Bassoansa

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana herlokkis, 14.08.2010.

  1. herlokkis

    herlokkis Guest Guest

    Liittynyt:
    10.08.2010
    Viestejä:
    43
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitäs materiaali tuo niin sanottu bassoansa oikeaoppisesti olisi ja mihin kohtaan sellainen kuuluu laittaa....esim. jos subbarin laittaisi lähemmäs toista etukulmaa, niin olisiko ansan hyvä paikka vastakkaisessa kulmassa vai missäs? Kulmiin on kyllä vähän ruma laittaa kamaa, joten ajaisivatko ihan seinillä olevat wigfoamit asian?
     
  2. NetRunner

    NetRunner Guest Guest

    Liittynyt:
    17.12.2004
    Viestejä:
    271
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uh, no ensinnäkin bassoansalla ja Wigfoamin tuotteilla ei ole kauheasti tekemistä keskenään (paitsi että ovat akustiikkaelementtejä :cool:). Bassoansalla tarkoitetaan kapistusta joka vaikuttaa bassotaajuuksilla, eli 320 Hz ja alle. Wigfoam yms. akustiikkataulut (l. puhtaasti absorptioon perustuvat; ainakin alle metrin vahvuuksilla) tai diffuusorit vaikuttavat vain noin 400 Hz ja yli -taajuuksilla.

    Sitten kysymys että mistä materiaalista bassoansa on, niin bassoansoja on useita eri tyyppejä. Helmholz (tehty esim. MDF:stä, lasikuidusta tms.), kulmabassoansa (fi=?, en="corner bass trap". tehty esim. lasikuidusta tai vaahtomuovista tms.) jne. jne.

    Okei, pelkkä absorptioon perustuva bassoansa tehoaa alhaisimmillaan vain 1/4:lla aallonpituudesta (=bass trap, tai rimoitettuna/päällystettynä rimoilla= slat bass trap). Eli jos haluaisit vaimentaa esim. 100 Hz taajuutta pitäisi materiaalia olla noin 86 cm syvyisesti ja 20 Hz taajuudella sellaisesti keveästi 4,3 metrin syvyisesti.. :D Sitten on hiukan kevyempiä tai ainakin hiukan pienempiin tiloihin sullottavissa olevia konstruktioita: membrane, perimeter, pressure zone, symphatetic resonance, Helmholtz tai functional -ansoja.

    Sijoitus olisi parasta tehdä nurkkaan, tai vähintään lattian ja seinän tai katon ja seinän rajaan. Näin, koska sielä sijaitsee voimakkain luonnollinen bassokorostuma.


    Anyway, ensin huone pitäisi mitata ja sitten katsoa että mitä tarvitaan. Kaupallisia ratkaisuja voisi esim. harkita SMT:ltä (maahantuojana ConceptHifi). Nämä on MDF:ää ja malleja on kolme (45-110Hz, 25-65Hz tai 16-40Hz). Hinnat alkaen n. 300€ kpl. Yhdellä tuollaisella ei kuitenkaan vielä saavuteta kuin hiukan jälkikaiunta-ajan tasoittumista joten näitä pitäisi käytännössä olla monta (=et onnistu piilottamaan vaimolta tai vierailta).

    Tai sitten jotain RPG Inciltä tai SoundAccousticsiltä nurkkaelementtejä tai ASC:n TubeTrapseja.

    Tai sitten rakennat itse jonkin (reikä)levyresonaattorin jollekin seinistä, tai kattoon; ja sitten toivot että vaikutus on suunnitellulla alueella/alueilla.

    Good luck! :thumbsup:

    Ja PS. en minä näistä oikeasti kauheasti tiedä, joten yhteydenotto ammattilaiseen kannattaa aina.. ;)

    Edit: Ja kuten aina, kuukkeli on usein hyödyllinen: Esim. Wikipedia: bass traps, Acoustic Treatment and Design for Recording Studios and Listening Rooms tai Build a Better Bass Trap
     
    Viimeksi muokattu: 15.08.2010
  3. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Mikä Suomessa yleisesti saatavilla oleva tuote (eli käytännössä Paroc/Isover) olisi sopivinta bassovaimennukseen, kun käytetään tuotetta "täysin paketein"? Olisi tarkoitus päästä helpolla, eli tyrkätä kaksi "mariannekarkkia" sellaisenaan muoveineen päivineen päällekäin kumpaankiin etunurkkaan, eli 4 paalia yhteensä huoneeseen. Takanurkkiin ei voi laittaa, kun on ovia. Luulisi silti neljänkin paalin olevan tyhjää parempi.

    Mineraalia vai lasia, ja mitä tiheyssastetta? Vaikkapa jos ihan tuotenumeron tarkkuudella jos saisi vastauksen, kun rautakaupan tiskillä tällaista on ihan kysellä..

    Isoverin ne U Tech-lämmöneristyskourut on kyllä tiedossa tuotenumeroineen, mutta jotenkin epäilen, että tavallisemmat bulkkitavaran 'mariannekarkit' olisivat kuitenkin aivan merkittävästi halvempia hankkia.
     
