AW7 littanammaksi

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana JuhoV, 21.01.2015.

 1. JuhoV

  JuhoV Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2012
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eli kotiteatterin kajari projekti on hyvällä alulla, käytännössä siis kaupungin puutyöpiiriin olen ilmoittautunut ja pari kertaa jo osallistunut. Paikalla on siis pätevä ja osaava opettaja ja kaikki tarvittavat työkalut mitä keksii tarvita.

  Valitsin tuon kyseisen AW7 kajarin AudioVideon kokeilun perusteella. Muutenkin tuo vaikutti hyvältä kun sitä kehuttiin pieneen huoneeseen sopivaksi ja seinän läheisyyttä hyvin sietäväksi. Käytännössä muut sijoitukset ei juuri tule mitenkän kysymykseen kuin seinän lähelle sijoitus, muuten tulee liian hankalaa elämisen kannalta. Systeemi kuitenkin tulee olohuoneeseen, jossa on jo muutenkin tarpeeksi rompetta. Samassa tilassa täysin erillinen stereosetti, josta en halua luopua, vaikka vaimo pistäis ne menemään heti jos antaisin. :hitme:

  Eteen on tarkoitus tehdä kaksi ihan annettujen mittojen mukaan ja keskelle sitten pari senttiä matalampi ja kompensoida tilavuus syventämällä koteloa tarvittava määrä. Näin se mahtuu tv-tasolle telkun alle. Ei ideaalinen, mutta vähän kehittelen mahdollisuutta nostaa se tv:n päälle, ylemmäs lattiasta. Nykyinen keskikajari tekee ääneen mahtavan tynnyriefektin tuossa ja sitä on pitänyt equttaa jotta etenkin miesäänistä esim. uutisissa saa edes jotain selvää. Sivuilla on tällä hetkellä samanlaiset (chorus compact 552) ja niissä ongelmaa ei esiinny omilla sijoituspaikoillaan.

  Nyt olen yrittänyt vaimolle "myydä" systeemiä, jossa surroundit tehtäisiin erimallisiksi. Eli syvyyttä rajusti pois ja malliksi HM-22S sarjan kajari. http://www.hifitalo.fi/hm-22s_rakennussarja (sorry, en osaa tehdä hienoa linkkiä). Ideana on pitää tuon varsinaisen etulevyn leveys samana, mutta kasvattaa korkeutta rajusti. Takaseinä olisi kaksi kertaa leveämpi kuin etulevy ja kulmat 45 kulmassa viistossa. Reilun puolen metrin korkuisella kajarilla saisin saman tilavuuden kuin tuo alkuperäinen ohje on. Tein pahvista karkean mallin ja sovittelin ja esittelin sitä vaimolle. Tuolla tavalla saisin varsin huomaamattoman systeemin taakse. Johtojen veto ei ole mikään ongelma, toinen kajari menis verhon taakse niin ettei se estä verhojen käyttöä yhtään jne. Noilla saisin lähes huomaamattoman 7.1 systeeminkin aikaiseksi ja kajarit lähes optimaaliselle paikalle (seinän läheisyyttä huomioon ottamatta). Etenkin maalaamalla kajarit valkoisiksi ja eteen vielä valkea kangas.

  Nykysysteemissä (5.1) surroundit ovat väärässä paikassa eli ne on takasurroundien piakalla sohvan takana, ei dolbyn ohjeistuksen tapaan sivuilla.

  Kysymys kuuluukin onko tuolla tavalla modatuilla kajareilla onnistumisen mahdollisuuksia tässä tapauksessa vai pilaanko käsittääkseni kohtuullisen hyvän pikku kajarin äänen tuolla tavalla. Toinen kysymys on saavuttaisinko mitään merkittävää hyötyä siirtymällä 5.1 systeemistä 7.1 systeemiin.

  ps. vaimolle ei ole vielä kerrottu että 7.1 systeemi vaatisi myös vahvistimen päivittämisen, nykyinen on 5.1 laite. :eek:
   
 2. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 559
  Saadut tykkäykset:
  481
  TL;DR.

  AW7 voi tehdä myös huomattavasti litteämpään koteloon. Kotelon puolesta 9cm paksuus on alaraja; AudioVideon Purismissa on sama elementti.

  Itsellä nuo on jotain senttejä paksummat, kun nyt jaksaisin mennä tuohon seinän taakse mittaamaan... Jossain 10cm paksu ja neliönmuotoinen boksi -mitoissa pyörii.
   
