Behringer DCX2496 sovittaminen 2ch setin subin ohjaukseen

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana maKe|, 09.09.2010.

 1. maKe|

  maKe| Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.01.2009
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Myönnettäköön alkuunsa että aika amatööriluokkaa ollaan vielä ja ehkä en välttämättä osanu oikeilla termeillä googlestakaan etsiä apua ja behrun manuaalistakaan tajunut juuri mitään, niin kysytäänpä viisaammilta neuvoa!


  DIY subiprojekti alko painamaan päälle, ja jonkun verran tarvittavia laitteita jo hommanneena meni äsken sormi suuhun kun rupesin miettimään tuon behrun liittämistä kokonaisuuteen.
  Tässä aika simppeli kaavio miten kuvittelisin laitteiden toimivan kokonaisuutena.

  [​IMG]


  Eli tommonen perus musakäyttöön tuleva subi olisi tekeillä. TC-sounds LMS-Ultra 5400 18", Crown CE4000 pääte ja behru hoitamaan jakosuotimen virkaa ja matalien equttamista.


  Crowni löytyy jo ja siinähän on balansoidut sisääntulot kummallekkin kanavalle.
  Tarkotus olisi ajaa monotettuna tuota päätettä, eli jos oikein ymmärsin niin 1 kanavan gaini ja säädöt on vain käytössä?

  Mikähän olisi järkevin ja toimivin tapa toteuttaa tuo signaalitie? Etuselta balansoimattomat rca:t behrulle xlr adapterilla ja behrulta balansoidut crownille? Joutuuko viemään stereona etuselta kahdella piuhalla behrulle ja samoin päätteelle, vai kuinka? :D
  Sen verran kyllä tuota behrua ymmärrän että siinä itsessään on myös D/A muunnin. Tuollahan ei ole mitään merkitystä mun käytössä kun en aktiivista pääkaiutin ympäristöä aio toteuttaa, tai tehdä uudestaan D/A muunnosta kun tietokoneen jälkeen tulee suoraan ulkoinen dac.

  Sarjassamme täysin dorkia kysymyksiä taas, mutta antakoon kuvien puhua puolestaan. Kaikki neuvot kelpaa! :thumbsup:

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 2. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuli muutama asia mieleen selostuksestasi:

  Mihin tarvitset DAC:ia? Eikö PC:ssä ole äänikorttia?

  Mihin tarvitset esivahvistinta? Onko järjestelmässä muitakin laitteita, joita ei kaaviossa näy?

  Mikset saman tien equttaisi pääkaiuttimia DCX2496:lla?

  Jos tietsikassa vain on siedettävä äänikortti niin voit vetää siitä suoraan piuhat DX2496:lle ja hoitaa kaiken sillä. Ylimääräinen ADDA-muunnos ei varmastikkaan heikennä ääntä yhtään sen enempää kuin muut välissä olevat laitteet.
   
 3. P.Kosunen

  P.Kosunen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.10.2005
  Viestejä:
  1 374
  Saadut tykkäykset:
  14
 4. maKe|

  maKe| Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.01.2009
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Arvelinkin hieman että täällä ei hyvällä katsota hifistin puuhia. :D

  PC:n ääni on täyttä kuraa, ja näin ollen kun lähteenä sitä käytän löytyy nyt Dacin/transportterin virkaa hoitamassa Musilandin 02US monitor joka USB:ta pitkin asynkronisesti kiikuttaa 24bit/192khz tuolle purkille ja pitää sisällään yhden PCM1793 DAC:n. Siitä sitten analogisesti rca:ta pitkin etuselle signaalia. Laite myös ottaa virtansa suoraan 230v verkosta.

  Tuolla ääni on ihan passeli hintaansa nähden ($150), mutta tarkoitus on käyttää tuota vain USB transportterina ja hommata lähitulevaisuudessa kunnon putki dac, MHDT Havana.

  Kunnon etusestakaan en ole luopumassa kun silläkin on omat näppinsä äänenlaadussa, ja behrua en missään nimessä halua kaiuttimien signaalitien väliin. Sitä kun on haukuttu aivan liikaa jos modaamattomana meinaa toteuttaa aktiivisen jakosuodinympäristön laitteistolle.

  Eli simppelisti voinko vain käyttää behrua hoitamaan subin jakosuodatuksen ja equttamisen, ja muut laitteistot toimii normaalilla tavalla rinnalla? Eli dacista etuselle ja etuselta loppu sitten.
   
 5. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eipäs heittäydytä marttyyriksi :). Kukaan ei ole vielä millään tavalla arvostellut kytkentääsi. Totesin vain että vähemmälläkin laitemäärällä pärjäisi, mikä on aina hyvä mahdollisimman puhdasta äänentoistoa tavoiteltaessa.

