ASIO: Audio Stream In/Out ja sen käyttöönotto (foobar2000 & winamp)

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana Chauron, 19.03.2005.

 1. hernythekreit

  hernythekreit New Member

  Liittynyt:
  31.08.2004
  Viestejä:
  125
  Saadut tykkäykset:
  1
  Onkohan kellään muulla ollu ongelmia tän asion vakauden kanssa?

  Mulla on nforce4 emo (DFI) ja homma pelittää muuten hyvin mutta totaallinen sininen ruutu ajoittuu silloin tällöin kun biisi on just loppunut. Koneen vakaudessa ei ole mitään vikaa. On kokeiltu ali ja yli ja välikellotettuna ja ylilöysillä asetuksilla.. silti sininen ruutu ja kone boottaa vähän väliin.. sen olen huomannut että jotkut tiedostot kaatuu samaan kohtaan mutta sitten taas ku pistää normaalin outputin winampissa käyttöön niin ei mitään ongelmia. Onkohan tän äänikortin kanssa jotain yhteensopivuusongelmia kun noin tekee.

  Jos ei saa toimii niin pitää ostaa äänikortti joka ei resamplää.

  Edellisessä kokoonpanossa homma toimi kun rasvattuna mutta päivityksen jälkeen ei toimi.... uusimmat versiot on kyllä käytössä. Kone kyllä on 110% varmuudella 24/7 vakaa...

  Jahas vika löytyi.. jotain hämärää oli sittenkin muisteissa.. neljä kampaa aiheutti joitan kun kaks poisti niin hyvin toimii.. kone kyllä oli täysin vakaa tietyissä asoissa... henkimaailman hommia.
   
 2. _niko_

  _niko_ New Member

  Liittynyt:
  21.04.2004
  Viestejä:
  574
  Saadut tykkäykset:
  0
  Päätimpä itsekin kokeilla tuota ASIOta. Ilmeisesti emon äänipiiri ei tue tuota ASIOta(emona Abit AV8 ALC658 äänipiirillä), joten päätin kokeilla tuolla A4A palikalla. Äkkiseltään en huomannut käytännössä mitään eroa aikaisempaan. Ainoa havainto oli Winampin volumesäädön toimimattomuus.

  Pari kysymysmerkkiä. Miten minun tulee toimia noiden samplayksien kanssa, kun äänipiirin asetuksistakin löytyy SPDIF valikko, jossa on mahdollisuus valita 44.1 tai 48? Eli siis yksinkertaisesti voisitteko kertoa, että miten minun tulisi laittaa nuo samplays asetukset äänipiirin asetuksista, A4A:sta ja itse plug-inistä(Winamp)?
   
 3. fjonga

  fjonga New Member

  Liittynyt:
  14.01.2004
  Viestejä:
  134
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos softasta ja kortille löytyy WDM ajurit, niin eikös niitä kannata käyttää? WDM -ajurit ovat kuin ASIO, mutta toteutettuna MS:n omalla toteutuksella, ei Steinbergin. Tukeeko Foobar WDM -ajureita?

  Steinberg kehitti aikoinaan ASIO -teknologiansa sen takia juuri, että Windowsin omat rajapinnat eivät tarjonneet tarpeeksi nopeaa äänen ulospukkausta. Tällä oli merkitystä (ja on) niille ihmisille, jotka tekevät musiikkia softapohjaisilla soittimilla (softasynat yms). Jos latenssi on 2-20ms korva ei kuule viivettä koskettimen alaspainamisen ja äänen ulostulon kanssa. Viiveen kasvaessa reaaliaikainen soitanta muodostuu epämiellyttäväksi, koska se ei ole... öh... reaaliaikaista.

  Mitä väliä sillä on kuuluuko biisi 40ms päästä "play" napin painalluksesta WinAmpissa tai iTunesissa tai what ever? ASIO:n käyttäminen tuo vain yhden välikerroksen tuohon lisää, joka omalta osaltaan lisää järjestelmän epävakautta. Mutta... Jos halutaan (kuten ensimmäisessä viestissä luki) ohittaa kortin up/down samping toiminnot, tämähän voi olla ihan kohtuullinen tie parempaan äänenlaatuun. Kysymys kuuluu: Kuka kuulee eron? Niinkun.. aikuisten oikeesti.

