Auttakkee miestä mäessä Canal Digitalin HD-laitevalintaan.

Keskustelu osiossa 'Satelliitti-TV' , aloittajana viitve, 02.12.2010.

 1. viitve

  viitve New Member

  Liittynyt:
  29.10.2008
  Viestejä:
  9
  Saadut tykkäykset:
  0
  Elikkä lähtökohta on reilu 1½ vuotta sitten hankittu Canal Digitalin HD Combo Boxi joka siis ei tallentava laite. Kanavapakettina tällähetkellä Totali.
  Omakotitalossa asennus (en kaapelia ottanut) ja kattoantennit paikallaan.

  Tälle HD Combo laitteelle olen haaveilemassa vaihtoehtoa jolla voisi tallentaa lähetykset (sekä SD että HD) ja toivelistana olisi myös saada otettua ns varmuuskopiot (omaan käyttöön tietenkin ei levitykseen). Esim joistakin sarjoista tai elokuvista. Hyvä tietokone löytyy ja siltä puolelta myös osaamista että jos mediat saa johonkin softaan DVD/BR-polttamista varten boxilta/ulkoiselta levyltä niin tämäpuoli onnistuu ja näin laitteessa ei tarvitse olla itessään mahdollisuutta kirjoittavaan asemaan.

  Laitteita mitä olen katsellut on DreamBoxin mallisarjat ja myös sitten näitä muita Vantagee yms, mutta hirveä epävarmuus tilata laitteita koska nämä paritukset epäilyttävät. En haluaisi kuitenkaan ostaa mitään hyllynpainoa pölyyntymän jos vehkeitä ei saakkaan toimimaan Canalin kortilla. Boxista en ole myöskään halukas maksamaan mitään 900-1000e summia vaan luokkaa 200-500e. Canalin oma PVR boxi olisi yksi mahdollisuus mutta siinä häiritsee se että 250 gigaa kun tulee täyteen niin sitten aletaan poisteleen ohjelmia eikä niitä saa muualle talteen. Ja nämä ikuiset itkut myös niinden ohjelmistojen laadusta ei myöskään saa oikein kannatusta kyseisen laitteen hankintaan.
  Elektronilla luki DM800S HD PVR-ready laitteelle että testattu Canal Digitalin kortin kanssa 24.8.2010 mutta tuossa ei mainittu mitään onko kortti ollut uusi vai käytössä jo esim 2 vuotta jolloin parituksia ei vielä ollut vai onko niitä todellisuudessa vieläkään? Kukaan törmännyt oikeasti parituksen ongelmiin?

  Onko kukaan ostanut hiljakkoin esim viimeisen ½ vuoden sisään uutta canal digital pakettia (tullut uusi kortti) ja käyttänyt sitä normaalisti toimivana esim. Dreamboxin DM800S HD PVR-ready boxissa?
  Saako DM800S HD PVR-ready boxista mediat talteen esim PC:lle?
  Sekin tietenkin auttaisi jo jos saa vaikka USB-kiintolevyille/verkkolevylle sarjat tallennettua ja uutta levyä vain vanhan täyttyessä mahdollisuutta.

  Onko yhtä hyvää vaihtoehtoa suurinpiirtein samassa hintaluokassa kuin tuo
  DM800S HD PVR-ready laite?

  Tietenkin olisi hyvä jos laitteessa olisi myös mahdollista tallentaa perus kattoantennin kautta tulevatkin maanpäälliset digilähetykset. (Mihinkä tuo DM800S ei taas taivu.)

  Vai pitääkö suosilla unohtaa muut boxit ja hankkia Canalilta oma :confused:?

  Kiitos jo etukäteen rakentavasta ja asiallisista vastauksista. Olen koittanut tätä sivustoa käyttäen jo vastauksia kaivella itsekkin noin parin kuukauden ajan mutta useimmat asiat kun alkavat olla lähellä omia kysymyksiä ovatkin äkkiä 2007-2008 vuoden kirjoituksia. Tämän päivän tietoa kun kaipaan.
   
