Apuja kaiuttimien sijoitteluun täydessä olohuoneessa

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana priki, 15.06.2010.

 1. priki

  priki Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.03.2010
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyseessä on kerrostalo-olohuone noin 16m2, eli ei mikään ihanteellinen kuunteluympäristö. Olohuoneessa katsotaan tv:tä, viihdytetään vieraita, kuunnellaan musiikkia. Elokuviakin katsellaan mutta harvoin. Tarkoitus olisi korvata ammoin ostettu Jamon A 210 PDD -setti, jonka subbari hajosi joskus viime vuonna. Leffakäytössä olivat ihan ok, mutta musiikkia ei niillä oikein viitsi kuunnella. Ennemmin kuunnellaan PC:ltä logitechin halpis-2+1-setillä. Tilalle tulisi kaksi 2-tiekaiutinta, jalustamallia varmaankin. Olen pari päivää lueskellut tätä foorumia, ja harkinnassa on ainakin Magnat Q603, mutta mitään ei olla vielä käyty kuuntelemassa. Sitä ennen ongelma on, minne nuo uudet kaiuttimet voisi sijoittaa. Ei kannata käydä kuuntelemassa mitään, mitä ei voi kuitenkaan ostaa, kun sitä ei saa sijoitettua mihinkään.

  (Kaiuttimistakin saa toki antaa neuvoja! Musiikkina on tavaraa 70-luvun funkista Napalm Deathiin, subbaria ei aiota hankkia vähään aikaan, joten bassopuoli pitäisi löytyä kaiuttimista. Nykyinen vahvistin ei ole mikään ihmeellinen, Sonyn STR-DE675, mutta sen pitäisi välttää kahdelle peruskaiuttimelle. Hifi-hommista ei tiedetä tai ymmärretä käytännössä mitään.)

  Ohessa on (huono) piirroskuva tilanteesta. Merkkien selitykset:
  1. tv (50-tuumainen Sonyn taustaprojektio)
  2. vahvistin, dvd-soitin ja lp-soitin pinossa
  3. lp-levyhylly
  (1-3 tv-tason päällä, tason sisällä mm. pleikka ja digiboksi)
  4. dvd-hylly
  5. cd-hylly
  6. sohva (subbari oli ennen hajoamistaan sohvan alla, käytännössä ainoa paikka mihin mahtui)
  7. lipasto (jossa lisää dvd- ja cd-levyjä)
  8. viinikaappi
  9. ruokapöytä + 6 tuolia
  10. parvekkeen ovi
  11. ikkuna
  12. olohuoneen oviaukko
  13. matto :) Lisäksi sohvan vieressä nurkassa on verho, muuta kangasta seinillä ei ole

  Pikkuruiset Jamot on ollut helppo sijoittaa, yksi on dvd-hyllyssä, yksi lp-hyllyssä, yksi sohvan takana nurkassa ja yksi viinikaapissa. Hajonnut subbari oli sohvan alla. Vaan minne ihmeeseen jalustakaiuttimet laittaisi?

  Yleisimmät musiikinkuuntelupaikat ovat sohvalla (minä) ja lattialla parvekkeen oven edessä (mies, joka operoi lp-soitinta). Kuuntelijoita voi olla myös pöydän ympärillä.

  Ensin mieleen tuli alemman kuvan esitys, jossa jotenkin sumplisi jalustat tv:n molemmin puolin tv-tasolle, jolloin kaiuttimet (punaiset neliöt) tulisivat noin 130cm korkeuteen (ja 130cm toisistaan) ja käytännössä kiinni seinään. Tämä ei kuitenkaan ilmeisesti ole kovin hyvä ratkaisu, pöntöt liian lähellä seinää, liian korkealla ja liian lähellä toisiaan.

  Toinen mieleen tullut on ylemmässä kuvassa (tosin laatikot pitäisi suunnata kai sohvalle, eikä parvekkeen ovi osu kaiuttimeen, piirsin lipaston liian leveäksi), jalustoille lattialle toinen dvd-hyllyn eteen ja toinen parvekkeen oven viereen. Dvd:tä pystyisi varmaan katsomaan kaiuttimen ohikin, kulkuväylällä se kyllä olisi hivenen. Tässä lienee ongelmana, että eivät ole symmetrisesti. Lisäksi parvekkeen oven edessä loikoileva levyjensoittaja lienee katveessa - kuten taitaa olla ykkösvaihtoehdossakin...

