Anamorfiset linssit

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana E-mies, 09.12.2011.

 1. i-kari

  i-kari Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.02.2016
  Viestejä:
  313
  Saadut tykkäykset:
  102
  Sait YV:n.
   
 2. Kiema

  Kiema Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.01.2008
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  1
  Videotykkien myyntiketjusta löytyy yksi ylimääräinen linssi ketä kiinnostaa.
   
 3. nummijer

  nummijer Uusi jäsen

  Liittynyt:
  02.02.2017
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Täällä voisi olla kiinnostusta linssille mutta jostain syystä tuolla OSTA/MYY välilehdellä ei näy minulla mitään muuta kuin tyhjää ja suorien keskusteluissa olevien myyntilinkkienkin kautta yrittäessä ei siirry mihinkään?!
  Tarvetta olisi linssille, kankaalle ja 4k tykille joten olisi kiva tutkia vähän käytettyjen markkinoita myös :)
   
 4. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 872
  Saadut tykkäykset:
  745
  Mitäs ihmiset ovat mieltä anamorfisen linssin hyödyistä 4K-tykin kanssa? Varsinkin, jos katsoo full hd -materiaalia?

  Itse, kun linssin omistan, niin tuota tulee pohdittua. Varmasti 4K-tykin kanssa edelleenkin sen käyttöä jatkan, mutta aika paljon vastaan olevia mielipiteitä voi lukea vaikka avsforumilta.
  Kai tuo pitäisi omilla silmillä todeta.

  Moni on sanonut, että nykyisten anamorfisten linssien optinen tarkkuus ei riitä enää 4K-tykkien kanssa. Mutta toisaalta, jos virheet ovat niin pieniä, että niitä ei silmällä kuitenkaan näe, niin onko sillä väliä? Itse näen edelleenkin ilman linssiä katsomisen edut lähinnä siinä, että kuvaan ei tule tyynyvääristymää, joka ei ole kovin paha ongelma itselleni ollut. Full hd -tykeillä ilman linssiä zoomatessa pikselit kasvavat, joka voi häiritä, mutta 4K-tykillä ongelma on paljon pienempi. Ehkäpä se pitää sitten itse kokeilla...

  Onko kenelläkään vielä omia kokemuksia?
   
 5. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Tuo erillinen alue on ollut rikki edellisestä "päivityksestä" saakka, mutta kauppa käy edelleen täällä foorumin puolella osto/myyntiketjussa.
   
 6. Kiema

  Kiema Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.01.2008
  Viestejä:
  19
  Saadut tykkäykset:
  1
  Silloin kun linssin hommasin, niin Prismasonic ja Cinema Trading suositteli sylinterilinssiä 4K tarkkuuteen. Prismoilla toteutettu sopii hyvin full HD tarkkuuteen. Cinomorph on kuulemma teräväpiirtoisempi ja parempi 4K:lla. En ole tästä kylläkään sen paremmin lukenut.
  Linssi oli käytössä ensin Sonyn VLP-HW55:ssa (1080p) ja sitten JVC:n X5000:ssa 4K käytössä. En ole huomannut kuvassa mitään ongelmia Full HD ja 4K tarkkuuksilla. Toisaalta voi olla että en ole osannut niitä etsiä.
  Mutta niin kuin Nepa mainitsi: onko sillä väliä, jos ne ovat niin pieniä, että silmällä ei edes erota! :)

  Tyynyvääristymää linssi kyllä aiheuttaa. Prismalinssi vielä enemmän mitä sylinterilinssi.
  Itsellä on kaareva screeni joka poistaa virhettä, mutta hieman joutuu kuvan reunoja zoomaamaan yli kankaan.
  Ainakaan leffoilla ei ole mielestäni mikään ongelma.

