Asioita joita en voi ymmärtää

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana tpi, 28.04.2008.

 1. Recce

  Recce Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 968
  Saadut tykkäykset:
  244
  Etsin Youtubesta sen kappaleen ja aattelin antaa sille mahdollisuuden. Skippasin heti sormella minuutin ja muutaman sekunnin kuluttua toisen minuutin ja lopetin siihen. Ehkä 2000-luvun alussa syntyneet diggaa, minä en. Järkyttävää loperrusta.
   
 2. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 567
  Saadut tykkäykset:
  275
  Kannattaa myös kuunnella sitä Israelin voittokappaletta ja katsoa montako sekuntia kykenee. :D Harvemminpa nykyviisuista löytyy yhtään kuunneltavaa kappaletta.
   
 3. Recce

  Recce Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 968
  Saadut tykkäykset:
  244
  Thai futisjoukkue luolassa. En ole kaikkia juttuja asiasta lukenut niin faktat vähän hataralla pohjalla, mutta mutta, ihmettelen kovasti jos he ovat menneett luolaan sadetta pakoon, niin miksi mennä kilometrin syvyyteen luolastoon? Luulisi että olisi voinut olla siinä luolan suulla sadetta pidätellessä. Olisiko jotkut kersat lähteneet omille teille ja loput sitten lähteneet heidän perään vai mikä juttu siinä on ollut?
   
  TheRealThing tykkää tästä.
 4. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 682
  Saadut tykkäykset:
  723
  Onko kenellekään osunut silmiin miksi Thaimaassa luolassa loukussa olevat pojat ovat menneet niin pirun pitkälle luolastossa? Suomessa uutisoidaan "kilometrin syvyydessä", mutta minusta tuntuu että tarkoitetaan sivuttaissuuntaista syvyyttä pikemminkin. Joka tapauksessa ihan älyttömän kaukana suuaukosta. Lisääntynyt vesikö ajoi eteenpäin aina vain?

  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005745642.html

  Hullu älynväläys ollut mennä koko luolastoon. Miten pojat ovat selvinneet viikon ilman ruokaa, juoneet luolaston vettä kenties? Miten ovat selvinneet ilman valoa (tuskin mikään laite on enää viikon jälkeen ollut latingissa, jos mitään on ollut mukanakaan ja tuskin tulentekovälineitä mukana ainakaan viikon valotarpeiksi). Hirvittävä koettelemus pojille joka tapauksessa. Tähän mennessä yksi kuolonuhri, thaimaalainen ex navy seal, joka menehtyi sukeltaessaan valmistelevia asioita tänään.

  Moni seikka kyllä haiskahtaa ihan X filelle.

  Edit: Oltiin sitten Reccen kanssa samaan aikaan ihmettelemässä. :D
   
 5. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 667
  Saadut tykkäykset:
  176
  En minäkään tätä ymmärrä. Ilmeisesti luola on ollut todella epätasainen pystysuunnassa niin on toki mahdollista, että joukkue on mennyt syvemmälle luolaan, kun luolan suulla on alkanut veden taso nousta. En haluaisi olla sydämetön, mutta en ymmärrä miten ihmeessä joukkue, joka koostuu paikallisista, ovat menneet moiseen luolaan. Sitä luulisi, että moisesta on varoiteltu sokkeloisuuden ja veden tason vaihtelun suhteen. Mutta mutta... Koska "futisjoukkue vankina luolassa" on mediaseksikkäämpi asia kuin vaikkapa nälkään kuoleva kehittyvän maan kylä, niin tokihan sinne mennään kilvan pelastustöihin laajan uutisoinnin kera. Nythän sinne jo yksi sukeltaja kuolikin, luonnollisesti "sankarina" (sankari hän toki rohkeutensa kautta olikin mutta lainausmerkit tulevat lähinnä siitä, että voisi sitä sankaruutta parempaankin maailmassa käyttää, jos kerta sitä viittaa haluaa kantaa).
   
 6. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 131
  Saadut tykkäykset:
  192
  Kyllä minun mielestäni puhutaan todellisesta sankaruudesta niiden kohdalla, jotka pistävät henkensä peliin yrittäessään auttaa lapset ulos tuolta kuolemanloukusta. Vaatii todellista rohkeutta ja uhrautuvaisuutta. Hirveä tilanne kyllä kaikin puolin. Ahdistaa ihan täällä Suomessa asti.
   