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Mulla on akustiikkalevyn tehosteena Parocin peruslaatuista eristevillaa. Käsittääkseni Sauraman teatterin ekassa inkarnaatiossa ainakin oli pari tuollaista avaamattomana. Tiheys on ilmoitettu 30kg/m2, mutta avaamaton paali on lähes 50% kokoonpuristettu.

    edit: linkissä taitaa olla 50mm paksua, mulla on pääosin 100mm paksua.
     
  5. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Kuvia lasivillapaaleista olkkarissa :) ?
     
  6. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Missään ei lue, etteikö niitä saisi maisemoida. Vähän tavallista kookkaampi kukkapöytä tsm. Taikka sitten vaan kulmittain verhotanko kattoon ja verho eteen.
     
    Viimeksi muokattu: 30.03.2015
  7. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Paroc COS-5 taisi olla hinta / tiheys eli toimivuussuhteeltaan aika pätevää tavaraa... Siitä omatkin nurkkamallin ansat pakerrettu
     
    Viimeksi muokattu: 30.03.2015
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Muusikoiden.netissä luki että tuon COS-5 villan tiheys olisi luokkaa 50kg/m[SUP]3[/SUP]? Tuo perusmallin Paroc eXtra on kertauksen vuoksi sen 30kg/m[SUP]3[/SUP]. Sikäli mikäli se todella on paketissaan noin 50% verran kokoonpuristettu, niin eXtra onkin kokonaisena paalina suunnilleen yhtä tiheää kuin tuo kalliimpi COS-5 on ns. paljaaltaan. Useimmissa projekteissa näyttää olevan ohjelmassa huoneen nurkan täyttämistä kolmion malliin leikatuilla COS-5 palasilla, tai sitten ikean kirjahyllyjen tilkitsemistä COS-5 palasilla, tai sitten COS-5 palasten ompelua moninkertaisen kankaan sisään. Nämä kaikki kuulostavat kovin vaivalloiselta...
    Edullisemman hinnan ohella nuo kokonaiset muovitetut eXtra-paalit olisi ainakin helppoa "asentaa" nostamalla vain koko paketti sellaisenaan huoneen nurkkaan ja sitten aikanaan kämpän mahdollisesti vaihtuessa kuskata sellaisenaan muualle..

    Vaan toimiikos tuo tiheysajattelu ihan noin suoraviivaisesti?
     
    Viimeksi muokattu: 30.03.2015
  9. Zambooni

    Zambooni Guest Guest

    Liittynyt:
    19.07.2013
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0

    Onko sinulla olemassa hintatietoa noiden lämmönerityskourujen hinnoista?

    Itellä kämpän vaihto kohta tiedossa inauksen nykyistä isompaan kaikukoppaan ja samassa yhteydessä tulee eteen kulmavaimentimien määrän lisäys.. Pitää vaan selvittää ensin helpot/halvat "bulkkivaihtoehdot", kun ei enää viitsis pistää ulkomailta moisia tilaukseen ja lihottaa lisää GIK acoustikkia niiden kyhäelmistä. :)
     
  10. wagner71

    wagner71 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.02.2006
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    7
    hankin jokin aika sitten pari tuollaista isoverin U Tech lämmöneristekourua, juurikin tuota samaa kokoa mikä audiovideon artikkelissa. Tampereen Nekalan Starkista tilasin, toimitusaika oli reilun viikon. Oli järkyttävän kalliita, olen yrittänyt aktiivisesti unohtaa tuommoisen menoerän mutta muistaakseni oliko peräti jotain 90 euroa kpl tms. Semmoinen lievä tympeä haju noissa oli mutta se lieveni kun muutaman päivän sisällä odottivat asennusta. Nyt omissa muoveissaan edelleen ja Moltoniin (paksuhko kangas) käärittynä katon rajassa etuseinällä ei hajua enää huomaa.
     
  11. Zambooni

    Zambooni Guest Guest

    Liittynyt:
    19.07.2013
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos paljon hintatiedosta. Hintaa tulee siis noillekkin ja enemmän puuhastelua, kun noi on välttämätöntä päällystää sisäkäyttöä ajatellen kankaalla. Pitää katsoa jos pistäisi joka tapauksessa noita jokusen tilaukseen. Toisena potentiaalisena vaihtoehtona noiden lisäksi tai sijaan on itellä sound of science "corner chunkit" joissa pinnaksi voi valita myös printattuja kuvia laajasta valikoimasta jos haluaa. Hinta toki reilusti kalliimpi kuin noilla kouruilla (luokkaa 150-170€/kpl).
    Ei ole ihan halpaa kämppien tuunaus edes tyydyttävään "asumiskuntoon" äänimaailman osalta. Toisaalta on nää bulkki akustoinnin hinnat silti pk seudun betonin hintaan verrattuna ihan karkkirahoja. ��
     
  12. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Itse olen aika halvalla tehnyt bongauksia rakentaja.fi pörssi -osastolta sekä huutokaupat.com :sta.