Bass shaker

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana joksu, 15.07.2001.

 1. tapio_75

  tapio_75 New Member

  Liittynyt:
  10.02.2007
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mä tilasin omat täristimet Ljudiasta. Olen tähän mennessä nähnyt myynnissä ainoastaan kahta eri mallia. Ljudian Bass Shaker BR-25 (laitteen päällä kyllä lukee Bass Rocker) ja sitten Sinuslive Basspump III. Itselläni ei ole mitään käsitystä näiden laitteiden eroista / olisiko valmiina olemassa jotain järempää vehjettä. Siis jotain muuta kuin se Buttkicker :)

  Tuossa vielä tarkempia speksejä laitteista:

  http://www.poppikoneet.com/default.asp?id=20061030103457_20061030113356

  http://www.ljudia.fi/hifi-kotiteatt...rikaiuttimet-c16241/bass-shaker-br-25-p78444/
   
 2. jojel

  jojel New Member

  Liittynyt:
  20.12.2009
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse sain tänään oman täristimen valmiiksi ja käyttöön ja kyllä pistää hymyilyttämään :)
  Tein vähän eri tyylillä kun muut ja pulttasin elementin 25milliseen vanerilevyyn kuten subi tavallisestikkin kiinnitetään ja levyn taas ruuvasin korokepalojen kanssa kiinni sängyn pohjassa olevaan syvempään kohtaan (ja kyllä, dataan sängystä)
  Koska tällä tyylillä runko pysyy paikallaan ja kartio liikkuu, oli kartioon pakko saada lisää massaa, joka onnistui valamalla kartio täyteen hartsia. Tein myös pulttivirityksen keskelle elementtiä ja peltilevyn sen tueksi rajoittamaan mahdollisesti liian pitkää liikerataa kovilla volyymeilla, mutta en sitä kartiota tuolla simexin 150w vahvarilla saanut kovinkaan paljoa liikkumaan.
  Vaikka kartio onkin täynnä hartsia (+pultti, mutterit ja prikat jotka painavat yllättävän paljon), on liikkuvaa massaa vähemmän mitä sitä olisi jos runkoa liikuttaisi, joten tällä menentelmällä tärinä jää varmasti aavistuksen vaisummaksi ja paras tärinä alue vähän korkeammille taajuuksille, mutta yllättävän tarkasti tuo kyllä tärisyttää. Pystyy hyvin käyttämään musiikin kuuntelussakin kun hiljaa pitää.
  Tulee kyllä huomattavasti lisää fiilistä kun käytän sitä tosiaan kuulokkeiden kanssa. Viivästin vielä kuulokkeiden signaalia 100ms niin tulee tärinäkin oikeaan aikaan persuksille :D
   
 3. Magee

  Magee Member

  Liittynyt:
  23.01.2008
  Viestejä:
  222
  Saadut tykkäykset:
  1
  Luin sitten koko ketjun läpi. Melkoinen savotta. Mielenkiintoni heräsi ja täristimen tahdon. Kolmen istuttava divaanisohva kohteena.

  Kysymys 1. Onkohan tuollainen buttkicker merkittävästi parempi kuin nuo 2 x Bass shaker BR-25 + Zachry DSW-150?

  Kysymys 2. Mistä tuollaisen buttkickerin saisi suomeen ostettua (edullisimmin)?
   
 4. Ykskytä

  Ykskytä Active Member

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  ButtKicker on merkittävästi tehokkaampi. Kahdella lattian alle asennetulla saan aikaiseksi maanjäristysintensiteettiluokan VI tärinän. Vertailun vuoksi Chilen viimeisin erittäin tuhoisa maanjäristys oli luokissa VII ja VIII kaupungista riippuen. Sohvan pohjassa ButtKicker antaa vielä enemmän kyytiä kuin lattian alle sijoitettuna.

  Edullisimmin ja nopeimmin saat ButtKickerin minulta https://www.dvdplaza.fi/forums/showpost.php?p=1299204&postcount=1404
   
 5. Magee

  Magee Member

  Liittynyt:
  23.01.2008
  Viestejä:
  222
  Saadut tykkäykset:
  1
  Nyt olen päässyt tekemään lähempää tuttavuutta Buttkickeriin, kun jäsen "Ykskytä" ystävällisesti järjesti demosession ht:ssaan, jota tahditti lattiaan asennetut 2kpl takapuolipotkijaa.

