Benq W7500

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana nepa, 13.01.2015.

  1. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Technology DLP
    Native Resolution 1080p (1920x1080)
    Brightness (Manufacturer Claim) 2000
    Contrast 60,000:1
    Zoom Lens Ratio 1.5:1
    Lens Shift Yes
    Lamp Life 2000 Full Power/3000 Eco-mode
    Weight 6.7kg
    Speksit kopioitu: http://www.projectorreviews.com/benq/benq-w7500-home-theater-projector-review/

    Yhden illan verran laitteella on tullut leikittyä ja tässä vähän kokemuksia: (lisää tulee huomenna sekä kuvia ja videoita)

    -Tykki on todella kirkas. Päivänvalossa ja kattovalot päällä voi ihan hyvin katsoa ohjelmia. Eihän tykkejä siihen ole suoranaisesti tarkoitettu, mutta lastenohjelmat sekä pelaaminen onnistuu hyvin, vaikka valoa olisikin huoneessa.
    -Kuva on erittäin tarkka. Ainakin Panan viistonniseen verrattuna. Vaimokin huomasi eron, vaikka ei alan ihmisia olekaan eikä meillä Panaa ole enää pitkään aikaan ollutkaan. Se taitaa se LCD:n pixel fill rate olla se syy.
    -Värit ovat erittäin hyvät ja luonnolliset. Silmämääräisesti kuvaa on tietenkin aina vaikea säätää, mutta isoa säätöä ei kyllä suuntaan eikä toiseen tarvinut tehdä. Tähän sellainen mielenkiintoinen kommentti pitää lisätä, että monessa testissä on sanottu, että Benq:n värit vaativat hieman säätämistä, jotta ne saa kohdalleen. Ilmeisesti kuitenkin sen verran vähän, että se oikeasti vaatisi mittalaitteet. Koska, kun testeissä ilmoitettuja RGB-arvoja vertaa oletuksiin, niin niitä on jokaisessa testissä säädetty noin viidellä pykälällä. Ja kun asteikko on 0-100 (gain) niin itse en ainakaan silmämääräisesti pysty samanlaiseen säätämiseen. Ehkä joku siihen pystyy. :) Tuleekin mieleen, että pitäisikö tilata jokin mittalaite. :)
    -Kontrasti on todella hyvä sekä olen varsin tyytyväinen mustan pään erotteluun. Tähän tietenkin vaikuttaa projektorin kirkkaus, mutta kuitenkin.
    -Mustan taso on varmaan niin hyvä kuin nykyisessä valkoseinäisessä huoneessa on mahdollista. Screenin yläpuolella oleva valkoinen seinä on tummissa kohtauksissa kirkkaampi kuin hieman harmaa screeni, mikä on hyvä vertailukohta mustimmalle mustalle nykyisessä tilassa.
    -Tuulettimen ääni oli yllättävän iso jopa eco-tilassa, mutta nykyinen asennuspaikka on sellainen, että sitä ei kuule. Loppujen lopuksi se ei ole paha ääni, vaikka vierestä käy kuuntelemassa. Mukavan matala, jota ei kyllä varmasti paljoa huomaa kattoasennuksessakaan. Normal-tilassa ääni on kovempi, mutta ei niin iso, mitä testien perusteella luulin. Laitteessa on 300 watin lamppu, mikä vaatii toki viilentämistä, mutta olisi tuohonkin voinut miettiä hieman paremman ratkaisun. Ehdottomasti tykin suurin miinus, mikä ei silti paljoa ole.
    -Iiiriksen ääni on huomaamaton. Kuulin sen yöllä, kun laitoin äänet pois kaiuttimista ja menin tykin lähelle. En tiedä, miten jotkut ovat siitä testeissä valittaneet. Mitä luultavimmin kyseessä on ollut viallinen yksilö. Tuulettimen ääni on paljon suurempi, eikä sitäkään pahemmin noteeraa.
    -Zoom ja focus pitää tehdä käsin tykistä. Zoomin kohdalla se ei haittaa, koska mielestäni zoomin saa noin paremmin kohdalleen kuin kaukosäätimellä. Periaatteessa sama pätee fokukseenkin, mutta ees taas ramppaaminen screenin ja tykin välillä on tietenkin hankalaa. Onneksi tuota ei tarvitse kovin useasti tehdä.
    -Edelliseen kohtaan liittyen kuvan konvergenssi on tietenkin todella hyvä, koska yksipiirisen dlp-tekniikan ansiosta eri värit tulevat samaan kohtaan. Sinänsä fokus on helppo säätää äärimmäisen hyvin kohdalleen, koska jos fokus on väärään suuntaan kallellaan, niin vihreää pilkistää hieman pikselin toisella laidalla ja toiseen suuntaan kallellaan ollessa punainen pilkistää hieman. Tuo tietenkin vaatii hyvän kuvan, jolla säätää fokus. Itse latasin netistä kuvan, jossa on + -merkkejä viivanleveyden ollessa yksi pikseli.
    -Firmwaren version 1.01 hukkaa välillä asetukset. Tosin huomasin, että vain, jos ne tekee suoraan cinema-tilassa. Kun cinema-tilan kopioi user-tilan pohjaksi ja tallettaa asetukset sinne, homma pelittää. Tuo kuulemma korjaantuu firmwaren päivittämisellä, mikä tosin taitaa vaatia tykin lähettämisen huoltoon (paska homma), joten taidan odottaa, että firmwaresta tulisi vielä uudempi versio ennen lähettämistä. Tosin muihin Benq-projektoreihin on mahdollista itse päivittää firmis, joten pitää vielä odotella, jos se tulisi tähänkin.
    -3D:tä en vielä kokeillut, koska laseja ei ole. Benq:n omat lasit eivät kuulemma ole parhaimmat mahdolliset, vaan ihmiset tuntuvat suosivat Optoman laseja.
    -Sateenkaaret on mahdollista nähdä, jos tietää miten katsoa sekä välillä silmäkulmassa ne voi vilahtaa, jos on pää sivuun käännettynä ja tumma kuva ja jotain valkoista kuvassa, kuten lopputekstit. Mutta ihan normaalissa katsomisessa niitä ei näe. Verrattuna Optoma H77/78 -projektoriin, joka on jo toki 10 vuoden takaa tilanne on huomattavasti parempi enkä kyllä siinäkään koskaan kokenut niitä ongelmaksi. Eikä kukaan kaverikaan niitä nähnyt ellen kertonut, miten katsoa.
    -Frame-interpolaatio toimii ihan mallikkaasti alimmalla tasolla. Joku ehkä kokee senkin hieman liian korostuneeksi, mutta itse ainakin olen siihen tyytyväinen. HFR-mies, kun olen. :) Ei se sen kummemmalta näytä kuin Hobbit HFR:na. Ei edes niin korostuneesti kyllä.
    -Lens shift on todella laaja ja ihmeelliseen paikkaan pitää kyllä olla tykkiä asentamassa, jos se ei riitä. :)

