Asioita joita en voi ymmärtää

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana tpi, 28.04.2008.

 1. Vekka

  Vekka Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2004
  Viestejä:
  1 022
  Saadut tykkäykset:
  8
  En ymmärrä viherpipertäjiä, jotka pitävät kissaansa vapaana luonnossa ja aiheuttavat näin enemmän tuhoa luonnolle, kuin saavat aikaan kierrättämällä, kasvissyönnillä ja julkisilla liikkumalla.
   
 2. Baron

  Baron Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.08.2003
  Viestejä:
  1 911
  Saadut tykkäykset:
  0
  Heh, tästä tulee pian mielenkiintoinen ketju... :D

  Liha kuuluu monipuoliseen ruokavalioon ja haluan syödä monipuolisesti. Eettisiä valintoja voi tehdä muutoinkin, kuin korvaamalla kaiken soijalla.

  Ok, tätä en minäkään ymmärtäisi.

  Itse en ole pystynyt vielä irtisanomaan jätesopimustani, eli roskis kyllä täyttyy kahdessa viikossa ja roska-auto tulee sen sitten tyhjentämään.

  Verottajakaan ei tunnu ymmärtävän millään, jos kylällä vaan joku bussi sattuu kiertämään. Jos jokaisella suomalaisella pelaisi julkiset yhteydet yhtä hienosti kuin isommissa kaupungeissa, niin eipä täällä syrjemmässä omalla autolla bussien sekaan välttämättä sopisikaan.

  Niin kuin itse totesit, ymmärryksen määrä on jokaisella rajallinen.
   
 3. opelman

  opelman Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  20.10.2007
  Viestejä:
  1 593
  Saadut tykkäykset:
  56
  Ei ymmärrä ihmisiä jotka ei osaa kierrättää kaikkea.


  En vaan kertakaikkiaan osaa kierrättää lapsen kakkavaippaa. Koitin pestä jäi koneeseen kiinni kun turpus. Koitin paistaa mutta haju oli hirviä. Koitin käyttää terveyssideenä mutta ei toiminut sekään kun en oo nainen. Sitten keksin ratkaisun sisustan sillä tuon kämpän joka ei voi ymmärtää jos ei kierrätä kaikkea!! :thumbsup: Varmaan taas maailman elinaika lyhenee triljoonas osa sekuntia kun tääkin teksti palvelinta kuormittaa. Mutta pannaan vielä kaupan päälle toinen mokoma lissee. Jos se siitä posahtas!
   
 4. Baron

  Baron Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.08.2003
  Viestejä:
  1 911
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lisätään tuohon vielä minkkitytöt, ei varmaan tarvi perustella.
   
 5. Freekster

  Freekster Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.05.2005
  Viestejä:
  1 345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Ei ole kasvistensyönti eettinen valinta mulla alunperin vaan halusin nähdä mitä käy kun päivittäin kebabbia mussuttava kaljamaha lopettaa lihansyönnin. Pettymykseksi ei tapahtunut muuta kuin kolesteriarvot laski. Ei tullut puutostiloja tai painon putoamista. Lähinnä piti vaan todistaa kokeilemalla ettei lihan syönnin lopettamisella oli mitään vaikutusta kehoon. Kaikki puheet lihan "hyödyllisyydestä" osoittautuivat huijaukseksi. Tai onhan siinä aineita joita ilman ei pärjää jos vaihtoehtoina on pihvi tai salmiakki. Mutta mä syön ihan normaalisti kaikkea mitä eteen sattuu paitsi lihaa ja sieniä. Syön ulkona helsingin keskustassa 3-5krt viikossa ja pakko sanoa että on helpompi löytää laadukasta pupujen ruokaa kuin lihamättöä. Toisin varmaan oli muutama vuosi sitten.

  Nyt kun tiedostan lihatuotannon ympäristöhaitat, niin ei voi aloittaa lihan syöntiä uudestaan vaikka ehkä se budapestin herkullinen kebbe himottaisikin :D

  Taisin sanoa: "kulkevat autolla vaikka julkinen olisi vaihtoehtona."

