Autovahvistin kotiin?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana Juzabomber, 14.09.2004.

 1. papukaija

  papukaija Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.08.2005
  Viestejä:
  1 522
  Saadut tykkäykset:
  0

  Milläkähän perusteella ne subit vievät 4KW:a? Silläkö, että niiden tehonkesto on 4KW:a? Vai?

  Suosittelisin hommaamaan jonku kotikäyttöön tarkoitetun PA-vahvistimen ja tarvittaessa jonkinlaisen suodattimen. Autokäyttöönkin tarkoittu suodatin kävisi, sellaista voi aika huoletta käyttää vaikka halvan, 12V/<1A antavan pistokemuuntajan perässä, virrankulutus kun on olematon. Toisin kuin siis tehokkailla autovahvistimilla, jotka vaativat helposti tuollaisille 4KW:n tehoille useampien satojen amperien virrat. Esim. viimeisimmän ASTM:n monovahvistintestissä taisi syöpöin pääte imaista reippaat 450A parhaillaan. Aika pikaseen ko. testin eilen läpi vilkaisin kirjastossa käydessä, ja enemmänki kuuntelukokemuksiin huomiota kiinnittäen. Tosin siis tuollainen lukema jostain syystä jääny mieleen...

  IMO Ei ole oikein kannattavaa hommata monen sadan euron autovahvistimia ja lisäksi niille sellaisia virtajärjestelmiä, jotka kykenisivät hetkellisissä, monen sadan amperin virtapiikeissä pitämään jännitteet edes kohtuullisen korkeina. (Auto)vahvistinten modaaminenkaan 230V:n jännitteelle ei ole kovin järkevää jälleenmyyntiarvoa ajatellen. Ja kun vielä huomioidaan, että tehokkaita, siltään kotikäyttöön soveltia PA-vahvistimia (esim. T.Ampeja Thomannilta) saa kuitenki aika edullisesti. Eikä siihen nyt ulkoinen, kotikäyttöön(kään) tarkoitettu suodatin(kaan) hirveitä maksa...

  Edit: Se olikin "vain" 262A, mitä virtasyöpöin (samalla toki tehokkainkin, SinusLive SL-A3000 kyseessä muuten) vahvistin oli tuossa ASTM:n testissä parhaillaan virtaa tarvinnut. Noh on sitä toisaalta aikalailla siinäkin ja jos niitä vielä 2kpl meinaisi, niin... Tehoahan ko. vahvistin oli antanut pikkuisen reilut 2.1KW:a 2 ohmiin 1% säröllä ja n. 2.5KW:a 10% säröllä. Äänenlaadusta ei tosin kovin hyvää arvosanaa saanu, häntäpäähän jäi siinä suhteessa...
   
  Viimeksi muokattu: 22.04.2010
 2. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Siltä varalta että tuohon tehon tarpeeseen lipsahti yksi nolla liikaa (4000W->400W), niin Sure myy kohtuulliseen hintaan 350w poweria, joka saattaisi juuri ja juuri riittää.. Kiinanihmeen laatu (ja yleensäkin järjestelyn mielekkyys) ovat kylläkin siinä määrin kyseenalaisia että itsekin suosittelen T-kauppaa, tuosta valkkaamaan sellainen kuin lompakolle sopii. Paras hinta/watti/laatu -suhde on TA-2400 mallissa.
   
 3. shamen

  shamen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.02.2003
  Viestejä:
  1 224
  Saadut tykkäykset:
  0
  Elementit lienee joitain autokäyttöön tarkoitettuja paine-elementtejä, kun tehonkesto on 4kw?

  Kotikäyttöön saattaisi kyllä löytyä parempaakin, jos elementtejä ei vielä ole ostanut?

  Autotavarat ei ole kotikäyttöön suunniteltuja.
   