  kmruuska tykkää tästä.
 7. Recce

  Recce Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 968
  Saadut tykkäykset:
  244
  Katselin CNN videon luolastosta ja kävi ilmi seuraavat asiat. He ovat ilmeisesti yli kilometrin suuaukosta ja yli 500 metrin "syvyydessä". Luolasto menee ylös ja alas ja siellä on ilmeisesti syntynyt 2 isoa vesitaskua. Luolan suu on välittömästi laskeva joten vettä varmaan alkoi virrata reippaasti kun monsuuni iski täydellä teholla. Varmaan luullet että alhaalla olisi turvallisempaa? Tosin jos ne fillarit olivat pysyneet pystyssä luolan suulla niin ei se sadeveden korkeus ja virtaus mikään kova voinut olla? Eli he ovat menneet alas luolaan ja sitten taas kiivenneet ylemmäs mutta sadevesi noussut taas heidän tasolle josta he ovat jatkaneet matkaa syvemmälle alas ja taas ylös, josta sadevesi saanut heidät vielä kerran kiinni. No, kait se valmentaja kertoo loppujen lopuksi mikä ajoi heidät niin helvetin syvälle tunneliin. Googlasin sen tunnelin suun niin melkein heti on kalteva ropollinen seinämä jota (ainakin kuvasta päätellen) olisi pystynyt kiipeämään ylöspäin, jonne vesi ei olisi päässyt lainkaan. Todella hämärä keissi.... Näin Suomesta jälkiviisaana laukoen olisin seissyt siinä luolan suulla ne vitun tennarit märkänä sen sateen ajan ja sitten sykkelöinyt majapaikalle. :cool:

  Korjataas sen verran että CNN videossa käy ilmi että he ovat yli mailin pitkällä ja yli puolen mailin syvyydessä. Maili noin 1.6 kilometriä, eli aikas matkan tyypit tarponeet luolassa....
   
  Viimeksi muokattu: 06.07.2018
 8. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  11 073
  Saadut tykkäykset:
  478
  Eniten minua ihmetyttää tässä keississä se tosiasia, että kaikki pojat ovat uimataidottomia o_O
   
 9. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 682
  Saadut tykkäykset:
  723
  En pidä tuota välttämättä outona, ottaen huomioon miten kuivia maita suuri osa maailman maista on. Suomessa on paljon vesistöjä, josta on syntynyt tarve opettaa kaikki uimaan ns. kansalaistaitona. Siltikään ei kaikki Suomessakaan osaa uida. Aasialaisessa kehitysmaassa vähän heikommissa olosuhteissa (pitää verrata johonkin Suomen 50-lukuun maaseudulla) ei ole varmastikaan voitu järjestää noin massiivista uimiseen pakottamista kuin täällä. Ihminenhän on muuten siinä mielessä jännä eläin, ettei luontaista uimataitoa ole.

  Sitten toinen asia on se, että vaikka uimataitoa olisikin, niin miten onnistuu sukeltaminen pimeässä teräväsärmäisessä kiviluolassa virtaavassa sameassa vedessä. Videon perusteella näytti nimittäin olevan yllättävän kova virtaus jossain kohdassa, missä ammattisukeltajat työskentelivät. Veikkaan, että jäisi 90 % suomalaisilta (jotka 10 kaljan jälkeen kaikki omasta mielestään uimamaistereita ;) ) tekemättä.

  Nyt viimeisin käänne on, että poraavat 100 reikää vuoreen ja yrittävät osua kammioon, jossa pojat ovat. Jopa 400 m pitkiä porauksia.

  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005747258.html

  Elon Musk on myös lähettänyt insinöörejään avuksi miettimään vaihtoehtoja ja sparrailee ajatuksia Twitterissäkin.

  Poikien kammion happipitoisuus on laskenut jo 15 % tasolle, mikä pistää hakemaan nopeita ratkaisuja.

  Välillä touhu näyttää aasialaiselle sähläämiselle, kun vähän kaikkea yritetään, mutta toisaalta pakkohan se on ja vaikea sanoa mikä lopulta toimisi.

  Tuollaiset luolat ovat aika karmivia paikkoja, enkä niiden viehätystä joillekin oikein ymmärrä. Ahistaa mennä maan alle vaikka olisi järjestetty ”ison skaalan turvallinen” turisteille suunnattu tippukiviluolastokin.
   
 10. Recce

  Recce Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 968
  Saadut tykkäykset:
  244
  Tuli mieleen että eikös sen veden voisi periaatteessa jopa pumpata helvettiin sieltä? Ymmärrän kyllä että 1,5km letkua on aikas määrä mutta on sitä ihmeellisimpiäkin vempaimia kyhätty. Pikku Kian kokoinen teollisuuspumppu imee vettä aivan perkeleesti.

  Toivottavasti kaverit saadaan turvaan ja joku antaa sille valmentajalle puhuttelun. Sitten odotellaan hollywood-leffaa jossa Tom Hanksilla joku rooli.
   
 11. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 667
  Saadut tykkäykset:
  176
  On uutisoinneissa mainittu, että vettä on koko ajan yritetty pumpata pois. Ilmeisesti kyseessä on kuitenkin sen verran hidas prosessi, ettei sitä pidetä ensisijaisena ratkaisuna.
   
 12. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 477
  Saadut tykkäykset:
  245
  Eihän tuossa ole mitään ihmeellistä, kun ottaa ko. maan huomioon. Siellä tuskin on uimataidon opetus yhtä hyvin järjestetty kuin esim. Suomessa.
   