    -Jostain syystä hdmi-jakajan lisääminen soittimen ja tykin väliin aiheutti sen, että tykki hakee kuvan aina, kun jotain asetusta muuttaa. Joten säätäminen pitää tehdä suoralla johdolla, jos ei halua 5 sekkaa odottaa jokaisen säädön välissä.

    Lisää sitten, kun mieleen tulee ja viimeistään, kun hieman kuvia saan otettua.

    Mikään virallinen testi tämä ei siis ole, koska mitään mittalaitetta ei ole käytössä eikä tila ole optimoitu tykille juuri nyt. Kuitenkin 15 vuoden kokemuksella jotain vertailua osanen sanoa, mutta kilpailijoihin en voi lähteä tykkiä vertaamaan, koska pitäisi niiden kuva nähdä samaan aikaan. Vertailu on siis lähinnä Panan viistonniseen sekä yleisesti voin asioista kirjoittaa. Toivottavasti en liian subjektiivisesti. :)
     
  2. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Hyvee juttua... Hey, kehtaatko mitata sen benq w7500 tarkennusrenkulan halkaisijan ? (alan rakentaa sille laajakulmajatkeadapteria jolla saa zoomia 15-30% lisää)
     
  3. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Totta kai. Tosin tällä hetkellä en viivotinta kummempaa mittalaitetta omista. Voin toki töistä napata mukaan paremman, mutta siinä menee jonkin aikaa.

