Apple TV kokemuksia

Keskustelu osiossa 'Mac & OS X' , aloittajana peter69, 04.04.2007.

 1. peter69

  peter69 New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  950
  Saadut tykkäykset:
  0
  Veijo UPS sai maanantaina toimitettua odotetun paketin ja laitetta on nyt jonkin verran ehditty ihmetellä. Laitteen rajoitukset (esim. live TV:n puuttuminen) oli tiedossa mutta myös selkeä käyttötarve olemassa eli saada A/V-materiaali olohuoneen Mac Miniltä käyttöön myös alakerran videotykille. Meillä on myös jonkin verran iTunesista ostettuja TV-sarjoja katsottavana.

  Ensikokemukset ovat tähän mennessä hiukan ristiriitaiset, vaihdellen väliltä "pahinta paskaa mitä Apple suoltanut ulos vuosiin" aina "wwhoa, hieno" fiiliksiin. Aluksi jopa harkitsi että olohuoneeseenkin pitäisi saada Apple TV käyttöliittymäksi MacMinin sijaan.

  Peruskäyttöliittymä on toimiva, nopea ja näyttää hyvältä. Takuuvarmaa viimeisteltyä Apple-laatua. Fyysisesti laite on hieno.

  Alku ei kuitenkaan lähtenyt lupaavasti. Sync olohuoneessa olevaan iTunesiin tuntui kestävän ikuisuuksia ja olisi varmaan kestänytkin, ellei hommaa olisi pistänyt poikki. 350Gt:n A/V-kirjasto ei vain tule mahtumaan ikinä ATV:n 40G levylle ja suorituskyvyn kanssa tuntui olevan ongelmia. ATV on kiinni suoraan lähiverkossa mutta olohuoneen Mac Minille menee n. 100 Mbit/s yhteys sähköverkon kautta (Corinex) mutta itse A/V kirjasto on itseasiassa kellarissa palvelimella, eli data siirtyi ko. yhteyden yli kahteen kertaan, ensin palvelimelta Minille ja siitä takaisin ATV:lle.

  Kun Sync oli unohdettu, kokeilin Streaming vaihtoehtoa. Musiikin osalta homma toimi hienosti, ei valittamista. Videon suhteen suorituskyky ei riittänyt eli kuva pätki aina 5-10 sekunnin välein. Ilmeisesti puskurointia ei eri vaiheissa ole riittävästi verkossa edestakaisin datan liikuttamiseen, sinällään suorituskyvyn pitäisi kyllä riittää.

  Nyt A/V kirjasto on varmuuskopioitu Minissä olevaan paikalliseen 500G levyyn, eli dataa ei enää siirretä kahteen kertaan hitaahkossa 100M verkossa vaan se tulee paikalliselta levyltä. Ainakin Sync näyttäisi TV-sarjojen osalta menevän eteenpäin kohtuullisella vauhdilla, mikä lupailee hyvää. Ajatus on synkronoida katsomattomat elokuvat/TV-sarjat ja musiikkivideot ja käyttää loput streamaten.

  Nykyinen sync vs. streaming jako on turhan tiukka ja käyttäjä joutuu tekemään vaihdon medialähteen osalta. Isommalla mediakirjastolla kovalevy jää vähäiselle käytölle koska vain streaming on mahdollista. Laitteen pitäisi hyödyntää kovalevyä cachena ja uusimmalle/soitetuimmalle/katsotuimmalle materiaalille, jolloin koko mediakirjaston saisi näkyviin kerralla mutta osa materiaalista olisi myös omalla levyllä.

