Bassoansoista

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana jusky, 28.03.2010.

  1. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miten hyvin esim. tämmöiset http://www.thomann.de/fi/acousti_pro_airspace_bassmaster_2er_set.htm toimii käytännössä bassoille?

    Ongelmana on nurkkakumina ja siitä tapahtuva tiettyjen taajuuksien (~50-70hz alue) puoltaminen. Vaikka korostumat sähköisesti tasoittaakin, ei se silti poista tuota puoltamista ja vaihevirheen tuntua.

    Ajattelin siis bassoansoja tuohon oikeaan nurkkaan. Toisella puolella on oviaukko keittiöön.

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
  3. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä tietää. Noilla voi ainakin edullisesti kokeilla vaikutusta, ennenkuin tilaa mitään eksoottisempaa/kalliimpaa. Ilmeisesti ainakin tuo Parocin levy on jotenkin puristettua villaa, joten se ei pöllyä?
     
  4. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noin pieni määrä villaa tommosessa paikassa ei auta bassoihin yhtään mitään.

    Mites olis huoneen uudelleenjärjestely?
     
  5. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Molemmat levyt ovat "kovaa villaa". Sellaista, joka on jäykkää ja pysyy esim. seinää vasten pystyssä eikä lerpahda alas. Kaikki villa pölyää jonkin verran. Halpa ja toimiva tapa peittää on käyttää vaikka Ikean Polarvide-fleeceä, ääni menee läpi, mutta pöly käytännössä ei.

    Kuulostaa siltä, että yrität väittää jonkun kaupallisen tuotteen sen sijaan toimivan?
     
  6. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuon villan hinta on kuitenkin niin edullinen, että sitä kannattaa jokatapauksessa kokeilla. Tuskin ne bassot siitä ainakaan huononee!, ja sopiihan tuohon nurkkaan tarvittaessa aika paksultikin sitä villaa. Kyllähän tuo Sauraman linkki todistaa, että jo kohtuumäärällä villaa huoneen nurkissa on selvä vaikutus bassotoistoon.
     
  7. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyy kyllä sanoa, että on sulle jusky kaamea setti.:D:thumbsup:

    Joo kyllä kannattaa tehdä kokeiluja villalla, mahdollisesti kietoa sitä muoviin jotta vaikutus jää alapäähän.

    Yksi vaihtoehto on sitten viilata vaste hienoiseen laskuun bassoille ja antaa kulmavaimentimen hoitaa yläpassoa.
     
  8. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0

    Joo... :D en ole tämän tietokonelaitteiston kanssa jaksanut perehtyä ulkonäköseikkoihin. Ääni on kuitenkin kunnossa, ja varsinkin tuossa "räkissä" makaa yllättävän vähän rahaa. Etunen ja cd-soitin on käytettynä ostettu, BFD ja T.Amp nyt ovat muutenkin edullisia.

    ja by the way... setti löytyy -joskin ei ihan samassa koonpanossa- tuolta "keskeneräiset ja 2-setit -topicista". Ihan tuonne rumimpien settien joukkoon ei kuitenkaan tälläkään pääse!? :D



    Eipä se haittane vaikka hiukan yläpäätäkin vaimentaa. Nytten on aavistuksen liian energinen yläpää. Vaste on sinänsä ihan hyvä välillä 20-100hz (muutama korjain). Ongelma tosiaan on että keski/yläbassot tuppaavat "karata" tuonne nurkkaan ja vähän vasemmallekkin seinälle. Tehokkain vaimennuspaikka on kuitenkin tuo nurkka, koska siellä tuntuu toisto olevan selvästi voimakkainta.
     
    Viimeksi muokattu: 29.03.2010
  9. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hupsis. Eipä tule mieleen kaupallistakaan tuotetta joka nurkasta käsin tehokkaasti vaimentaisi noita taajuuksia. (pl. aktiiviset purkit) Yritin sanoa ettei villa/vaahtomuovi auta matalilla ennenkuin tavaraa on kymmenkunta mariannepaalia.