  Kun tämä 3D hässäkkä rantautui Suomeen, ajattelin että taas pitkästä aikaa täytyy alkaa kantamaan vähäisiä roposia Finnkinolle, koska oma teatteri ei valitettavasti yllä samalle tasolle, vaikka kuva suhteessa suurempi onkin. Viimeksi eilen kävin katsomassa tämän uuden 3D-Liisa ihmemaassa elokuvan. Ja olihan se melkoista silmäkarkkia. Mutta jotain puuttui. Heti alusta alkaen minulla oli sellainen olo, että jotain oleellista tässä nyt oli vialla. Tajusin kaipaavani sitä tunnetta takapuolessani ja jokapaikassa, mihin pääsin lauantaina osalliseksi jäsen Ykskytän pimennetyssä huoneessa ;). Nimittäin ilman tärinää kaikki toimintakohtaukset tuntuivat todella etäisiltä ja mitäänsanomattomilta. Ontto olo jäi.

  Mielestäni voisi audiovisuaalisen 3D:n sijaan alkaa puhumaan 1 / 2D kuva + 1 / 2D-äänen omaavista teattereista. Ei enää riitä että näyttää että toiminta tapahtuu kankaalla. Buttkicker vie katsojan mukaan äksöniin. Henkilökohtaisesti minulle ei enää riitä pelkkä katsojan rooli ja siksi ostinkin itselleni Buttkickerin ja malttamattomana tilailen vahvaria ym. rojua.

  Jos kaksi Buttkickeriä sai koko lattia ja sohvan ja galaksit räjähtämään, niin mitä minun sohvalleni tulee tapahtumaan? Hajoaa atomeiksi? Täytyy testata eukolla ensin kun saan vehkeen kiinni.

  Moni on sanonut että ei ymmärrä miten on ennen pärjännyt ilman. Samaa ihmettelen itsekin. Ei minulla ole kotiteatteria vielä. Läjä laitteita millä näkee ja kuulee. Ei muuta. Mutta muutosta on ilmassa...

  Kalliiltahan tuo paketti >500€ kuulostaa, kunnes sen on kerran kokenut.

  Ja kiitokset mullistavasta ja maailmaa avartavasta demosessiosta Ykskytälle. (mitään eläimiä ei vahingoitettu sessioiden aikana ja kaikki tärinät aiheutuivat 100% elektronisista laitteista, ei lähimmäisenrakkaudesta) :D
   
 6. Ykskytä

  Ykskytä Active Member

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ole hyvä vain. Vaikeatahan se on uskoa mikä vaikutus kunnon tärinöilla on musiikki- tai elokuvannautintoon ennen kuin on moista itse kokenut.
   
 7. ilpe

  ilpe Member

  Liittynyt:
  16.11.2005
  Viestejä:
  80
  Saadut tykkäykset:
  0
  Selasin tän läpi mut ei yhtäkki osunu tällästä kysymystä vastaan.
  Eli jos haluan samanlaisen lopputuloksen kuten esim ass kicker x 2 kotitekoisesti niin montako elementtiä, ja millaista, minun tulisi käyttää. Tietenkää pelkät elementit eivät riitä vaan tarvin myös vahvistimen. Riittääkö T. amp-e800?
   
 8. Ykskytä

  Ykskytä Active Member

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kotikutoiset ovat aina yksilöllisiä, joten vertailu ButtKickeriin on vaikea. Tässä jotain speksejä suunnilleen yhtä BK LFE:tä vastaavalle elementille:
  - Xmax >25 mm (yhteen suuntaan)
  - Liikutettava massa (eli kaiuttimen paino) n. 3 kg
  - Jatkuva tehonkesto >500 W, hetkellinen >1500 W

  Käytettäessä useampaa elementtiä voi tarvittavan massan ja tehonkeston jakaa elementtien lukumäärällä. Xmaxista ei kannata tinkiä, enempi on paljon parempi. Elementtejä tutkiessasi huomaat nopeasti BK:n olevan oikeastaan verrattain huokea :).

  T.amp E800 sillattuna voi riittää ajamaan yhtä BK:tä välttävästi. Tuplamäärä tehoa olisi sopivasti.
   
 9. o_O

  o_O Member

  Liittynyt:
  12.11.2004
  Viestejä:
  149
  Saadut tykkäykset:
  2
  Alkoi kyllä itseäkin himottamaan sohvatäristin, kun on vähän lueskellu tätä ketjua :hitme:

  Kohteena olis aika jykevä sohva, jossa on kokoonlaitettavavuode, joten noitten tärisyttimien laittaminen alle ei käy. Ilmeisesti järkevin vaihtoehto olisi tuo Butt Kicker, että tehoa riittäisi tarpeeks?