  Apple TV:n käyttöliittymä tuntuu yleisesti ottaen olevan "Front Row with steroids", eli mukaan on tuotu silmäniloa mm. albumin kansien muodossa ja levyn/videon tiedoilla. Esimerkiksi TV-sarjoissa näkyy sarjan logo ensin isolla, ja hetken kuluttua se pienenee ja alle tulee jakson esittely ja tiedot. Toisaalta iTunesin Cover Flow -uutuudet puuttuvat kokonaan eli musiikkikirjastoa selataan pitkänä listana Front Row:n tavoin, ei levyn kansina. Samoin esimerkiksi "Viimeisen 2 kk uutuuslevyt" smart playlist näkyy yhtenä pitkänä pötkönä kun iTunesilla sen saa näkyviin siististi jaoteltuna erillisiksi albumeiksi. Cover Flow oli suuri askel iTunesissa eteenpäin ja teki siitä käyttökelpoisen myös isommille levyarkistoille eli toivotaan että ATV kehittyy näiltä osin.

  Myös muita puutteita löytyi, esimerkiksi musiikkivideoiden playlistin alussa on Shuffle mutta sen valinta kertoo vain ettei ATV osaa soittaa mediaa. Eli musiikkivideoita voi katsella vain yksitellen, ei pistää pyörimään sarjana tai shufflattuna.

  Käytännön ongelmiin kuuluu myös iTunesin video-materiaalin laatu eli siinä missä laatu riittää pidemmältä etäisyydeltä katsoen 40-50" olohuoneeseen, 200+" videotykillä kuvan pehmeys on merkittävä. Parempi kuin ~300Mt xvid-sarjat mutta ei pärjää esimerkiksi DVD:lle tai hyvälle digi-tv:lle.

  Mielenkiinnolla katsotaan miten homma käytännössä toimii, kehitystoiveita on kuitenkin tavallista enemmän mielessä. iTunesista olisi hyvä saada piirteitä mukaan ATV:hen ja toisaalta Front Row pitäisi saada ylipäätään samalle viivalle (Applen pitäisi myös irrottaa Front Row käyttöjärjestelmästä, jotta päivitystiheys kasvaisi).

  Erilaiset hackit lupaavat sinällään hyvää tai ainakin uutta elämää laitteelle jos se ei sellaisenaan täytä toiveita käytännössä, lisäksi raudassa on ilmeisesti myös enemmän potentiaalia kuin tällä hetkellä hyödynnetään -- videon dekoodaukseen käytetään ilmeisesti GPU:ta ja esimerkiksi Applen oma aloitusvideo on paremmalla laadulla kuin mitä speksit lupaavat suorituskyvyksi. Teknisiä esteitä esimerkiksi Dolby Digital/DTS ääneen ei myöskään pitäisi olla ja toivoa sopii että HD-materiaali iTunesiin on vain ajan kysymys. Elättelen myös toiveita että Elgato löytäisi tavan hyödyntää ATV:tä live-TV:n näyttämiseen.
   
 2. peter69

  peter69 New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  950
  Saadut tykkäykset:
  0
  "Ensimmäinen oikea päivä" nyt takana ja homma näyttäisi perusjuttujen osalta toimivan.

  Syncattuna ATV:lle on TV-sarjat ja musiikkivideot, homma toimi varsin kivuttomasti eli kun ostin 24:n tuoreimman jakson iTunesista, se synccaantui ATV:lle huomaamattomasti hetken kuluttua. Paikalliselta levyltä videot pyörivät kivuttomasti.

  Streaming-tilassa musiikki toimii ongelmitta mutta videoissa on lipsync-ongelma eli lataantuvat nopeasti mutta kuva ja ääni eivät ole samassa tahdissa. Muistelen nähneeni ongelmasta maininnan muuallakin. Tämä ei toistaiseksi ole ongelma koska tarkoitus on katsoa videot vain paikallisesti.

  Elgato-nauhoituksia ja DiVX->H.264 konversiota pitää katsella pääsiäisen mittaan.
   
 3. kurdt

  kurdt New Member

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 254
  Saadut tykkäykset:
  25
  Kiva laite se on, varsin haxoroituna, mutta harmittavan vähän tehoa :( Olisin heti ostanut tuon jos olisi tehot riittäneet 1080p h.264 matskuun.
   
 4. peter69

  peter69 New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  950
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hauska homma, lipsync oli ongelma kun ATV ja MacMini olivat molemmat samassa kytkimessä kiinni, MacMini gigasella ja ATV satasella. Nyt kun MacMini siirtyi takaisin sähköverkko-ethernetin taakse ("satasella"), video-streaming toimii hienosti.

