[Arkistoitu] Autokauppias vaatii kaupanteon jälkeen lisää rahaa ??

Keskustelu osiossa 'Kierrätyskeskus' , aloittajana jpolkko, 12.01.2005.

Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.
 1. jpolkko

  jpolkko New Member

  Liittynyt:
  12.01.2005
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei,

  Sattui tällainen tapaus ihan tällä viikolla:

  Olin ostamassa käytettyä autoa liikkeestä N. Vaihdossa annoin vanhan autoni pois. Puhelimessa sovittiin hinnaksi X tuhatta ja 900 e. (X on tässä n. 15.000 e). Uudella (käytetyllä) autolla oli ilmoituksen (lehdissä ja netissä) mukaan ajettu 25 tkm. Vannotin puhelimessa että pitäähän tämä paikkansa ja autokauppiasvakuutti että sellaisena sitä myydään! Olin koeajanut auton joulukuussa joten halusin tietää pitääkö kilsat paikkansa.

  Menin liikkeeseen tekemään sitten kauppaa. Apulainen kysyi että mitäsolikaan sovittu pläräten samala papereita. Sanoin X tuhatta 900 e. Apulainen täytti sitten kauppakirjan, kijoitti myytävän auton hinnan Y tuhatta 900 e (Y on yli 20.000e), vaihtoauton arvo Z tuhatta ja viereiseen sarakkeeseen pyöristi myytävän auton hinnaksi Y tuhatta. Vaihtorahaksi saatiin sitten Y-Z = X, joka kirjoitettiin alimmalle riville. Kauppakirja tehtiin täydessä yhteisymmärryksessä. En tietenkään purnannut alennusta vastaan.

  Lähtiessäni liikkeelle uudella autolla huomasin että siinä ei ollutkaan 25 tkm mittarissa, vaan 27 tkm. (Vaikkei se paljon ole, niin kallis 30 tkm huolto on kuitenkin selvästi lähempänä.) Alennus siis tuntui itse asiassa ihan järkevältä, kun luvattu tavara ei ihan pitänyt paikkaansa. Mielestäni autoliike teki hyvät kaupat joka tapauksessa.

  Noh, tarina jatkuu. 40 h kaupanteon jälkeen kauppias soitti ja alkoikin vaatia tuota em. 900e alennusta takaisin vedoten siihen että apulainen teki virheen antaessaan alennuksen.

  Helsingin kuluttajaneuvonta on sitä mieltä että asia on aivan selvä, kauppakirja pätee.

  Mitä mieltä olette tapauksesta ? Mielestäni on aika kummallista että autoliike alkaa kauppakirjan tekemisen ja autojen vaihdon jälkeen vaatia rahaa lisää kuin mitä kauppakirjassa on sovittu. Itse en kehtaisi vastaavassa tilanteessa edes ottaa yhteyttä ja tunnustaa tehneeni mokaa saati sitten vaatia asiakkaalta lisää rahaa.

  Koska kaupantekohetkellä kello läheni kuutta, liikkeen kassakaappi oli kiinni, eikä apulaisella ollut vaihtorahaa. Liike jäi minulle itseasiassa velkaa 500 e. Nyt liike siis vaatiikin minua vielä maksamaan 400 e lisää ?

  t. Jouni

  ps. Vielä noista kilometreistä. Jos autoliike vedättää 2 tkm jokaisessa autossa, niin kyllä siitä on pitkässä juoksussa liikkeelle etua. Kyllä ilmoitetujen kilometrien pitää mielestäni pitää jotenkuten paikkansa, varsinkin jos niiden vakuutetaan pitävän paikkansa.
   
 2. T.T.L

  T.T.L New Member

  Liittynyt:
  14.12.2003
  Viestejä:
  204
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä se mielestäni niin menee että kun kerran nimet on paperissa niin se on siinä. Yhtä sitova myyjän nimi paperissa on kuin itse liikkeen omistajankin. Jos liikkeen omistajan tulisi jotakin syyttää, niin myyjää. Hänhän tässä tapauksessa valtuutensa ylitti, jos antoi alennusta jo sovitusta hinnasta. Toisaalta olisi hänen myös pitänyt mainita uusista kilometreistäkin.
   
 3. Valhalla

  Valhalla Nikon & Elinchrome Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.12.2002
  Viestejä:
  2 543
  Saadut tykkäykset:
  4
  Kauppa pätee ilman muuta kohdallasi.

  Hieman tuota sivuten seuraavanlainen kokemus:

  Työkaveri vaihtoi farkkugolffinsa (bensa) uuteen diesel farkku-passattiin. Auton myyjä katsoi vaihtoauton kunnon tsto:n ikkunan läpi löi, väliraha tarjouksen pöytään joka johti kauppoihin. Sitten kun vaihtoauto tuli liikkeeseen uuden auton luovutuksen yhteydessä, niin homma oli vielä kaikinpuolin ok. Päivä tuosta ja myyjä soitteli työkaverin perään, että "siinä sun golffissahan on sitä ja tätä.. iskarit pitää uusia jne yms." Mitäs siihen sitten olisi pitänyt tuumata? Ehkä olisi pitänyt se -92 vuosimallin auto tarkastaa (arvottaa) vähän tarkemmin kuin tsto-pöydän / keltaisen pörssin avulla ;)
   
 4. marko

  marko Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.01.2001
  Viestejä:
  1 739
  Saadut tykkäykset:
  7
  Tuskinpa nuo 2.000 km auton hintaan kovinkaan paljon vaikuttaa. Ainakaan omalla kohdalla ei ostopätökseen olisi vaikuttanut mitenkään se, että ilmoitetun 156.000 sijasta olisikin mittarilukema ollut 158.000 km. Noilla kilometrimäärillä muutaman tuhannen kilometrin heittoa ilmoitetusta edes vaikuta arvoon muutenkuin psykilogisesti.
   