    Tässäpä muutama kuva. Valitettavasti en jaksanut eilen alkaa kameran asetusten kanssa sen enempää säätämään. Sen verran valotusaikaa muutin, että yritin saman kirkkauden saada kuvaan kuin screenillä on. Sen lisäksi kuvat on otettu tv:n livekuvasta, joten koska kuva on pienessä liikkeessä, ei se ole tarkin mahdollinen. Ja koska kuvanlähde on Sonera Viihde, niin HD-tarkkuuskin taitaa olla 720p.

    Mutta ihan vain maistiaisiksi tulee nämä. Pitää tänään yrittää jaksaa ottaa parempia kuvia bluray-leffoista.

    Kirkkaudesta sen verran, että vaikka kuvat ovat jotenkuten sinne päin kirkkauden suhteen noissa kuvissa kuin livenä, niin silti kirkkauden tuntu on ihan eri. Tykin kuvaa voisi himmentää vielä huomattavasti ennen kuin sen kirkkaus ei tuntuisi silmissä. Kyseessä todella on kirkas vehje.

    katso liitettä DSC_4023.jpg
    katso liitettä DSC_4022.jpg
    katso liitettä DSC_4012.jpg
    katso liitettä DSC_4011.jpg

    Tämä kuva on vain vertailuna siihen, miten paljon kirkkaammalta kuva vaikuttaa livenä verrattuna noihin yllä oleviin kuviin. Tuota on vaikea selittää. Toisaalta nuo ylemmät näyttävät oikealta, mutta kirkkautta ei vain noista valokuvista koe samalla tavalla kuin livenä.
    katso liitettä DSC_3993.jpg

    Pieni bonus:

    Kuvasin kaksi videota 1200fps nopeudella, joista näkee hyvin sen, miten dlp-tykki luo kuvan. Valitettavasti kamera ei ole mikään huippu tuon osalta, joten resoluution piti olla todella matala, jotta 1200 fps -video on mahdollinen. Kyllä noista kuitenkin sen periaatteen näkee. Videot kannattaa katsoa x0.25 -nopeudella, jolloin näkee värien erot parhaiten.




    En tiedä kuuluisiko tämä asia mieluummin tuonne Soneran kotitv -ketjuun, mutta jostain syystä tuo kotitv antaa välillä 720x576 -tarkkuuden, vaikka asetuksista valitsee 1080p:n. Ja noiden ero on merkittävä. Töllön kanssa tuota ei muistaakseni tapahtunut.
     
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 24.07.2015
  4. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Mittasin piirin ja se oli 38,5 cm, josta halkaisija on 12,25 cm. Mittausvirhettä on tietenkin vähäsen tuossa. Halkaisija lienee parin millin tarkkuudella tuo.

    Leikin eilen iiriksen kanssa ja mielenkiintoisia kokeiluja tuli tehtyä. Normaalisti eco-moodissa ja autoiiriksellä kuva on pimeässä huoneessa niin kirkas, että se sattuu vähän silmiin.

    Kun iiriksen laittaa pois päältä, voi huoltomenusta säätää sitä manuaalisesti. Normaalisti asteikko on 12-72 (jos nyt tuon yläpään muistan oikein). Kuva on kirkkaimmillaan asteikon alapäässä ehkäpä kohdassa 12 ja himmenee ylöspäin mentäessä sekä tuosta luvusta alaspäin.
    Jos luvuksi laittaa 8, on se kirkkauden puolesta todella hyvä ja musta on jatkuvasti melkein yhtä hyvää kuin automaatti-iiriksellä pienimmällä asetuksella, jossa se on oikeastaan aika harvoin. Iiriksen toimintaa tutkiessa huomasin, että se käyttää vain yläpäätä kuvan himmentämiseen. Sen huomaa myös helposti alapäätä tutkiessa ( :) ), kun kirkkaus nousee todella nopeasti kirkkaimpaan arvoon, joka taitaa olla tuo 12. Siitä ylöspäin kuva himmenee asteittain. Joten tuon alapään käyttäminen kirkkauden pienentämiseen ei automatiikan puolesta onnistu, mutta manuaalisesti se onnistuu. Toivottavasti siitä ei haittaa ole. :p
    Yläpäätä voi siis käyttää myös ja jos lukemaksi laittaa noin 70, on silloin musta tummempaa kuin iiriksellä oikeastaan koskaan ja kuva on silti katsottavan kirkas.

