auttakaa, kotiteatterikärpänen puraisi just äsken!

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana konijapanen, 23.07.2013.

  1. konijapanen

    konijapanen Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2013
    Viestejä:
    97
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset Lepakkomobiilille ja jmt:lle!

    Jees, eli olin oikeilla jäljillä. Tuommosta Batmobilen linkkaamaa vekotinta oon uumoillukin että piisais ihan hyvin mulle - esim 4K ja DLNA -tuet saa nyt jäädä taka-alalle prioriteeteissa.
     
  2. konijapanen

    konijapanen Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2013
    Viestejä:
    97
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siis edelleenkin arvon paria asiaa; voiko se muka olla noin, että hd-ääniä voi viedä blu ray -soittimesta vain hdmi:n avulla ja koaksiaali tai optinen ei käy? Jos noin on, niin onko vaarana että mun vahvistin ei osaa välittää kuvaa siinä samalla? Perhana.
     
  3. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Kyllä, HD-äänet kulkevat vain ja ainoastaan HDMI kautta. Optisesta/koaksista menee lävitse 2 kanavaa PCM ääntä purettuna, eli pelkkä stereo, taikka sitten DVD-tasoinen DTS-bittivirta, joka löytyy aina BD-levyiltäkin mukana (1,5mbps kaista 5.1 kanavalle, eli kuitenkin paljon korkeampi laatu kuin esim. 360kbps mp3 tiedostoissa).
    Sinun tapauksesi monikanava PCM vaatii HDMI johdon, kuten vaatisi myös bittivirtana siirretty HD-äänikin.
    En keksi mitään syytä miksi ei antaisi kuvaa ulos samalla kun äänet tulevat HDMI kautta.
     
    Viimeksi muokattu: 03.08.2013
  4. konijapanen

    konijapanen Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2013
    Viestejä:
    97
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset aheikkiselle
     
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    aheikkinen tuohon jo vastasikin, mutta käyttääkseni pätkän rautalankaa, niin ongelma on yksinkertaisesti kapasiteetti: koaksiaalinen tai optinen ei pysty välittämään sitä määrää dataa, mitä ns. HD-äänet vaativat. Tekniikan rajoituksia...
    :)
     
  6. Hans Byxor

    Hans Byxor Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.11.2008
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuskin konijapasen kannattaa noista HD-äänistä kauheasti huolta kantaa. Sellaisella setillä, mitä tässä(kin) ollaan kasaamassa, on aivan sama, löytyykö äänisignaalista Hoota, Deetä tai molempia... Korvilla eroa ei tule kuulemaan mutta vahvistimessa voi tietysti palaa joku hieno HD-merkkivalo.
     
  7. konijapanen

    konijapanen Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2013
    Viestejä:
    97
    Saadut tykkäykset:
    0
    haha :D totta lie tuo, mut onpahan yritetty ainaki! Tuskinpa tosiaan kuulen eroa itekkää. En muuten malta olla kysymättä kun viittasin "settiin joka ollaan kasaamassa"; meinaatko että jos ois tyyriimmät eli paremmat laitteet työn alla niin eron kuulis selkeemmin?
     
  8. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Toisten mielestä eroa ei ole kuultavissa lainkaan.

    Itse olen tasan kerran ihmetellyt hyvinkin edullisella setillä munatonta ääniraitaa. Oli jäänyt valitsematta ns. HD-raita...
     
  9. 9874576348

    9874576348 Guest Guest

    Omakohtaista kokemusta: Kyllä kuulee. Itsellä ovh per etukaiutin 400e, ovh 1000e vahvistin ja ovh 600e subwoofer (tosin vaihtui juuri) + anti-mode niin näillä tuo ero on kuultavissa. Kämppänä betoniyksiö ja kokemuksia kolmesta erilaisesta betonikopista. Akustointia ei perus matto, verhot, takaseinän kirjahylly yms. lisäksi ole. HD-äänet ovat omaan korvaa syvempiä, täyteläisempiä ja dynaamisempia, erityisesti subwooferin osalta. Ero ei ole kuitenkaan niin huomattava, että esimerkiksi joku kavereistani osaisi sanoa että kumpaa signaalia tulee ulos järjestelmästä, sillä laitteeni eivät ole heille niin tutut.
     
  10. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nuo HD-äänet on vähän kuin HD-kuvakin: se ei itsessään tee autuaaksi se merkintä, jos pakkaus on tehty päin p.......tä. Omistan itse muutaman BD-leffan, joiden kuvanlaatu on oikeasti heikompaa kuin hyvälaatuinen DVD-kuva.