 2. milie

  milie New Member

  Liittynyt:
  23.08.2002
  Viestejä:
  118
  Saadut tykkäykset:
  0
  En osaa sanoa tuosta Dreamboxista mitään, kun en ole sitä käyttänyt, mutta voin kyllä kertoa, mikä minulla toimii. Siitä kerroinkin jo toisessa viestiketjussa (https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=83485).

  Minulla on ollut käytössä vuosien mittaan Canal Digitalin järjestelmään kytkettyinä erinäisiä laitteita, joista viimeisimpinä Canalin oma Comboboksi, Canalin oma SD-laatuinen tallentava boksi, Canalin oma perus HD-boksi (todella surkea!), Vantage HD6000S ja Vantage HD8000S. Kaikki nämä ovat toimineet Canalin kanssa. Tässä kokemuksia noista Vantageista.

  Vantage HD6000S: yksi viritin (satelliitti), HD-laatuinen, yksi USB-paikka ulkoiselle kovalevylle. Noita minulla on ollut kaksi ja ne ovat toimineet oikein hyvin. Mukana tulee vielä demoversio softasta, jolla USB-kovalevylle talletettuja videoita voi editoida PC:llä. Ainoa suurempi miinus on se, että laitteessa on vain yksi viritin. Aina ei löydy toista kiinnostavaa kanavaa samasta nipusta, jolta on yhtä kanavaa tallettamassa...

  Vantage HD8000S: tuplaviritin (S-versiossa kaksi satelliittiviritintä, TS-versiossa on yksi terrestriaali- ja yksi satelliittiviritin ja CS-versiossa on yksi kaapeli- ja yksi satelliittiviritin), HD-laatuinen, paikka sisäiselle SATA-kovalevylle, kaksi USB-paikkaa ulkoisille muisteille, verkkokortti. Tämä on ehdottomasti paras vastaanotin, joka minulla on ollut. Tässä ja HD6000S:ssä on sama softa, joten esimerkiksi kanavalistat voin järjestellä toisessa laitteessa ja sitten vaan kopioida muistitikulla toiseen. Verkkoliitännän avulla onnistuu softan päivitykset suoraan Vantagen serveriltä. Kaikin puolin toimii hyvin. Ja ennen kaikkea, tuplaviritin on aivan ehdoton. Tallennus ei vaikuta toisen kanavan katsomiseen millään tavalla. Ja tämä antaa vielä mahdollisuuden valita sen, tallennetaanko ohjelmat aina kryptaamattomina vai jätetäänkö kryptatuksi siinä tapauksessa, että toista kanavaa katsottaessa salauksenpurkua tarvitaan siinä. Jos haluaa laitteeseen sisäisen kovalevyn, kannattaa laite hankkia kuitenkin ilman sitä ja asentaa itse sitten sopiva kiekko. Tulee edullisemmaksi näin ja saa valita juuri sellaisen levyn, kuin haluaa. Tässä kannattaa valita kovalevy, joka lämpenee vain vähän ja on mahdollisimman äänetön.

  Näistä Vantagen laitteista ihan yleisesti sanoisin, että ovat laatupelejä muuten, mutta suomenkielinen käännös on täynnä kukkasia (noh, moni tykkää englanninkielisestä menusta kuitenkin enemmän ja minulla tuo "hoono soomi" ei ole kuitenkaan niin avutonta, etteikö sen kanssa pärjäisi ihan hyvin). Lisäksi kannattaa huomioida se, että maksimiresoluutio on 1080i. Vasta uudemmat Vantage VT-1S ja Vantage VT-100S ja Vantage VT-600S ovat 1080p-laitteita ja niissä on myös kaikissa tuplavirittimet. Ovat tosi houkuttelevia laitteita, mutta niistä minulla ei ole kokemusta (vielä ;) ).

  Laitteen mukana tuleva kaukosäädin on ihan ok, mutta minä ainakin vaihdoin heti Logitechin ohjelmoitaviin, niin pysyy kapulaviidakko kurissa (=vain yksi kapula per katselupaikka).

  Minä sain toissakesänä uuden Canalin kortin vanhan tilalle, kun vanha oli mennyt rikki. Edelleen laitteet toimivat, joten ainakaan tuossa vaiheessa ei paritus ole estänyt Vantagen käyttöä. Se miten paritus näkyy minulla, on se, että Canalin omat laitteet minun pitää rekisteröidä Canalin aspaan, jotta ne avaisivat salatut kanavat. Minulla siis nuo comboboksit, ikisurkea perus-HD-laite ja perustason Canalin tallentava laite on pitänyt ilmoittaa aspaan.

