Asioita joita en voi ymmärtää

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana tpi, 28.04.2008.

 1. tpi

  tpi Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2001
  Viestejä:
  4 360
  Saadut tykkäykset:
  17

  Niin ja?
   
 2. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 792
  Saadut tykkäykset:
  440
  Onko tähän jotain faktaa vain mutun lisäksi. Ihmisen silmät ovat kyllä tarkoitettu käytettäväksi myös lähelle. Vanhemmat vain hokevat tuota lapsille, mutta tietääkseni tuossa ei ole mitään perää.

  Ennemminkin lapsille on alkanut nykyään tulla nuorena jo ns. someniska. Eli, kun kännykkää tuijotetaan kyyryssä, niin niska ojentuu eteen. Samaa on nähty vuosikymmenten ajan nörteillä, mutta nyt tuota nähdään jo paljon nuoremmilla.

  Ja nykyään myös kännyköiden "sinisestä" valosta ja UV-säteilystä puhutaan mielestäni enemmän. Että se _saattaa_ olla silmille haitallista. Mutta tuossakin pitäisi saada varmaa tutkimustietoa.

  Mutta toki rajansa kaikella. Jos tuijottaa kännykkää 10 tuntia päivässä, niin tuskin se hyväksi on. Mutta jos kännykät selkeästi vahingoittaisivat silmiä, niin pitäisihän se näkyä selkeästi myös silmälääkäreiden tilastoissa viimeisen 20 vuoden ajalta. Mutta näin ei taida olla.

  Ja toki kännykän valo voi haitata nukahtamista ja jos teksti on liian pienellä, niin voi toki tulla päänsärkyä, jos joutuu siristelemään. Mutta näköön tuon ei pitäisi vaikuttaa. Sen mitä itse olen asiasta lukenut. En toki itsekään alan expertti ole enkä vannomaan mene. Jos tuohon edes selvää tutkimustietoa on. Mutta itse vanhempana olen yrittänyt omille lapsille faktojen kautta perustella asioita enkä perinteisten pelottelujen avulla. Joten tuostakin aiheesta on tullut luettua jonkin verran.

  Ennemminkin tilastot huonommasta näöstä johtuvat siitä, että näköön kiinnitetään enemmän huomiota kuin ennen ja pieniäkin näkövirheitä pyritään hoitamaan.

  Ei sinänsä ettenkö muuten samaa mieltä kanssasi olisi.

  Itse olen myös äänikirjojen aktiivinen käyttäjä. Autolla ajaessa, juostessa/hiihtäessä, siivotessa, pyykkejä laittaessa yms, yms. voi kuunnella äänikirjoja. Ja 95% englanninkielisiä kirjoja kuuntelen, jolloin valinnanvaraa on todella paljon ja tuleepahan samalla myös englannin kielen oppia.

  Vuonna 2013 aloin ihan kunnolla kuuntelemaan äänikirjoja ja sen jälkeen niitä on tullut kuunneltua jo yli 200. 2-4 äänikirjaa kuussa menee. Vähän kirjan pituudesta ja omasta ajankäytöstä riippuen.

  Storytel on käytössä ja sen lisäksi saatan yksittäisiä kirjoja ostaa netistä. Storytel on muuten hyvä, mutta joistakin kirjasarjoista saattaa välistä puuttua kirjoja, jotka sitten tulee hankittua yksittäisinä. Vinkiksi sellainen, että jenkkilässä yksittäiset äänikirjat ovat halvempia kuin täällä (siellä ei storytelin tapaisia palveluja ole, vaan äänikirjat myydään enemmän yksittäisinä), mutta koska niitä ei Suomesta käsin voi ostaa, niin VPN toimii tuossa hyvin. Laittaa paikaksi USA:n niin voi heidän nettikaupoista ostaa halvemmalla yksittäisiä äänikirjoja (latauksia siis).
   
 3. Tilt-type

  Tilt-type Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 557
  Saadut tykkäykset:
  224
  Short-sightedness increases with every year in education

  Ei kuulosta siltä, että silmiä käytetään nykyään sillä tavalla kuin mihin ne evoluution myötä ovat kehittyneet? Käsittääkseni asiasta ole mitään epäselvyyttä: enemmän lukemista = huonompi kaukonäkö. Tietenkin yksilöiden välillä on aina eroja, mutta iso kuva on noin.