  Buttkicker Thomann: liekkö tuo samaista tekoa, kuin mitä nämä muut samannäköiset butt kickerit ovat? Hieman eri nimi on, mutta specsit melko samanlaiset. Ja tuli kyllä ihan yllätyksenä tuollaisen laitteen tehontarve :eek: Eli jos laittaisi samalla tilaukseen T.Amp TA2400 MK-X, niin olisko tuo yhdistelmä hyvä? Vai riittäisikö joku muu edullisempi ja tehottomampi malli?

  Thomann on kyllä itselläni aina toiminut nopeasti ja luotettavasti, mutta jos Suomesta saa halvemmalla tuon tärisyttimen, niin voisitte laittaa linkkiä. Vahvistin pitäisi varmaan joka tapauksessa tilata Thomannilta...
   
 10. Goodguy

  Goodguy Member

  Liittynyt:
  17.05.2004
  Viestejä:
  728
  Saadut tykkäykset:
  1
  En ole ihan varma millaista täristintä tässä ollaan rakentamassa, mutta eihän normi sohvantäristimessä tarvi olla juuri yhtään liikepoikkeamaa. Kytkentä kun on jäykkään rakenteeseen eikä ilmaan. Moottorissa on vaan oltava voimaa, että sen suuren massan saa värähtelemään. Ja sen liitoskohdan on oltava kestävä
   
 11. Ykskytä

  Ykskytä Active Member

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  ButtKickerissä on paras löytämäni bassotäristimien hinta-laatusuhde.

  Vuodesohvan sisällä on yleensä huonosti tilaa bassotäristimen asennukselle. Tärinäaistimus välittyy parhaiten kun sen tuntee koko kehollaan, myös jaloilla. Sen takia ehdottaisin harkittavaksi sohvan laittamista esim. 2500x2000x50 mm levyn päälle. Bassotäristin levyyn kiinni pystyssä sohvan alle tai taakse. Levyn ja lattian väliin laitetaan kumitassut. Levyn voi päällystää sisustukseen sopivasti esim. kokolattiamatolla. Tällainen rakenne:

  - välittää tärinän tehokkaasti sohvaan ja koko kehoon
  - on helppo ja nopea rakentaa
  - ei pilaa sohvaa
  - on verrattain edullinen
  - on sisustusystävällinen

  Toinen sinulle sopiva asennustapa on ButtKickerin sohva-asennussarja.

  Käsittääkseni kyseessä on sama tuote eri brandillä. Tehontarvetta arvioidessa on hyvä muistaa, että nyt liikutetaan kiinteässä olomuodossa olevia rakenteita eikä pelkkää ilmaa kuten subbarilla. T.amp TA2400 Mk-X on minun suositukseni ButtKickerille edullisista vahvistimista. Sen teho riittää hyvin yhdelle elementille, mutta kahtakin elementtiä voi ajaa. Toinen vaihtoehto vahvistimeksi voisi olla t.amp TSA2200, mutta siitä ei ole yhtä laajoja kokemuksia.

  Jakosuodin ei ole välttämätön, vaan sen tarve riippuu asennuskohtaisista värähtelyominaisuuksista. Esim. Behringer DCX2496 on hyvä. Sopivia asetuksia kannattaa lähteä hakemaan haarukasta ylipäästösuodatin 25-35 Hz -12 dB/oktaavia ja alipäästösuodatin 40-80 Hz. Tärinän taajuuskaista voi äkkiseltään tuntua kapealta äänen kaistaan verrattuna, mutta se toimii käytännössä todella hienosti sekä musiikin että leffojen kanssa.

  Tärinällä taajuusvasteen suoruuden kanssa ei ole niin tarkkaa väliä kuin äänellä. Parhaaseen lopputulokseen taajuuskorjaimen kanssa pääsee käyttämällä esim. REW-ohjelmaa yhdessä kiihtyvyysanturin kanssa.

  Soundata tuo maahan Fischer Amps ButtKickeriä listahintaan 385 €. Paikallisesta musiikkiliikkeestä tarjouksen pyytämällä voi päästä lähemmäs Thomannin hintaa.
   