  Tehoa olisi toki voinut olla enemmän mutta hintakin olisi samalla noussut. Mielenkiintoista myös nähdä ovat speksit lopulliset, eli jos h.264 puretaan GPU:lla eikä CPU:lla ja intro-videokin on enemmän kuin speksit lupaavat. Toisaalta purkutehoa voisi helposti kasvattaa USB-liitäntään laitettavalla dekooderilla..

  Mutta itse katson laitteen toistaiseksi enemmän SD-tason vehkeeksi, HD-kuva kun ei yksinään riittäisi vaan pitäisi saada ne äänetkin kuntoon. Muutenkin laite vaatii aika selkeän käyttökohteen, mikään jokakodin mediatoistin se ei ole puutteineen, ainakaan Euroopassa.
   
 5. peter69

  peter69 New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  950
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tein 720p materiaalilla seuraavan kokeilun:

  Otin 1080i Victoria's Secret Fashion Show 2006:n pohjaksi (.ts, Part2, 1.01 Gt)
  Muutin tiedoston hyvälaatuiseksi MPEG4:ksi 1920x1080 resoluutiolla (VisualHub, 770 Mt)
  Muutin tämän QuickTime Pro:n Exportilla 720p:ksi, asetukset H.264, 5 Mbit/s, 1280x720 HD, 24 fps, AAC-LC Music, Stereo, 128 kbps, 44.100 kHz.

  Lopputuloksena 288.8 Mt:n MPEG 4-tiedosto, jonka iTunesin kautta synkronoin Apple TV:lle. Näyttää 720p tykillä erinomaiselta eikä toisto-ongelmia ole.

  Videon pituus on 7 min 49 sek.
   
 6. mie2

  mie2 New Member

  Liittynyt:
  03.07.2007
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itselläkin pyörii television kanssa Apple TV ja päivitin tuohon version 1.1. Onkos muilla tullut vastaan Youtuben hakujen kanssa ettei sieltä tahdo löytää sitä kontenttia mitä hakee - jos vaikka laittaa hakusanaksi Kummeli niin hakutuloksia ei löydy? Missäs vika...
   
 7. peter69

  peter69 New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  950
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vain osa YouTube-materiaalista on myös H.264:sena tarjolla. Jostain Apple/YouTube-tiedotteista löytynee aikataulu missä vaiheessa valtaosa/kaikki on valmiina.
   
 8. jupasa

  jupasa Member

  Liittynyt:
  04.07.2001
  Viestejä:
  144
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen tuore ATV:n omistaja ja paininut seuraavan ongelman kanssa jo pari päivää:

  Kaappaan miniDV-kamerasta Adobe Premiere Elements 3:lla materiaalia. Exporttaan sitä (esim.) mpegstreamclip-softalla h.264-muotoon. Tuloksena on -aina-, että sivusuuntainen liike aikaansaa välkyntää (tai jos lomitus on poistettu, pahaa hammastusta). Myös tietokoneella quicktimella toistettuna tulos on huono. Jos poltan kaapattua materiaalia tavalliselle dvd:lle toistettavaan muotoon, kuva on moitteeton. Mutta kun haluaisin katsoa noita kotivideoita ATV:llä :(

  Voiko olla niin, että pal dv-avi -materiaalia ei kerta kaikkiaan saa asialliseen h.264-formaattiin?
   
 9. Borje

  Borje Active Member

  Liittynyt:
  08.03.2004
  Viestejä:
  2 270
  Saadut tykkäykset:
  0
  Miksi et tee kaappausta suoraan iMovie HD:lla ja sieltä suoraan export ATV muotoon. Toimii kuin bjuikki.
   