 5. Nice Guy Eddie

  Nice Guy Eddie no more mr. Nice Guy Tukijoukot

  Liittynyt:
  24.07.2001
  Viestejä:
  4 660
  Saadut tykkäykset:
  6
  prosentuaalisesti tuo sinun esimerkki onkin huomattavasti vähäpätöisempi
   
 6. Fatbastard

  Fatbastard New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2004
  Viestejä:
  1 010
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mielestäni kilometreista purnaaminen on turhaa, 2tkm sinne tai tänne ei vaikuta auton hintaan.

  Mutta kaiken järjen mukaan liike on sinulle velkaa 400e.
  Eli perit nuo 400e, ja olet tyytyväinen, jos liike pistää hanttiin, niin otat yhteyttä korkeammalle taholle. Kai tuosta 500 eurosta jonka liike jäi velkaa on mustaa valkoisella ?
   
 7. marko

  marko Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.01.2001
  Viestejä:
  1 739
  Saadut tykkäykset:
  7

  Ainoa jossa prosenteilla on merkitystä on viinapullossa.

  Kummassakaan tapauksessa tuo parin tuhannen kilometrin ero ei lopullisessa hinnassa merkitse käytännössä mitään.
   
 8. pede

  pede Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  6 349
  Saadut tykkäykset:
  19

  apulaisen liksasta pois vaan :D
   
 9. gaston

  gaston Well-Known Member

  Liittynyt:
  23.10.2001
  Viestejä:
  3 344
  Saadut tykkäykset:
  33
  Sopimus on tehty joten liikeellä ei ole mitään mahdollisuuksia saada lisää rahaa, ymärrän kyllä miksi myyjä koitaa kepillä jäätä jos hölmö vaikka toisi lisää rahaa, yleisesti automyyjien palkka koostuu pääasiassa myyntipalkkioista (on tietenkin liikekohtaisia eroja) ja tuollainen tappiollinen kauppa vetää tilipussin kevyeksi.
  Noita kilometrejä voi tulla jonkun verran lisää siihen mitä alumperin on ilmoitettu jos se on vaikka ollut jonkun myyjän käytössä tai ahkerasti koeajettu, parituhatta on kyllä aika paljon.
   
 10. winterland

  winterland Active Member

  Liittynyt:
  20.08.2004
  Viestejä:
  5 253
  Saadut tykkäykset:
  1
  Eikä mitään. Sopimus tehty,asia selvä. Mitä sitä nyt enää lisää maksamaan,kun kauppa jo tehty. Sitä paitsi,he ovat SINULLE velkaa.
   
 11. ExC

  ExC New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.01.2002
  Viestejä:
  1 206
  Saadut tykkäykset:
  3
  Sopimus on pätevä, koska sinulla ei ollut kaupantekohetkellä syytä olettaa asiassa (hinnassa tahi apulaisen pätevyydestä tehdä sopimusta) olevan virhettä (bona fide).

  Liikkeen työntekijänä apulainen on oikeutettu tekemään ko. päätöksiä omistajan nimissä.

  Liike on sinulle velkaa loputkin, koska sopimus on pätevä.


  Ei tuo nyt ole mitään.
  Jotkut liikkeet vaihtavat koko mittarinkin (ainakin yksi tällainen digitaalinen numeronäyttö -pohjainen kilometrimittaritapaus on tullut vastaan) käytettyjen kilometrien poissaamiseksi :D

  Asia paljastui kun alustasta ilmeni auton olleen kolariauto (ei sitä amatööri kyllä olisi huomannut)... kuinka näppärää, lommo korjattiin ainakin ulkoisesti hyvin ja samalla mittarinvaihto vei kymmenisen tuhatta pois murheista (kun kolarikorjauksista kysellessä kerrottiin, että mittarinvaihto jouduttiin tekemään, muistuivat samalla myyntitiedoista unohtuneet "entisen mittarin kilometritkin" yllättäen mieleen).

  Arvattavasti mielenkiinto autoa kohtaan ei enää säilynyt kun hintaero uuteen oli alle 25%.

  Asian opetus: tutki pintaa syvemmältä, vertaa huoltotietoja (vaikka öljynvaihtotarroja) mittarilukemaan jne.
   
 12. cuetec

  cuetec New Member

  Liittynyt:
  16.12.2004
  Viestejä:
  197
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aika harvinaista tämä mittarien säätäminen tavalla tai toisella suomalaisessa autokaupassa on nykyään. Syykin on mielestäni selvä: KKO on linjannut mittarilukeman väärentämisen törkeäksi petokseksi, ja tuomiot ovat sen mukaisia. Harva autokauppiaskaan sentään linnaan halajaa. Lisäksi hommasta on helpohkoa jäädä fakkiin, esimerkiksi kun ostaja soittaa auton vanhalle omistajalle ja tämä kertoo paljonko itse ajoi autolla.
   
Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.