 12. Ykskytä

  Ykskytä Active Member

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nuo annetut speksit olivat nimenomaa ButtKicker LFE:ta ominaisuuksiltaan vastaavan itsetehdyn bassotäristimen suunnittelua varten. On toki olemassa muitakin toteutustapoja. Erittäin lyhyt liikepoikkeama riittäisi, jos toimilaitteena käytettäisiin kiinteän pisteen, esim. lattia, ja liikuteltavan kohteen, esim. sohva, väliin asennettua sylinteriä.

  Kaupallisilla ja kotikutoisilla bassotäristimillä tärinä saadaan aikaiseksi massan edestakaisella liikkeellä. Yhden syklin tuottamaa voimaa kuvaa liikepoikkeaman, Xmax, ja liikuteltavan massan tulo. Samaa suuruusluokkaa ButtKicker LFE:n kanssa olisi siis 5 mm:n yhdensuuntaisella liikepoikkeamalla varustettu 15 kg painava elementti. "Ei juuri yhtään liikepoikkeamaa" vaatisi sitten jo melkein äärettömän suuruisen massan :p. Painavista elementeistä tulee sijoitus- ja kiinnitysongelmia.

  Bassotäristinelementin antama tärinävoima on myös riippuvainen taajuuden toisesta potenssista. Kaksinkertainen taajuus antaa nelinkertaisen voiman. Todellisuudessa saavutettavia ominaisuuksia ei voi johtaa pelkän elementin ominaisuuksista, vaan asennuskokonaisuudella on suuri merkitys.

  Tehokkaan kotikutoisen bassotäristimen rakentamisessa suurimmaksi ongelmaksi noussee riittävän tehonkeston omaavan edullisen elementin löytäminen.
   
 13. Goodguy

  Goodguy Member

  Liittynyt:
  17.05.2004
  Viestejä:
  728
  Saadut tykkäykset:
  1
  Selvä homma. Aika ikävää hommaa täristintä olisi siis kaiutinelementistä rakentaa kiinnityksen puoleen.
   
 14. Magee

  Magee Member

  Liittynyt:
  23.01.2008
  Viestejä:
  222
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tilasin ButtKickerini kaveriksi vahvistimen eilen Thomannilta ja päädyin jäsen Ykskytän suosittelemaan THE T.AMP TA2400 MK-X:ään. Jakosuodinta en vielä tilannut, mennään ensin ilman ja katsotaan tarve.

  Buttkicker on nyt asennettu sohvaan, jota vahvistin lähinnä ruuveilla tärinäaaltojen mahdollisimman hyvää etenemistä silmälläpitäen. Lopuksi laitoin koko sohvan pituisen laudan sohvan alle jokaiseen "runkopalkkiin" kiinnittäen ja tähän kiinnitin BK:n. Valitettavasti väänsin yhtä ruuvia liian tiukkaan ja BK:n valettu kiinnike repesi. Sillä tosin nyt ei varmaankaan ole merkittävää vaikutusta, sillä kolmellakin tuntui tosi jämerästi seisovan ja tarvittaessa sen voi sitoa vaikka muulla tavoin lautaan kiinni. Tänään kävin vielä hakemassa kumijalat koko sohvaan, jotta tärinä ei välittyisi lattiaan (vaikka sohva on kokolattiamaton päällä) ja kolme puristinta joilla liitän diivaaniosan varmasti tärinäalaan.

  Sähköissä kävi todella hyvä tuuri, koska minulla menee kellariin kaksi johtoa. 10A johto on nyt käytössä ja toinen vapaana roikkunut oli mysteeri. Se osoittautui kuitenkin 16A sulakkeen päässä olevaksi ja ratkaisi kaikki ongelmani. Tuo vahvistinhan ei ilmeisesti edes lähde käyntiin 10A-sulakkeen takaa.

  Kerron lisää kokemuksia kunhan olen vahvistimen saanut ja koevedot tärissyt. (6-8 työpäivää menee kuulemma tavaran toimituksessa).
   
 15. o_O

  o_O Member

  Liittynyt:
  12.11.2004
  Viestejä:
  149
  Saadut tykkäykset:
  2
  Mites tuleeko tuolla ongelmia sitten, jos "joudun" ajamaan 15-120hz tuolle tärisyttimelle. Tällä hetkellä on Mallu tuollaisella kaistalla ja joudun pitämään jaon noin korkeana, koska muuten en saa 60-90hz taajuuksille mitään potkua, vaikka säädetty on kajareita ja subbaria ~40h :hitme:

  Onko tullu sellasta fiilistä, että pitäs mielellään olla useampi kuin yks tuommonen Butt kicker? Hyvin subjektiivinen käsitehän se on, mutta kuitenkin. Jos kerta vois laittaa tuohon t-amppiin kaks kappaletta ja se olis vielä kannattavaa tärinän laadun/voiman suhteen, niin menisi sekin vielä harkintaan...

