 5. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 099
  Saadut tykkäykset:
  315
  Ei ole "samaa firmaa" sikäli, kun Concept Hifi on yksityinen elinkeinonharjoittaja ("toiminimi") ja Ideaalin takana on Extreme AV Oy. Y-tunnus on molemmilla oma, eikä kumpikaan ole toisen aputoimini tms.

  Molemmilla on kuitenkin sama postiosoite ja puhelinnro listattuna, eli eiköhän ns. taustahenkilöt ole samat molemmissa. Jos asiaa haluaa penkoa, niin asiakastiedosta saa muutamalla eurolla ostettua vastuuhenkilötiedot.
  http://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/concept+hifi+finland/18475055
  http://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/extreme+av+oy/10927408
   
 6. latexii

  latexii Well-Known Member

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 893
  Saadut tykkäykset:
  282
  Eipä liity kyllä sitten mitenkäänpäin, rustailkoot uusiksi muualle. (deletoitu)
   
 7. Juischi

  Juischi Member

  Liittynyt:
  09.02.2006
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  7
  Ei oikein viitsi levittää koska kotelon alapinta tulee n 185cm korkeuteen. Tulisi isolta alalta liian matalan tuntuinen. Keskemmällä huonetta korkeutta n 7cm enemmän.
  Kulkuväylä huoneen läpi menee sohvan ja takasenän välistä, jolloin aivan lattiasta asti ei taida pystyä mitään siihen rakentamaan. Mutta mittaillaan
  20170130_180340.jpg
   
 8. Juischi

  Juischi Member

  Liittynyt:
  09.02.2006
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  7
  Tuota kyllä mietin, mutta kun ei anna lompakko myöden. Ja kyllä toimenpiteet varmaan kohdistuisivat paremmin, mikäli olisi kova osaaja mukana miettimässä, mutta hänkään ei noita betoniseiniä ja mataluutta muuksi muuta varsinkaan, kun mitat ovat rajalliset eikä huonetta huoneen sisälle paksulla villakerroksella pysty rakentamaan. Kokeepahan sellaista itse oivaltamisen (toivottavasti) riemua.

  Siitä tulikin mieleeni, että jos joku alan harrastaja sattuu kumminkin Vaasan suunnalla asumaan ja haluaa mielenkiinnosta tulla vilkaisemaan, niin kahvit / kaljat toki tarjoan.
   
 9. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 099
  Saadut tykkäykset:
  315
  JOs tehdään pelkkää akustiikkaa (ei ääneneristystä) ja pystyt tekemään mittauksia itse, niin tuosta selvinnee tonnilla. Mielestäni se on pieni hinta siitä, että menee ns. kerrasta oikein.

  Itse operoimalla saattaa herkästi käydä niin, että akustointi ei ole tasapainossa ja soundi jättää toivomisen varaa.
   
 10. Jay-R

  Jay-R New Member

  Liittynyt:
  20.01.2017
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ennen luettiin Hifilehteä ja tee-se-itse -oppaita, joista satiin ideoita ja ohjeita mm. akustointiin. Keskustelupalstoilla sitten autettiin kaveria ja jaettiin kokemuksia.

  Nykyään annetaan kylmästi osoite johonkin firmaan, joka tekee työn rahaa vastaan. Itsetekemistä lähes kammoksutaan.

  Toki molemmat tavat ovat yhtä oikein ja toinen sopii toiselle paremmin kuin toinen. Hieman tuntuu vain osaamisen taso harrastajakunnassa laskeneen hifin huippuvuosista.
   
 11. latexii

  latexii Well-Known Member

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 893
  Saadut tykkäykset:
  282
  ^ toisaalta totta. Tosin ehkä itse tuon näen niin että jo sen hetkistä akustiikkaa (esim. vuokrakämpät) on helppo parantaa DIY -meiningillä, riippuen toki aika monestakin osatekijästä ja siitä mitä halutaan. Kun taas jos rakennetaan leffakäyttöön pyhitetty temppeli niin tässä tapauksessa kyllä ymmärrän että kysytään ainakin alustavasti suuntaa ja neuvoa alan ammattilaisilta. En muista oliko hifilehdissä koskaan (?) mitään artikkelia tai opasta liittyen "rakenna-leffateatteri-alusta-loppuun" joka olisi ottanut kantaa aina seinän pystytyksestä lähtien.

  Itse tykkään kyllä tuosta diy -meiningistä ja aika "helppoahan" tuo on nykypäivänä jos pitää jotain dB piikkiä vaimentaa.. Jos osaa tehdä reikäreson, tietää mikä on diffuusori, hallitsee mittauksen ja pysyy pora kädessä niin sillä pääsee aika pitkälle (ja edukkaasti) Ja netti on tosiaan nykypäivänä pullollaan ohjeita
   
 12. Jay-R

  Jay-R New Member

  Liittynyt:
  20.01.2017
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Selkeästi kysyjä tietää mikä resonaattori on sekä aikoi sellaisen mittausdatan perusteella toteuttaa. Ei siis ole syytä olettaa etteikö hän siihen pystyisi pienellä perehtymisellä.