 4. Jonzeri

  Jonzeri Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.04.2010
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos paljon vastanneille..
  Olen itse pitänyt suhteellisen hintavina noita PA vahvareita (siis tehokkaita) ,mutta onhan toki tehokkaat autovahvistimetkin kalliita, mutta tuo TA2400 mk on kyllä tosi hyvä ''hinta-teho'' suhde,olin kyllä aika yllättynyt hinnasta. taidan sittenkin kääntyä tuon vahvistimen puoleen..ei ainakaan mitään epämääräisen näköisiä Rengasmuuntimia tarvitse katsella siellä tv kaapissa...olin kyllä kaavaillut tuolta thomannilta aikaisemminkin ostaa PA vahvistinta mutta tyhmänä menin katsomaan niitä kalliimpia.Papukaijan kommentti oli hyvä siinä mielessä että autovahvistimet veisivät myös järkyttävän määrän amppeereja.autossani on 800w denver cappi joka vie 62A ja tuo määrä x5 on aika paljon.Shamen ''Autotavarat ei ole kotikäyttöön suunniteltuja''...jos tarkoitit tässä nyt elementtejä niin minun mielestä kotikäytössä on ihan samanlaisia elementtejä kuin autokäytössä autoissa on tietysti vain isompia ainoita eroja on materiaalit,PA elementit on sitten jo ihan oma luokkansa,ja ei kai se muita haittaa jos toiset pitää niistä paine subbareista eivätkä sakota siitä äänen laadusta niin paljon,ja saahan sitä basson balance ruuvia aina käännettyä pienemmälle jos katsoo esim elokuvaa.
  pitemmittä puheitta kiitos kaikille.
   
 5. harzzza

  harzzza Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.11.2005
  Viestejä:
  109
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu kyllä se akku ja laturi sille on se kaikkein fiksuin vaihtoehto jos kotona on pakko 12v vehkeitä käyttää. Ympäri maailmaa on lyijyhyytelöakkuja sisätiloissa jatkuvassa latauksessa, esim turvavalo- ja murtohälytinkeskuksissa jne. Jos se jollekkin jäi epäselväks niin autovahvistinhan kytketään paksummilla kaapeleilla akunnapoihin, josta se saa suurehkot virtatarpeensa. Akkulaturi voi olla millainen tahansa. Pienikin riittää.

  Ei edes hirveesti väliä onko hakkuri vai rautasydänmallia kun vahvistimessa on kuitenkin hakkuri joka poistaa laturin rippelit.

  Jos haluaa pitää laturia kiinni akussa kokoajan, on sitten syytä olla siihen tarkoitettu ylläpitotyyppinen laturi. Laturin ei tarvitse olla monenkaan ampeerin malli eikä sen liittämisessä akunnapoihin tarvita kummoisia piuhoja, se kun lataa sillä välin akkua kun vahvistin ei sitä kuormita. Esim leffaa kattellessa vaikka hanat kaakossa muutamankin ampeeri laturi riittää pitämään akun täynnä. Musan kuuntelussa sitten ehkä tarve suurempi.

  Mut kuten todettu, halpa T-amp on aina fiksumpi ja parempi ja sellaisen saakin samaan hintaan kun akun ja laturin ja tarvittavat kaapelit...
   
 6. shamen

  shamen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.02.2003
  Viestejä:
  1 224
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei ne watit kotona auta, jos elementin parametrit ei anna periksi. Autojen elementit ei ole "isompia".
  Auto tilana on muutaman kuution koppi, joka korostaa matalia itsessään todella paljon. Tämä seikka taas otetaan huomioon elementtejä suunniteltaessa. Kotikäytössä taas on aivan eri olosuhteen, koska kuutioita on toisella tavalla.
  PA elementit ei nekään ole kotikäyttöön tarkoitettu, koska niiltä ei voi vaatia alle 20hz lukemia kovalla tasolla. Auto ja PA käytössä tuo käyttöäalua on ylensä 30hz ->
  Jos ei tunne elementtien eroja muuten kuin, 4kw on parempi kuin 1kw, niin good luck.

  Kerro toki mitä elementtejä olet ajatellut käyttää ja millasia tasoja odotat ja miten matalalle niillä pitäisi päästä.

  Mulla on kotona 2kpl 18" joiden yhteenlaskettu tehonkesto on vähemmän kuin 4kw 4ohmilla. Nämä ei toimisi autossa, mutta se ei tarkota, että ne olisi paskempia elementtejä kuin autoelementit. Silti tällä setupilla saavutetaan 120db alle 20hz:lläkin, mikä on kotikäytössä paljon.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2010
 7. Janoch

  Janoch Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
  Shamen tiivistikin aika hyvin asian.
  Auto- ja PA-elementtikin toimii kyllä kotona, kunhan elementti on valittu käyttötarkoituksen mukaan ja käytettävä kotelo on tarkkaan harkittu. Kaikenmaailman hihavakiot ja vertailu autokäyttöön on syytä nyt unohtaa.
  Sanotaan nyt selvennykseksi näin että tehonkesto, kartiokoko ja "käytetyt materiaalit" ovat kokolailla merkityksettömiä "parametreja". Vinkkejä kannattaa kuunnella, tai itse opetella huolella kotelonsuunnitteluohjelman käyttö.

  Kaikenlaista virittelyä ei ole kukaan kieltämässä, opettavaistahan se vain on. Vähän niinkuin :OI