 13. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 682
  Saadut tykkäykset:
  723
  Jossain luki, että yli 100 miljoonaa litraa olisikin jo pumpattu pois. Aluksi tosin ilmeisesti niin, että suuri osa valui takaisin luolastoon (tuo sitä aasialaista sähläystä). Sitä itsekin miettii, etteikö tuo olisi kuitenkin se skenaario 1 eli taktisista paikoista vesi pois. Elon Musk on tarjonnut Boring Co:n pumppujakin apuun.

  Joku ilmaletku oli joka tapauksessa onnistuttu nyt viemään poikien luolaan asti, mikä toivottavasti parantaa ilmaa.
   
 14. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 748
  Saadut tykkäykset:
  308
  Luolathan ovat ihmisille ihan luontainen ympäristö, jo muinaiset ns luolamiehet asustelivat niissä kivikaudella ja myöhemminkin, ennen kuin opittiin rakentamaan telttoja ja taloja. Ja myöhemminkin esim sota-aikoina luolia on hyödynnetty varastoina ja majapaikkoina. Ja monethan harrastavat luolien tutkimista, mielenkiintoisia paikkojahan ne on, mitä sieltä löytyykään selviää vain kun menee katsomaan ja luulenpa että juuri niin tässäkin tapauksessa kävi. Sadevesi vain pääsi yllättämään amatööriluolatutkijat.
   
 15. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 748
  Saadut tykkäykset:
  308
  Niin, ongelmahan tuossa on ollut juuri se että vettä tulee luolaan koko ajan lisää, osa maaperän läpi vielä edellisen sateen jäljiltä ja osa tosiaan kai samaa vettä joka on jo pumpattu/kannettu pois. Ja nyt on uusia sateita luvassa, ja ne sateethan on tuolla aika rankkoja parhaimmillaan/pahimmillaan kuten se edellinenkin sade ooli joka luolan täytti eli kiire alkaa olla. Toivottavasti saavat jotain ratkaisevaa kehitystä aikaiseksi ennen kuin aika loppuu.
   
 16. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 682
  Saadut tykkäykset:
  723
  Minusta tuntuu, että luola on ollut ns. luolamiehille kiinnostava paikka niin kauan kuin se tarjoaa suojaa. Mutta harva on varmaan lähtenyt seikkailemaan pilkkopimeään 4 km:n päähän luolan suuaukosta. Kyllä sillä on päässyt Darwin Awardin saajaksi ennenkin. :) Tosin pakkohan se on tunnustaa, että näitäkin huimapäitä tarvitaan, jotta ihmiskunta menee eteenpäin. Harrastuksena sitä (esim. suomalaisten luolasukellus-case Norjassa) on kuitenkin vaikeaa ymmärtää. Omasta mielestäni turhaa omalla elämällään leikkimistä (kuten siis moni muukin extreme-laji tai muu itsetuhoiselta näyttävä käyttäytyminen).
   
 17. Recce

  Recce Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 968
  Saadut tykkäykset:
  244
  Cnn kirjoitti että nyt viikonloppuna pitäisi tulla kunnon monsuunisateet ja ellei jätkiä saada veke ennen kunnon tulvaa niin voivat joutua olemaan siellä noin 4kk. Huh huh!!! Kirjoitettiin myös että sällit eivät olleet paikallisia ja ilmeisesti heillä ei ollut tietoa luolan vaarallisuudesta.
   
 18. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 567
  Saadut tykkäykset:
  275
  Olisiko ihan yksinkertaisesti niin, että virtaava vesi tukki taskun josta pääsisi takaisin suuaukolle, ja sitten on lähdetty toiseen suuntaan epätoivoisesti uutta uloskäyntiä etsimään? Kaaviokuvan perusteella tuolla on ikävän näköinen vedellä täyttynyt V-muotoinen "narrow passage", josta siis pitäisi sukeltaa alaspäin, sieltä kapeasta aukosta toiselle puolelle, josta ylöspäin. Jäisi melko monelta uimamaisterilta tekemättä kun näkyvyys näyttää olevan veden alla aika heikko.
   
 19. Recce

  Recce Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 968
  Saadut tykkäykset:
  244
  Näin ilmeisesti käynyt. Mielenkiinnolla odotan valmentajan näkökulmaa tapahtuneesta, että tuliko sitä vettä luolaan niin kovalla voimalla että he eivät voineet jäädä suuaukolla odottamaan.
   
 20. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 682
  Saadut tykkäykset:
  723
  Eilen saatu pelastettua neljä poikaa ja tänään toiset neljä. Eilen pelastetut olleet huonommassa kunnossa kuin tänään pelastetut.

  Enää neljä poikaa ja valmentaja siis jäljellä. Eilen oli myös tieto, että ensimmäisten pelastettujen joukossa olisi ollut valmentaja, mutta se ei pitäne paikkansa.

  Yli 100 sukeltajaa operaatiossa. Aika hieno menestys ollut tähän mennessä. Pelastajat lepää nyt ja huomenna taas jatkuu.