    Yhdestä akateemisesta viritelmästä muistan lukeneeni, siinä oli periaatteessa pirun iso passiivielementti refleksilootassa ja vaimennusteho pieksi 100-0 raskasmattoresonaattorit ja varsinkin villapaalit, mutta joku jekku siinäkin täytyi olla kun ei ole yleistynyt. Emmäenäämuista.

    Mutta hei oikeesti, onko joku perustavanlaatuinen syy ettei kaikattimille voi edes yrittää etsiä toimivampia paikkoja? Hellasärö se ei ainakaan voi olla. :)
     
  10. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tila.

    tossa tietokonepenkin takana on sohva/tuolit yms. mööpelit ja minun 1-stereolaitteisto. Ongelmahan syntyy luultavasti osittain tuosta lähikuuntelusta. Laitteisto on niin pienessä kolmiossa, että huoneen kaiut ja resonanssit tuppaavat helposti lipsasta basson "ulkopuolelle" kuuntelukolmiosta. 1-laitteistossa ei ole lainkaan tuollaista ongelmaa, vaikka akustiset olosuhteet ovat lähes samat. Kahdella subbarilla ongelmaa voisi tietty varmaan helpottaa. Eli laittaa subbari molemmille puolille tietokonetta sivuseiniin kiinni, jolloin huoneen leveyssuuntaisien resonanssien pitäisi lieventyä.
     
  11. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletko kokeillut? Sen, että kulmavaimennin ei pysty imemään 20 Hz taajuutta 15 dB pois ei vielä tarkoita etteikö se selkeyttäisi ääntä yleisesti.

    Vähän epäilen tuota passiivielementtiasiaa. Kaikkien vaimennuksien yleisen tehokkuuden periaate on, että pinta-alaa on riittävästi. Ei ne ääniaallot itsellään sinne "imusubbariin" mene.
     
  12. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Resonaattori tietysti kaikista tehokkain, mutta semmoisen suunnittelu vaatisi liudan tarkempia mittauksia huoneesta, eikä sitä voi tunkea ihan minne lystää. Lisäksi se on melko tarkka ja haastava rakentaa ja sen koko olisi jo 50-70hz alueella semmoinen, ettei se ole välttämättä enään liikuteltavissa yhden miehen voimin. Katsotaan nyt mihin tuosta villasta on.
     
  13. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Vain aktiivinen ansa toimii, kun ansan pinta-ala on prosentti kämpän pintojen alasta tai muuta minimaalista.

    Eli jos huone on kuvitteellisesti 3*3*3 neliötä, siinä on 54 neliömetriä pinta-alaa.

    Katsotaan miten "prosentin akustointi" toimii kolmessa tapauksessa:

    A) Rikas pässinpää ostaa 90000 eurolla maailman kalleinta yksisarvisen taljasta karva kerrallaan käherrettä absorbenttia 0,54 neliömetrin palasen. Sijoittaa sen vaikkapa nurkkaan. Huoneen absorpriotaso ja jälkikaiunta paranee prosentin verran, eli bassojen 4 sekuntia kestävä kumina kumisee nyt enää 3,96 sekunnin ajan.

    B) Köyhempi pässinpää ostaa 100 eurolla "bassoansan" tai mitä tahansa villaa 0,54 neliömetrin palasen ja tunkee sen nurkkaan. Huoneen absorpriotaso ja jälkikaiunta paranee prosentin verran, eli bassojen 4 sekuntia kestävä kumina kumisee nyt enää 3,96 sekunnin ajan.

    C) Dynamiitista innostunut modaaja räjäyttää huoneen nurkkaan 0,54 neliömetrin reiän, josta ääni karkaa ulos eli absorbointi on täydellinen kaikille niille taajuuksille, joita sinne nurkassa möllöttävään reikään osuu. Huoneen absorpriotaso ja jälkikaiunta paranee prosentin verran, eli bassojen 4 sekuntia kestävä kumina kumisee nyt enää 3,96 sekunnin ajan.

