ASIO: Audio Stream In/Out ja sen käyttöönotto (foobar2000 & winamp)

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana Chauron, 19.03.2005.

 1. Scar"Face"

  Scar"Face" New Member

  Liittynyt:
  11.05.2009
  Viestejä:
  157
  Saadut tykkäykset:
  0
  Foobar2000 toimii....
   
 2. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 629
  Saadut tykkäykset:
  10
  Ai niin, WinAmpissa ei saa sitten olla päällä mitään EQ:ta tai DSP-pluginia ääntä muttamassa tai muuten ei mene läpi ilman muunnoksia. Foobarissa muistaakseni oletuksena mitään tämmöistä ei ole päällä, mutta WinAmpissa tähän pitää aina erikseen kiinnittää huomiota koska erityisesti EQ on niin helppo unohtaa päälle.
   
 3. Scar"Face"

  Scar"Face" New Member

  Liittynyt:
  11.05.2009
  Viestejä:
  157
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mikäköhän siinä on, että winamp:ssa ei toimi? Eikä ole ollut eq:t eikä dsp:t päällä, ei ole ollut moneen vuoteen.... Heti kun asensin foobar:in ja siihen ton wasabi:n, ni heti lähti toimii. Ainakin tossa diatonis_dts_secret-universe, vahvistimen DTS valo rupesi palamaan, joten luulen, että nyt toimii....

  Tekeeköhän nämä koneet jotain tolle bassolle? Ainakin ite huomasin bassoissa selvän eron kun sain foobar/wasabi yhdistelmän toimimaan. Napakkuutta ja toisto menee alemmaksi, pysyy jotenkin paremmin kontrollissa. Eikä ole ollut näyttiksen omia äänen säätöjä käytössä aikaisemmin....
   
 4. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 629
  Saadut tykkäykset:
  10
  Tervetuloa, kuuntelet nyt ääntä jota eivät ole pilaamassa käyttiksen/ajureiden surkea toteutus. Harvat ymmärtävät, että muuntumattomalla ketjulla on äänenlaadullisesti oikeasti merkitystä. Jos on koko ikänsä on kuullut käyttiksen/kortin omien surkeiden ajureiden muuntamaa ääntä niin ei välttämättä edes halua "keskinkertaista" parempaa. Sinänsä sääli koska seuraava steppi olisi aito, muuntumaton ääni.

  Mutta joo, itsekin tein samoja havaintoja tuolle bassolle kun "bit perfect "-tulostulo tuli kuntoon. Samalla myös äänimaailma muuttui yleensäkin erottelevammaksi eli yksityiskohtia alkoi nousta esille.
   
  Viimeksi muokattu: 09.03.2011
 5. Pikseli

  Pikseli New Member

  Liittynyt:
  04.09.2003
  Viestejä:
  242
  Saadut tykkäykset:
  2
  Pystyykö bit-perfect ääntä kuuntelemaan esim. Foobarin kautta ASIOlla samalla kuin pelaa jotain ja myös pelin äänet on päällä vai onko tämä teknisesti mahdotonta?

  Äänikorttini on Asus Xonar Essence STX ja ajureissa puhutaan vain ASIOsta. Käsittääkseni WASAPI on uudempi, mikä tekee saman asian. Onko mitään hyötyä käyttää tällä korttilla WASAPIa ASIOn sijaan? Windows 7 käyttis.

  Äänikortin ajureista voi valita ASIOlle 16,24 tai 32-bittiä. En pysty kuuntelemaan ääntä Foobarin kautta volumen ollessa täysillä, vaan joudun tekemään jotain 10dB vaimennuksen riippuen äänitiedostosta, koska muuten kuuluisi helvetin kovaa. Tässä korkeampi bittisyys auttaa, kun digitaalinen volumesäädin tekee tuhojaan äänelle?
   
  Viimeksi muokattu: 15.03.2011
 6. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 629
  Saadut tykkäykset:
  10
  Asus:n sivuilta:
  "
  5. To keep the ASIO stream bit-perfect, the following two rules apply:
  (1)The ASIO stream has higher priority of using DMA buffer than other streams. That is, when the ASIO stream is played, other streams cannot be played.
  (2)No volume control is available for the ASIO stream.
  "
  Vaikka tuo linjaus koski ajuriversiota 5.12.8.17731 niin vaikkaan että tämä pätee myös uudempien ajureiden oalta. Eli siis ASIO:ta käytettäessä ei voisi tulla muualta ääntä (esim. pelit).