 3. JuhoV

  JuhoV Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2012
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ok, pitääpä alkaa tarkempia piirrustuksia miettimään ja laskemaan minkä kokoiset levyt pitää tarkalleen olla ja miettimään miten ne sahataan. Vaimo antoi varovaisen hyväksynnän suunnitelmalle, mutta edellytys on että teen siistiä jälkeä. Olin ymmärtävinäni että pidätti itsellään jonkin sortin veto-oikeuden edelleen.

  Mistä materiaalista x_jmt_x on tehnyt nuo kajarit. Jos kuvasta vähänkää ymmärsin niin näytti ainakin puulta. Väri on hyvin lähellä sitä mitä ajattelin etukajareiksi.
   
 4. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 559
  Saadut tykkäykset:
  481
  Puukotelot, tosin tekijä on joku muu, kuin minä itse. Musta maali päällä. Dedikoidussa huoneessa ei ollut tarvetta hienostella. Siinä linkitetyssä Purismin ohjeessa on pyritti mahdollisimman ohueen koteloon, mikä on vaatinut kotelomateriaaliksi millistä alumiinia suoraan elementin takana. Kts. ohjeen kohta "minimipaksuus".

  Ylipäätään, jos lattialle sijoitus sinänsä on mahdollinen, niin kannattaa ihan oikeasti harkita tuota Purismia AW-7 sijasta. Sama elementti, eri jakosuodin ja kotelo.
   
 5. JuhoV

  JuhoV Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2012
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noita purismeja eilen katselinkin, mutta niiden sijoitus on mahdoton tai ainakin vaatisi kovaa uudelleen suunnittelua. Nyt aw-systeemin kajareille jalustat tulee mukavasti cd-telineistä, jotka juuri sopivan korjuisia telkkuun nähden. Keskikajaria pitää vielä mietiskellä pistänkö entiseen piakkaan vai teenkö telineen tv:n päälle. Äänen kannalta taitais olla parempi nostaa se tv:n yläpuolelle kuin matalalle, noin 40 sentin korkeudelle tv tasolle.

  Toisaalta valitsin nämä kajarit muutenkin tuon aika ylhäältä loppuvan vasteen takia. Bassot hoidetaan subbarilla, toki bassot vois leikata pois tarvittaessa vahvarilla ylhäältäkin, mutta sitten en usko että tuosta alas yltävästä bassosta olisi mulle sinällään iloa. Bassot hoitaa diy-mallinen peerlesin xls-10 elementteihin perustuva 40 litran suljettu kotelo ja anti-modella tasataan vielä vastetta. Tuossa on kaksi elementtiä samassa kotelossa ja tuntuu riittävän kohtuudella. Ihan sohvaa hyppäyttävää jyrähdystä ei lähde, mutta muuten toisto on mukavan napakkaa. Lisäksi tilassa on kokonaan erillinen stereosetti musiikille, tämä rakennusprojekti tulee pelkästään elokuvakäyttöön.

  Tilaa tässä on vajaa 30 neliötä suoraan olohuone-keittiö alueella. Lisäksi taakse aukeaa pariovet "romuhuoneeseen" jossa on reilut 10 neliötä lisää. Akustisesti bassoille taitaa olla vielä sauna-kylpyhuone samaa tilaa. Ainakin pytyllä bassot iskee välillä aika tanakasati.

  Tuossa kuvassa on vaaleamman punaisella nykyiset surroundin paikat. Tummemmalla olis tuolla matalalla kotelolla mahdollisuudet 5.1 surroundeille. Jos päädyn 7.1 systeemiin voisin asentaa myös takasurroundit vielä paremmin symmetrisesti kuin mitä ne nyt on tuossa kuvassa.

  Surroundit tulis siis ylös seinälle, oikea sen verran ylös etten löy päätäni siihen vaan tuosta sohvan ja jääkaappi-pakastin syteemin välistä pystyy kulkemaan varomatta kajaria. Taakse tulee sitten vähän turhan lähelle kattoa, mutta se kompromissi on täysin pakko tehdä jos sen aikoo ylipäätään toteuttaa.


  katso liitettä olohuone.jpg
   
  Viimeksi muokattu: 22.01.2015
 6. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Joo, tuollaiset aw7:t on tullut rakennettua. Äänenpainevarat on hyvin rajalliset, ja jakotaajuuden ympäristössä jotain kovuutta vakio jakosuotimella. Basso on suljetussa kotelossa ihan ok, vaikka f3 onkin aika ylhäällä.