  Omassa Sonyn vehkeessä oli optiikassa "hieno" ominaisuus, että max zoomilla kuvan alareuna meni todella kaarevaksi. Linssin kun tökkäsi tykin eteen, niin zoomia pystyi reilusti pienentämään ja tämäkin ongelma katosi.
  Lisäksi linssi tuo kuvaan lisää valoetehoa, koska ei tarvitse max zoomilla tykittää. X5000:ssa valoa riittää kyllä ilmankin ihan mukavasti, mutta HW55:ssa se oli tervetullut lisä.
   
 7. E-mies

  E-mies Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2005
  Viestejä:
  345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Prismasonic mielestäni mainostaa noiden Cinomorph-linssiensä soveltuvan 4K-kuvan kanssa käytettäviksi. Itse en ole tätä valitettavasti käytännössä todistanut.
   
 8. KURPPA

  KURPPA Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2016
  Viestejä:
  62
  Saadut tykkäykset:
  2
  tulipa tämäki aihe luettua illan päälle läpi tässä niin heräs vaan kysymys siittä että onko nää anaformiset linssit yhteren sopivia nykyisten videokanuunojen kanssa?
   
 9. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 819
  Saadut tykkäykset:
  387
  On. Vaan eipä ainakaan omat varat riitä, edes käytettyyn.
   
 10. poku

  poku Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.01.2001
  Viestejä:
  497
  Saadut tykkäykset:
  9
  Itselläni on tuo Prismasonicin HD-6000RX, mutta tuo tykkini JVC DLA-N7 vie sen verran hyllytilaa, ettei tuo linssi enää kaveriksi sille hyllylle mahdu. Muutenkin tuossa JVC:ssä on sen verran valotehoa, että olen alkanut pohtimaan, että onkohan linssille enää miten käyttöä tuon tykin kanssa. Pitää tässä joku päivä yrittää tuota linssiä kokeilla, vaikka tuo hyllyni on korkealla, että näkisi, miltä tykki linssin kanssa ja ilman sitä vaikuttaa. Jos en näe, että siitä on erityistä hyötyä, niin tuo linssi tulee myyntiin.
   
 11. Aceman

  Aceman Shot down in flames!

  Liittynyt:
  23.02.2000
  Viestejä:
  3 599
  Saadut tykkäykset:
  147
  Meikäläisellä nämä pohdinnat päättyvät siihen, ettei N7:n heittoetäisyys huoneessa riitä 156" kankaalle zoomin kera, jonka lisäksi kangas on kaareva ja kaikki lumenit kelpaavat. Linssillä siis mennään hamaan tulevaisuuteen. Eikä haittaa.
   
  latexii tykkää tästä.
 12. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 872
  Saadut tykkäykset:
  745
  Itse JVC X7900:n kanssa päädyin siihen, että jätin linssin pois. Valotehoa tosiaan riittii zoomaamallakin ja tykin musta oli niin mustaa, että mitään tummia palkkeja ei tarvinut kuvan ylä- ja alapuolella pelätä. Sen lisäksi kuvan geometria oli kohdallaan.

  Hyvin mahdollisesti tulevaisuudessakin jos ja kun taas kotiin tykki joskus tulee, niin zoomilla toimin. Toki linssi olisi jäänyt tykin kaveriksi, jos zoomi ei olisi toiminut joltain osalta, mutta se olikin niin hyvä, että ei tullut yhtään linssiä ikävä. Toki se jonkin aikaa kaapissa oli odottamassa, että josko tarve sille tulisi, mutta lopulta möin sen kuitenkin pois.
   
  poku ja latexii tykkäävät tästä.
 13. kmruuska

  kmruuska Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 011
  Saadut tykkäykset:
  292
  Mulla on X7900:n kaverina reunukseton ALR-kangas. Eli mustia reunoja ei ole lainkaan vaan kangas on kokonaan harmaa. Kaikilla kuvasuhteilla kuvan ulkopuolinen alue näyttää mustalta.
   
  latexii tykkää tästä.
 14. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 819
  Saadut tykkäykset:
  387
  Oletko huomannut mitään eroja linssin kanssa vs. ilman jossain terävyys testikuvissa ,pikselien siirroissa etc. ?