  Ja mites muuten, jos kuuntelee musiikkia ja tuo päristin on kiinni ja kappaleena on sellainen, jossa on hyvin napakka ja iskevä basso, niin millainen on Butt kickerin antama täräytys? Tarkoitan lähinnä sitä, että onko sekin sellainen nopea isku vai...?
   
 16. Ykskytä

  Ykskytä Active Member

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Bassotäristimellä ei noista korkeammista taajuuksista ole tärinän puolesta haittaa, ne vain eivät juurikaan tunnu missään. Ongelmaksi voi muodostua täristimestä kuuluva sivuääni, joka ei ole yhtä laadukasta kuin subbarista kuuluva ääni. Tämä kuitenkin selviää vain käytännössä kokeilemalla. Kotikutoisissa täristinvirityksissä sivuäänet ovat avoimen rakenteen takia voimakkaampia kuin ButtKickerissä.

  Saattaa olla että voit ButtKickerin kanssa hiukan laskea jakotaajuutta, koska BK huolehtii tuosta potkupuolesta.

  Minulla on kaksi vanhemman mallista ButtKicker Pro:ta lattian alla. Tuosta mallista lähtee hiukan enemmän tehoa aivan matalimpiin taajuuksin kuin LFE-mallista. Nämä riittävät oikein hyvin, mutta kuitenkin haaveilen saavani joskus vielä 2 lisää :hitme:. ButtKicker LFE toistaa 35 Hz taajuuden melkoisella voimalla. Mikäli haluaa yhtä suuren voiman myös 18 Hz:lla tulee täristimiä olla 4 kpl. 9 Hz vaatiikin jo 16 täristintä ja 4.5 Hz 256 kpl. Määrän valinnassa on siis kyse lähinnä tavoitteen asettamisesta.

  Kahdella elementillä voi sohva-asennuksessa saada tärinän jaettua tasaisemmin koko sohvan alueelle kuin yhdellä elementillä.

  ButtKickerille esim. 40 Hz on ihan sama taajuus kuin subbarillekkin.
   
 17. o_O

  o_O Member

  Liittynyt:
  12.11.2004
  Viestejä:
  149
  Saadut tykkäykset:
  2
  Kiitoksia vastauksesta.

  Laitoin Thomannille tarjouspyynnön t-ampista ja kahdesta butt kickeristä + johdot. Saa nähdä tulevatko vastaan hinnassa ollenkaan, en ole aikasemmin kysynytkään.

  Millasia kumeja ootte laitellu tuonne levyn alle ja mistä ostettuna? Varmastihan sinne käy lähes kumi kuin kumi, mutta kiinnostaa teidän ratkaisunne :)
   
 18. Ykskytä

  Ykskytä Active Member

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minulla ei ole kumitassuista kokemusta, koska BK:t lattian alla noista on vain haittaa. Pyrittäessä mahdollisimman matalaan systeemin ominaisvärähtelytaajuuten tulee kumitassujen jousivakion olla mahdollsimman pieni. Siis mahdollisimman korkea tassu pehmeästä kumista. Jos teet tuon "sohva levyn päälle" systeemin niin levyyn voi tehdä upotuksen puoleen väliin syvyyttä jotta rakenteen kokonaispaksuus saadaan pienemmäksi. Koska levyn takareunaan tulee yleensä suurempi kuorma kuin etureunaan, voi taakse laittaa hiukan kovempaa kumia.
   
 19. LSA_Vinnie

  LSA_Vinnie Member

  Liittynyt:
  13.02.2010
  Viestejä:
  236
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos siinä kumissa on PVA:ta pehmikkeenä, kuten pehmeämmissä muoveissakin voi olla, niin se sitten "tarttuu" ja "leviää" pintoihin eli käytännössä 'polttaa' jäljen materiaaliin. Vinkiksi vain, ettei sieltä levyn alta tule myöhemmin yllätyksiä...

  Vähän niin kuin näin: http://keskustelu.suomi24.fi/node/4574580

  PVA: http://en.wikipedia.org/wiki/Polyvinyl_acetate
   
 20. cinemaster

  cinemaster New Member

  Liittynyt:
  19.05.2008
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0