  Tuon aiemman viestini jälkeen jäin miettimään, että ei lukemisesta eroon pääsemisestäkään toisaalta ole mitään hyötyä, jos materiaalit sitten katsotaan videona kännykältä. Samaa lähelle tuijottelua se on. Koulujen liitutaulu- ja piirtoheitinopetus taitaa olla aika hyvä silmien kannalta, kun siinä ei tarvitse ihan lähelle tuijotella. Ei se lukeminen itsessään ole paha, vaan se, että yleensä sitä tehdään "nenä kiinni kirjassa".
   
  nepa tykkää tästä.
 4. Dr. Jacoby

  Dr. Jacoby Member

  Liittynyt:
  06.10.2014
  Viestejä:
  157
  Saadut tykkäykset:
  5
  Ihmisen näkökyky heikkenee iän myötä. Sen takia on silmälääkärit.

  Itse en (tavallaan) ymmärrä äänikirjoja. Kirja on tekstiä joka kertoo jonkin tarinan. Äänikirjassa siihen tarinaan on lisätty ylimääräinen kertoja, jota ei itse kirjassa ole. Puhumattakaan siitä, että kertojan ääni ja tapa kertoa ratkaisee hirvittävän paljon. Mutta onhan se helpompaa kuin lukea, joka vaatii keskittymistä ja (digitaalista) sivunkääntöä. Yritin kerran ja lopetin lukijan teatraalisuuteen.
   
 5. Recce

  Recce Well-Known Member

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 950
  Saadut tykkäykset:
  178
  Iltalehdessä uutinen että kehonrakennus legenda Flex Wheelerin jalka jouduttiin osittain amputoimaan. Jutussa mainittiin myös että ”Wheelerin uraa ovat varjostaneet epäilykset dopingin käytöstä.”
  Niin, on se kumma että huippu-tason kehonrakentaja nyt mittää persettä piikittäis!:D
   
 6. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 311
  Saadut tykkäykset:
  413
  Kauhea uutinen. Toivottavasti selviää koettelumuksesta.

  Tietysti tuo piikitys käy todennäköisesti kaikkien urheilijoiden mielessä. Kaikki eivät tietenkään toteuta ajatuksiaan, kuten emme me muutkaan omia pahoja kuvitelmiamme. Mutta, onhan koko urheilu nykyisin sairasta. En tiedä mikä olisi ratkaisu. Hyväksytään rajoittamaton douppaus? Mutta sitten maailma olisi kohta täynnä jotain Hulkkeja. Kielletään koko urheilu? Onhan huippu urheilu nykyisin erittäin epäterveellistä ja luo monissa lajeissa luonnottoman/sairaan näköisiä ihmisiä. Otetaan nyt muutama helppo esimerkki kuten mäkihyppy ja luistelu. Harjoitetaan jotain osaa kropassa niin paljon tai näännytetään itseään kuoliaaksi, niin että ihmisen koko vartalon tehtävä vaikeutuu/hämärtyy epäsuhdasta.
  Pystyykö ne kävelemään normaalisti niillä hevosenperseillä tai toimiiko pää, jos rasvaprosentti on alle seitsemän?
   
 7. Dr. Jacoby

  Dr. Jacoby Member

  Liittynyt:
  06.10.2014
  Viestejä:
  157
  Saadut tykkäykset:
  5
  Vasemmistolaisia kusipäitä, joiden elämä pyörii toisten sananrajoittamisen ympärillä. :D Lopetinpa seikkailuni täällä tähän.
   
  Pazze ja kmruuska tykkäävät tästä.
 8. Pazze

  Pazze Well-Known Member

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  106
  Antti Rinnettä tai idiootteja, jotka tuon sankarin ovat paikalleen nostaneet.
   
  Snäckby tykkää tästä.
 9. mdk 5.1

  mdk 5.1 Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.06.2003
  Viestejä:
  804
  Saadut tykkäykset:
  50
  Ihmisiä jotka eivät allekirjoita mitään kansalaisaloitteita. En tosin myös ymmärrä ihmisiä jotka allekirjoittivat dieselverokansalaisaloitteen.

  Jätän tämän linkinkin vaan nyt tähän.
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4252
   
 10. Super-J

  Super-J Well-Known Member

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 165
  Saadut tykkäykset:
  157
  Se kun vaatii ns vahvan tunnistautumisen, niin sehän on tosi kätevä tapa viranomaisille kerätä listaa kansalaisista joilla on vääriä mielipiteitä ja vaativat erityistarkkailua... Ainakin jos itse olisin viranomainen jonka toimenkuvaan kansalaisten tarkkaileminen kuuluu niin hyödyntäisin kansalaisaloitteita 100% juuri tuohon tarkoitukseen.
   