  Noilla Vantageilla ainakin onnistuu.

  Vantageiden mukana tulee demoversio PC-softasta, jolla voi editoida ulkoiselle kovalevylle/muistitikulle talletettuja ohjelmia.

  Vantageissa ei tuollaista kirjoittavaa DVD/BR-asemaa ole, mutta ulkoisia USB-kovalevyjä voi käyttää.

  Paritus ei ole tuottanut minulle mitään ongelmia tähän saakka Vantageiden kanssa. Canalin kortti on siis 1 1/2 vuotta vanha.

  Vantageiden hinnat löydät vaikkapa idealo.de:stä. Hintaluokka tallentavalla HD-tason virittimellä on 187-530€ (halvin on Vantage HD1100S ja kallein Vantage HD8000S 2TB kovalevyllä). Kiinnostavin minulle on uusi FullHD Vantage VT-600S, jolla hintaa on 270€ - tämä taitaa olla minun seuraava hankintani.

  Minulla on tosiaan 1 1/2 vuotta vanha kortti ja uudemmasta ei ole kokemuksia.

  Ks. edellinen.

  Vantagesta saa ulkoisien USB-kovalevyjen avulla.

  Niinpä. Minulla niin sanotusti n kpl USB-kovalevyjä tuosta syystä.

  Vantagen hintaluokka yllä.

  Vantage HD8000TS pystyy tuohon, mutta siinä tapauksessa tallennat terrestriaalia ja sitten katson satelliittia tai päinvastoin. Minulla on kaksi satelliittisisääntuloa ja se antaa mahdollisuuden tallentaa ja katsoa mitä hyvänsä satelliittikanavia toisistaan riippumatta. Toimii hienosti.

  Tässä siis minun kokemuksiani, jotka kertovat vain yhden laitevalmistajan tarinan. Varmaan hyviä laitteita on monia, joten toivottavasti muut kertovat omia kokemuksiaan niistä.
   
 3. kmruuska

  kmruuska Active Member

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  981
  Saadut tykkäykset:
  233
  Tuo Vantage VT-1S on aika houkuttelevan näköinen ja oloinen rakkine. Toimiiko milie tuon sinun HD8000S-laitteesi kanssa YLE:n tekstitykset ja CD:n EPG tai onko mahdollista käyttää jotain internet-pohjaista ohjelmaopasta?
   
 4. milie

  milie New Member

  Liittynyt:
  23.08.2002
  Viestejä:
  118
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ylen tekstitykset toimii. Viimeisin softaversio 2.69 jopa korjasi käytettävyysbugin, jossa aikaisemmin piti aina kanavanvaihdon yhteydessä valita, käyttääkö DVB-tekstitystä vai tekstitvtekstitystä. Nyt ei enää tarvitse valita, vaan DVB-tekstitys on käytössä aina, jos sellainen kanavalla on.

  CD:n EPG toimii. Täytyy vaan välillä käydä kanavalla, joka EPG:n lähettää (esim. Motors TV tai Discovery Science). Silloin kaikki Canaalin kanavat saavat EPG:n usealle päivällä ja nuo pysyy muistissa virransammutuksen ylikin (tallettaa tiedot kovalevylle).
   
 5. jylppö

  jylppö Member

  Liittynyt:
  14.11.2006
  Viestejä:
  454
  Saadut tykkäykset:
  0
  Täytyypä kokeilla toimisko tuo toppyn boxillakin.Siinä kun ei näy muuta kuin seuraavaan ohjelmaan saakka:mad:
   
 6. LOP

  LOP Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.02.2001
  Viestejä:
  3 986
  Saadut tykkäykset:
  23
  Minusta toi EPG toimii vähän vaihtelevalla menestyksellä. Oli sitten kyseessä Topfield, Technotrend tai Dreambox, niin joskus toimii pidemmälle ja joskus vain yhteen seuraavaan ohjelmaan saakka.
   