  Ainoa paikka, missä oikeastaan olisi tilaa, ovat takanurkat sohvan ja viinikaapin vieressä, mutta niitä ei ilmeisesti kannata edes harkita.
  Yksi kaveri ehdotti, että kaiuttimet voisi kiinnittää olohuoneen etunurkkiin katonrajaan ja suunnata alaviistoon. Seinään ne tulisivat kiinni sittenkin.

  Ideoita? Ohjeita, neuvoja, kommentteja, mitä vaan kaivataan. :-/
   

  Liitetyt tiedostot:

 2. karik134

  karik134 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.10.2008
  Viestejä:
  1 992
  Saadut tykkäykset:
  7
  Onnistuuko tämmöinen muutos?
  [​IMG]

  tai sitten tämä
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 15.06.2010
 3. priki

  priki Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.03.2010
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hyvä idea! Kaiuttimet saisi tason etureunaan, taakse jäisi ilmatilaa parikymmentä senttiä. Lp-levyhyllyn voisi siirtää ikkunan alle, lipastolle pitäisi vielä keksiä joku paikka (makkariin ja makkarista vanha rumilus mökille..). Kas kun ei tuo itselle tullut mieleen. :hitme: Noita kalusteita on mittanauhan kanssa etsitty ja räknätty että mahtuvat paikoilleen, ei vaan tajunnut, että jotkut niistä mahtuvat muuallekin.

  Tulisiko kajarien alle matalat jalustat vai riittäisivätkö piikit? Tv-tason korkeus on vain 45cm. Entä onko lisää kaiutinsuosituksia?
   
 4. karik134

  karik134 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.10.2008
  Viestejä:
  1 992
  Saadut tykkäykset:
  7
  Noilla magnateilla diskantit tulis suunnilleen 75cm korkeuteen. Katseluetäisyys kai lähemmäs 3m ja sohvalla korvat 90-105cm korkeudella. Ehkä ihan riittävän korkealla kaiuttimet tuolla tv-tasollakin. Voihan niille hommata jotkin lisätasot jos on tarpeen.

  Nuo Magnat 603:t eivät kyllä toista tuonne 30Hz:iin. Noin alhaiset taajuudet vaatii jo aika isot lattiakajarit.
   
  Viimeksi muokattu: 16.06.2010
 5. priki

  priki Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.03.2010
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Karille suuret kiitokset! Pidettiin noiden neuvojen jälkeen ukon kanssa brainstorming ja päätettiin yrittää ensimmäistä vaihtoehtoa. Huomenna mennään radiokulmaan koekuuntelulle. :) Kiitos vielä vaivannäöstä mietinnässä ja piirtelyssä.

  Uuden subbarin ja lisäkaiuttimien hankinta lienee edessä jossain vaiheessa, ja silloin lähtee sitten vahvistinkin vaihtoon. Olen käsittänyt, että tuo Sony ei jaksaisi viittä isompaa kaiutinta. Ja jos musiikin kuuntelua ajattelee, mikä tahansa lienee parempi kuin nuo pikku-jamot ilman subbaria.. :rolleyes: (Olin lisäksi unohtanut kertoa vahvistimelle, että btw subbaria ei enää ole.. Osa onnettomasta äänestä saattoi johtua siitäkin.) Veikkaan vaan, että ensin tarvittaisiin uusi olohuone, johon tuo kama mahtuisi. Takakaiuttimille tosin on tilaa, keskikaiuttimen voisi ehkä jotenkin teipata telkkarin päälle ja subbarin, öö.., tv-tasolle jää tilaa 35cm telkkarin, kaiuttimien ja laitepinon jälkeen, ehkä siihen mahtuisi.. :hitme: Nyt ei vaan ole varaa, kaikki liikenevä upposi auton korjaukseen.