  Itseäni tuossa linsisssä askarruttanut että missä vaiheessa huomaa eron silminnähtävästi ja miltä etäisyydeltä vai huomaako sitä ollenkaan. Sekä jos käyttää linssinsiirtoa niin "riittääkö" tällöin halvempikin linssi koska vääristymää tulee linssinsiirron myötä anyway.

  Mutta nämä ovat tosiaan sarjassamme niitä asioita jotka pitäis itse nähdä ja testata. Nuo Paladin DCR -sarjalaiset esim. vaan ei ole kovin halpoja testivehkeitä. Taisi arvokkaimmat maksaa sen ~5000$
   
 15. Aceman

  Aceman Shot down in flames!

  Liittynyt:
  23.02.2000
  Viestejä:
  3 599
  Saadut tykkäykset:
  147
  Itseltä löytyy Prismasonicin "sylinteri", joka on aina käytössä. Edellisellä tykillä nostelin vielä linssiä veks sen moottoroidulla hissillä muuta kuin scopekuvaa katsottaessa, mutta N7:n kanssa tämä on jäänyt. Kankaan reunoilla kuva pehmenee linssillä aavistuksen, mutta katselupaikalle (reilut kolme metriä) eroa ei voi kyllä sanoa näkevänsä.

  Zoomaus on helppo ja halpa ratkaisu (tosin ei toimisi mulla), mutta ei linssikään kompromissiton ole. Kuvan geometria ei ole linssillä (koskaan?) aivan sataprosenttinen, joten pientä overscania joutuu väkisinkin käyttämään. Suuressa kokonaisuudessa tämä on kuitenkin lopulta pikkujuttu, koska tykin maski peittää ne "ei-toivotut" pikselit. Jos joskus tekee mieli nillittää, niin siihen auttaa muistella sitä, millaista kuvaa tykitettiin joskus ysärillä. Nyt kaikki on melkein liian hyvin. :D

  Jos tulisi tilaisuus vertailla Primasonicia vaikka Paladinin kanssa, niin tietenkin se kiinnostaisi. Kun hintalappua katsoo, niin eron pitäisi kuitenkin olla "vähän" enemmän kuin marginaalinen, enkä rehellisesti sanottuna oikein usko sellaisen olevan mahdollista.
   
 16. poku

  poku Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.01.2001
  Viestejä:
  497
  Saadut tykkäykset:
  9
  Tuossa kun olen kuvaa katsonut N7:lla, niin lampussa ei hirveästi vielä tunteja ole, mutta kovasti tuntuu valovoima riittävän ilman ulkoista linssiäkin, joka tosiaan ei enää mahdu hyllylle tykin kanssa.

  En ole seurannut markkinoita, mitä hintaa tuosta Prismasonicin HD-6000RX:n linssistä kannattaisi pyytää? Siinä siis on motorized lift stand + motorized focus - kaukosäädintä käyttämällä nostaa linssin paikalleen ja pois tieltä. Ei sitä nyt heti tarvitse kaupaksi saada, eli en ajatellut sitä puoli-ilmaiseksi myydä, vaan jollakin kohtuuhinnalla myyjän/ostajan vinkkelistä.
   
 17. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 819
  Saadut tykkäykset:
  387
  Varmaan kannattanee ihan esim. hifishark -hakukoneesta katsella mitä vastaavista pyydetään.

  cinomorph_prismatic: 1990 EUR (sis ALV)
  cinomorph_cylindrical: 1590 EUR (sis ALV)

  ^ Tuollaiset hinnat on atm heillä. Moottoroitujen myynti lopetettu vähäisen kysynnän vuoksi. (Eli nuokin ovat manuaaleja)
   
  poku tykkää tästä.