  Nettikeskusteluiden mukaan ainakin Win7:ssa on käytetty Foobarissa WASAPI-ulostuloa, mutta ainakin ajureiden 7.12.8.1793-versiossa tuo olisi "rikki" eli puhutaan rätinästä ja poksahduksista WASAPIa käytettäessä.


  En oikein ymmärrä tätä tarvetta: ASIO-käytössä volume asetetaan (kiinteästi) täysille ja sitten voimakkuutta säädetään ulkoisessa vahvistimessa. Idea on nimenomaan, että ääni menee sellaisenaan (ilman resamplausta, mikserin muutoksia, äänenvoimakkuuden muutoksia) soitinsoftasta ulostuloihin - vain tämä takaa bit perfect -ketjun. Jos äänessä tapahtuisi mitään muutoksia niin silloin esim. DTS-WAV -ääni ei kuulu vahvistimelta.

  Jos puhutaan tuosta bittisyydestä noissa ajureissa niin tuo asetusmahdollisuus kuulosta aika hämärältä. Bit perfect -konseptissa kielletään minkäänlainen äänen muuttaminen ja tuolla perusteella kuulostaisi eksoottiselta että ASIO-käytössä lennossa muutettaisiin lennossa bittisyvyyttä koska tuo on bit perfect -konseptin vastaista (ääntä muutetaan). Joku halukas voi tuota vaikka testata DTS-WAV -äänellä eli jos waffi jossakin vaiheessa ei enää raportoi "DTS" niin silloin tuo oikeasti muuttaa bittisyvyyttä.
   
 7. Pikseli

  Pikseli New Member

  Liittynyt:
  04.09.2003
  Viestejä:
  242
  Saadut tykkäykset:
  2
  Olen täysin tietoinen, että ulkoinen vahvistin, joka muokkaa ääniaaltoa analogisesti, on tarkempi kuin digitaalinen voimakkuussäädin. Herää vain kysymys, onko ASIO kuitenkin parempi, jos äänidataa muokkaa ainoastaan yksi digitaalinen voimakkuussäädin (foobar2000) kuin antaisi Windowsin käsitellä äänidatan siten miten se nyt käsittelee ennen kuin signaali muutetaan analogiseksi ulostuloon.

  Käsittääkseni korkeampi bittisyys vain lisää "nollia perään" eli varsinainen ääniaalto ei muutu miksikään. Korkeampi bittivara ilmeisesti auttaa digitaalisessa voimakkuussäätimessä pyöristyksissä kun se muokkaa ääniaallon vastaamaan matalampaa voimakkuutta. Minulla kun ei ole mitään ulkoista vahvistinta. Ajattelin jos ASIO olisi siitä huolimatta vähän parempi. Lisäksi ASIO on kätevä, jos äänidata on vaikka 48KHz 44.1KHz sijaan, niin ei tarvitse kortin mikseristä aina käydä muuttamassa taajuutta, vaan ASIO osaa sen lukea automaattisesti.

  Toistaiseksi kyllä laitan placebon piikkiin, mutta huomaan eroja kaikesta huolimatta. Jotkut äänet erottuvat paremmin. Ehkä vain keskityin paremmin kuuntelemaan.

  Vielä off-topic kysymys:

  Millä tavalla Win7 mikseri lukee eri voimakkuussäätimet? Esim. on master ja sitten system sounds, sovelluksille omat. Onko nuo kaikki säätimet oma prosessinsa eli jokainen säädin, jos ei ole 100%, niin muokkaa ääntiaaltoa? Eli kaikki paitsi master pitäisi aina olla 100%, jotta välivaiheita olisi mahdollisimman vähän? Sama vissiin pätee WinXP:n Wave volume säätimeen kun siinäkin on erikseen vielä master volume.
   
  Viimeksi muokattu: 16.03.2011
 8. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 629
  Saadut tykkäykset:
  10
  Tämä lienee enemmän teoreettista pohdintaa: Foobar:n äänenvoimakkuuden säädöllä ei liene mitään vaikutusta äänenvoimakkuuteen koska ASIO:n peruidea on ohittaa moiset säädöt kokonaan. Tai siis tällä tavalla ainakin WinAmp-käyttäytyy ASIO-ulostulon kanssa.

