Anthem MRX- 300, 500, 700

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana ***markus***, 30.03.2013.

 1. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 182
  Saadut tykkäykset:
  168
  Miten vaiheen voisi saada joka kaiuttimen kanssa samaksi, kun subwooferin etäisyys joka kaiuttimeen on erilainen? Tämähän vaikuttaa siihen, miten molempien lähettämät ääniaallot käyttäytyvät yhdessä. Jakosuotimen käytöstä huolimatta toistot menevät kuitenkin hieman päälekkäin. Olen joskus mitannutkin SPL:n käyttäytymistä jakotaajuuden kohdassa yksi kanava kerrallaan ja kummasti se vaan heittelee. Toisen kanssa saattaa tulla kuoppa, toisella ei.

  Ja mistä tiedän kaiuttimien olevan oikeassa vaiheessa keskenään, vaikka jokaisen etäisyys olisikin oikein asetettu? Olen nimittäin aika usein kuullut ns. kiertämistä äänessä eli yleisimmin joku 120-500 hz taajuus kuulostaa stereona kuunneltaessa tulevan jommalta kummalta puolelta huoneen takaosaa. Tuohon en keksi mitään muuta syytä kuin vaihevirheen. Tätä on esiintynyt muun muassa Geneleceilläkin, että kaiuttimista ei johdu, ja vieläpä kolmella eri mallilakin, että tuskinpa nyt niin huono tuuri on ollut, että ovat kaikki olleet rikki.

  Mulla on jako 100 hz, jolle aallonpituus on 3,44 m. Tsekkasin tuossa, että ylimääräistä on 4,15 m. Mitäköhän tuo sitten tekisi vaiheena?
   
  Viimeksi muokattu: 02.03.2015
 2. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 441
  Saadut tykkäykset:
  431
  Korjatkoon joku, jos olen väärässä, mutta jos jokaisen kaiuttimen etäisyys on yksilöllisesti asetettavissa ja kaikille kaiuttimille käytetään samaa jakotaajuutta, niin mitä merkitystä sillä on, mitä eri etäisyyksiä niillä kaiuttimilla on? Otetaan vasen pääkanava referenssiksi, sen etäisyys "nolla". Subwoofer laahaa jäljessä, joten kompensoidaan se asettamalla subwooferin etäisyys +50cm. Vasen surround on puolestaan 30cm lähempänä, kuin referenssi, eikä siinä ole mitään viivettä verrattuna referenessiin, joten asetetaan sen etäisyys -30cm. Ja sitä rataa. Kaikista kanavista tuleva ääni on samaan aikaan mittaus/kuuntelupisteessä = kaikki ovat samassa vaiheessa kuuntelupisteestä mitattuna (eivätkä absoluuttisesti, tietenkään).

  Väitätkö nyt ihan tosissaan, että jos sijoitat kaksi identtistä kaiutinta päällekkäin, että ne ovat eri vaiheessa? Et tietenkään.

  Entä, jos siirrän toista kolme metriä vasempaan siten, että ne ovat tasan yhtä kaukana minusta? Jep, edelleen minun sijainnistani mitattuna samassa vaiheessa.

  No niin, siirrän toisen metrin kauemmas toisen jäädessä paikalleen. Kaiuttimet ovat edelleen samassa vaiheessa absoluuttisesti eli soivat samaan aikaan, mutta suhteellisesti eli kuuntelupaikalta mitattuna toinen on metrin matkan eli ~8 millisekuntia jäljessä.

  Nyt, jos korjaan tuon jollakin säädöllä (vaihesäätö, etäisyyssäätö, sama asia) siten, että molempien kaiuttimien ääni on samaan aikaan kuuntelupisteessä, niin... Kyllä, ne ovat taas samassa vaiheessa.

  Jos kaikkien kaiuttimien vaihesovitus ei olisi teoriassakaan mahdollista, niin mitäs ihmettä niillä kaikkien kanavien etäisyyssäädöillä oikein on tarkoitus tehdä?? Fiilistellä runsailla säädöillä?

  Ja sikäli, kun vaihesäädössä puhutaan millisekuntien virheistä, niin en olisi muualla, kuin täydellisessä akustiikassa syyttämässä vaihevirhettä toiston epämääräisyyksistä. ;) Eikä se vaihevirhe ääntä korvien taakse siirrä koskaan. Yleisin syypää stereokuvan epätasapainoon on kanavien epätasapaino. Sijoituksesta riippuen kahden identtisen kaiuttimen vasteet kuuntelupisteessä voivat olla hyvinkin erilaisia. Erittäin harvalla on edes lähes täysin symmetrtistä kuuntelutilaa, saati akustoitua sellaista.