  Ovat muuten todella hurjan hintaiset rakennussarjana, 240euroa per kaiutin? Tuolla saa jo valmiit aktiivikaiuttimet kaupasta haettua, jotka ovat pienet ja nätit ja valmistaja lupaa 93db äänenpaineita.
   
 7. JuhoV

  JuhoV Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2012
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hintahan nyt on aina suhteellista, en ajattele että pieni kajari on halvempi kuin isompi ja tämän pitäisi siksi olla halpa. Tosin ei tuo nyt ihan edullinenkaan ole jos vertaa halvimpiin sarjoihin mutta pienempiä ja kalliimpia löytyy myös.

  Aktiivipönttöjen muotoa en voi juuri muuttaa muuten kuin suolistamalla koko kajarin ja tekemällä uuden kotelon. Tämän jälkeen sitten ei enää olekkaan pienet ja nätit kaupasta ostetut vaan itse tehdyt, joko nätit tai sitten ei. Veikkaan että jotain Behringereitä tarjoat... Pistäppä linkki mitä tarjoat. Pitää olla valkoiset ehdottomasti ja maksisimi asennussyvyys 11 senttiä. Leveys ja korkeus ei ole määräävä tekijä surroundeille, voi olla jopa 60 senttiä kanttiinsa ja vielä sopii.

  Uskoisin että äänenpainevarat tulevat riittämään noissa AW-seiskoissakin. Ei nuo nykyiset choruksetkaan mitään tykkejä sen suhteen ole, mutta möykkää lähtee tarpeeksi kuitenkin. Tässä edelleen auttaa tuo subbari, jolla voin hoitaa vähän 80 hertziä ylempääkin tarvittaessa. En tavoittele kotiin lähelekään elokuvateatterin äänepaineita. En edes nauti teattarissa katsomista koska ne on mun makuun niin isolla yleensä että käy korviin. Anti-moden kanssa integroituu nykysysteemissä ainakin todella hienosti enkä usko että se noiden kanssa siitä huononee jos ei paranekkaan.

  Eli tässä on etenkin surroundin kanssa sijoittamisen ongelman ratkaisu pääasiassa, mutta samalla pitäisi saada myös laatua ääneen. Eteen on vähän vapaampaa sijoittelu.

  Asunto on luhtitalo ja tässä on pakko huomioida myös naapureiden asumisrauhaa päivälläkin. Ihan tajuttomilla voluumeilla ei viitsi luukuttaa edes päivällä, mutta sen verran kuitenkin että elokuvista voi nauttia omaan makuun riittävällä äänenpaineella. Olen vähän naapureita haastatellut ja äänieristys on kohtuullisella tasolla. Sivulle ei ole kuulemma kuulunut koskaan mitään. Alhaalta kuuluu lapsen itku tosi vaimeasti kun se huutaa kurkkusuorana. Tämä silloin kun on muuten hiljaista, päivällä sitä ei edes huomaa ellei ala erikseen kuuntelemaan. Yöllä kuuluu suoraan makkarin alta, mutta ei vieläkään häiritsevästi.

  Lisäystä vielä tuohon kuvaan olkkarista:

  Sohvan takaa, vasemmalla seinällä on parvekkeelle ovi. Sisemmän oven aukeaminen sisälle päin asettaa oman haasteensa kajarin sijoittamiseen eli siksi nykyinen vasen surround on liian keskellä sohvaan nähden. Tuollaisen littanaksi modatun saisi menemään seinälle niin että ovea voi edelleen käyttää ja sopivalla stopparilla se ei edes häiritse eikä tarvi varoa kajaria. Tätä testailin ja mittailin pahvimallilla.
   
  Viimeksi muokattu: 22.01.2015
 8. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Nojuu, genen g onea saa tuohon rahaan. ei kehtaa aina tuota geneä hehkuttaa joka topicissa. Varmaan myös KRK:lla olisi jotain vaihtareita tuohon.

  Surroundiksi aw7 voi riittää, mutta elementti alkaa helpolla "rahisemaan" jos vähääkään luukuttelee.
   