  Oheen kohdassa Dithering on virhe. Dithering -asetuksissa kannattaa käyttää joitain noise shaping -optiota. En nyt enää tarkalleen muista tuota teoriaa (ditheröinnissä suositellaan lisättäväksi prosessoitavan signaalin sekaan kohinaa), mutta ilman noise shapingiä dithering -virheet ilmaantuvat äänen vaimetessa (digitaalisia artefakteja). Suuren dynamiikan kipaleissa, joissa on _todella_ hiljaisia kohtia tällä on merkitystä (kultakorville). Voin jostain kaivaa vielä teoriaperustelut asialle, jos joku kaipailee.

  Bittimuunnokset ja resamplaykset on vähän niin ja näin. Aina alkuperäistä signaalia muutettaessa, se heikkenee. Jos tarkoituksena on päästä eroon äänikortin paskoista upsamping -toiminnoista, kannattanee käyttää softapohjaista ratkaisua. Muuten se signaali kandeis jättää rauhaan. Mitä vähemmän konversiovaiheita, sen vähemmän virheitä / huonontunutta signaalia.

  Itse teen musiikkia puolivakavasti (softalla, vuodesta 1995) ja ASIO toi silloin joskus helpotuksen tähän touhuun. 24bit/96khz ja siitä yli äänellä on merkitystä vain ammattilaisille, koska tällöin työstettävälle materiaalille pystyy tekemään turvallisimmin mielin "vaiks mitä" ja dynamiikka esim äänitettäessä ulkoisia äänilähteitä on hyvä (varaa virheisiin). Kuitenkin... Kokemus on osoittanut, että liiallinen signaalin muuttaminen (resamplays, bittimäärän muutokset jne) vain huonontavat alkuperäistä.

  Sori, mutta mun mielestä täsä on tavalliselle käyttäjälle (jopa DVD Plazalla) humpuukia vähän liikaa. Hiton hyvä juttu on kuitenkin toi, miten esim Audigyn pakko upsampling pystytään hoitamaan paremmin. Mutta edelleen kysyn: Kuka kuulee eron? Sokkotesti anyone?

  Ja vielä... Tämä upsampling -ohituskaan ei ole yleispätevä. AC-97 codec:lle ehkä sopiva, mutta kuinka pystytään vertailemaan äänikortin omien DSP:den algoritmeja ja softa algoritmeja? Eli onko tämä hyvä ratkaisu vain AC-97 / Audigy omistajille? Mitä jos kortin omat DSP:t ja niiden algoritmit on huikeita? No... kokeilemalla selviää :)
   
 4. JJCool

  JJCool Member

  Liittynyt:
  30.09.2003
  Viestejä:
  85
  Saadut tykkäykset:
  0
  :hitme: :hitme: :hitme: :hitme: :hitme: :hitme: :hitme: :hitme: :hitme: :hitme:
   
 5. hernythekreit

  hernythekreit New Member

  Liittynyt:
  31.08.2004
  Viestejä:
  125
  Saadut tykkäykset:
  1
  No nyt on kesä ohi ja taas jaksaa koneen kanssa tapella... elikkä eipä muistin vähentäminen ratkaissutkaan ongelmaa pysyvästi.. satunnaisesti vain kaatuili eikä ollu mitään selvää kaavaa että miten kaatu... ainut yhteinen osia oli että kun soitti winampia ja asio oli käytössä niin boottia pukkaili satunnaisesti. Joskus kesken biisin ja joskus lopussa. Joskus kesti 10min ja joskus 5h ennen ku kippasi. Ei vaan asio toimi dfi emossa. Nyt ostin Terratecin 7.1 Space äänikortin jossa on ittessään kunnon asiotuki. Toimii kun unelma ja pääsi vielä 48kHz pakko resamplayksestä eroon. Hintakaan ei ollu paha ja sai samalla optisen kaapelin vahvarin ja pc välille niin on samalla galvaanisesti erotettu toisistaan. Eronkin kuuluu 44.1 ja 48 välillä.
   
