Apuja kotiverkon rakennukseen

Keskustelu osiossa 'Mediatoistimet' , aloittajana PeteK, 09.03.2011.

 1. PeteK

  PeteK Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.01.2003
  Viestejä:
  362
  Saadut tykkäykset:
  1
  Uunituore omakotitalo huutaa apua verkkolaitteiden kanssa.

  Case on tämä:
  -kolme kerrosta, kivitalo
  -Kellarissa, perimmäisessä nurkassa olevassa teknisessä tilassa on Elisan tuoma kuituboksi (wlan + 4 porttia)
  -Joka huoneessa 2kpl cat6(kai?) verkkopistoketta yhteensä 14kpl
  -Taloon tarttisi saada WLAN, joka toimii joka huoneessa, tuskin onnistuu yhdellä tukiasemalla, ainakaan tuolta teknisestä tilasta ei verkko kuuluu koko taloon.
  -Kotiteatterihuone on kellarissa, jossa HTPC, jolla kaikki MP3:t, kuvat, tv-tallenteet, yms. näihin pitää päästä käsiksi muualta
  -Olohuoneessa Sonos ZP120, pariin muuhun huoneeseen tulossa myös Sonos, ohjaus Ipadilla ja parilla Android -luurilla
  -Nyt mulla on ton kuitupäätteen persuuksissa joku halvin mahdollinen 10-porttinen kytkin, josta piuhat sitten eri huoneisiin. Olohuoneessa WLAN boksi sohvan alla. En saanut Sonosta ohjattua Ipadilla, joka ottaa yhteyden olohuoneen WLANiin, muuten kuin ottamalla NAT:in pois.Ja nyt tohon WLAN boksiin ei saa yhteyden kuin toi Ipad. Muut laitteet ottaa yhteyden tonne kellarin WLAN boksiin (joka siis ei kuulu koko kämppään).

  Siis mitä komponentteja tarvitsen, jotta kaikki pelaa? (WLAN joka huoneessa, Sonos ohjaus langattomilla laitteilla jne.)

  Laitoin kuvankin aiheesta.


  Itse olen ihan noviisi näissä, joten rautalangasta, kiitos.
   

  Liitetyt tiedostot:

 2. -Teme-

  -Teme- Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  209
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tekeekö Elisan toimittama purkki natin? eli saako siihen purkkiin kytketyt laitteet IP:n 10.0.0.0-10.255.255.255 tai 192.168.0.0-192.168.255.255 alueelta?
  oma suositukseni on seuraava:
  JOS Elisan purkki TEKEE natin (minkä se suurella todennäköisyydellä tekee), niin sijoittaa 2. ja 3.kerrokseen wlan tukiasemat kerroksen mahdollisimman keskeisille paikoille, jotta kantavuus olisi mahdollisimman hyvä. Näissä laitteissa EI SAA olla nattia päällä, sekä vaihtaa kanavat siten etteivät ole päällekäin (esim. kellarin elisa-purkki kanavalle 3, keskikerros kanavalle 9 ja yläkerta kanavalle 6). Kellarissa tukiasemat kytketään ne siihen elisan purkkiin. Sen jälkeen kytkeä kaikki sonokset ja htpc kiinteällä lanilla kiinni erilliseen kytkimeen. Kaikkiin tukiasemiin sama SSID, salaus ja salausavain.
  Tarvittaessa sen halpis kytkimen voi heivata johonkin hyllylle varalaitteeksi ja korvata se tehokkaalla gigasella laitteella, jossa porttejä riittävästi.
  Wlan tukarit vois olla Linksys WAP610N (á n.75e) ja 8-port kytkin Cisco SLM2008 (n.100e) tai 16-port Netgear GS116 (n.150e)

  Hifistelyä
  tukarit mallia Cisco WET200 (á n.110e) ja kytkimeksi SRW2008MP (n.195e) ja SLM2008 (n.100e) jolloin tukareille ei tarvita erillisiä sähköjä vedellä, vaan saavat sähköt ethernetin kautta kytkimeltä.
   
