Avatar (2009, James Cameron)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Streami, 18.08.2008.

 1. Pete_83

  Pete_83 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.12.2000
  Viestejä:
  662
  Saadut tykkäykset:
  1
  Erinomainen arvostelu. Allekirjoitan täysin. Itse ehkä olisin kyllä antanut pelkän viihdyttävyyden vuoksi vähän enemmän tähtiä: 3-4.
   
 2. ZIP

  ZIP Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.11.2000
  Viestejä:
  56
  Saadut tykkäykset:
  0
  Omasta mielestäni Iljan arvostelu kuten myös Peter von Baghin "arvostelu" menee tällä kertaa ns. metsään. Avatarin arvostelu juonen tuoreuden perusteella on minusta samanlainen harhalaukaus kuin ensimmäisen Tähtien sodan arvostelu samalla perusteella. Minusta Avatar on Tähtien sota -genressä eli SF/fantasia/avaruuslänkkäri-osastolla parasta sitten sen ensimmäisen Tähtien sodan. Avatar 3D:nä on upea spektaakkelileffa ja vaikuttava kokemus - suosittelen.
   
 3. mustis

  mustis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  1 510
  Saadut tykkäykset:
  16
  Samaa meiltä, mutta eri syistä.

  Mielestäni ammatti-elokuvakriitikot ovat nähneet liikaa elokuvia. He ovat katsoneet kaikenlaisia elokuvia, tuhansia. Sen vuoksi mikään tavallinen ei tunnu enää oikein miltään, on voinut tapahtua tietynlainen turtuminen. Satunnaisen elokuvissakävijän tilanne voi olla tyystin erilainen.
   
 4. Pete_83

  Pete_83 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.12.2000
  Viestejä:
  662
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jos leffaan käytetään niin paljon aikaa ja rahaa kuin Avatariin on käytetty, niin kyllä mielestäni on lupa odottaa pikkaisen mielikuvituksellisempaa sisältöä.
   
 5. zoomoo

  zoomoo Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.01.2008
  Viestejä:
  35
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt on elokuva katsottu ja tässä olisi nyt näin spoilaamatta päällimmäiset fiilikset jaoteltuna plussa- ja miinus-osioon.

  +3D toimi erittäin hyvin. Nopeissakin kohtauksissa 3D-efekti pysyi ihan hyvin perässä.

  -Kliseinen juoni & ennalta-arvattavuus. Tiedät tasan tarkkaan mitä tulee tapahtumaan eikä elokuva tarjonnut mitään yllätyksiä.
  Tuntui siltä, että olin nähnyt jo elokuvan hahmot ja tapahtumat ennenkin useaan eri otteeseen muissa elokuvissa ja videopeleissä.

  -Musiikki. Sama pätee musiikkiin kuin juoneenkin. Tuntui, että olen kuullut samat musiikit jo aikaisemmin. Laimeaa tuuttailua.

  -Na'vit. Eräänä kauniina kesäpäivänä Jar Jar Binks vietti kosteaa iltaa ravintolassa. Hirveässä kännissä meni pokaamaan ravintolasta Klonkun. Tästä kauniista mutta lyhyestä suhteesta syntyi 6kk päästä ruma keskonen (sininen ihonväri johtuu hapenpuutteesta) joka hylättynä opetteli elämän filosofian divarista varastamistaan hindujen kirjoittamista new age kirjoista, muutti toiselle planeetalle ja kloonasi itsensä useaan kertaan.

  Yhteenveto:

  Oliko elokuva viihdyttävä?
  Kyllä. Muutaman kerran aiheutti hieman myötähäpeää. Enkä katsonut kelloa kuin kaksi kertaa koko elokuvan aikana.

  Suosittelisitko elokuvan katsomista?
  Kyllä. Pelkästään 3D:n takia elokuvateatterissa. Älä missään tapauksessa odota Blu-rayta tai DVD:tä.

  Oliko elokuva paras elokuva ikinä?
  Ei, mutta ei se ihan huonokaan ollut.