 9. JuhoV

  JuhoV Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2012
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  No kieltämättä tuo olis hinnaltaa samassa haarukassa, ehkäpä jopa halvempikin kun laskee muita kuluja mukaan mitä itse tekemällä aina syntyy. En siis sano että olisi huono vaihtoehto. Googlettelun tuloksena myös koko täsmäisi mun tarpeisiin. Väri sattuisi myös surroundeiksi hyvin, eteen sitten tulis tylsä ja vähän huonosti sopiva musta tai vielä huonommin sopiva valkoinen. Tuo seinä, jolla tv on, ei ole valkoinen vaan jotain siniharmaata.

  Vahvistin menis uusiksi, mun pikku Denonista puuttuu pre-outit. Ei se nyt varsinainen ongelma ole vähän pidemmällä tähtäimellä, mutta viivästyttäisi se projektia ainakin huomattavasti. Sinällään tuosta nykysetistä jotain olis mahdollista saada pois myymällä. Pienen budjetin opiskelijasetiksi siinä pääsee jo käsiksi elokuvien ääneen ihan eri tavalla kuin gigantin muutaman satasen "täydellisellä kotiteatterilla". Kun uuden saa hyvälle jalalle niin myyntiin tuo on menossakin, mutta sen aika ei ole vielä nyt.

  Suurempi juttu on että valmiin ostamisessa menee sitten itse rakentamisen ja puuhastelun ilo. Projektin tavoitteena ei ole ainoastaan saada parempaa ääntä kotiin vaan samalla opetella puun työstöä ja koneiden käyttöä niin että oppisi nyt edes alkeet tuostakin jutusta. Menee siis puolittain harrastushommana samalla. Mutta ei se huono vinkki sinällään ollut ollenkaan, etenkin kun Oulussa kuuntelu onnistuisi varmaan varsin helposti kun soittelis muutaman puhelun hifistudiolle. Toisissa olosuhteissa olisin voinut innostua ehkä kovastikin.
   
 10. saurama

  saurama Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.05.2002
  Viestejä:
  616
  Saadut tykkäykset:
  10
  Pienillä kaiuttimilla kannattaa aina nostaa AV-vahvistimen bassonohjauksesta jakotaajuus ylemmäs, estää turhaa bassoelementin lepatusta eli suojaa kaiutinta ja pitää keskialueen puhtaampana. Minä olen käyttänyt 120-150Hz jakoja surutta.
   
 11. JuhoV

  JuhoV Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2012
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pitääpä kokeilla nykysysteemillä mihin jakotaajuuden voi nostaa ennen kuin alkaa subbari erikseen kuulumaan. Noissa Choruksen 552 kajareissa on noin 4 tuuman basso-keskiääninen, joten en usko että niilläkään hirveästi revitellään äänenpaineen suhteen. Kuitenkin desibelit ovat riittäneet mun tarpeisiin toistaiseksi. Kuitenkin tuo jakotaajuuskokeilu antais vähän mielikuvaa kuinka korkealla se voi olla niin että vielä toimii. Tosin uskoisin että myös noissa seiskoissa riittää mulle desibelit, elementit on kuitenkin pari tuumaa isommat ja ne äänen paineet on kuitenkin elokuvateatteriin verrattuna varsin maltilliset.

  Uskaltaako kukaan arvioida onko 7.1 vs. 5.1 systeemissä tässä tilassa rahalle vastinetta. 5.1 systeemi ei vaadi kuin kajareiden vaihtamisen, 7.1 vaatii myös vahvistimen vaihtamisen. Selailin juuri blue ray levyt läpi ja niistä yhdestä löytyi aito 7.1 ääni. Suurin osa on tosin hankittu periaatteella, saman hintainen ostaa alennuksesta kuin vuokrata eli ihan tuoreimpia ei juuri tule ostettua. Lähinnä kun huomaa että tuo on katsomatta ja sen saa omaksi vuokran hinnalla.

  Videovuokraamo on kuitenkin kovassa käytössä, piratismia ei taas tässä taloudessa harrasteta yhtään. Eli se mitä katsotaan (tai kuunnellaan cd:tä) joko vuokrataan tai ostetaan laillisia teitä.

  Lähinnä mietin että tulevaisuudessa voisi 5.1 äänten sijaan alkaa yleistymään 7.1 äänet. Tosin onhan siellä atmos yms. tulossa, mutta tarkoitus ei edes ole pysyä kaiken aikaa viimeisten viritysten kelkassa vaan antaa tilanteen rauhoittua ja olen valmis katselemaan mihin homma johtaa. Se ihan tinkimätön ja voimia säästämön tekniikka saa mun puolesta olla vielä kaupassa, mutta toimivaa ratkaisua kuitenkin vuosiksi eteen päin etsitään.

