Behringer DEQ2496

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana micox, 20.04.2006.

 1. micox

  micox Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.04.2005
  Viestejä:
  131
  Saadut tykkäykset:
  0
 2. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  Uusien AV-viritinvahvistimien automaattisäätö asettaa mikrofonin avulla erittäin nopeasti ja kätevästi kaiuttimien tasot ja viiveet (= etäisyydet) kohdilleen, jopa jakotaajuuden ja subbarinkin tasot. Moni myös huomauttaa puuttuvista ja mahd. virheellisistä kytkennöistä. Eli yleisesti ottaen hyvä juttu :thumbsup:
  Mutta monet AV-viritinvahvistimet säätävät myös omalla -poikkeuksetta huonolla- ekvalisaattorillaan "huonekorjauksen", valmistajakohtaisilla säädöillä (onneksi korjauksen saa aina pois päältä). Ainakin hifisteille niiden laatu on aivan liian huono. Näin siksi, että hintaan katsomatta automaatti-EQ (Advanced MCACC, YPAO, MRAC...):
  • Korostaa/vaimentaa muitakin kuin bassoääniä, vaikka yli 200 Hz taajuuksia ei tulisi koskaan ekvalisoida ilman perusteltua syytä (koska EQ muuttaa aina myös kaiuttimesta suoraan kuuntelupaikallle säteilevää ääntä!, myös EQ:n huonolaatuinen tekninen toteus voi huonontaa ääntä selvästikin).
   Pahimmat säätävät esim. 9 dB korostusta 2 kHz:lle vasempaan etukanavaan (FL) ja epäsymmetrisesti 6 dB vaimennusta samalle taajuudelle oikealle (FR), ja esim. 1 KHz:llä päinvastoin ==> ei hyvä, ei todellakaan hyvä!

  • Auto-EQ:n ulottuvuus tuntuu hinnasta ja merkistä riippumatta loppuvan melko ylös, useimmiten 63 Hz:iin, kun taas subbarin säädössä mielenkiintoisin alue olisi max. ~15...200 Hz (ja aina "piikin" vaimennus on korostusta tärkeämpää).
   Muissa asioissa on kyllä eroja merkkien ja mallien välillä (muistipaikkojen määrä, kiinteät keskitaajuudet vs. jollakin portaikolla vaihtuvat, kaistojen määrä/kanava, Q-arvo (korjauksen jyrkkyys/loivuus) kiinteä vs. jollakin portaikolla vaihtuva, säädön tulos käyttäjän katsottavissa ja/tai jälkikäteen säädettävissä).
   Esim. H/K AVR 635:n "korjain" tekee mikrofonin avulla jonkun "korjauksen", josta ei käyttäjälle anneta yhtään mitään tietoa, eli "korjauksen" lopputulosta ei voi mitenkään tarkastella, sen säätämisestä puhumattakaan. Lisäksi toiminnolle ei ole merkkivaloa etupanelissa ja sen disablointi hoidetaan useiden OSD-valikkojen kautta (ainoa mahdollisuus) ==> äärimmäisen typerä ratkaisu!

  • Pioneer VSX-AX2AV:ssa ja Pioneer VSX-AX4AVi:ssa on kyllä huonemoodien korjain (Standing wave control), mutta mikäli olen oikein esitteen tekstin ymmärtänyt, niin myös sen alaraja on 63 Hz (olisi toisaalta outo ratkaisu...). Säädettäviä kaistoja on 3 kpl, ilmeisesti jokaiselle kanavalle(?), en tiedä onko myös subbarille (ja jos on, niin toivottavasti sille ei ole 63 Hz rajoitusta).


  Eli AV-vahvistimien automaattisäädöt eivät siis todellakaan tee mitään lähimaillekaan vastaavaa kuin mihin Behringerin BFD kykenee (osaavissa käsissä). Täytyy myös selvittää, että mitä Behringerin automaatti itse asiassa säätää, eli koskeeko se esim. vain ei-parametrista, kiinteillä keskitaajuuksilla ja kiinteillä Q-arvoilla varustettua graafista ekvalisaattoria (GEQ).
  En ole noihin eri BFD-versioihin ehtinyt vielä tutustua, niiden manuskat ja kuvat löytyvät esim. ao. linkkien takaa, täytyypä itsekin tutustua lähiaikoina. Parempi olisi kyllä oikein käyttäjiltä kuulla kommentit.
  Ilmeisestikin nuo kaikki kolme sopivat subbarikäyttöön, eli ne mahdollistavat useiden tarkkojen taajuuksien (~15...200 Hz) hyvinkin kapea-alaisen vaimennuksen (joskus ehkä jopa pieni korostuskin voi tulla kyseeseen):
   
 3. Ärjy

  Ärjy Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.09.2005
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  Käytännössä DEQ2496:n auto-eq:ta suositellaan käytettäväksi vain yli 100 Hz:n taajuuksilla, vaikka sen saa toimimaan alemmilla taajuuksilla. Lisäksi auto-eq vaikuttaa vain graafiseen taajuuskorjaimeen, jonka tarkkuus on ainoastaan 1/3-oktaavia.

  Parempaan lopputulokseen pääsee säätämällä manuaalisesti DEQ2496:n parametrista taajuuskorjainta.