  Oletko jotenkin itse todennut tuon PC-äänen huonouden?

  24/196 on ilmeisesti laitteen maksimi kaista, eikä se mitä ajattelit käyttää koko ajan?

  Siis ihan oikeasti, olet syvästi huolestunut äänenlaadusta ja sitten harkitset putkilaitetta värittämään ääntä :hitme:.

  Siis kun on oikean merkkinen laite niin ääni on hunajaa, vaikka laitetta ei edes tarvittaisi :hitme:. Mikä estää kokeilemasta Behringeriä itse? Kyllä equttamisesta pääkaiuttimillekkin on enemmä hyötyä kuin logosta laitteen etupanelissa.

  Voit. Jakotaajuus määräytyy pääkaiuttimien alarajataajuuden mukaan. Tämä taajuus on varmasti sen verran alhainen, että huonemoodien hallinnassa tulee pääkaiuttimien herätetaajuudet tärkeämmiksi kuin lisäbasson.
   
 6. jusky

  jusky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  1 854
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mulla on lähes samanlainen setuppi tietokoneessa.

  PC->Audiolab 8000Q->Genelec 8020
  ***************->DCX2496->Behringer A500->DIY sub


  Audiolabista vaan piuhat DCX:n input A ja B, summataan ja tehdään erilaiset asetukset ja ulos output 1:stä Behringerille vahvistettavaksi.
   
  Viimeksi muokattu: 11.09.2010
 7. maKe|

  maKe| Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.01.2009
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  "Puhdas" äänentoisto on vähän suhteellinen käsite useimmille harrastajille.
  Keskivertoa paremmalla setillä sointi on takuuvarmasti puhdasta, mutta sitten tuleekin omat mieltymykset mukaan sointiin. Jotkut haluaa lämpöstä ja pehmeätä soundia, jotkut räväkkään kirkasta, erottelevaa, laajaa stereokuvaa, kuivaa, pyöreätä, syvää bassoa ymsyms.

  Nyt kun ikää on jo hieman päälle huimat parikymppiä osaa jo tulkita ja ymmärtää hieman mitä omalta setiltä toivoo. Ennen riitti juurikin tuo "puhdas" soundi. ;)


  Omalla setillä riitti testivertailu monen uudemman läppärin ja pöytäkoneen integroidun Realtek HD äänipiirin vertailu tuohon halpis Musilandin daciin, kun ääni siirrettiin analogisena suoraan eteenpäin. Ei vain kykene innostamaan kuuntelu. Suurinpiirtein jatkuvassa käytössä on vain 16/44.1kHz ASIO rajapintaa käyttäen outputtina, niin pitäisi käyännössä säilyä bitperfectina tiedonsiirto dacille kun kaikki wintoosan omat rajapinnat on poissa käytöstä. Leffoilla tulee upsamplattua 192kHz:n, tosin eroa en kyllä juurikaan ole huomannut 44.1 välillä.

  Vielä suurempi ero oli kun ennen tuota dacia käytössä oli kivikautinen Sound Blaster audigy PCI kortti. Tuon ääntä vielä kun muistelee voisi kuvailla lyhyesti että kajarien eteen olisi vedetty gyprokki levy ja huonetta olisi pienennetty kymmenellä neliöllä. :D  En huolestunut, vaan nautinollisuutta haen. Jos se mielestäsi "värittää" ääntä, mutta saa innostamaan kuuntelemaan musaa ja unohtamaan kuuntelemaan laitteistoa, niin kyllä kelpaa mulle. :king:

  Putkihärveleissä on vain jotakin musikaalisuutta. Trankuissa on kontrollia bassoille, ja siitä en tingi. Vahvaimet tulee olemaan solid state vehkeitä vielä pitkään itellä. On vaan niin paljon tuota DAC:a kehuttu, että joutaa testiin semmosen ottamaan kun vaan tilaisuus sattuu kohilleen.