    Olen tallentanut user mode 1:een päiväkatseluasetukset. Iiris päällä ja lamppu eco-moodissa. Normaalia ei tarvitse yleensä päivälläkään.
    User mode 2:ssa on sitten iltakatseluasetukset eli iiris pois päältä ja manuaalisesti laitettu asetus 8. Nuo säilyvät, vaikka projektorin sammuttaa. Kätevä juttu.

    Tarkoitus oli eilen kuvata, vaan loppui akku kamerasta, joten se jäi sitten tähän päivään.
     
    Viimeksi muokattu: 15.01.2015
  5. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Pieni ikävä negatiivinen puoli löytyi tykistä. Avsforumilla mietittiin väripyörän nopeutta ja laitoin siitä kysymyksen BenQ:lle.
    Tämä on heidän vastauksensa:

    We claim color wheel speed can be reach to 6X but we have never claim it can reach 6X in EVERY MODE.
    If every mode can reach 6X, the noise will be much lauder than what customer can accept. Also the image performance might not accepted under all 6X condition.
    We can reach 6X CW speed in dynamic mode and this is for sure. We do not cheat the customer.


    Joten väripyörä toimii cinema modessa, mikä on paras katselutila, nopeudella 4x ei 6x, kuten voisi kuvitella projektorin markkinoinnista. Kuva ei ole 4x nopeudellakaan ollenkaan huono sateenkaarten osalta, mutta se ei myöskään ole niin hyvä kuin se voisi olla, jos kerran väripyörän nopeus ei ole maksimi. Dynamic modessa väripyörän nopeus on 6x, mutta tila on muuten niin huono ettei sillä voi elokuvia katsoa. Huoltovalikon kautta on mahdollista säätää värit joten kuten kohdalleen, mutta 6x nopeudessa väriliu'ut eivät ole tasaisia, mikä on hieman ikävä homma.

    En tiedä muista BenQ:n malleista ja niiden väripyörien todellisista nopeuksista (esim. w1070+:aa taidetaan mainostaa 6x nopeudella), mutta tässä tilanteessa mainos on todellakin vain mainos.
     
  6. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Onko valkokangas valkoinen vai harmaa?
     
  7. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Screeni on hieman harmaa. Tehty noin 8 vuotta sitten ja maalattu Goo-kotiteatterimaalilla, mutta en enää muista millä tarkalleen, kun noita on erilaisia.
    http://www.goosystemsglobal.com/index2237.html
    Jokin kontrastia parantava se kuitenkin oli.
     
  8. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Jatketaanpas väripyöräasialla.

    Tein lisätutkimuksia väripyörästä. Jos cinema modessa menee huoltovalikkoon ja napsauttaa väripyörän 6x-nopeuteen, menevät värit vinoon ja myös väriliu'ut ovat ikäviä. Tiedossa oli jo aiemmin, että waveform-asetuksella voi noita värejä muuttaa. Olin itse enemmän huolissani kuitenkin noista väriliu'uista.

    Waveformissa on useita eri asetuksia ja vaikka väriliukuongelma onkin nähtävissä testikuvissa, ei sitä huomaa elokuvilla, kun waveform on asetettu lukemaan 1. Varmasti sellaisia leffoja on, joissa tuon huomaa, mutta itse en vielä ole törmännyt niihin. Kuvaan jää kuitenkin pieni vihertävä yleissävy, mutta siitä pääsee eroon ihan värejä säätämällä.

    Eli lopputuloksena on väripyörän 6x-nopeus myös cinema modessa. Joskin se pitää aina erikseen laittaa päälle huoltovalikosta. Onneksi huoltovalikkoon on nopea mennä, joten tuo ei 20 sekuntia enempää vaadi. Ikävä homma kuitenkin, mutta hienoa, että 6x-nopeus on kuitenkin mahdollista.

    On olemassa muutamia leffoja, joissa sateenkaaret näkyvät selkeämmin ja vaikka en itse niistä niinkään kärsi, eikä pieni välähdys silloin tällöin haittaa, niin 6x-nopeus vähentää selkeästi sateenkaaria dlp-projektoreille vaikeilla alueilla, kuten lopputeksteissä.

    Ihmetyttää vain, että miten tällainen loppukäyttäjä saa tuon aikaiseksi, kun se ei tahdo onnistua BenQ:n insinööreiltä.
    Niin ja väripyörän 6x-nopeus ei lisää projektorin ääntä yhtään.
     