 6. R-Pelle

  R-Pelle New Member

  Liittynyt:
  04.04.2004
  Viestejä:
  173
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eipä lähde toimimaan ASIO meikäläisen koneissa :(

  Kummassakin koneessa (AMD64 3200+ ja AMD XP 1900+) tulee siis samat virheilmoitukset.

  Foobar sanoo tavallisesta mp3-filestä "ERROR (foo_ouput_asio.(dll)) : unsupported output data format".

  Winampissa kun valitsee preferensseistä "ASIO output plug-in (exe version) v0.62" ja klikkaa Configure, tulee virheilmoitus "asio_out(exe).exe cannot be started" eli ei pääse siis edes soittoon asti.

  Eli joku tässä nyt mättää, mutta mikä... :confused:
   
 7. OlliM1985

  OlliM1985 New Member

  Liittynyt:
  30.01.2005
  Viestejä:
  283
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse päätin tätä kokeilla ja ja... integroidulla äänipiirillä mentiin 20ms latenssiin ja ääni rätisi erittäin paljon, 56ms ja ei enää mitään virheitä mutta en tiedä kyllä onko tässä nyt mitään eroa iTunesiin äänenlaadussa, itse en sitä osaa sanoa ja varmaan pitäis olla vähintään cd-tasoista kamaa et pystyy tätä vertailemaan. Siis käytän tätä kernel streamingia koska en löytänyt pluginia zip muodossa a4a:han.
   
 8. johto

  johto Member

  Liittynyt:
  25.05.2004
  Viestejä:
  64
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olenko ainut jonka mielestä tutoriaalissa foobarin kuvissa, DSP ketju on väärin päin? Tietääkseni foobari käsittelee ketjun ylhäältä alas...nyt kuvista saa sellaisen käsityksen, että nuo dsp:t on ketjutettu siinä uskossa, että menis alhaalta ylös. :hitme:
   
 9. Danone

  Danone New Member

  Liittynyt:
  29.07.2005
  Viestejä:
  5
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mua häiritsee tuossa Asiossa tuo kun säädän volumea windowsin pääsäätimestä tulee aina säädön yhteydessä piipahdus :grr: . Miten tuo ois mahdollista saada pois?. Olen yrittänyt säätää windowsin ääniasetuksia mutta ei auta. Käytän playerinä Winamp 5.1. Osaisko joku auttaa tämän häiritsevän asian kanssa. Muuten tuo Asio kyllä toimii loistavasti.
   
 10. johto

  johto Member

  Liittynyt:
  25.05.2004
  Viestejä:
  64
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei mitään piipahduksia ainakaan täällä. Tuo nyt voi johtua mistä vaan riippuen kokoonpanosta ja asetuksista. Uskoisin, että sulla tuo piippaus ääni johtuu ihan muusta eikä pelkästä asiosta. Epäilisin, että sun koneesi pc-speaker on jotenkin päällä ja toimii äänikortin kautta yms. :hitme:
   
 11. fjonga

  fjonga New Member

  Liittynyt:
  14.01.2004
  Viestejä:
  134
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nii-in. Unohtakaa nyt hyvät ihmiset tuo latenssiasia!!! Sillä ei ole mitään tekemistä äänenlaadun kanssa, muutakuin se, että jos latenssia yritetään saada liian alas, alkaa tapahtua kakkoja juttuja. Ääni alkaa kärsiä napsumisesta ja järjestelmä kokonaisuudessaan voi tulla epävakaaksi.

  Alhaisella latenssilla on merkitystä vain muusikoille. Ja silloinkin vain, jos he haluavat esim soittaa softapohjaisia instrumentteja koskettimilla tms. Alhainen latenssi vaatii kunnon ASIO ajurit, jotka on tehty juuri sille äänikortille jota käytät. Jos halutaan esim 2ms latenssia, pitää koneen olla

  a) tehokas
  b) omata äänikortti, jolle löytyy kunnon ASIO -ajurit. Yleensä ne tulevat äänkortin valmistajalta. Ja kyse on tällöin ammattilaisvehkeistä, kuten MOTU, RME jne. Kyllä joiltain pro-sumer korteiltakin löytyy ASIO ajurit, jotka ehkä just ja just pääsee tohon 2ms latenssiin, mutta harvassa ovatten.