  Onko elokuvalla joku syvällisempikin sanoma?
  Kyllä. USA kuuluu oikeasti intiaaneille, ihminen on perseestä ja saastuttaakin vielä perkele. Jos haluat, että sinulla on ihmisyyttä kohtaan paskat fiilikset niin katso District 9.

  2.5/5 tähteä josta 1.5-2 tähteä tulee 3D:stä.

  EDIT: Elokuva ei tosiaankaan tuntunut kolmen tunnin elokuvalta. Ehkä ennemmin 2h 50min elokuvalta. Niin hyvää puuta se on! ;)
   
  Viimeksi muokattu: 16.12.2009
 6. hansolo

  hansolo Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  4 024
  Saadut tykkäykset:
  236
  Pitääkö paikkansa, että elokuva ei ole kokonaisuudessaan 3D. Näin väitti keskiviikon Yle aamu-tv:n haastattelussa (n. klo 8:45) Ylen kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa. Hän mainitisi, että valloilla on "markkinointivirhe", koska elokuva tosiaan sisältää lukuisia 3D-kohtauksia, muttei olisi kuitenkaan kokonaan 3D. Oli nähnyt leffan jo viime viikkoisessa Lontoon ensi-illasssa ja haastatellut ohjaajaa.

  Aikamoinen ylläri ainakin itselleni, jos näin on. :confused: En oikein jaksa uskoa vieläkään mitä kyseinen toimittaja ohjelmassa väitti. Enkä ole kyllä törmännyt vielä missään vastaaviin kommentteihin. Minä ainakin olin jo valmistautunut täydelliseen vajaat 3 tuntia kestävään 3d-tehostetykitykseen ja hienoihin sci-fi näkymiin. Juoneltaan ja henkilöhahmoiltaan elokuva on varmasti aivan puuta heinää, mutta se nyt on ollut arvattavissa jo pitkään.

  Samaisessa haastattelussa pari suomalaista animaatiotekijää (Niko Lentäjän poika tuottaja ja studion tekninen päällikkö tms.) dissasi Avatarin teknisiä saavutuksia myös hyvin. "Eihän kyseessä ole 3D-elokuva, vaan ennemminkin stereokuvaelokuva. Todellinen 3D on vielä kaukana..."

  YLE Areena linkki: http://areena.yle.fi/video/621607 (noin ajanhetkestä 41:00 eteenpäin). Kohdassa 47:29 mainitaan, ettei ole kokonaan 3D elokuva.
   
  Viimeksi muokattu: 17.12.2009
 7. Kispo

  Kispo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.10.2009
  Viestejä:
  61
  Saadut tykkäykset:
  0
  Katsoin elokuvan eilen Finnkinosssa ennakkonäytöksessä. Tähän oli 3D sulautettu juuri täydellisesti. Se kolmas ulottuvuus oli hienosti läsnä läpi leffan, ilman että 3D-kikkailuun oltais sorruttu niin että se 3D olisi itseisarvo. 3D olis sulautettu tähän elokuvaan palvelemaan kuvausta, ei päinvastoin. Propsit Cameronille tästä. Jos haluaa katsella turhaa 3D-kikkailua niin tä ei ole se leffa.

  Juoni oli valitettavan "tyhmennetty" niin että jenkkilän keskivyöhykkeillä asuvatkin sen tajuaa. Reippaasti oli Tanssii Susien Kanssa, Braveheart, Princess Mononokea ym. klassikkoja lainattu. Ei sekään olisi haitannut jos ei kaikki tapahumat olisi olleet niin selvästi ennakoitavissa.

  Mutta ehdottomasti kannattaa tämä katsoa elokuvateattereissa!
   
 8. Pete_83

  Pete_83 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.12.2000
  Viestejä:
  662
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itseäni ärsytti mielikuvituksen puute na'vien ja muiden lajien biologian suhteen.

  Na'vit olivat aivan liian ihmisenkaltaisia (esimerkiksi kulmakarvat, huulet ja monet käyttäytymiseen liittyvät piirteet, kuten suuteleminen), mikä teki niistä entistä epäuskottavampia. Samalla tavalla oli vähän halpaa, että Pandoran muut lajit olivat selvästi "kopioitu" tutuista lajeista: oli sutta, puumaa ja hevosta. Vähän oli lisätty kokoa, hampaita, jalkoja tai lihaksia, mutta käyttäytyminen ja ääntely oli (ainakin maallikon silmin) kovin kotoista.