  Tästä pitikin mainita tuon Essence STX:n osalta. Ilmeisesti ASIO:n kanssa ko. kortin ohjauspaneelin näytteenottotaajuus-asetusta ei huomioida vaan näytteenottotaajuus asetetaan lennossa lähdemateriaalin näytteenottotaajuutta vastaavaksi. Tämä havainto siis sillä perusteella, että DTS-WAV:t tunnistetaan ulkoisella waffilla OK vaikka näytteenottotaajuus kortin ohjauspaneelissa on jotain aivan muuta kuin mitä lähdemateriaalilla. ASIO:n kanssa tuota ohjauspaneelin näytteenottotaajuutta ei siis tarvitse muuttaa lähdemateriaalia vastaavaksi.
   
 9. Pikseli

  Pikseli New Member

  Liittynyt:
  04.09.2003
  Viestejä:
  242
  Saadut tykkäykset:
  2
  Vissiin Foobar tai sitten Asuksen ASIO-ajuri jotenkin tarjoaa käsittääkseni digitaalisen voimakkuussäätimen. Windowsin omilla säätimillä ei ole mitään vaikutusta, kun kokeilin. Jos laittaa säätimen täysille Foobarista, silloin se kai on bit-perfect eli mitään vaimennusta ei tehdä (-0 dB).

  Harmi, että kortti itsessään ei sisällä analogista säädintä, jota voisi ohjata ohjelman kautta eli tällöin signaali olisi edelleen bit-perfect digitaalisessa muodossaan, vaikka ohjelmassa olisi säädin mikä vaikuttaa. Vissiin liian kallista toteuttaa?

  Aika ristiriitaista tietoa netissä ASIOn vaikutuksesta äänenlaatuun. Jotkut väittävät, että analoginen "häiriö, kohina", mikä lie kuitenkin peittää parannukset alleen ja jotkut taas kuulevat selviä eroja.
   
 10. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  2 806
  Saadut tykkäykset:
  30
  Tämä nyt ei oikein ole HTPC -juttu...

  Minulla on 1kpl M-Audio Jamlab, jota olen käyttänyt niin äänen tallennukseen kuin myös tietysti "kitaravahvistimena" Gt Player -nimisen softan kanssa.

  Käyttämäni ilmainen Kristal -niminen moniraiturisofta haluaa käytännössä ASIO -äänikortin. Jos käyttää sisääntulolaitteena PC:n sisäistä Realtek:iä (joka näkyy MME -laitteena) niin olemassa olevien raitojen viereen "nauhoitus" ei onnistu kun ei osu enää kohdalleen (latenssi?). Eli tarvitsen samaan aikaan 2 kpl ASIO -kortteja (läppäri kitaravahvistimena).

  Tuollaista USB Jamlabia ei enää saa uutena, joten mikähän riittäisi tuolle Kristalille? Mikä on tämän hetken halvin ASIO -USB -"äänikortti"?

  EDIT: eBay:stä löytyi Guitar Link -nimisiä USB -palikoita noin 20 taalalla. Eiköhän tuommoinen kapine aja asian...
   
  Viimeksi muokattu: 20.03.2011
 11. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 629
  Saadut tykkäykset:
  10
  Semmoinen huomio vielä noista Titanium ja Essence STX -äänikorteista, että Titaniumissa ei toimi "ASIO recording" ainakaan Audacityn kanssa, Essence STX:n osalta ei ole vastaavaa ongelmaa. En tiedä, että onko kyseessä Creativen ajurien ongelma vai Audacityn toteutus, mutta jos Audacityssä valitsee Interfaceksi "Creative ASIO" niin ohjelma menee jumiin. Tämä siis kirjoitusajankohdan uusimmilla ajureilla. Huomiotava myös, että ASIOn lisenssitilanteen vuoksi perus-Audacityssa ei ole ASIO-tukea vaan Audacity tarvitsee koota (compile) erikseen tai sitten löydettävä jostain netin uumenista valmis "erikoisversio". Kuukeli auttaa.
   
 12. Mama

  Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.11.2003
  Viestejä:
  2 694
  Saadut tykkäykset:
  0
  ASIO4ALLin dokkareissa sanotaan että asetukset ovat sovellus&käyttäjä-kohtaisia. Onko tietoa mihin ne asetukset talletetaan? Kiinnostaisi tietää mitä tarkalleen ottaen tarkoittaa sovellus-kohtaisuus tässä.
   