  9. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Jatketaanpas yksinpuhelua. :)

    Sellainen loppujen lopuksi positiivinen kämmi tuli tehtyä, että olin aina pitänyt Brilliant Color -tilan päällä, kun säädin kuvaa väripyörän 6x-nopeudella. Ja se on itseasiassa tuo Brilliant Color, mikä sotkee nuo väriliu't, ei 6x-nopeus.
    Eli Brilliant Color pois, 3x(6x)-nopeus päälle, waveform asetukseen "default" tai "1" ja pienen värien säätämisen jälkeen kuva on vähintään yhtä hyvä kuin 4x-nopeudella. Ja ei voi kuin vielä enemmän ihmetellä tuota BenQ:n vastausta.
    No pääasia nyt on, että väripyörän 6x-nopeudella saa ongelmattoman kuvan. Brilliant Coloriin on myös eri tiloja huoltovalikossa, mutta en ole niitä jaksanut alkaa tutkimaan.

    Laitetaan vielä tänne tuo huoltovalikon koodi
    Mene valikoissa oikeanpuolimmaisimpaan, eli info-näkymään ja painele ylös-alas-ylös-alas-ylös-alas-ok
    ja isf-koodi
    ylös-alas-ylös-alas-vasen-oikea
    .

    Tänään pitäisi tulla Optoman ZD301 -lasit postissa, toivon mukaan ainakin, joten pääsen 3d:tä kokeilemaan. :)
     
  10. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Vaikkakin puhut yksin ainakin itse seuraan :) ... joskus meinasin tuota tykkiä ja välillä mietin vieläki kakkoslaitteeksi.
     
  11. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Saanpahan ainakin postauksia lisää plazalle. :D

    Kuten ei kovin moni muukaan tykki, niin ei tämä W7500 ongelmaton ole ollut. Mitään varsinaisia vikoja ei kyllä ole ollut (kopkop), mutta tuon väripyörän kanssa on saanut tapella. Ja toisaalta välillä liiallisen kirkkauden kanssa. :)
    Nyt, kun asiat ovat noiden osalta ok, niin yhtään mitään valittamista ei tykissä ole. :) En tiedä onko tämä vain kuvitelmaa, mutta aivan kuin mustakin olisi hieman mustempaa tuolla 6x-nopeudella. En tiedä miten dlp:ssä väripyörän nopeus voisi vaikuttaa mustan tasoon ja mitatahan tuo oikeasti pitäisi, mutta silmä kyllä tykkää.

    Onhan tämä vähän tämmöinen insinörtin tykki. Perusasetuksilla kuva on hyvä, mutta jos jaksaa säätää, niin huoltovalikon kautta voi tehdä monia temppuja.

    Tykissä on oikeastaan neljä asiaa, jotka voivat estää sen ostamisen:
    -mustan taso, jos kuvaa on tarkoitus katsoa täysin pimennetyssä ja tummennetussa huoneessa, niin parempiakin on saatavilla. Tykin kirkkaus aiheuttaa vaaleassa huoneessa sen, että tumminta mustaa on mahdoton saavuttaa, jolloin asialla ei niin väliä ole.
    -tykin liiallinen kirkkaus pienessä huoneessa. Tosin tuohon voi vaikuttaa huoltovalikon kautta iiristä säätämällä, mutta sitä ei jokaisen voi odottaa osaavan tehdä.
    -tuulettimen ääni, jos asennus tulee lähelle katselupaikkaa ja jos ei tykkää noista puhinoista.
    -sateenkaaret, jos niille on herkkä eikä halua väripyörää alkaa säätämään huoltovalikosta. Väripyörän 4x-nopeudella tuntuu siltä kuin jopa 10 vuotta vanha Optoma H77/78 olisi tuon osalta ollut parempi, mutta taas 6x-nopeudella tilanne on ihan eri. Veikkaan, että 6x-nopeudella tuo on parasta, mitä 1-chippisissä dlp:ssä on tarjolla. Sateenkaaret eivät näy edes testivideoilla. Tosin ne saa edelleen välähtämään niillä, kun heiluttaa silmiä nopeasti edestakaisin, mutta harvoinpa tulee leffoja niin katsottua. :)

    Jos nuo eivät haittaa, taikka jaksaa säätää, niin kaikki muut asiat tykillä kyllä onnistuvat pelaamisesta kohtuulliseen päiväkäyttöönkin.