    Sama siis pätee myös ääniraitoihin, joissakin julkaisuissa ero tavallisen DD/DTS ja HD-raitojen välillä on selkeästi havaittavissa, kun taas toisissa on oikeastaan ihan sama kumman valitsee.
     
  11. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Soittimen ääniraitavalinnalla vaihdettuna ja suoraan BD:ltä toistettuna noin kuuluvat äänelliset ilmiöt eivät johdu häviöllisestä pakkaamisesta vaan toisen ääniraidan erilaisesta miksauksesta.
    Ääniraitojen häviöllisyysvertailut pitää tehdä samasta ääniraidasta. Tarkoittaa DTS Master Audion tai Dolby TrueHD:n core -versiosta. Ei onnistu blue rayban kiekkulalta soittimen kakesta vaihtamalla. Se johtuu siitä, että tällä nappulatekniikalla soittoon vaihtuva epä-HD -ääni ei ole HD:n häviöllinen core. Vaan jokin muu levylle pistetty ääniraita.


    • Pitäisi olla kaksi kytkentää purkavaan dekooderiin: HDMI ja S/PDIF. Joista S/PDIF:iin soittimen automatiikka antaa core-versiota parhaillaan soivasta HD-äänestä. HD:n ja ei-HD:n vaihto ja erojen kuuntelemisen yrittäminen tapahtuu purkavan DEKOODERIN (av-vahvistimen) input-nappulasta.

    • Toinen tapa on tehdä BD-kiekkulasta esim mkv-tiedosto ja sinne kaksi ääniraitaa: DTS Master Audio ja sen DTS 1536 kbps -core. Tai Dolby TrueHD ja sen Dolby Digital 640 kbps -core.
      Tällä ATK-esivalmistelua vaativalla testaustekniikalla vaihdon voi tehdä suoraan soittimen ääniraitavalinnalla.


    Itse en ole koskaan kuullut mitään eroa em. kaltaisessa mkv-tyylin testissä. Toistajana häviöpakkerin mahdolliset maiskutukset melko tehokkaasti röntgenvalaiseva sähköakustinen tarkkuusmuuntaja Sennheiser HD 800. Jollain kaikukammion kaiutinsetillä tämmöistä testiä on ihan turha edes yrittää.



    Tämmöisillä kiekkuloilla kaken nappulasta valittavaksi HD:n suoravaihtoehdoksi on pistetty HD:n core ilman miksauskikkailuja.
     
    Viimeksi muokattu: 11.08.2013
  12. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaiutinkuuntelijoiden kannattaa sitten muistaa surround-vaikutelmien testikuunteluissa, että DTS Master Audion coretuksessa takakeskikanavat saksaistaan pois. Niiden äänet siirtyvät core -versiossa LR -takakanaviin. S/PDIF:n yli ei pysty siirtämään yli 6:tta audiokanavaa.
     
  13. konijapanen

    konijapanen Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2013
    Viestejä:
    97
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia arvon kommentoijille. Täältä vähän väliaikatietoja, nyt ehkä oon vasta tajunnu miten iso savotta tässä on vielä eessä säätämisen suhteen :D

    Kaiuttimet (PSB Alpha B1) ja subbari on nyt paikallaan. Ajelin vahvistimen "Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer" -työkalun. Mikki on onneton, sain sen kuiteskin yltämään sohvalle siihen pisteeseen ja korkeudelle jossa tulen leffoja tuijottelemaan. Kuulu surinaa ja pörinää, ja tallensin / otin tulosten mukaiset setit käyttöön. Lopputulos: Kaiuttimet maallikon korvaan ihan jees, mutta subbarin antama panos on lähes olematon. Tuntuu että etukaiuttimet toistaa alataajuuksista nyt 90% ja vaikka subbari ois täysillä niin just ja just havaitsee sen että sieltäkin jotain tulee. Subbarin äänenkovuus oli tuossa YPAO -mikkileikissä säädetty n. puoliväliin niin kuin ohje (http://www.yamaha.fi/application/assets/files/manuals/RX-V463-G-FIN-v1.pdf SIVU 24) ehdotti. Kai tässä on seuraavaksi alettava ihmettelemään kaiutinasetuksia vahvistimen kautta? Jos manuaalia uskominen, niin luojan kiitos siihen ees jollakin tasolla on olemassa temppuja (http://www.yamaha.fi/application/assets/files/manuals/RX-V463-G-FIN-v1.pdf s. 57). Onneton tuo vahvistimen näyttö kyllä, yksi rivi kerrallaan joutuu klikkaileen. Ei siinä kovin kummosta informaatiopläjäystä kerralla näkyville saa... prkl. Tuohon kaiutinasetuksiin näkyi onneks olevan jossain jotain ohjenuoria Hertsien ym. suhteen (small vai large, 60hz, 80hz vai jotain muuta). Pakko varmaan melko pitkälle ite noudattaa niitä koska vaikken puukorva olekaan, niin en yksinkertaisesti tiiä miltä sen pitäs kuulostaa sillonkun on KOHILLAAN :/

    Onneks sain aiemmin täällä suositellun Laaksosen kotiteatteri-kirjan lainaan kirjastosta, toivon mukaan siinäkin on apuja siihen että miten helvetissä saisin nyt nuo lelut sointikelpoiseksi..