    Mitä yhteistä oli noilla kolmella erilaisella metodilla epäonnistua? Se, että prosentin kokoinen ala huoneen pinnoista akustoitiin, vaikka minimissään 50% pinnoista täytyisi akustoida. Voisikin sanoa, että akustoijien avokapasiteetista on käytössä yhtä monta prosenttia kuin he aikovat pintoja akustoida. Viisaat akustoivat kaikki 100% eli hyödyntävät aivojaan täydellisesti, ja ameeban lailla ajattelevat plasebo-pitsiverhohifistit kuluttavat vain yhtä aivosolua kun kuvittelevat 0,54 neliömetrin akustiikkalevyn pelastavan koko huoneen akustiikan. Etenkin bassotaajuuksilla 0,54 neliömetriä vastaa käytännössä samaa kuin 0%, eli ei saa edes sitä yhden prosentin hyötyä aikaiseksi.



    Siis: passiivisen ansan pinta-alan pitää olla kymmeniä prosentteja huoneen pintojen alasta, jotta voitaisiin kaapata/imeä/kumota riittävän huomattava osuus ansaan osuneista äänistä. Edelleenkään ansa ei mahda mitään niille äänille, jotka osuvat ansoittamattomiin neliömetreihin. Siis bassoansapaljaisiin. Vaikka 100% huoneesta akustoitaisiin diskanttiabsorbentilla, bassoihin ei tule mitään muutosta. Joten kannattaa akustoida ainakin 50% ja käyttää laaja-alaista absorberia/resonaattoria/diffuusoria, jotta vaikutus ulottuisi myös bassoille.



    Kannattaa ajatella asiaa optisesti: Valaistaan huonetta kynttilällä tai taskulampulla. Maalataan huoneen pintoja mattamustalla maalilla:

    - Jos maalataan 0,54 neliömetriä, kysymys kuuluu: laskeutuiko huoneeseen täysi pimeys? Kompuroiko jokainen sokkona ja törmäilee esineisiin? Ei. Kukaan ei edes huomaa puolen neliön mustaa plänttiä.
    - Jos 50% pinnoista maalataan mattamustalla, tunnelma synkistyy selvästi, kirkkaustaso puolittuu, ero on jo huomattava. Kukaan ei silti vielä kompuroi sokkona.
    - 100% mattamustaksi maalatussa huoneessa kynttilän/taskulampun valo ei enää riitä, kompurointi alkaa, kaikki valo käytännössä imeytyy mustaan maalipintaan. Valo katosi.

    Jos huoneessa seuraavaksi sytytetään 20 kilowatin kaasupurkauslamppu, silloin alkaa taas nähdä hyvin, vaikka huone olisi noettu pikimustaksi. Eli jos soitetaan 20 kilowatin subbaria puhekelat punahehkuisena, silloin bassoansoiltakin vaaditaan epänormaalin rajua tehokkuutta. Tarvitaan 20 kilowatin aktiiviansa tai kymmeniä kuutiometrejä villaa ja resonaattoreita.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 30.03.2010
  14. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Puukotti uusimmasssa Hifimaailmassa silmään tuo dibolisubbari.. mitenhän se mahtaisi toimia tässä asiassa? sopivalla paikalla/asennolla voisi tulla apua tuohon kumisevaan nurkkaan ilman mitään villoja!? äänenpainetasot kun ovat kerrostaloluokkaa ja käytössä on BFD, jolla voi alapään ulottuvuutta korjata ja samalla tasoittaa vastetta. T.Amp S-150 kyllä jaksaa puskea tuommoista dibolia ihan komeasti kerrostalovoimakkuuksilla, vaikka sinne alas joutuisikin ruuvaamaan hiukan korostusta. Ja veikkaampa ettei täällä juurikaan tarvitse alapään korostuksia, sen verran paljon tämä huone korostaa matalia kohden.

    Periaatteessa melko edullinen kapistus esim. kahdella SLS12" elementillä. Yhtä toimivia -ja edullisempia- voisi olla esim. Dayton Audion 12"DVC http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=7111. Rungoksi H-muoto, jonka ankkuroi sinitarralla lattiaan.
     
    Viimeksi muokattu: 01.04.2010
  15. o_O

    o_O Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.11.2004
    Viestejä:
    149
    Saadut tykkäykset:
    2
    Jokos oot bassoansoja väsänny? Kiinnostus olisi itselläkin kova kokeilla näitä villabassoansoja.