 10. jupasa

  jupasa Member

  Liittynyt:
  04.07.2001
  Viestejä:
  144
  Saadut tykkäykset:
  0
  Koska minulla on windows xp, ei macciä :(
   
 11. amino

  amino New Member

  Liittynyt:
  09.10.2007
  Viestejä:
  5
  Saadut tykkäykset:
  0
  DVD ja MPEG-4 matzkun muunnokset saatte tehtyä helposti HandBrakella. Toimii myös PC:llä. Ohjelmasta löytyy valmiit pre-settingit niin iPhonelle kuin AppleTV:llekin...

  http://handbrake.m0k.org/?article=download
   
 12. Zammy

  Zammy Member

  Liittynyt:
  09.02.2007
  Viestejä:
  243
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laitetaanpä tänne vanhan ketjun perään kysymys apple tv:sta, eli tarvitseeko tietokone olla päällä apple tv:ta käytettäessä vai onnistuuko streamaus verkkolevyltä?
   
 13. Borje

  Borje Active Member

  Liittynyt:
  08.03.2004
  Viestejä:
  2 270
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos kama ei ole syncattuna ATV:hen, kone pitää olla päällä ja iTunes käynnissä jotta striimaus onnistuu.
   
 14. TimoK

  TimoK Member

  Liittynyt:
  30.11.2000
  Viestejä:
  800
  Saadut tykkäykset:
  0
  Elvytystä vanhaan ketjuun:

  Onkos nyt tuolla uudella kovalevyttömällä Apple TV:llä käyttäjiä täällä? Suositteletteko vai onko turha?

  Suomen Apple ei näemmä vieläkään myy laitetta, mutta kuitenkin tukisopimus siihen olisi kaupan... Saa nähdä tuleeko tännekin jossain vaiheessa - taitaa se leffavuokraamisen sopimus olla tuossa hidasteena.
   
 15. prisoner

  prisoner Member

  Liittynyt:
  21.03.2003
  Viestejä:
  378
  Saadut tykkäykset:
  3
  Mulla on Apple TV2 kahdessa eri huoneessa. Tyttärelle striimailen lastenohjelmia, jotka majailee Mac Minin kovolla. Ihan hyvä tsydeemi. Bileissä tietysti myös kiva, kun voi soitella musaa olohuoneen sterkoista, vaikka tietokone sijaitsee työhuoneessa. YouTube on myös ollut yllättävän usein käytössä tuon äpylitelkkarin kautta. Noihin tarpeisiin ainakin erinomainen laite.
   
 16. Crimson

  Crimson New Member

  Liittynyt:
  03.08.2001
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  2
  Erinomaiseltahan tuo vaikuttaa hintaansa nähden. Suomesta ei saa, mutta Amazon myy edullisesti ilman toimituskuluja: http://amzn.to/fAtdIi

  Mulla on käytössä vanha AppleTV, johon on hakkeroitu myös AirPlay. Tarkoitus olis ostaa toi uus kun vanha sanoo sopimuksensa irti.
   
 17. TimoK

  TimoK Member

  Liittynyt:
  30.11.2000
  Viestejä:
  800
  Saadut tykkäykset:
  0
  Varsinkin nyt tuon kovalevyttömyyden tuoma edukas hinta kyllä houkuttelee, mutta pitää hoitaa digiboksi kuitenkin ensin, joten tämä jää hautumaan.

  Kiitos kommenteista, hyvä tietää että täältäkin löytyy kokemuksia kyseltäväksi sitten hetken tullessa.
   
 18. Crimson

  Crimson New Member

  Liittynyt:
  03.08.2001
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  2
  Mitä suotta digiboksia hankkimaan. TVKaista vaan käyttöön ja sitten AirPlaylla kuva iPod Touchista, iPhonesta tai iPadista langattomasti AppleTV:hen. :thumbsup:
   
 19. hex

  hex Member

  Liittynyt:
  06.03.2000
  Viestejä:
  773
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tai sitten laitteelle jailbreak, XBMC asennus kehiin ja sen jälkeen voi katsoa tvkaistaa XBMC:lle tehdyn pluginin kautta.
   
 20. Vili85

  Vili85 New Member

  Liittynyt:
  07.06.2004
  Viestejä:
  108
  Saadut tykkäykset:
  1
  +1

  Tvkaista appletv:n kautta ja livelähetykset töllön omalla virittimellä.