 7. jylppö

  jylppö Member

  Liittynyt:
  14.11.2006
  Viestejä:
  454
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllähän tuo epg toimi tuolla motortv kanavalla pitkälle, mutta ei ne muiden kanavien tiedot siitä päivittynyt:hitme:
   
 8. milie

  milie New Member

  Liittynyt:
  23.08.2002
  Viestejä:
  118
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aika erikoista. Minulla Vantagen laitteella, kun kanavaksi valitsee Motors TV, Discovery Science tai Nickelodeon ja antaa olla siellä pari minuuttia, niin kaikkien Canal Digital -kanavien EPG päivittyy monta päivää eteenpäin. Tämän näkee hyvin selkeästi, kun EPG on kokoajan näkyvillä ja sitten valitsee jonkun noista kanavista, niin, voilá, EPG alkaa hetken päästä täyttymään tiedoista ja EPG:tä voi tosiaan kelata monta päivää eteenpäin. Ei kai tämä voi olla laitteesta kiinni? :confused:
   
 9. LOP

  LOP Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.02.2001
  Viestejä:
  3 986
  Saadut tykkäykset:
  23
  Jaa se olikin näemmä tärkeää mennä jollekin noista kanavista. Enpä ollutkaan ajatellut/tiennyt asiaa. Nyt minullakin Dreambox näyttää pitkälle eteenpäin. Kiitokset.

  EDIT:
  Näemmä Dreamboxiin sai asennettua pluginin, jotta se vaikka joka yö käy mutkan tiettyyn aikaan vaikka MotorsTV-kanavalla fressaamassa EPG-tiedot. Kätevää.
   
  Viimeksi muokattu: 13.12.2010
 10. milie

  milie New Member

  Liittynyt:
  23.08.2002
  Viestejä:
  118
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja useimmissa bokseissa on mahdollisuus asettaa ajastin niin, että laite menee vaikkapa joka yö esimerkiksi tuolle MotorsTV-kanavalle, niin pysyy EPG koko ajan timmissä.
   
 11. viitve

  viitve New Member

  Liittynyt:
  29.10.2008
  Viestejä:
  9
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noniin kiitoksia tosiaan vielä näin julkisellakin puolella vastanneille.

  Tilasin tuon Vantagen VT-600S digiboxin kun sen sai Amazonista tilattua 269e hintaan+ toimituskulut. Laite tuli eilen perille ja jännityksen saattelemana testasin pistää vehkeet paikoilleen. Esiasetuksena oli saksan kieli mutta sen sai nopeasti ja helposti vaihdettua suomeksi. Kanavien hakukaan ei tuottanut ongelmia. Pistin Canal Digitalin kortin masiinaan ja avot kaikki kanavat purkautu näkyviin (kunhan pistin oikein päin kortin :king: ). Kanavia järjestelin mieleiseksi jne perus tutkintoja. Sitten koitin pistää muistitikun kiinni edessä olevaan porttiin ja aloitin tallennukset ja tässäkään ei ollut mitään ongelmaa joten hyvillä mielin näin jälkikäteen.
  Ainoat asiat mitkä jäivät vielä vaivaamaan ja selvittämättä ovat tuon 2 virittimen asettelutoiminnot että onko sillä nyt automaattisesti samat kanavat käytettävissä kuin toisellakin virittimellä. Ja toisekseen PIP toiminto ei tunnu toimivan kunnolla. Pikkukuva yläkulmassa jämähtää heti kun vaihtaa kanavan toiselle kanavalle. Muuten EPG jne on todella loistava verrattuna canalin omaan roskaboxi HD-verrokkiin.

  Kuvanlaatu on hyvä, no tässä puolessa mulla ei ollut valittamista kyllä Canalin omaankaan boxiin.
  EPG-toimii, Motors TV kanavalla kävin päivittämässä EPG-tiedot niin näkyy viikko eteenpäin nätisti.
  1080P kuvatila toimi ongelmitta.
  Ainoa varsinainen puute on verkkopuolen puuttuminen tästä laitteesta, mutta 2x USB-portin käyttö taas riittä itselle nyt todella hyvin.
  Ohjekirja oli ainoastaan saksankielinen ja valmistajan sivuiltakaan en löytänyt Englantiversiota tähän malliin.
  Kahden kanavan tallennus yhtäaikaa toimi ongelmitta.
  Kortin paritus ongelmia ei siis ollut.