  Budjettia on sijoittaa 7 kajaria ja mahdollisesti vaihtaa tuo vahvistin myös jos siihen päätyy. Kiire asialla ei ole, mutta tulevaisuuden suunnitelmaa pitänee olla kuitenkin vähän auki jatkoa ajatellen.

  Lisäystä vielä sen verran että vuodessa katsotaan noin 150 elokuvaa, osa telkkarista tulevia leffoja, osa vuokrattuja tai ostettuja. Tuohon sitten päälle vielä muu television katselu, mulla lähinnä uutisia ja dokkareita, vaimolla sarjoja. Jos elokuville on mahdollista valita niin ne tallennetaan c-moren hd-kanavilta ja katsotaan sitten kun aika on sopiva, jos ei ole tarjolla tuota niin sitten tyydytään siihen mitä sd-kanavat tarjoaa eli vahvari hoitaa stereon useampaan kajariin. Monesti jostain tulossa olevasta elokuvasta tarkistetaan olisiko se saatavilla vuokraleffana jos se on tarjolla vain stereoäänella ja/tai sd-kuvalla. Tämä siis silloin kun vaikuttaa oikeasti mielenkiintoiselta ja on vähän töpinöissään että tuollainen tulee.

  Lisätään tähän vielä tuosta kanavien määrästä:

  Yritin etsiä keskustelua tuosta kanavien määrästä, mutta ei oikein löytynyt muuta kuin tuo Dolby Atmos keskustelu. Osaako joku pistää linkkiä johonkin missä olis muuta kuin mainosmiesten keskustelua todellisista hyödyistä kun kanavia lisätään. Lähinnä kiinnostaa siis tuo 5.1 vs. 7.1 mutta myös 6.1 järjestelmä voisi olla mahdollinen. En vaan ole ihan noiden tekniikasta selvillä. Tämä alkaa karata jo otsikosta, mutta ne vielä viitsi avata uutta keskustelua jos sellainen jo on jossain, joko tällä tai jollain muulla foorumilla.
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2015
 12. JuhoV

  JuhoV Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2012
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Projekti on vähän taas edennyt, mutta vähän pääsi yllättämään kuinka hidasta taitamattoman rakentaminen on. Lähtötilanne kun on että joudun opettelemaan kaiken lähes nollapisteestä. Tein siis ensin yhden parin mäntyliimalevystä, jolla opetellaan vähän koneiden käyttöä. Tähän mennessä tuo on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi ja monta virhettä on onnistuttu välttämään varsinaisien koteloiden kanssa.

  Etupään elementit on kotona ja nuo opetteluparin kajarit soi juuri olkkarissa. Voi olla jopa että nuo ei ole ihan tiiviitkään, mutta ei nyt sentään suhinaa ihan selvästi kuulu.

  Sen verran noita on päästy vertaamaan ja kuuntelemaan että äänenlaatu tulee selvästi paranemaan choruksen compact 552 kajariin verrattuna. Ääni on paljon puhtaampi ja äänikuva huomattavasti suurempi, nuo oli kotiteatteria ajatellen ne jutut, joita eniten halusin lisää. Basson ulottuvuudella ei ole väliä kun subbari tulee ne hoitamaan, mutta yllätys oli suuri kuinka hyvin nuo toistaa tässäkin tilassa kuhan kajarit on seinän vieressä. Metrin päässä takaseinästä ääni on armotta ohut, tässä suhteessa kajarin valinta vaikutti osuneen aika nappiin. Seinään kiinni laitettuna noilla kuuntelee jo mukavasti musiikkia ilman subbariakin.

  Eiköhän tämä vähitellen valmistu, varsinaiset etukajarit on nyt toistaiseksi leikattuina levyinä. Elementtien upotuksia on jyrsitty, samoin liitinpanelien reiät tehtynä. Sen verran lattialla sovitelin paloja yhteen että sahaustarkkuus näyttää tosi hyvältä. Koepaloja on petsattu, hiottu ja testattu kymmeniä ja haettu oikeaa väriyhdistelmää ja sekin ratkesi pari päivää sitten. Se näytti olevan yllättävän kova homma ja vaati näköjään vähän tuuriakin jotta haluttu sävy lopulta löytyi. Materiaalina on koivuliimalevy, jota petsataan tummemmaksi. Puun syykuvio pitää jäädä näkyviin eli näitä ei maalata telalla appelsiinipinnaksi.