  Ei hifilehdessä tuolla otsikolla artikkelia löydykään, mutta ei se leffapyhättö eroa teorian ja käytännön osalta sen aikaisesta akustoinnista (no joo, on eri jälkikaiunta-aika kuin high-end stereokuuntelussa). Nykyään on kuitenkin mittaustekniikka kehittynyt niin huimasti, että resonaattorin mitoitus voidaan tehdä hyvinkin helposti oikein.

  Harva harrastaja(!) kuitenkaan lopulta tarvitsee sitä absoluuttista esim. Dolby-standardin täyttävää kaupallisesti täydellistä lopputulosta, vaan hyväksyy pienen kauneusvirheen, koska lopputulos on kuitenkin huikasevan paljon alkuperäistä parempi. Ja jos menee enemmän pieleen, niin siitä voi alkaa se harrastuksen suola, eli säätäminen
   
 13. Jyrki

  Jyrki Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2001
  Viestejä:
  1 472
  Saadut tykkäykset:
  22
  Muutama perusvinkki.
  Nurkkiin chunkit, niin saat yläbassojen jälkikaiuntaa alas.
  Kattoon ehdottamasi villavaimennus, tai sitten viisto rakoresonaattori, jos tila antaa myöten. (Katto on niin alhaalla, että lattia-katto moodille viritetty levyresonaattori voisi jäädä siedettävän matalaksi (en tarkistanut laskurilla).
  [​IMG]
  Sitten seinille vaimennusta ja/tai diffusointia ja primäärimoodille resonaattori.

  Noilla pitäisi saada kohtuullisen hyvä, mutta ei tietysti pärjää ammattilaisen täsmäsuunnitelmalle.
   
 14. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 099
  Saadut tykkäykset:
  315
  Samoin akustiikkaan Juha on erittäin tyytyväinen. Ja jos vertaan vaikka samoilla kaiuttimilla toimivaan omaan leffahuoneeseeni niin saakin olla. On nimittäin ärsyttävästi parempi kuin omassa tilassani. Ainakin kaksi syytä tulee mieleen. Ensimmäinen on se, että tila on leveämpi, vasen ja oikea kaiutin eivät ole ihan sivuseinien vieressä. Toinen oleellinen asia on se, että Juha uskoi paremmin Kallen suunnitelmia eikä lähtenyt sooloilemaan.
  -
  Samu Saurama, AudioVideon päätoimittaja (ent. Hifimaailman päätoimittaja), yhden kotiteatterin rakentaneena ja uudelleenrakentaneena sekä mm. AudioVideon toimituksen tilat sekä olohuoneitaan akustoineena, 2013.
  Lähde

  Tarkoitus ei ole "kammoksua" mitään ja toki, jos on aikaa ja resursseja sekä opiskella että tehdä yrityksen ja erehdyksen kautta, niin mikäs siinä. Arttu-78 toteutti ensimmäisen projektinsa Akukonin kanssa ja seuraava projekti oli alunperin tarkoitus tehdä ilman suunnittelijaa (joulukuu 2013). Myöhemmin Arttukin sitten joutui myöntämään, että ammattilainen on tarpeen.
   
 15. Juischi

  Juischi Member

  Liittynyt:
  09.02.2006
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  7
  Tässä useampi otollinen kellarin rakennuspäivä mennyt flunssan takia hukkaan, mutta kunhan tästä tokenee, niin "tein itse ja säästin" asenteella mennään taas jatkamaan. Ja tosiaan omin voimin teen ja tulee niin hyvä kun tulee. Aina on tullut sellainen että on kehdannut sanoa itse tehneensä. Akustiikassa on kyllä oma opiskelunsa, mutta osa homman viehätystä on asioiden oivaltaminen.
   
  Arttu78, mcr483 ja KMOK tykkäävät tästä.
 16. Juischi

  Juischi Member

  Liittynyt:
  09.02.2006
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  7
  Jos tuon tänä talvena joutaisi tekemään valmiiksi.. Akustointilevyt kattoon sitten joskus seuraavaksi vuorossa.

  20171007_210118.jpg 20171007_210147.jpg 20171007_210205.jpg 20171001_203048.jpg
   
 17. Juischi

  Juischi Member

  Liittynyt:
  09.02.2006
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  7
 18. Juischi

  Juischi Member

  Liittynyt:
  09.02.2006
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  7
  Ilmarakoa levyn päälle 0-2 cm. Matalaa kun on.
   

  Liitetyt tiedostot:

 19. Arttu78

  Arttu78 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Tästä tulee hieno!
   
 20. Juischi

  Juischi Member

  Liittynyt:
  09.02.2006
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  7
  Pari yhtä huonolaatuista kuvaa kuin aiemminkin.. Pitäisi seuraavaksi noin 7cm matala tykkiteline etsiä jostain tai sitten vanerilevy & 4mm kierretanko kyhäelmä.

  20171116_141010.jpg 20171117_175751.jpg
   
  Arttu78 ja =Rike= tykkäävät tästä.