 3. PeteK

  PeteK Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.01.2003
  Viestejä:
  362
  Saadut tykkäykset:
  1
  Vähän myöhässä tulee, mutta edelleen mennään samoilla laitteilla. Toistaiseksi ei ole ollut tarvetta muille.

  Tuolta kellarin boksilta ainakin mun luuri saa ip:n 91.152.84.xxx eli ei taida toi edellinen ehdotus toimia? Tai sitten pitää mennä ihmettelemään boksin asetuksia. En ole sitä koskaan vilkaissut sen konffausta.
   
 4. petekki

  petekki Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.10.2004
  Viestejä:
  501
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moi!

  Eli olis viikonloppuna muutto uuteen asuntoon (90 rakennettu) ja nykyisessä asunnossa on atk-kaapelointi, joten olen selvinnyt langallisella verkolla.
  Nyt pitäisi rakentaa langaton verkko (ASDL) uuteen asuntoon, taloudesta löytyy jo Telewell TW-ea510. Olohuoneessa on puhelin pistoke, mutta se on väärässä paikassa. Verkkoon pitäisi saada liitettyä Töllö (Samsung tai Panasonic), PS3, Satelliitti boksi ja BlueRay soitin. Tarkoitus olisi myös vuokrata HD tasoista matskua verkosta. Mitenkä olis fiksuinta toimia?? :confused:
   
 5. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Fiksuinta olisi rakentaa taloon langallinen lähiverkko. Kaapelit saa piiloon vaikkapa avattavien jalkalistojen taakse. Wlan tekniikka ei nykyisellään sovellu mitenkään erityisen hyvin hd-tasoiseen suoratoistoon.
   
 6. petekki

  petekki Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.10.2004
  Viestejä:
  501
  Saadut tykkäykset:
  0
  Langallinen verkko ei ole mahdollista :eek:
   
 7. jaaba

  jaaba Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.06.2000
  Viestejä:
  103
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sopiva otsikko omalle caselle:
  2-krs uusi rinnetalo, Adsl-yhteys alakerran sähköhuoneeseen. Sieltä 13 kpl cat6-parikaapelia vedetty taloon.
  Modeemi TW eaw510 10/100-verkkoliitännöillä. Lisäksi käytössä Dlink dir-655 wlan gigabitin liitännöillä. Talossa kasa viihdelaitteita ja NAS, joiden välillä pitäisi saada hd-kuvaakin siirrettyä. Myös Sonera Kotitv.
  Miten kannattaa verkkoa rakentaa(siltaukset ym.)? Pitäisikö yksi 8-paikkainen reititin/kytkin vielä lisätä?
   
 8. arthur

  arthur Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.06.2002
  Viestejä:
  2 430
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ilmeisesti johdotuksen takia gigakytkin (siis tuo Dlink kytkevässä moodissa) on pakko laittaa kellariin. Jos WLAN kantaa sieltä haluttuihin paikkoihin, niin ylimääräiselle kytkimelle ei liene tarvetta (riippuen tarvittavista porttimääristä eri puolella taloa). Telewellistä voi yhden portin laittaa kytkentäiseksi (bridged) ja laittaa sen D-linkin ohi Soneran IPTV-boksille, toinen (reitittävä) portti sitten tuohon Dlinkiiin.
   
 9. jaaba

  jaaba Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.06.2000
  Viestejä:
  103
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tattis, eilen tuli nettiyhteys ja otin Telewellin käyttöön. Tosiaan, siinä pystyy aika joustavasti säätämään portteja.

  Kokeilin myös WLAN-kantavuutta - tosin toisin päin, eli Dlink yläkertaan ja ei kantanut sähköhuoneeseen. Eipä ihme, tiellä on 20 cm ontelolaattaa ja 8 cm betonia sekä pari kevytsoraharkkoseinää.