    Pitäisi vielä saada firmware päivitettyä, mutta kukaan ei oikein netissä tahdo jakaa ohjeita ja virallinen tapa päivittää se, on lähettää tykki huoltoon, mitä en aio tehdä. Tiedän kuitenkin, että sen voi tehdä kotona ja softa ja firmis ovat molemmat kierrossa.

    Tämä on erittäin subjektiivinen mielipide enkä mielellään sitä sanoisi, mutta yli 100 tuntia tykkiä jo katsoneena en usko, että alle 2000e parempaa laitetta on saatavilla ja toisaalta ainoat edes hiukan samaan hintaluokkaan menevät paremmat laitteet ovat Epson 9200 ja Sony 55. Ja nekin ovat selkeästi parempia ainoastaan mustan tason osalta. Muuten ominaisuudet ovat aika tasan. Mutta Benq:n hyvyys vaatii sitä säätämistä. Tykkiä kannattaa ehdottomasti kokeilla kotona ennen ostamista, koska vaara on, että se saattaa yllättää ikävästi, jos sen ostaa sokkona.

    Voisin tänään oikeasti yrittää ottaa niitä kauan lupailtuja kuvia. Taidan myös tehdä vertailuvideon väripyörän 4x- ja 6x-nopeuksista.

    Lisätäänpä vielä hauska kuva, jossa ovat W7500 ja W1070 vierekkäin.
    [​IMG]
     
  12. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    Mitäh? Voiko harrasteen parissa katsoa leffojakin välittämättä pikkuvirheistä? Ei kai...

    Mielenkiintoinen juttu tuo väripyörän nopeuden säätö tehdasvalikosta. Voi kuvitella, että se tosiaan vaikuttaa paljon. Mutta miksi sitä ei säädetä jo tehtaalla? Onko niin, että säätö vaikuttaa väripyörän ääneen/ikään? Siten tehtaalla optimointi olisi tehty ns. "enemmistön etu" periaatteella.
    Nopeus on dynaamisessa tilassa x6 kuten kerroit. Siihen juttu ei kyllä oikein sovi mitenkään. Miksi edes parantaa tilaa, joka muutenkin on perinteisesti katselukelvoton, kuten kaikissa merkeissä ja malleissa ikuisesti todettu.

    Itse valitettavasti myös ärsyynnyn sateenkaarista ja tuo pikkuseikka on melkein aina kääntänyt valinnat noihin muihin tekniikoihin, on sitä kumminkin tullut katsottua ihan leffakaupallakin, eli voin loistavasti kuvitella ettei siihen paljon parannusta tarvitsisi normaalikatsojalle.
     
    Viimeksi muokattu: 01.02.2015
  13. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Itse olisin todennäköisesti ostanut jonkun muun kun Sonyn esim. tämän Benq:n jos näissä jossain hiton vehkeessä saisi rahtusen isomman kuvan lyhyemmältä etäisyydeltä.. Olen erittäin ison kuvan ystävä ja tästä sitten saan kärsiä koska huoneet ovat osoittautuneet yleensä aika lyhyiksi itselläni. Eli perkele kun ei ole short throw vehkeitä missä musta olis mustaa... Siinäpä vasta markkinrako =/
     
  14. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    :D Sinänsä jännä juttu, että olen monissa asioissa kriittinen kuvan suhteen. Mutta sateenkaaret eivät oikeastaan koskaan ole vaivanneet paljoa. Varsinkin 6x-nopeudella ne ovat todella harvinaisia. Ehkäpä yksi psykologinen syy siihen, että ne eivät haittaa on se, että ne eivät sinänsä ole vika, vaan ominaisuus, joka tulee siitä, miten kuva muodostetaan. Eli ne eivät ole virhe laitteessa, jonka voisi korjata tehtaalla. Jo tosiaan tuolla 6x-nopeudella ne ovat niin harvinaisia, että kuvan hyvät puolet voittavat tuon ihan sata-nolla.