  Nyt en ole lähellekään varma, mutta eikös täysin aallonpituus ole jo kokonainen sykli eli 360'? Eli ensimmäinen kokonainen aalto ehtii lähteä pääkaiuttimesta ja subwoofer tulee vasta toisella aallolla mukaan?
   
 3. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 182
  Saadut tykkäykset:
  168
  Kiepsahtaa ympäri. Eli + jonkin verran 0 asteeseen.

  En tiedä enkä ole löytänyt enkä pysty mittaamaan miniDSP:n aiheuttamaa viivettä eli senkin takia subwooferin (tai paremminkin signaaliketjun + tuotetun äänen) tarvitseman viiven itse hakeminen on varsin vaikeaa.
   
 4. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 441
  Saadut tykkäykset:
  431
  No eikös tuo perustasolla löydy soittamalla testiääntä jakotaajuudelta subwoofer + toinen pääkanava, asettamalla subwooferin etäisyys todeliseksi ja lisäämällä asetuksista etäisyyttä kunnes SPL piikittää eli pääkaiuttimen ja subwooferin ääni summautuu kuuntelupaikalla oikein? REWillä tms. sitten saisi tarkemminkin.
   
 5. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 182
  Saadut tykkäykset:
  168
  Kuuntelinpa ajankuluksi ja nykyinen asetus vaikuttaa korvakuulolla yhtä hyvältä, oikeastaan keskikaiuttimen kohdalla jopa himpun paremmalta, kuin muuten suht samalta kuulostanut 3 metriä. Eli tuossa on vaan tuplaten lisää etäisyyttä verratuna tuohon ensimmäiseen "oikeaan" etäisyyteen.
   
 6. P.Kosunen

  P.Kosunen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.10.2005
  Viestejä:
  1 374
  Saadut tykkäykset:
  14
  Ilmeisesti se ei ole kiinteä vaan riippuu säädöistä, 1,5 ja 2,5 ms välimaastossa sanoi joku MiniDSP:n foorumilla.
   
 7. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 182
  Saadut tykkäykset:
  168
  Mulla on käytössä molemmat PEQ:t sekä ylipäästösuodin. Luultavimmin siis yläpäähän kilahtaa viive omalla kohdalla. 2.5 millisekuntia tekisi noin 85 cm.
   
 8. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 182
  Saadut tykkäykset:
  168
  Unohdin muuten mainita, että mulla on miniDSP:ssä käytössä 48 dB/oct LR alipäästösuodin @ 120 hz, koska subbarin vaste on liian suora jopa 250 hz saakka. miniDSP:ssä ei yksinkertaisesti filtterien määrä riittänyt tuon yläosan pyöristyksen tekoon vaimennuksilla, joten jakosuotimella se onnistui. Myös jotkin ääniraidat (varsinkin pienempien pajojen musa-DVD:t) ovat siinä suhteessa väärin tehtyjä, että LFE:ssä on materiaalia aivan liian ylös. Tuonkin ongelman tuo jakosuodin poistaa.

  Epäilemättä sillä on tekemistä vahvistimen asettamaan etäisyyteen (eli viiveeseen eli vaiheeseen), sillä miniDSP:n suotimet eivät ole tietääkseni vaihetoistoltaan lineaarisia. Myös REWin SPL & Phase -kuvaaja tukee tätä oletusta.
   
 9. JakuS

  JakuS Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.10.2012
  Viestejä:
  98
  Saadut tykkäykset:
  0
  Palaan tuohon aikaisemmin kirjoittamaani ongelmaan vasemman ja oikean kanavan välisestä tasoerosta. Ero on kasvanut jo niin paljon että kohta ei riitä säädöt. Vasen kanava on -3 ja oikea +11. Tuo oikea kanava tuntuu hiipuvan kokoajan lisää.
  Tasot mitattu mikillä.
  Ei tuossa nyt kaikki ole kunnossa. Otin maahantuojaankin yhteyttä huoltoasioissa mutta eivät vastanneet. Kuka näitä huoltaa vai joudunko olemaan yhteydessä saksaan josta vahvistimen tilasin?
   
 10. JakuS

  JakuS Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.10.2012
  Viestejä:
  98
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vahvistimen vika on paikallistettu pääteaste puolelle. Esiaste toimii normaalisti, Koitettu toisella vahvistimella.
  En ole vieläkään saanut vahvistinta huoltoon vaikka olen ollut yhteydessä myyjään, maahantuojaan ja valmistajaan.
  Myyjä ei vastaa enää, maahantuoja ei suostu huoltamaan ulkomailta ostettuja tuotteita ja valmistajaa ei tunnu kiinnostavan kun ohjaa vaan kysymykset johonkin eteenpäin,
  Ei voi kehua Anthemin takuuasioiden hoitamista! Ihan vaan varoituksena jos näitä tilailette ulkomailta.
   