 11. kmruuska

  kmruuska Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 003
  Saadut tykkäykset:
  238
  Se että sinä olisit valmis rikkomaan lakia ei tarkoita että kaikki muut olisivat.
   
  mdk 5.1 tykkää tästä.
 12. mdk 5.1

  mdk 5.1 Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.06.2003
  Viestejä:
  804
  Saadut tykkäykset:
  50
  Juu. Siinä vaiheessa jos Suomessa aletaan mielipiteistä tuomita on korkea aika lähteä asuman muualle tai kapinoida oikein kunnolla. Sen verran liberaali ja vasemmalla taidan olla että tuskin kannattaisi Suomen sivistysvaltioksi palattaumasisesta silloin taistella. Lynkkaisivat minut ihan huolella.
   
 13. tpi

  tpi Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2001
  Viestejä:
  4 360
  Saadut tykkäykset:
  17
  Minusta muuten pitäisi olla mahdollisuus myös vastustaa noita aloitteita.
   
 14. mdk 5.1

  mdk 5.1 Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.06.2003
  Viestejä:
  804
  Saadut tykkäykset:
  50
  Kyllä niitä eduskunta ihan tarpeeksi vastustaa. Muistelisin että selvästi alle 10% menee läpi millään tasolla.

  PS. Lähes aina läpimenon tosin estää oikeisto änkyrät joille oma napa ja rahan valta ovatovat tärkeintä.
   
 15. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 311
  Saadut tykkäykset:
  413
  Ehkä paras ajatus pitkästä aikaa. Siinähän vähän näkisi missä mennään. Eikös tämä ole vähän kuin Sveitsin malli missä kaikesta äänestetään?
   
 16. 71 dB

  71 dB Well-Known Member

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 154
  Saadut tykkäykset:
  309
  Siitä vaan tekemään kansalaisaloite kansalaisaloitteiden vastustuksesta. :D
   
 17. 3JJ

  3JJ Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 198
  Saadut tykkäykset:
  113
  Ja sitten se että aloitteet voivat johtaa aloite/vasta-aloite kierteeseen. Esim. sukupuolineutraalisuus jutut, jossa ensin aloite keräsi tarvittavat äänet, ja myöhemmin vasta-aloite sen kumoamisesta myöskin tarvittavat äänet. Ei voi myös olla niinkään, että ensimmäinen aloite vaan käsitellään ja vasta-aloitetta ei, koska se tarkoittaisi että nopein aloite saa etulyöntiaseman.
   
 18. Snäckby

  Snäckby Well-Known Member

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  1 119
  Saadut tykkäykset:
  45
  Ehdotan seuraavaa patsasta valtion varoista. Lauri Törnille patsas Hakaniemen torille. Kädessään hänellä olisi ruotsalainen Carl Gustav konepistooli. Se millä hän ampui Vietnamissa ja se aiheutti sen että lopettivat aseviennin Amerikkaan. Törni palveli sekä Suomen että USA asevoimissa tehden molemmissa hienon uran.
   
 19. Snäckby

  Snäckby Well-Known Member

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  1 119
  Saadut tykkäykset:
  45
  Patsaan paljastuksen jälkeen siistissä parijonossa kansanjuhlaan Tehtaankadun kautta (BÖÖÖÖÖ) Kaivopuistoon jossa olisi kunnon kansanjuhla.
   
 20. Tilt-type

  Tilt-type Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 557
  Saadut tykkäykset:
  224
  Muistaakseni aikoinaan puhuttiin, että tähän järjestelmään on eduskunnassa sisäänrakennettuna jonkinlainen yhteisymmärrys, että toisia aloitteita vastaan tehdyt aloitteet käsitellään ainoastaan rutiininomaisesti. Jos vaikka homoliitot hyväksytään, niin niiden kieltämistä vaativa aloite ei saa vakavaa käsittelyä, koska maahan ei voida luoda kulttuuria, jossa lakeja muutellaan laidasta toiseen vuoden välein.

  Käytännössä kansalaisaloitteella pyritään aina muuttamaan pitkään vallinnutta status quota. Jos siinä onnistutaan (hyvin pieni todennäköisyys), niin vanhaa status quota on turha yrittää lähteä ajamaan enää takaisin kansalaisaloitteella. Mielestäni aika loogiset perusteet vasta-aloitteiden tyrmäämiselle.

  Tietenkin lakia pitää voida muuttaa myöhemmin, jos jossain tapauksessa havaitaan että aiempi päätös oli selvästi huono. Vaikka 5 vuotta lakimuutoksen jälkeen uusi aloite ei ainakaan minun kirjoissani ole enää mikään huonon häviäjän tekemä "vasta-aloite" vaan aito pyrkimys päästä eroon laista, joka on ollut voimassa jo pitkään.
   
  mdk 5.1 tykkää tästä.