    Väripyörän nopeuden nosto 6x-nopeuteen muuttaa väripyörän ääntä hieman, mutta ei sitä oikeastaan katselupaikalle kuule. Mutta minulla toisaalta onkin hieman paremmin ääntä eristävä sijoituspaikka.
    Nopeus on todellakin vain dynaamisessa tilassa tuo 6x. Jos väripyörä siitä kärsii, niin ihmeellinen ja ikävä juttu, mutta vaikea sanoa enkä tuota haluaisi lähteä spekuloimaan.
    Varsinkin, kun selvisi, että huoltovalikon kautta kuvan saa prikulleen yhtä hyväksi ilman mitään värisäätöjä, vaikka aiemmin luulin, että värejä pitää säätää. (Ohjeet alla)

    Tuo on kyllä erittäin mielenkiintoinen tuo väripyörän nopeus tässä kyseisessä mallissa. Olen taas tehnyt siihen liittyviä huoltovalikkotutkimuksia ja yllättävän paljon on taas selvinnyt asioita.
    Nämä nyt tiedoksi varsinkin niille, joilla ko. projektori on kotona.
    Huoltovalikossa on kolme väripyörään ja kuvaan liittyvää asetusta, joilla on vaikutusta tähän. Ja aiemmasta kertomastani poiketen, noilla asetuksilla saa prikulleen saman kuvan sekä 6x-nopeudella ja 4x-nopeudella ilman erillisiä värisäätöjä kyseissä tiloissa. Nuo asetukset ovat itse väripyörän nopeus, waveform mode ja brilliant color mode.
    Kun nopeuden muuttaa 3x(6x)-nopeuteen ovat sekä waveform että brillian color mode väärin. Aiemmasta poiketen kannattaa valita "waveform4" sekä "brilliant color mode 1" tai "brilliant color off", jolloin mitään säätöjä ei tarvitse tehdä ja värit ovat prikulleen samat kuin 4x-nopeudella.
    Eli siis mitään järkevää syytä en keksi sille, että väripyörän nopeus on jätetty 4x-nopeuteen normaalissa tilassa. Dynaamisessa tilassa tietenkin riittää se, että käy muuttamassa noita waveform ja brilliant color -asetuksia huoltovalikosta.

    Tokihan se ottaa päähän, että huoltovalikossa pitää aina rampata. Nopeus tippuu takaisin 4x-nopeuteen aina, kun katselutilan vaihtaa tai signaalinlähde haetaan uusiksi. Samaten, jos laitat normaalista valikosta brilliant color -asetuksen päälle (tai pois/päälle, jos olet laittanut sen kohtaan 1) menee se takaisin kohtaa 3, jolloin kuva on yhtä vihreä kuin dynaamisessa katselutilassa. Normaalia teeveetä päivällä katsoessa pidän yleensä nopeuden 4x:ssä, koska sateenkaaria näkyy siinäkin sen verran vähän, että niillä ei kirkkaassa tv-kuvassa ole väliä. Sitten taas illalla leffoja katsoessa viritän kuvan optimiinsa ja eipä siihen enää sitten tarvitse uudestaan koskea. Sen puolisen minuuttia se ottaa.

    3D-leffoja olenkin katsellut nyt pari päivää, mikä on sitten vienyt kaiken ajan kuvien ottamiselta. (Kyllä ne vielä joskus otan :))
    3D vaatii tälläkin projektorilla luonnollisesti pimeän tilan, mutta kuvan kirkkaus on sitä luokkaa, että ei tarvitse miettiä, että olisipas kirkkaampi. Mielestäni kuva on kirkkaampi kuin paikallisessa leffateatterissa, missä parisenkin kertaa Hobitin aikana tuli kurkittua lasien yli, koska 3d-kuva tuntui niin himmeältä. Prometheus meni nyt kotona yhdeltä istumalta ilman ongelmia kirkkauden kanssa. Haamukuvaa en huomannut kertaakaan. Tosin se ei koskaan niin iso ongelma itselleni ole ollut, koska minua on aina enemmän haitannut kuvan himmeys.

    Piti tietenkin huoltovalikkoa tutkia myös 3d-leffan aikana ja väripyörän nopeus näyttäisi olevan 2x (1x valikossa). Mutta sateenkaariin vaikuttaa ehkä jotenkin myös tapa, jolla 3d-kuva muodostetaan sekä tietenkin myös himmeämpi kuva, joten sateenkaarista ei kyllä ongelmaa tullut. Oikein tyytyväinen täytyy siis myös 3d-kuvaan olla.

    p.s. Tällaisen löysin netistä ftp://supportfiles.benq.eu/projector/datasheets/new folder/w7500_datasheet_.pdf
    Ja mikäs tieto se siellä alalaidassa onkaan... :) 4x-nopeus cinema modessa...
     