  Lisäksi kannattaa huomata, että vaikka DEQ2496:ssa on mikrofoniliitäntä, sen kautta tulevaa ääntä ei saa laitteesta ulos mitenkään, vaan mikrofonin kautta tulevaa ääntä pitää analysoida laitteen ruudulta, jonka tarkkuus on 1/6-oktaavia. Näin ollen esim. TrueRTA:n käyttö ei ole laitteen kanssa mahdollista, vaan pitää käyttää erillistä mikrofonivahvistinta.
   
 4. Sykä

  Sykä Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.05.2006
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  0
  Samansuuntaisia kokemuksia. Automaattitoiminto ei osaa tyydyttävästi korjailla ainakaan pienen kiviseinäisen kuunteluhuoneen basso-ongelmia. Parametrinen eq toimii, kunhan malttaa käyttää harkiten (auttaa, kun ensin laskee ongelmataajuudet huoneesta ja sitten varmistelee mittamikillä), lähinnä vaimentaen kapeita taajuuskaistoja.

  Yksi mielenkiintoinen ominaisuus tuosta laitteesta kuitenkin löytyi (jota Behringerin tech supportti ei osannut kommentoida); B&K:n akustiikkamittauksissa käytetty äänilähde taajuuspainotetulla kohinalla näkyi systemaattisesti väärin laitteen RTA näytössä samalla kun CESVA:n RTA näytti sitä mitä piti äänilähteestä ulos tulla. Sinisignaalit laite kyllä saa oikealle kohdalle. ..en tosin tiedä onko tuo ominaisuus vain omassa kappaleessa vai kaikissa.

  Laitteen dynaaminen eq on myös mielenkiintoinen, itse vasta opettelen sen käyttöä. Omassa käytössäni DEQ2496 toimii ok myös äänilähdevalitsimena.

  sykä

  EDIT: DEQ2496:ssa parametristen kaistojen keskitaajuuksia ei saa ihan hertsin tarkkuudella säädettyä. Olisi tietysti mukavampi, jos band reject suotimet saisi mahdollisimman tarkasti kohdilleen (onko FBD:ssä tarkempi?)
   
 5. mailbag

  mailbag Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2007
  Viestejä:
  69
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiinnostaisi lisää kokemuksia saada tästä laitteesta, ulkomaisilla foorumeilla löytyi pelkästään positiivisia kokemuksia ja kaikki olivat abaut että laite muutti käytännössä huonolta soundaavat systeemit hyviksi ja oli kevyesti paras päivitys mitä ovat tehneet systeemiinsä. 300€ saa siis thomannilta tuon ja mittamikrofonin automaattista huonekorjausta varten joten ainakaan hinta ei ole paha. Analogiliitäntöjä ei ilmeisesti kannata käyttää?

  Käyttöön liittyy ilmeisesti paljon erilaisia kikkoja joita ei ohjeissa mainita, tuolla oli kunnon ohjeet miten huonetta kannattaa lähteä korjaamaan http://www.decdun.me.uk/deq2496.html
   
 6. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ainakin omaan käyttööni DCX2496 oli parempi valinta.
   
 7. mailbag

  mailbag Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2007
  Viestejä:
  69
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mitäs eroa noilla käytännössä on?
   
 8. tuplaturpo

  tuplaturpo Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.11.2006
  Viestejä:
  273
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mitä eroa tällä automaattikorjauksella on antimoden vastaavaan?
   
 9. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  DCX2496 vs. DEQ2496
  Analogikanavia sisään 3 vs. 2
  Analogikanavia ulos 6 vs. 2
  Stereo-digitaalikanavia sisään 1 vs. 1
  Stereo-digitaalikanavia ulos 0 vs. 1

  Lisäksi DCX2496:ssa on monipuolisesti jakosuotimia ja kanavien reititysmahdollisuuksia. DEQ2496:n lisäominaisuudet kuten FFT, RTA ja GEQ ovat käytännössä hyödyttömiä. Mittauspuolen tekee tietokoneen kanssa paljon tehokkaammin ja tarkemmin esim. REW:llä.
   
 10. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos vaikka vertaa tälläkin foorumilla esitettyjä kokemuksia niin lyhyesti; Behringerin ei toimi ja Anti-Moden useimmiten toimii.
   
 11. mailbag

  mailbag Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2007
  Viestejä:
  69
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hmm aika paljon olen lähinnä positiivista lukenut behringeristä ja abaut kaikki kommentit että automaattikorjaus paransi ääntä ku nasetukset oli oikein esim. mittaus pitää suorittaa monona molemmille kanaville erikseen eikä oletus stereo jolloin kuulemma tulis huonoa jälkeä..

  Itsellä tuo ja mikki tilauksessa ja laitan kokemuksia kun olen päässyt jyvälle mutta lukemalla olen tullut päätelmään että ihmiset ketkä ´tuon lyttäävät eivät ole sitä osanneet oikein käyttää kerta mukana tuleva ohje on iha epäkelpo. Itse tulen käyttämään digiliitäntöjä. Tuo on myös yhteensopiva REWin kanssa.
   
 12. petri_leskinen

  petri_leskinen Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.07.2004
  Viestejä:
  340
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joko kokemuksia löytyy?