  Enpä tiedä tuosta merkkijutusta. Itellä pyörii Japania, Usaa, Tanskalaista ja Brittiläistä omassa setissä. Keskiverto kultakorva hifisti ei paljoa muuhun tyytyisi kuin jonkun yhden valmistajan laitteistoon ja kokonaisuuteen. Voi pian vahingossa soidakkin huonosti kun joukkoon eksyykin joku riisi-ihme?! :D

  Eihän tuota Behrun kokeilemista varmasti estäkkään mikään, niin varmasti tulen kokeilemaan ainakin kunhan vehkeet saa eka hommatuksi. Sen verta monella sivustolla tuosta on ollut juttua kun siirrytään PA puolelta kotivehkeisiin ja tuo liitetään mukaan, niin eipä kovin hääviltä kuulostakkaan. Ainakaan ilman kalliita modauksia mitä jotkut ovat tehneet? Aika näyttää sitten tuonkin tilanteen käytännön kokemisen.  Eli homma on jämpti jos pistää subin leikkauksen vaikka 40-50hz kohdille, ja subi toistaa vain tuosta alempia murinoita? Kaiuttimien alaraja taitaa olla jossakin 48hz @ -3dB. Ei varmaan sopivan integroitumisen takia kannata subia korkeammalta leikata, jollei sitten katsele elokuvia? Varmaan tuohon Behruun saa tallennettua eri jakotaajuus asetuksia joita voi lennosta sitten vaihdella?
   
  Viimeksi muokattu: 11.09.2010
 8. maKe|

  maKe| Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.01.2009
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sir, Yes Sir! :thumbsup:

  Eli turvallisin mielin visaa vinkumaan Thomannille ja Parts Expressille.
  Sitten alkaiskin pähkäilemään kotelon suunnittelua ja levyjen hommaamista.
   
 9. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jämpti on. Yleensä DCX2496 hankitaan huonemoodien aiheuttaman taajuusvastevääristymän korjaukseen. Kytkennälläsi korjattava alue jää erittäin kapeaksi ja kuulolle tärkeämmän 50-200 Hz alueen virheet jäävät korjaamatta.

  Kaavailemallasi kytkennällä juuri näin sekä musiikilla että elokuvilla. Korkeampikin jako on täysin mahdollinen, mutta silloin täytyy ottaa pääkaiuttimet mukaan DCX2496:n ohjaukseen. Tämä helpottaa pääkaiuttimien kuormaa ja sitä kautta voi parantaa äänenlaatua.

  Saa tallennettua asetuksia.
   
 10. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Puhdas äänentoisto on täysin yksiselitteinen käsite. Kaikki oikeat äänentoistolaitteistot pyrkivät kuulostamaan samalta l. ei yhtikäs miltään. Vaihtelevat parametrit ovat SPL:n määrä ja alarajataajuus.

  Vastaan voi aina mussuttaa mutta näin se vaan on.

  Eivät ole toistolaitteiston busineksia ollenkaan. Nuo perversiot ja namitukset toteutuvat sopivissa äänitteissä.


  [​IMG]

  SOUNDI ON ÄÄNITTEESSÄ, EI TOISTOLAITTEISTOSSA!!!!!!!!!!!!
   
 11. LasseS

  LasseS Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.07.2005
  Viestejä:
  858
  Saadut tykkäykset:
  0
  DCX on hyvä laite kunhan se saa inputtiinsa lähes täyttä jännitettä. Tosin, itse vetäisin jaon mielummin DCX:llä digitaalisena kuin passiivisuotimilla, mutta on eri asia kannattaako kaupan ämyreistä ohittaa passiivifilsut ja osaako ne säätää tämän jälkeen DCX:llä hyvän kuuloisiksi.

  Toki DCX:ää voi käyttää myös pelkkänä passiivikajarien ekuna, mutta silloinkin kytkisin DCX:n digitaalisena ja pistäisin jonkun volumekontrollerin DCX:n jälkeen, jotta DCX:n tulot saa ohjattua lähelle maksimia jatkuvasti (eli saa päästellä sorsan suoraan DCX:n tuloon diginä, muutama deppi ehkä vaimennellen PC:n lähtöä varuilta). Jos ei ole mahdollisuutta käyttää volapotikkaa DCX:n jälkeen, niin melkein unohtaisin passiivisten pääkajarien ekuttelut, ellei huone ole todella vaikea ja kaiuttimet keskinkertaiset ääneltään (oletetaan, että eivät tällöin paljasta DCX:ää niin hyvin). Toki jos kuuntelee jatkuvasti erittäin lujaa, niin volapotikalla ei tee mitään :).

  Jos ekuttelee vain subia, niin kytkennällä ei ole juurikaan väliä.

  Jos päätät vetää pääkajareidenkin signaalin DCX:n läpi, niin jako ehdottomasti 200 hertsiin tuolla subilla ja subin sijoitus (ellei jo ole) jonnekin pääkajareiden keskelle, jotta sen sijaintia ei aisti. Muuten et taida voida suotaa pääkajareita mitenkään, joten jakotaajuus on laitettava kohtaan, jossa pääkajareiden herkkyys alkaa dipata.
   
  Viimeksi muokattu: 22.09.2010