 11. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 441
  Saadut tykkäykset:
  431
  Takuusta vastaa sen myöntäjä, usein valmistaja, joskus myyjä.

  Suomen maahantuoja ei ole tuota myynyt, joten hänelle se ei kuulu. Toki joidenkin valmistajien ns. ohi tuotujen laitteiden takuuhuollot onnistuu Suomessa, mutta kaikki varmaankin ymmärtävät, että se on valmistaja joka sen lystin sponsoroi. Joten sitä tahoa on turha morkata.

  Anthemin asia tuo on, jos he ovat takuun myöntäneet ja takuu on ehtojensa mukaan voimassa.

  "Ostin netistä ja säästin".
   
 12. P.Kosunen

  P.Kosunen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.10.2005
  Viestejä:
  1 374
  Saadut tykkäykset:
  14
 13. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 441
  Saadut tykkäykset:
  431
  Korjataan aiempaa ajatusvirhettä: maahantuoja vastaa oman takuunsa lisäksi silloin, jos tuotteessa on valmistajan myöntämä takuu ja muut edellytykset täyttyvät.

  Kumpi sinun ostamasi laitteen takuun on myöntänyt, Anthem vai käyttämäsi kauppa?

  Kuvaprintissä puhutaan nimenomaan 1) valmistajan 2) yhdessä EU-maassa myöntämästä takuusta. Tätä ei korosteta tekstissä. Tällöin Suomen maahantuoja vastaisi, jos laitteen takuun on myöntänyt Anthem (ei toinen myyjä) ja nimenomaan siihen EU-maahan, josta olet tuon ostanut (tai koko EU:hun).
   
  Viimeksi muokattu: 07.12.2015
 14. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 724
  Saadut tykkäykset:
  337
  Höh, itselle tuli yllärinä ettei MRX 500 ollutkaan audio return channelia.. kaippa sitä oletti että se on siinä oletusarvoisesti =/
   
 15. -jonsku-

  -jonsku- Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.12.2014
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei!

  Hieman ongelmaa saada ARC toimimaan. Vahvistimena käytettynä ostettu MRX 300, mistä puuttui kaikki oheislaitteet. Tilasin muualta ARC-kitin, missä on kaikki mukana paitsi asennus cd. Latasin Anthemin sivuilta mikrofonin numerolla oikean ohjelmistoversion ja asensin koneelle. Sitten hain Clas Ohlsonilta tämmöisen http://www.clasohlson.com/fi/USB-sarjaporttisovitin/38-5654, asensin ajurit tälle laitoin koneeseen kiinni.

  Kone kyllä tunnistaa mikrofonin ja ohjelma lähtee päälle. Heti alussa kuitenkin tulee seuraavanlainen virheilmoitus: Could not find a valid Anthem processor. Olen koittanut muuttaa COM-portin numeroa ja nopeutta, mutta ei vaikutusta asiaan. Koitettu myös sammuuttaa ja käynnistää vahvistin uudelleen kun on ollut kytkettynä tietokoneeseen. Käyttöjärjestelmänä Win 7. Olisiko heittää ideoita mitä tehdä seuraavaksi? Varastosta löytyy kyllä yksi vanhempi tietokone, missä on suoraan sarjaporttiliitäntä, mutta vaatiikohan tuokin sitten jotain ajureita?
   
  Viimeksi muokattu: 29.12.2015
 16. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 535
  Saadut tykkäykset:
  204
  Audiovideon testistä napattua:
  Eli se sarjaporttiusbiadaptero ja sen laatu tai laaduttomuus voi olla kynnys toiminnalle....
  Sitä toista konetta voi myös koettaa, mikään sarjaporttiin tarkoitettu laite ei wanhoja modeemeja lukuunottamatta ajureita ole pahemmin tarvinnut...

  T: Vesku
   
  Viimeksi muokattu: 29.12.2015
 17. -jonsku-

  -jonsku- Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.12.2014
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näkyy olleen muillakin samaa ongelmaa kun nettiä selaili... Täälläkin porukalla varmasti on näitä vielä käytössä, niin mitä adaptereita olette käyttäneet? Mielellään sellainen jonka saisi suomesta ostettua / tilattua.
   
 18. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 441
  Saadut tykkäykset:
  431
  Minä sain omani MarekSoundilta aikanaan vahvistinta ostaessa. Kenties löytyy edelleen.
   
 19. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Käytän ihan ihka-aitoa sarjaporttia, eikä ole ollut mitään ongelmia tai erroreita.
   
 20. JakuS

  JakuS Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.10.2012
  Viestejä:
  98
  Saadut tykkäykset:
  0
  En tiedä kumman myöntämä takuu on. Paha selvittääkkään kun kukaan ei vastaa.
  Aika mahdottomalta tuntuu tämän huoltaminen. No tulipahan ostettua kasa pa**aa ja halvallakin vielä.