  Jos julkiset kulkee kahden kilometrin päästä kerran päivässä, niin silloin se ei tietenkään ole vaihtoehto. Mulla menee yksi bussi kerran tunnissa pysäkiltä johon on matkaa vajaa kilometri. Hyvin toimii paitsi silloin kuin myöhästyy :D Naapuri kulkee saman matkan autolla.
  [/QUOTE]
   
 6. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Pakkotoistossa en kyllä koskaan ole käynyt, mutta sali on paljon muutakin kuin kuntopyöräilyä. Usein löytyy aika kasa laitteita ja nykyisin kaikilta saleilta ohjattuja tunteja.

  Noin yleisesti kuntoilu on mukavaa, koska jos sen tekee kunnolla, siitä tule ihan puhtaasti hyvä fiilis jo pelkästään enforfiinien vuoksi. Sen lisäksi se nostaa peruskuntoa, joka edesauttaa terveenä pysymisessä ja yleisesti parantaa omaa "jaksamistasoa".

  Tietysti on paljon muitakin sisälajeja, joita suomessa voi harrastaan, mutta ei toi kuntosali niistä mitenkään ihan radikaalisti eroa :)
   
 7. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Vaikka lihaa syönkin, niin tämä on ihan puhdasta pask**. Lihaa on mukava syödä koska se on helppoa, siihen on tottunut, sitä saa kaikkialta ja se maistuu hyvältä. Sen sijaan monipuolisesti voi syödä, vaikka lihaa ei koske.

  Sinänsä mielenkiintoista on, että oman elinäin aikana (nyt 29) liha tulee varmasti kallistumaan niin paljon, että sitä tuskin voi joka päivä syödä (ellei sitten sallita puhdasta "lihaskasvastusta" geenimanipulaatiolla). Tulee olemaan todella mielenkiintoista nähdä, miten ihmiset mukautuvat uudenlaisiin ruokiin.
   
 8. Baron

  Baron Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.08.2003
  Viestejä:
  1 911
  Saadut tykkäykset:
  0
  Heh, vai että paskaa. :D Tuskinpa tällä kertaa kuitenkaan aivan tyylipuhdasta, koska kyllä se liha siellä ruokaympyrässä taitaa yleisen käsityksen mukaan vielä olla. En väittänytkään, etteikö lihaa voisi jättää pois ja silti syödä monipuolisesti, mutta ei se (lihan korvaaminen jollain muulla) tee lihan syömisestä yhtään sen huonompaa, tai minusta lihansyöjänä yhtään tämän huonompaa ihmistä. Ei kasvisten syöntikään tuota minulle mitään vaikeuksia, kaikkialta saa ja hyvältä maistuu, ja pienestä asti on (siihenkin) tottunut.

  Lihan syömättä jättäminen eettisin perustein on jokaisen oma valinta, mutta ei sillä pelkästään maailmaa pelasteta.
   
 9. wickerman

  wickerman Käyttäjä Blokattu

  Liittynyt:
  26.09.2006
  Viestejä:
  845
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mä en tykkää kasvissyöjistä. Ne syö mun ruoka syö.
   
 10. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Se, että se on ruokaympärässä, ei ole sama asia kuin että sitä olisi pakko syödä.

  No jos sanot, että liha kuuluu monipuoliseen ruokavalioon, niin pitäisikö tämä sitten nyt ymmärtää niin, että se ei kuulukaan?

  Jokaisessa asissa voi aina piilotua sen taakse, että "eihän mun valinnat missään tunnu, kun kaikki muutkin tekee". Jos kuitenkin kaikki ajattelisivat tällä tavalla, tämä pallo olisi jo about tukehtunut omaan paskaansa.

  Muutama luku lihasta:

  - Maailman karjatalous tuottaa enemmän hiilidioksidia kuin liikenne
  - Karjatalous on yksittäinen maailman suurin vesistöjen saastuttaja
  - Karjatalous käyttää 30% maailman sulasta pinta-alasta

  Tämä maailma olisi ihan toisenlainen paikka, jos lihaa ei syötäisi tai sitä syötäisiin selkeästi vähemmän kuin nyt. Tuskin maailma tästä pelastuisi ja ravinnon muuttuessa moni muu asia menisi pahempaan suuntaan, mutta ei silti ole liioiteltua väittää, että länsimainen lihansyöti on about pahinta mitä voi nykyisessä ruokakriisissä tehdä.