  Kaikenkaikkiaan olen tyytyväinen laitteeseen ainakin näin yhden päivän kokeilujen kanssa.:thumbsup:
   
 12. LOP

  LOP Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.02.2001
  Viestejä:
  3 986
  Saadut tykkäykset:
  23
  Totta, voihan sen näinkin tosiaan tehdä. Kokeilin myös vanhahtavalla Topfield 5400 PVR:llä ja sillä EPG päivittyi vain MotorsTV-kanavalla, muttei muille. Liekkö liian vanha softa tai olisi pitänyt räpeltää enemmän, mutta ainakaan sillä hetkellä ei ihan niin hyvin tämä toiminut kuin olisi kuvitellut.
   
 13. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 252
  Saadut tykkäykset:
  116
  Tämähän kuulostaa houkuttelevalta. Tarkoitus olisi korvata oikutteleva Canal Digital (Sagem) HD Combo ja kun Topfieldin laitteissa näyttää olevan hitusen vikoja, niin tällainen Vantage voisi olla hyvä hankinta. Käytössä on se kattavin Canal Digitalin satelliittipuolen kanavapaketti.

  Onkos tuossa laitteessa muuten valmiina Conax vai pitääkö se hankkia erikseen?
   
 14. Vesa

  Vesa Active Member

  Liittynyt:
  27.02.2000
  Viestejä:
  1 030
  Saadut tykkäykset:
  2
  Viimeksi muokattu: 22.12.2010
 15. Vesa

  Vesa Active Member

  Liittynyt:
  27.02.2000
  Viestejä:
  1 030
  Saadut tykkäykset:
  2
  Conditional Access System:

  Common Interface 2 Slots PCMCIA, DVB CI Plus Standard
  Smartcard 1 Slot
  CAS Conax, XCrypt, DGCrypt, Crypton, Firecryp
   
 16. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 252
  Saadut tykkäykset:
  116
  Tästä minäkin haluaisin tietää. viitven puheista voisi saada viitteitä siitä, ettei ongelmaa tekstityksien kanssa olisi: mies näytti olevan hyvin tyytyväinen hankintaansa, ja tuskin näin olisi, jos tekstitykset eivät pelittäisi.

  Juu, saman luin minäkin, mutten ollut varma tarkoittaako tuo sitä, että siinä Conax on vai sitä, että siihen menee Conax (joka pitää hankkia erikseen).
   
  Viimeksi muokattu: 22.12.2010
 17. apena

  apena Member

  Liittynyt:
  18.06.2010
  Viestejä:
  44
  Saadut tykkäykset:
  0
  Saako Canal Digitalilta tilattua millään verukkeella pelkkää kanavapakettia&korttia? Asunnon oston yhteydessä tuli mukana lautanen ja HD combo-boxi (tai kombi-boxi kuten paketissa tussilla luki) Typerältähän tuo tuntusi maksaa boxista toiseen kertaan, oliko se nyt 99 euroa se halvin. Lautasen nyt vois ottaa vastaan ja tunkea varastoon.

  Tokihan siihen tilalle tulisi sitten joku Vantagen/Dreamboxin kampe :D
   
 18. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 252
  Saadut tykkäykset:
  116
  Tuon mukaan tuo moduuli olisi lisävaruste. Toisin sanoen, mikäli ostaa Vantagen Canalia varten, niin Conaxin joutuu ostamaan erikseen. Käsittääkseni Technisat Technicrypt CX on se varmin veto Conax-rintamalla, vai kuinka?
   
 19. jylppö

  jylppö Member

  Liittynyt:
  14.11.2006
  Viestejä:
  454
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itellä Topfield TF-7700HSCI USB PVR ready ja juurikin noin päivittyy.Boxissa uusin firmis parikuukautta sitten asennettu.
   
 20. viitve

  viitve New Member

  Liittynyt:
  29.10.2008
  Viestejä:
  9
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noniin hieman aina kestää kun tänne palailen :).