  Ja tuosta 3D:stä. Minustakin vaikutti siltä, että jotkut otokset olivat ihan perinteistä 2D:tä. Ei se tosin mitenkään haitannut...
   
 9. Mama

  Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.11.2003
  Viestejä:
  2 686
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joidenkin vaan tuntuu hyvältä brassailla niinkuin ne tietäisivät enemmän. Kyllähän tuo 3d-elokuva on, mutta kameran paikka on vain fiksattu. Jos nämä herrat odottelevat sellaista 3d:tä, missä kameran paikkaa voi katsoja siirrellä niin siinähän odottelevat. Ainahan on kuitenkin rajoituksia, koska eihän ole järkeä että leffaan renderoidaan samantien mitä toisella puolella maapalloa tapahtuu, jos joku katsoja nyt sen haluaisi nähdä.
   
 10. Taavi

  Taavi Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.11.2003
  Viestejä:
  484
  Saadut tykkäykset:
  3
  Leffa tuntuu jakavan mielipiteet. Staran arvostelussa pamahtaa viisi tähteä ja todetaan, että "Avatar on vuoden tai jopa vuosikymmenen paras elokuva."

  Demarissa tulee yksi tähti viidestä, kun "teoksen paneutuvin osa keskittyy taivaalla liitelyyn ja viidakkopuskissa juoksenteluun."

  Niin, viihde-elokuvassa on viihteellisiä kohtauksia, joita nämä liitelyt ja juoksentelut taitavat olla. Voi vain todeta, että arvosteluilla ei ole mitään merkitystä, vaan leffa on nähtävä itse.
   
 11. hansolo

  hansolo Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  4 024
  Saadut tykkäykset:
  236
  Siis hetkinen. Onko elokuva alusta loppuun 3D:tä vai ei? Jos mukana on perinteistä kuvaa, niin tämähän tarkoittaisi sitä, että osa leffasta pitäisi katsoa ilman laseja.

  Vai mitä hittoa? Miksi tästä ei ole missään ollut mainintaa aikaisemmin.

  Joo, noiden haastateltavien puuheet meni näsäviisastelun puolelle. Juuri tuo ei aito 3D-kuva, vaan stereokuva. Ei kai kukaan odota aitoa 3D:tä, kun sen tapaista räpellystä voidaan nykytekniikalla luoda korkeintaan lasereilla johonkin sumuseinämään.

  Vielä pitäisi päättää, että kävisinkö katsomassa leffan Finnkinolla vai paikallisessa yksityisessä teatterissa, jossa on kilpaileva Dolbyn 3D-järjestelmä. Yksi katselukokemus on molemmista. Coraline Dolbyn järjestelmällä ja Ice Age 3 sillä Finnkinon käyttämällä järjestelmällä. Molemmista negatiivisena sanottavana liian tumma kuva. Aivan kuin katselisi kuvaa hieman himmentävien aurinkolasien läpi. Finnkinon järjetelmällä myös pitkä miinus lasien rakenteesta. Oma nenän varsi oli kuin tulisilla hiilillä tuon Ice Agen jälkeen. Lasit painoivat nenän vartta niin, että nenän varsin oli näytöksen jälkeen hetken "kosketusherkkä". Dolbyn kevyempirakenteisilla laseilla ei ollut tuota ongelmaa. Molemmilla 3D-tuntui toimivan mainiosti, joskin Coraline oli sekä 3d-teknisesti että elokuvallisesti huomattavasti loisteliaampi kokemus kuin IA3.
   
  Viimeksi muokattu: 17.12.2009
 12. mattilaj

  mattilaj Uusi jäsen

  Liittynyt:
  12.02.2001
  Viestejä:
  318
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei tarvitse, sen kun näyttää molemmille silmille lasien läpi samaa kuvaa.
   