  Jokainen voi sitten omantunnon mukaan huolehtia tästä niin paljon kun haluaa. Mitä allekirjoittaneeseen tulee, niin hirveästi en asiasta stressiä ota, mutta tiedostan ongelmat ja pyrin kyllä vähentämään lihansyöntiä. Ei olisi haitaksi, jos kaikki tekisivät samoin.
   
 11. winterland

  winterland Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  20.08.2004
  Viestejä:
  5 248
  Saadut tykkäykset:
  2
  "Vihaan ruohonpurijoita ja muita kusipäitä." - Mikko Kivinen
   
 12. ErgoWanker

  ErgoWanker Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.02.2007
  Viestejä:
  272
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mimmonen maailma sit olisi jos ei piffejä vedettäis?
   
 13. Baron

  Baron Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.08.2003
  Viestejä:
  1 911
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oho, lihan syöminen tai syömättä jättäminen ei taida ihan riittää ihmiskunnan jakamiseksi maapallon paskaan upottajiin tai pelastajiin. Näihin jossitteluihin olisi herkullista takertua, mutta eipä mennä siihen.

  En tiedä kuinka "länsimaisia" omat lihansyöntitottumukseni ovat, mutta tuskinpa sijoitun (v*ttu, tässäkään) ihan kärkikahinoihin. Ei sillä, että etiikka ruokahaluja suuremmin häiritsisi, välillä vaan tekee hyvää syödä kevyemmin. Omaatuntoaan voi jokainen lihansyöjä yrittää lievittää tekemällä oikeat valinnat lihatiskillä, ja me, joilla siihen on mahdollisuus, kaivamme huonona hetkenä pakastimesta lihaherkkuja, joiden "tuottamiseen" ei maailman karjataloudella ole ollut mitään tekemistä.
   
 14. Bagheera

  Bagheera Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 002
  Saadut tykkäykset:
  1
  Niinpä. Nykyseen maailmaan mahtuu ehkä 10 miljardia ihmistä, sinun kuvaamasi maailmaan mahtuu 100 miljardia. Onko 100 miljardin ihmisen maailma parempi kuin 10 miljardin? Kannattaako ihmisen luopua luonnollisesta elintavastaan yltiöpäisen lisääntymisen takia?
   
 15. Baron

  Baron Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.08.2003
  Viestejä:
  1 911
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hehe, voisin harkita siirtymistä (ainakin tilapäisesti) täydelliseen kasvisruokavalioon, jos tiedossa olisi yltiöpäistä lisääntymistä! :D
   
 16. koomapoika

  koomapoika Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.09.2006
  Viestejä:
  884
  Saadut tykkäykset:
  0
  Exä ei meinannut uskoa, että jos kattilaan laittaa kuumaa vettä, niin se kiehuu nopeampaa kuin jos laittaa kylmää vettä. Oli sitä mieltä, että kiehuu yhtä aikaa... Emme lähteneet empiirisiin kokeisiin.

  Nykyinen ei ymmärrä klassista lentokone lähtee lentoon liukuhihnalta "dilemmaa", meinas mennä porkkana nenään meikällä, raakana.

  Ja muuten tämä triidi on aloituksen suhteen todella heikko, aivan paska jopa. Kuka käyttää valmis mausteita tms, Plevnassa koffia.... ****** ittes.
  Ja sitten mikä mua on askarruttanut, ei liity siihen mistä olen eri mieltä vaan mitä en tajua...

  Lähtökohta on, että on suo, kuokka ja Jussi. Kehityksen myötä IBM miehet järjestelevät atomeitä näytille, niin en ymmärrä mistä se tarkkuus tekniikkaan tulee. rauta-aikana seppä hakkasi alasimella miekat ja keihäät. Voisiko joku tiivistää kehityksen siitä 0.45 nanometrin pii tekniikkaan, kiitos. :)
   
 17. wickerman

  wickerman Käyttäjä Blokattu

  Liittynyt:
  26.09.2006
  Viestejä:
  845
  Saadut tykkäykset:
  0
  On muuten typerää laittaa kuumaa vettä hanasta kattilaan, ennemmin raikasta.
   