    Vielä oisin semmosen kysässy jos ja kun joltakulta kuiteskin löytyy vastaus tähän kuin apteekin hyllyltä; riippumatta siitä tuleeko äänet blu ray -soittimesta vai koneelta digitaalisena DTS:nä, voidaanko yleistää että kannattaisi AINA käyttää vahvistimen Direct -asetusta, eli että ymmärtääkseni äänet tulevat kuunteluun juuri sellaisena kuin ne ääniraidassa on, eikä vahvistin tee minkäänsortin "parannuksia" siihen? Näkyy olevan kaikenlaista Straightia, 5ch Enhanceria jne jne...

    Kiitokset ja mukavaa viikonloppua joka iikalle.
     
  14. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siis onko ongelma nyt se, ettei alapäässä ole lainkaan potkua, vai se, että bassoa tulee mielestäsi suhteessa liikaa pääkaiuttimista ja subi on jäähyllä?

    Omakohtaista kokemusta ei YPAO:sta ole, mutta jos se on (niinkuin epäilen) yhtä onneton kuin esim nuo perus Audusseyt, on sen tekemät säädöt, varsinkin juuri tuon subbarin kohdalta aivan päin puuta. Katsoitko minkälaiset säädöt automaatti teki? Jos esim subbarin jakotaajuus on säädetty todella matalaksi, vaikkapa 40hz, ei perusmusiikilla silloin juuri subbarista kuulukaan mitään. Ja sitten tietysti päästään myös näihin perusasioihin, kuten subbarin sijoittaminen. Jos kuuntelupaikka sattuu nyt olemaan jonkun pahan seisovan aallon (vaimentuman) kohdalla, myös se voi aiheuttaa ikäviä ongelmia bassotoistoon.

    Vahvistimien eri ääniasetuksissa on eroja, jotkut vahvistimet saattavat tuolla Direct-asetuksella tiputtaa jopa kaikki omat säädöt (juuri tuo YPAO esim.) pois. Itselläni Onkyossa on käytössä tietynlainen Direct-tila, joka toistaa juurikin alkuperäisen ääniraidan lisäämattä mitään itse. En tiedä miten tämä on Yamahassa toteutettu, joten neuvoisin kokeilemaan, kyllä se paras vaihtoehto löytyy omilla korvilla.
     
  15. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    ^^
    Saako siitä vahvarista graafisen käyttöliittymän näkyviin analogisesti komposiittikaapelilla televisioon?
    Tuossa mainittu ainakin on-screen display YES http://usa.yamaha.com/products/audio-visual/av-receivers-amps/rx/rx-v463_black__u/?mode=model
    edit: Kyllä sen käyttöliittymän saa näkyviin tv-ruudulle vahvarin komponentista(punainen,vihreä,sininen rca) tai komposiitista(keltainen rca).

    Tarkista että ypao laittoi jaon 80Hz ja kooksi small. Sitten tarkistat sen subin kanavatason(channel level) vahvarista ettei se korjaus sieltä ole minimissä tai maksimissa jolloin subi voi kuulua liian kovaa tai liian hiljaa jos korjausvara ei ole riittänyt. Jos subin kanavatason korjaus on maksimissa niin subista gainia/volumea lisää(75%-asetus) ja sitten uusi ypao-mittaus ja tarkistus.

    Subin tarkoitus on soida kaiuttimien kanssa yhtä kovaa, ei älyttömästi ylikorostettuna. Testaa jollain bassopitoisella materiaalilla(musa elokuvat jne) ja kovalla äänenvoimakkuudella onko niitä bassoja riittävästi edes silloin.

    http://www.yamaha.fi/application/assets/files/manuals/RX-V463-G-FIN-v1.pdf
    Straight selitetty sivulla 39, eli tämä päällä monikanavaäänet tulee oikein
    Direct selitetty sivulla 41

    Testaile itse millä asetuksella(Stereo, Direct, Straight) stereoääni kuuluu 2.1:nä subin kanssa ja millä 2.0:na.
     