  Käyttöä tulee olemaan sen verran monella laitteella eri puolilla taloa, että kytkin pitänee hankkia. Onko paljon eroa ns. hallittavien kytkinten ja tavallisten kytkinten kesken kotiverkossa? Mistä varmistan, että kytkimestä ei lopu tehot leffakäytössä?
   
 10. arthur

  arthur Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.06.2002
  Viestejä:
  2 430
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos et halua segmentoida verkkoa (eli käyttää VLAN:eja), niin hallitsematon riittänee. Leffakäytössä (esim. toistaa leffaa NAS:ilta kytkimen läpi telkkariin) nopeudet jäävät reilusti alle 100 Mbit/s nopeuksiin, joten kaikki gigakytkimet pääsevät riittäviin nopeuksiin. Enemmän nopeudesta on iloa tiedostoja siirrettäessä. Nopeuksista lienee jotain vertailusivustoja netissä eli halutun mallin nimi + throughput Googleen.
   
 11. Paukku

  Paukku Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.02.2003
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oma dlink dir-825 ei ainakaan hd kuvaa jaksanut siirtää edes piuhalla, vaikka oli gigaiset portit.
   
 12. arthur

  arthur Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.06.2002
  Viestejä:
  2 430
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oletko varma, että syyllinen oli väännön loppuminen Dlinkistä? Ja oli kytkevässä tilassa? NAT tai muukin reititys saattaa kyllä hyytyä, mutta muuten gigaisen hyytyminen selkeästi alle 100Mbit/s-nopeudessa kuulostaa vialliselta laitteelta.
   
 13. Paukku

  Paukku Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.02.2003
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Dlink oli pelkkänä kytkimenä, ei nattia ei dhcp tai muutakaan. Vika oli dlinkin omassa ohjelmassa, koska vaihto dd-wrt poisti tuon ongelman.
   
 14. jaaba

  jaaba Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.06.2000
  Viestejä:
  103
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eipä tämäkään mennyt niin kuin elokuvissa, koska D-Link DIR-655 ei suostu toimimaan kytkimenä.

  No, väliaikaisena ratkaisuna Telewellistä lähtee sillattuna yhteys reitittimenä toimivaan DIR-655:een yläkertaan. Matka jatkuu parikaapelin toista osaa takaisin alakertaan 8-paikkaiseen giga-kytkimeen ja siitä kotiverkon muihin osiin. Olisin mieluummin jakanut kaikki sisäverkon IP-osoitteet Telewellistä käsin, mutta osa jää nyt D-Linkin hartelle.

  Pitää kehitellä fiksumpaa ratkaisua myöhemmin, kun käyttökohteet ovat tarkemmin selvillä. Vähän tuntuu turhalta kierrättää yhteyttä näin hankalasti.
   
 15. Paukku

  Paukku Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.02.2003
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eikö toimi kytkimenä jos tulevan (wan) kaapelin laittaa vain kytkimen (lan) puolelle.
   
 16. jaaba

  jaaba Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.06.2000
  Viestejä:
  103
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lyhyt vastaus: kyllä toimi.

  Pidempi vastaus:
  Netistä löytyi monta ketjua, joissa porukka ei saanut millään tuota toimimaan. Jos olisin uskonut niitä juttuja, en olisi enää jaksanut yrittää.
  Kyselin Hifiharrastajien puolella Hardsoftilta, koska muistelin hänellä olevan saman reitittimen. Loppupelissä tein Hardsoftin neuvojen mukaan samat temput kuin aikaisemmin, mutta tällä kertaa sammutin virrat kaikista laitteista ja lähdin kytkemään niitä päälle modeemista alaspäin. Näin laitteet jakoivat/vastaanottivat oikeassa järjestyksessä ip-osoitteet ja yhteys alkoi pelittää.

  Nopeuskin nousi selvästi WLAN-yhteyden päässä olevista laitteista mitattaessa.