  Jos otat jonkun yleisASIOajurin käyttöön ja äänessä kuuluu digitaalisia artefakteja (napsuntaa tms), niin nosta latenssia, älä ainakaan laske. Musiikkihommissa puskurin koko, joka määrää latenssiajan, pitäs olla siinä 256/192/128kB asennossa. Jos haluat vain kuunnella musiikkia, ole hyvä ja laita esim 1024 tai enemmän.

  Ja jos olet tarkka äänenlaadun kanssa ja kuuntelet dynamiikaltaan erittäin vaihtelevaa musiikkia (klassinen esim), käytä Dithering -optiota. Eron voi ehkä kuulla niissä erittäin hiljaisissa kohdissa, varsinkin äänten häipyessä. Tämä tosin taitaa vaatia kultakorvaa ja n. 10k€ HIFI vermeitä...
   
 12. Baskeri

  Baskeri Member

  Liittynyt:
  15.07.2004
  Viestejä:
  329
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsellänikin on samanlainen ongelma, osaisiko joku neuvoa ?
   
 13. sencoy

  sencoy New Member

  Liittynyt:
  27.05.2005
  Viestejä:
  49
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei mitään sittenkään :)
   
 14. DTSMan

  DTSMan New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2003
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  3
  Voisiko joku pistää linkin mistä saan uusimman version winamppiin koska yksikään noista linkeistä ei enää toimi :confused:
   
 15. jarb

  jarb Member

  Liittynyt:
  04.06.2005
  Viestejä:
  307
  Saadut tykkäykset:
  0
  http://otachan.com/
   
 16. DTSMan

  DTSMan New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2003
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  3
  Ei toimi ASIO. Antaa virheilmoituksen "Unrecoverable playback error: Could not query ASIO channel information"

  -foobar 0.9.2
  -foobarin sivuilta otettu .dll ASIO
  -Esi Julia korttina.

  Mistä tuo johtuu? Googletin mutta en kyllä viisastunut :confused:
   
 17. UhVo

  UhVo New Member

  Liittynyt:
  06.05.2004
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
 18. cybo

  cybo Member

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  732
  Saadut tykkäykset:
  1
  - Winamp: http://www3.cypress.ne.jp/otachan/out_asio(dll)_053a.7z

  edit: jos linkki ei toimi, mene suoraan osoitteeseen
  - http://www3.cypress.ne.jp/otachan/ -

  Lataat vapaavalintaiseen soittimeesi oikean pluginin ja purat zipin.

  Winamp: - www.winamp.com -

  Winampilla laita kohdasta out_asio(dll)_052\bin\normal -löytyvä plugin ja kopio se tiedosto sinne minne winamp on asennettu, kansioon "plugins". Tämän jälkeen käynnistä winamp.


  Tämä ei ihan mene jakeluun. Mistä löytyy tuo out_asio(dll)_052\bin\normal?

  Täältä http://otachan.com/
  ladataan siis tuo
  out_asio(exe).dll (exe version) Ver. 0.69.2 ASIO出力プラグイン (2006/8/14)

  Jos tuon laittaa winampin plugin kansioon níin ei se ainaskaan ilmesty preferesseihin. Eikä sitä tarvitse purkaa?
  Pihalla.....
   
 19. HEKOHEKO

  HEKOHEKO New Member

  Liittynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  825
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko muuten mitään hyötyä resamplata 96khz:iin tuolla ASIO pluginilla? Ainakin cpu lähti hyvin nousuun, ikäänkuin se jotain tekisi :hitme:
   
 20. John Doe

  John Doe New Member

  Liittynyt:
  22.11.2003
  Viestejä:
  129
  Saadut tykkäykset:
  1
  Käytännössä noista resamplauksista ei ole mitään hyötyä, joten parempi laittaa ne pois päältä.