    Viimeksi muokattu: 16.08.2013
  16. konijapanen

    konijapanen Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2013
    Viestejä:
    97
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksista, mitä tekisinkään ilman teitä. Tuntuu että oon kohta kaljat velkaa yhelle jos toisellekin :)

    @Batmobile, tuntuu nimenomaan niin että bassoja kyllä on mutta niistä 90% tulee etukaiuttimista. Todnäk sen YPAO:n voi tosiaan viskata mäkeen, tai ehkä oottelen sorsastuskautta ja heitän vesilintuu.
    En oo kattonu minkälaiset säädöt automaatti teki, koska kuten aiemmin jo tuossa harmittelin niin ihmettelin että miten heletissä tuloksista ym. saa mitään tietoo kun vahvarin näyttö on yksrivinen niin kuin jossain Ericssonin eka kännyköissä aikoinaan 15v sitten. karik134 tuossa sanoikin että pitäisi saada graafinen käyttöliittymä analogisesti näkyviin, joka kuulostaa herkulliselta, en malttais töissä enää istuakaan.

    karikille myös kiitos ja kumarrus. Testaamiset jatkuu kotona viikonloppuna.
     
  17. konijapanen

    konijapanen Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2013
    Viestejä:
    97
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sellasen muuten bongasin vahvarista, että siitä lötyy nämä ominaisuudet:

    * 9 selectable subwoofer crossover frequencies
    * Subwoofer phase select

    Chorus Vertigo XlS:ssä on omasta takaakin noita säätöjä, onko siis se ja sama kummasta nuo tekee? Mutta vaan jommasta kummasta ettei tuu päällekäisyyksiä, joista olisi vaan haittaa(ko)?
     
  18. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    -Subbarista jakotaajuus tappiin ja vahvistimesta sopiva jakotaajuuden valinta, yleensä 80hz on hyvä, jottei subbari paikallistu erilliseksi äänilähteeksi.

    -Subbarista myös voit jättää vaihekytkimen siihen 0-asentoon ja sitten säätämään vaihetta vahvistimen puolelta. Semmoinen juttu tuossa vaiheen säätämisessä kyllä on, että siinä tarvitsisi SPL-mittaria. (Niinkuin myös tason säätämisessä....).
     
  19. konijapanen

    konijapanen Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2013
    Viestejä:
    97
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt alko masentaa, ei mulla mitään mittareita oo, Anti-Modesta puhumattakaan.
     
  20. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Elä masennu. Perus vaiheensäätö onnistuu 50e RadioShackin SPL-mittarilla samoin kun tasojen tarkistaminen. Vaikka tuosta.
    AntiMode on erittäin perusteltu hankinta melkein missä vain tilassa, jossa subwoferia (ja kuuntelupaikkaa...) ei voida sijoittaa täysin vapaasti.

    En tiedä mistä tämä YPAOn parjaaminen tulee. Sen eq ei kieltämättä - ainakaan edullisimmissa malleissa - ole mikään kovin hyvä, mutta sen sijaan vuosia vanha Yamaha sai kerta toisensa jälkeen kaittimien etäisyydet tasan kohdalleen ja äänenvoimakkuudet 1,5db tarkkuudella (mikä on ihan riittävä) kohdalleen. YPAOlla perussäätö, eq pois päältä ja sitten tarkistus/hienosäätö etäisyyksiin ja tasoon.

    BatMobilen kanssa samalla kannalla, ne subwooferin omat säädöt pois päältä ja AV-virvan säätöjen varassa eteenpäin. Vaiheensäätö vahvistimesta on subwooferin osalta etäisyydensäätö. :)

    Ja Yamahan logiikalla Straight pitäisi ohittaa se EQ, mutta säästää bassomanagerointi ie jättää subwoofer päälle. Ensimmäisenä pitäisi katsoa, että YPAO on ylipäätään asettanut kaiuttimet "small" tilaan ja jakotaajuuden mielellään 80hz. Tuota alempaa ei ole lähtökohtaisesti syytä käyttää (tiedän henkilöitä ja laitteistoja, joissa jakosuoto on 35jz, se on sitten toinen tarina...).

    Muista kuitenkin, että kuten tuossa yllä jo sanottiinkin, subwooferin on tarkoitus soida samalla voimakkuudella, kuin muidenkin kanavien ja yhteensovituksella pyritään siihen, että sitä ei lainkaan havaitse erilliseksi äänilähteeksi. Se ei ole bassokorostin. Eli jos bassoa riittää, mutta subwooferin huoneessa oloa ei havaitse, niin kaikki on kuten pitää...
     
    Viimeksi muokattu: 16.08.2013