 18. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Induktioliedellä tai mikroaalloilla, kun ei ole turhaa lieden omaa massaa sähkön avulla lämmitettävänä, käy niin, että tietty vakio vesimäärä:

  10 asteen viileä vesi 100 asteeseen kuumentaen (ΔT=90°C) tapahtuu 9 minuutissa,

  60 asteen kuuma vesi 100 asteeseen kuumentaen (ΔT=40°C) tapahtuu 4 minuutissa.

  Valurautaliedellä tai muilla liesillä, joissa on paljon omaa massaa lämmitettävänä, hukataan suunnilleen yksi ylimääräinen minuutti lämmitysaikaa, riippumatta veden alkulämpötlasta. Tällöin ylläolevat vedet kiehuvat 10 ja 5 minuutissa. Melko tarkasti tuplanopeaa on täten kuuman veden keittely kiehuvaksi. Ja ensinmainituilla "massattomilla" lämmityskeinoilla yli tuplanopeaa.

  Lämpöhukan takia (säteilee/johtuu huoneeseen) veden lämpiäminen aavistuksen hidastuu veden/kattilan lämpötilan kasvaessa, mutta tilanne on kaikille sama, veden alkulämpötilasta riippumatta.  Kuumaa (potentiaalisesti likaista) hanavettä kannattaa käyttää silloin kun on tarve pelkälle lämmölle, kun nestettä itseään ei syödä/juoda. Kun pestään koneenosia tai höyrystetään elintarvikkeita, jotka siis eivät kosketa veteen vaan pelkästään höyryyn. Tuplaseinäinen puuron/maidonkeittokattila myös toimii mainiosti kuumalla hanavedellä, siinä on rosteriseinä pitämässä erillään elintarvike ja epämääräinen likavesi.

  Luonnollisesti tuo aiemmin mainittu vähälahjainen hamehenkilö panee puurot sinne ulkokuoreen ja hanavedet keskelle, ja puuro palaa pohjaan, kattila on pilalla. Sitä se tekee kun ei käy koulussa oppimassa termodynamiikkaa. Keskikoulupohjalta minä sävellän. Hamehemmotar taitaa olla vielä lastentarhassa?

  Hyvä opetuskeino on se, että lämpöopillisesti lahjaton tyyppi pitäköön kättään vesikattilassa, jossa on 40-asteista vettä, se ei vielä polta. Ja tervejärkinen pitää kättään kattilassa, jossa on 10-asteista vettä.
  Liedet (2 kpl identtisiä tarvitaan, tai täydellisesti jäähtyneellä liedellä kaksi erillistä tutkimussessiota) käynnistetään samaan aikaan. Lahjaton tyyppi siis väittää, että kumpikin alkaa kiljua samaan aikaan. Oppitunti alkoi, melko pian oikea oppi uppoaa paksuunkin kalloon. Väärässä olija alkaa pian kovaääniseti myöntää virhettään ja juoksee tunkemaan näppejään pakastimeen.
   
 19. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 677
  Saadut tykkäykset:
  524
  Lämpötila on materian atomien kineettisen energian tila. Tuotaessa energiaa aineeseen sen atomit joutuvat suurempaan kineettiseen energiatilaan ja lämpötila nousee. Kylmään veteen pitää siis lieden avulla johtaa energiaa jotta sen lämpötila nousisi ja lopulta kiehuisi. Veden ominaislämpökapasiteetti on reilu 4 kJ/kgK eli 10 asteisen vesilitran lämmittäminen kiehuvaksi vaatii noin 400 kJ energiaa.

  Niin, teknologian taso määrää mitä voidaan tehdä. Vasaralla voidaan valmistaa työkalu joka on hieman vasaraa tarkempi jolla taas voidaan valmistaa hieman tarkempi työkalu jne. yksinkertaistettuna. Eri teknologioita nerokkaasti yhdistämällä päästään vielä suurempiin harppauksiin.
   
 20. marcoolio

  marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.09.2002
  Viestejä:
  4 511
  Saadut tykkäykset:
  8
  Arvatkaas kumpi jäätyy nopeammin (oletus: tila on erittäin suuri ja vakiolämpöinen - olkoon vaikka -20 C): jääpala-astia, jossa kuumaa vettä tai jääpala-astia, jossa kylmää vettä.