 13. deadstar

  deadstar Member

  Liittynyt:
  03.02.2004
  Viestejä:
  585
  Saadut tykkäykset:
  0
  Osaatteko sanoa pitääkö wasapissa tai tässä asiossa aina laittaa windowsin äänet takaisin jos katsoo leffaa tms. koneelta videotoistimella? ja toimiikohan tuo HDMI:n läpi jos näytönohjain osaa purkaa ääntä.....
   
  Viimeksi muokattu: 13.07.2011
 14. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 629
  Saadut tykkäykset:
  10
  Ei tarvitse säätää äänien kanssa, tuo ulostulotavan valinta on toisto-ohjelmakohtaista. Ainoastaan jos samalla ohjelmalla toistat sekä leffat että musan niin silloin voi olla tarvetta säätää ulostulotapaa sen suhteen, että toistatko musaa (jossa bit perfect järkevää) vai leffaa.
   
 15. Tammenterho

  Tammenterho Member

  Liittynyt:
  13.11.2009
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  1
  Miten paljon tuollanen windowsin äänenvoimakkuussäädin heikentää äänenlaatua? Jostain luin, että jos sen asettaa maksimille, niin äänenlaatu paranisi?
   
 16. Ykskytä

  Ykskytä Active Member

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yleisimmissä käyttötilanteissa heikennys tapahtuu alueella, joka peittyy taustamelun alle ja jää siten kuulumattomiin. Kriittisissä kuuntelutilanteissa halutaan tietysti poistaa tämänkin virhelähteen teoreettinen mahdollisuus.

  Heikennyksen saa helposti kuuluviin vaimentamalla signaali ensin käyttöjärjestelmässä ja sen jälkeen vahvistamalla ulostulevaa signaalia riittävästi. Tällaisessa järjestelyssä ei ole muuta järkeä kuin signaalin heikennyksen osoittaminen. Mikäli signaalia vaimennetaan jossain kohdassa toistoketjua, niin mahdollinen vahvistaminen kannattaa aloittaa vaimennuksen poistolla, eikä lisävahvistuksella kejun muussa osassa.
   
 17. KesäKeijo

  KesäKeijo New Member

  Liittynyt:
  08.11.2007
  Viestejä:
  81
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hitusen vanhaa tietoa, vieläkö tässä foobar2000 kannattee käyttää tuota ASIO:ta ?

  En ainakaan itse saanut toimimaan näitä plugineja, luultavasti niin vanhoja, mutta olisiko threadeja foobarin säätämiseen ?


  Laitoin äänet tulemaan suoraan näytönohjaimelta ati 5450
   
 18. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 629
  Saadut tykkäykset:
  10
  ASIO/KS (KernelStreaming)/WASAPI (Win 7 & Vista) kaikki ajavat saman asian, kaikille löytyy (asennettavia) komponentteja Foobariin. Idea on ohittaa winukan buginen mikseri ja kortin mahdollisesti ääntä muokkaavat muut viritykset.
   
 19. cybo

  cybo Member

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  732
  Saadut tykkäykset:
  1
  Olen tyytyväisenä koneen päivityksen xp->win7 jälkeen käyttänyt winampissa samaa asio exe versiota. Mikä sai miehen taas säätämään mutta vierailessani http://otachan.com/ tuollahan on selvästi oma plugin x64:lle.
  Exe versio roskiin ja x64 tilalle, Wow.
  Parannus on lievästi sanottuna uskomaton, käsinkosketeltava. 2d äänestä 3d ääneen :)

  Asennus tapahtuu siis niin että otachasta ladattu paketti puretaan -> sieltä bin->suoritin mitä käytät-> out_asio(x64).dll ja out_asio(x64) tiedostot kopioidaan winampin plugins kansioon.
  (Winamp saa olla 32 bittinen.)

  Nyt winamp options-> preference-> output kansioon on ilmestynyt asio output x64.
  Huomasin myös että buffer size muuttui 6->7, en ole varma mutta väittäisin että se oli exe versiossa vakiona 6.
   
 20. KesäKeijo

  KesäKeijo New Member

  Liittynyt:
  08.11.2007
  Viestejä:
  81
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mites tähän Foobar2000 saan tuon asiopluginin ?


  tuosta linkistä en löytänyt foobar2000 asiota, vai onkohan tässä foobarissa joku parempi ääniohjain valmiina ?


  kiitos =)