  Ensi viikolla siis tapitetaan ja tehdään elementtien reiät loppuun asti, ajan pitäisi siihen riittää. Seuraavalla viikolla sitten liimaus seuraavalla sitten hionta. Äkkiä menee vielä kuukausi ennen kuin ne on valmiit, sen verran hidasta on kun noita tekee kaupungin puutyöpiirissä, aikaa on kolme tuntia kerrallaan kerran viikossa.

  Myös nuo littanat surroundit on jo alulla. Niihin on levyt leikattuna, kokonaispaksuudeksi tuli 12 senttiä. Noita voi tehdä myös samalla eli tarkoitus on että on useampi rauta yhtä aikaa tulessa jos käy niin että juuri sillä hetkellä tarvittava kone on jollain muulla käytössä, ei homma pysähdy kokonaan. Se tapituskone näyttää olevan lähes jatkuvasti käytössä ja niitä ei ole kuin yksi. Näiden pintakäsittely on sitten paljon helpompi, nämä maalataan tasaisen harmaan huomaamattoman valkoiseksi. Materiaalina koivuvaneri.

  Toistaiseksi usko on kova että tästä jotain tulee.
   
 13. JuhoV

  JuhoV Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2012
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vähän sentään päästy eteen päin. Etupää on nyt valmis ja omilla paikoillaan. Ääni on selkeästi parempi kuin aikaisemmi eikä kotelo tunnu resonoivan samalla tavalla kuin mäntykotelo. Silti tässä koivukotelossakin olen tuntevani sormilla resonoinnin kotelon päällä, sivulla ei niinkään eikä etulevyssä. Ulkonäkökin onnistui varsin hyvin, mutta kyllä noista muutamissa kohdissa löytyy selvä käsityön leima. Kuitenkin valikoimalla sopivan yksilön sopivaan paikkaan, virheet jäi hyvin piiloon.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Väri onnistui varsin mukavasti ja vaihtelee reilusti valosta ja katselukulmasta riippuen. Tuossa oli tarkoituskin saada näkyviin tuo liimalevyn vaihteleva värisävy. Lisäksi noista saa juuri niin monta eriväristä kuvaa kuin jaksaa kuvata. Eka kuva on lähempänä sitä, miltä se todellisuudessa näyttää.

  Surroundit on edelleen treenivaiheessa. Viimeksi opettelin viisteiden tapitusta ja se vaatii vielä vähän testailua, ei sattuneet ihan sinne minne ajattelin. Tiistaina kokeillaan lisää ja opetellaan koneen käyttöä. Kaksi 22,5 asteen kulmaa sain liitettyä hienosti yhdeksi 45 asteen kulmaksi, mutta 45 asteen kulman liittäminen toiseen levyyn, jossa ei ole viisteitä, meni totaalisesti opettelun puolelle. Ei mennyt ollenkaan hukkaan testailla tuota ensin jämäpaloihin. Toiveikas olen edelleen, kyllä se sieltä löytyy kunhan vaan teen vähän ajatustyötä ja kirjaan kokeiltuja asetuksia paperille. Kun oikea tapa tehdä tuo löytyy, alan tekemään varsinaisia koteloita.

  Av-vahvari tulkitsi nuo isoiksi kajareiksi, mutta ei tasaisesti. Keskikajarille se ehdotti jakotaajuudeksi 90 hertziä, mutta vasemmalle ja oikealla sitten 40 hertziä. Jotain se mittaa mutta mitä tai sitten tuo akustisesti huono keskikajarin paikka näykyy tuollaisena. Jos tulkitsin vahvistinta oikein, muutin sen niin että kaikissa jako on 80 hertziä ja noiden etukajareiden matalammat ohjataan subille lfe:n lisäksi. Muutama juttu pitää tuolta tarkistella ja vissiin kyselläkin vähän neuvoja, on vähän fiilis etten kaikkea tarvittavaa taida ymmärtää.

  Tärkein juttu kuitenkin on nyt että sijoitetulle pääomalle tuntuu olevan vastetta, ääni paranee ja tällä viitsii jo subbarin kanssa kuunnella musiikkia ilman että rasittaa. Stereosetissä on hifi 262 ja ihan tuohon kolmiulotteisuuteen ei päästä, mutta joltain osin tuntuu että mennään sitten ohi. Ääni on vaan niin erilainen että se tekee tottumattomalle vähän hankalaa arvottaa mikä on hyvää ja mikä ei.