  Elikkä vähän enemmän kokemusta kyseisestä VT-600S laitteesta joulupyhinä kertynyt.

  Tekstitykset toimivat mutta olen törmännyt kyllä muutaman kerran vähän ongelmiinkin niiden kanssa jo tällä laitteella. Tekstitykset toimivat aina kun reaaliajassa katsoo kanavia eikä kesken katselun ole pätkinyt. Nauhoitetuissa (joulunajan tallennukset reilu 10 kpl) yhteen elokuvaan en sitten mitenkään saanut päälle tekstitystä ("Kauhea kankkunen" Canal Digital FilmHD-kanavalla nauhoitus). Normikanavalla nauhoitettussa yhdessä leffassa oli aluksi ongelmaa mutta kun painoin text 2 kertaa (ensimmäinen kerta avaisi tekstiTV:n valikon ja toinen kerta subtitle valinta valikon) valitsen suomi niin 2-3 sekunttia niin tekstit tuleva näkyviin, mikäli ei heti alusta lähtien ole päällä.
  Nauhoitetuissa ohjelmissa teksteissä olen huomannut sen ikävän puolen että ihan kuin ne tulisivat hieman etuajassa, elikkä kun katson leffaa ja kuuntelen mitä henkilöt puhuvat niin siinä vaiheessa kun tekstin kertoma sisältö on sanottu ääneen niin teksti katoaa ja seuraava tieto tulee jo näyttöön. Jos hetkeen ei mitään puhuta niin uusin teksti tulee ruutuun about 2-3 sekunttia ennenkuin mitään puhetta/henkilöä näkyy ja tämä on jokseenkin häiritsevää koska kerkiät lukemaan jo sisällön enenkuin kaveri selittää sen ääneen. Säätöä tekstityksen viivästykselle tms en laitteesta ole löytänyt.
  Pääasiassa HD-kanavia olen tallentanut joten en vielä allekirjoita että onko ominaisuus pelkästään Canal + FilmHD kanavalla vai onko ominaisuus kaikilla kanavilla.


  Toinen buki mitä olen löytänyt laitteesta on että HDMI-lähdön kautta DD-äänipuoli sekosi 2 kertaa tämän viikon aikana niin että on laite buutattava. (kuuluu vain naps naps naps ..... elikkä resetoi digitaali streamia)
  Vahvistimena Onkyon Tx-605 (muistaakseni toi oli se tyyppi).
  Tämä tapahtui molemmilla kerroilla kiintolevyltä toistettaessa nauhoitusta ja jatkui livelähetyksellä niin kauan että tosiaan resetoi laitteen.

  Omainsuus joka vähän ikävämpi mitä löytyi.
  Jos tallennan HD-kanavalta lähetystä niin en enää voinut katsoa / nauhoittaa normi Canalin kanavia, mutta esim 2 kpl (Canal + Hits ja Canal + Series) yhtäaikainen nauhoitus onnistui. En tiiä johtuuko tuo rajoitus jostain HD-kanavan vaatimasta suuremmasta bittivirrasta tms. Valittavana HD-nauhoituksen aikana oli kuitenkin suomikanavat 1-4 subi, liv, jim jne...


  Eilen ajoin laitteeseen tuo uusimman päivityksen joka oli tullut muutaman päivän myöhemmin kuin edellinen mitä löytyi laitteesta valmiina, joten en osaa sanoa onko tuohon varsinaisesti mitään erikoisempaa muutosta tullut. Jotain USB-puolen bukikorjausta siinä taisi olla.
  Englanninkielistä käyttöohjetta ei ole olemassakaan tähän laitteeseen että näppituntumalla hyvin pitkälle mennään ja tietenkin onscreen helppien avulla.
  Valmistajan sivuilla kaikki on saksaksi ja mä en valitettavasti sille kielelle itse taivu.

  Summana tähän mennessä kuitenkin parista ongelmasta huolimatta olen ollut laitteeseen tyytyväinen.
  Tosiaan mitään adaptereita ei tarvita vaan tuo sirukortti käy suoraan laitteeseen. Laitteessa myös 2 kpl näitä adapterillisia paikkoja joihin nuo kortinlukijamodulit saadaan lukittua (ylempänä noi olikin jo listattuna).