  15. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Laitetaanpas tännekin pientä päivitystä.

    AVsforumilla eräs kaveri oli huomannut, että dynamic modessa värilämpötilan muuttaminen cooliksi saa myös waveform-asetuksen muuttumaan neloseen, mikä on oikea asetus, kun dynamic modessa se on oletuksena 2, mikä laittaa värit ihan miten sattuu.

    Itse en saanut ihan noin sitä toimimaan, mutta tein siten, että asetin user1-moden pohjaksi dynamic moden ja sen jälkeen värilämpötilaksi ISF2, minkä saa käyttöön kun on laittanut IFS-asetukset päälle. Tuo on mielestäni paras värilämpötila-asetus. Nyt on user1-modessa väripyörän nopeus 6 ja waveform oikea eli nelonen.

    Normaalistihan väripyörän nopeus on siis 4 ellei erikseen huoltovalikosta käy sitä muuttamassa (ei iso vaiva, mutta vaiva kuitenkin) paitsi dynamic modessa, missä on siis värit väärin.
    Vaihtoehtoisesti on siis voinut käyttää dynamic modea ja käydä huoltovalikosta muuttamassa waveformiksi nelosen. Sama vaiva siis kuin tuossa nopeuden muutoksessa.

    Yllä kuvatulla ohjeella on siis mahdollista ottaa käyttöön nuo molemmat, jolloin asetukset ovat samat kuin cinema modessa, mikä on oletuksena paras tila, mutta väripyörän nopeus on heti 6 eikä 4.

    Sitten vielä sellainen tieto tuulettimien äänenvoimakkuudesta, että sehän on oletuksena projektorissa hieman korkeampi kuin muissa. Tuulettimien nopeutta voi kuitenkin muuttaa huoltovalikosta ja nopeutta voi huoletta tiputtaa aika paljonkin pienemmäksi ilman, että lämpötila nousee enempää kuin kaksi astetta. Tuota tulee lähinnä pitkien leffojen ja vaimon kanssa käytettyä. Itseäni normaali ääni ei juurikaan haittaa. Nopeuden muutoksella laitteesta tulee käytännössä äänetön, ero on todella iso. Tuntuu hieman siltä, että valmistaja on pelannut aika varman päälle tuon kanssa.
     
  16. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Laitteet ovat aina yksilöitä värien etc. suhteen, joten enempi tai vähempi ne on väärin :). Oletko millä laitteella kalibroinut tuota omaasi ?
     
    Viimeksi muokattu: 08.06.2015
  17. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Silmillä :) Totta on, että kaikki laitteet ovat yksilöitä. Mutta nuo waveformit ovat silmin nähden pielessä kaikki muut paitsi nelonen, jos siihen viittaat. Siihen ei mittareita tarvitse. Ehkä enemmänkin tuohon, että onko IFS2 paras värilämpötila. Esimerkiksi ihan simppeleiden rgbw-väriliukujen avulla näkee, että muilla waveformeilla ei niitä saa kuntoon, joko musta pää on ihan tukossa tai kirkkaat värit ovat washed out (mikä tuo nyt olikaan suomeksi? :) ).

    Samaa voi myöskin käyttää tuo värilämpötilan valintaan. Joillakin värilämpötiloilla ei mitenkään saa väriliukuja tasaisiksi.
    Tuo waveform neljä on oletuksena päällä kaikissa muissa katselutiloissa paitsi dynamic modessa, kun taas siinä on tuo väripyörän nopeus suurin.

    Muuten värisäädöt pitäisi tehdä toki mittarin avulla, mutta noissa tapauksissa (värilämpötila/waveform) on melko helppoa valita oikea ihan silmämääräisesti. Ja tuota dynamic modea on myös testeissä yritetty säätää kohdalleen, siinä mitenkään onnistumatta (koska siinä waveform on kaksi ja värit siten persiilleen).

    Kalibrointilaitteet ovat edelleen tilauksessa. Pitäisi vain odotella, että kesälomat menevät ensin ohi, koska kaikki ylimääräinen raha on pitänyt säästää lomamatkaan...