 13. zoomoo

  zoomoo Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.01.2008
  Viestejä:
  35
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä se elokuva oli alusta loppuun ihan 3D:tä.
  Toki hetkittäin oli kohtauksia joissa ei ollut niinkään paljoa syvyydentunnetta mutta 3D:tä se silti on.
   
  Viimeksi muokattu: 17.12.2009
 14. JaySee

  JaySee swiftly and with style Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.03.2002
  Viestejä:
  1 191
  Saadut tykkäykset:
  50
  Konvergentti evoluutio
   
 15. hansolo

  hansolo Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  4 024
  Saadut tykkäykset:
  236
  No joo, mutta sitten voisi katsoa ilman lasejakin eikä tulisi tuota aurinkolasit päässä efektiä.

  Mutta ehkä kyseessä on juuri se, että leffa on 3D:tä alusta loppuun, mutta välillä syvyysefekti on niin mietoa, että kuva näyttää lähes 2D:ltä.
   
 16. Streami

  Streami Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.01.2004
  Viestejä:
  800
  Saadut tykkäykset:
  3
 17. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 546
  Saadut tykkäykset:
  192
  Muusikkotuttuni kommentti trailerin perusteella: "Tietokoneella tehdyt musat." :hitme:
   
 18. Kispo

  Kispo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.10.2009
  Viestejä:
  61
  Saadut tykkäykset:
  0
  Trust me, ei sitä aurinkolasiefektiä mieti ton leffan yhteydessä. Hirveen hyvin toimi värimaailmatkin. Vaikka olisi 2D:tä välissä niin kaikki sulautuu niin saumattomasti yhteen ettei siinä ehdi miettiä mitään laseja ja että onko vai eikö oo 3D. Se 3D on niin hyvin integroitu kokonaisuuteen ettei se tosiaan toimi pääosana tässä elokuvassa. Ja hyvä näin.
   
 19. National

  National Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.11.2009
  Viestejä:
  114
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuntuu siltä, että monet ovat odottaneet, että Avatar olisi jotain hyvin Titanic -elokuvan kaltaista. Romantiikkaa ja draamaa.. aah niin upea spektaakkeli tai jotain.

  Totuus on kuitenkin se, että kaikki tiesivät Titanicin törmäävän jäävuoreen ja Jackin rakastuvan Kateen ja that's it! Avataria lähden katsomaan puhtaasti visuaalisessa mielessä ja mitä uusi tekniikka nykyään mahdollistaa. Jos vertaan Terminaattoreihin tai Aliens leffaan, niin ei niissäkään ne juonikuviot ole kovin monimutkaisia, mutta toteutus aikoinaan sitäkin tyylikkäämpi.

  IMDb: Ohjaajana.

  Avatar (2009) 8.3

  Titanic (1997) 7.3

  Terminator 2 (1991) 8.5

  The Abyss (1989) 7.5

  Aliens (1986) 8.5

  The Terminator (1984) 8.1


  ------------------------

  Toki toki.. eihän IMDb ole mikään absoluuttinen totuus leffan hyvyydestä.. kaikilla on oma mielipide mikä on hyvää, mutta suuren "massan" mukaan Cameron tekee kelpo leffoja.
   
 20. lahkonen

  lahkonen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.06.2005
  Viestejä:
  621
  Saadut tykkäykset:
  25
  Sinällään mielenkiintoista, että esim. Taru Sormusten Herrasta -trilogian osalta tästä asiasta en ole juuri kritiikkiin törmännyt. Enkä tarkoita sitä, että tietää mitä tapahtuu, koska on lukenut kirjan, vaan sitä että myös lukiessaan ensimmäistä kertaa kyseistä kirjaa tietää tasan tarkkaan kuinka tulee käymään, eikä yllätyksiä tarjoa Tolkienkaan. Pointtini (jos sellaista onkaan) on, että joidenkin elokuvien (& kirjojen) osalta varsinkaan ennalta-arvattavuudella ei ole merkitystä, jos tarina vie mukanaan eikä päämäärä ole tärkeä. Ilmeisesti Avatar ei pysty sitten nousemaan tälle tasolle.