Alimmalle oktaaville. "gene klooni" vai 21" mallu?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Jussi.Mielonen, 28.10.2010.

  1. Jussi.Mielonen

    Jussi.Mielonen Guest Guest

    Liittynyt:
    01.07.2007
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli mikäli Svs lähtee tänään uuden omistajan matkaan alkaa Diy kamppeen äherrys.

    Eli siis auttakaa miestä mäessä, pc:ssä tällä hetkellä linus ja en saa millään ilveellä winisd:tä toimimaan että pääsisin simuloimaan tulevaa mumisiaa.

    Alkuun oli tarkoitus tilata 21" mallu, mutta nyt on alkanut mietityttämään "genen 7073" klooni.

    Eli 4kpl 12" xxls elementtejä refleksiin, muistikuva olisi että tuollainen setti noin 550 litraisessa kotelossa viritettynä noin 18hz antaisi mukavan oloisen vasteen. ja ei pitäisi paineissakaan kauaksi jäädä mallusta.

    Eli summa summarun, kummalla kannattaisi alkaa värkkäämään.


    Kiitos.

    Jussi Mielonen
     
  2. jpanu

    jpanu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.09.2007
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos multa joku kysyis jotain :hitme: , tekisin mallusta isoon suljetun. Seuraava vaihtoehto olis mallu ja LLT (jos kerran voit 550 litraa käyttää tilaa).
     
  3. Jussi.Mielonen

    Jussi.Mielonen Guest Guest

    Liittynyt:
    01.07.2007
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tilaa on käytettävänä vaikka 2000 litraa, meillä ei katsos helläsäröltä kysytä mitään näissä asioissa.
    mutta jonkinlainen tolkku pitää olla kuitenkin.

    Toisaalta mallu+ltt voisi olla aika pop.

    Viitsikö joku vähän simuloida niitä peerlessejä verrattuna malluun.
     
  4. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    2000 litran koteloon sopisi kyllä kai 4-6 kpl 21-tuumaisia oikein mainiosti :D
     
  5. Jussi.Mielonen

    Jussi.Mielonen Guest Guest

    Liittynyt:
    01.07.2007
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yy
    PHP:
    Sopisi varmaankin, mutta tili huutaa hoosiannaa jo vähenemälläkin yrityksellä... :D
     
  6. Nenolanjones

    Nenolanjones Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.01.2008
    Viestejä:
    400
    Saadut tykkäykset:
    3
    Olishan noissa peerlesseissä se etu että vois tehdä oman kotelon jokaiselle ja eikös se optimaalinen sijoituspaikka ollut huoneen jokaisen seinän puolivälissä että vasteesta saa parhaan mahdollisen.
     
  7. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoinen näkökulma.:thumbsup: Vois se Miestäkin vituttaa jos muija toisi henkilöauton kokoisen polttomoottorikäyttöisen ompelukoneen olohuoneeseen ja neuloisi muutaman tunnin päivässä.:D


    Jos helläsäröä ei tarvitse pelätä niin kannattaisi varmaan laittaa 4 kpl subeja niin siloittuisi vaste ja suunta-asiat ihan itsellään.
     
  8. Jussi.Mielonen

    Jussi.Mielonen Guest Guest

    Liittynyt:
    01.07.2007
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    0
    Neulokoot jos siltä tuntuu, meillä ollaan sovittu että minä hoidan yläkerran tilat niin kuin parhaaksi näen, tehkööt emäntä alakertaan sellaiseksi kuin itse tahtoo.


    4xsubi vaan asettaa omat vaatimukset vahvistimelle, hankala ajaa yhdellä purkilla neljää erillistä subia. Neljä vahvistinta taasen nostaa kustannuksia aikalailla Sitä en sitten tiedä kuinka antimode toimisi ko. Tilanteessa.
     
  9. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Tässähän se neljän symmetrisesti sijoitetun subin kauneus piileekin: Toiston korostumat häipyvät luonnollista tietä, eikä antimodea tai korjailua tarvita hyvässä tilanteessa laisinkaan.
    Huonoimmassakin tilanteessa vasteen piikit ja kuopat tasoittuvat erittäin merkittävästi verrattuna yhteen subiin.
     
  10. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Neljää "tavallista" (kuten esim. mainittu XXLS) subia ajelee kevyesti yhdellä sillatulla tampilla, kun johdottaa subit 8 ohmin lenkiksi. Ajelee myös neljää mallua, ja myöskään paineet eivät jää liian pieniksi jos kerran yhdellä mallullakaan eivät jää (samalla vahvariteholla 4 elementtiä antaa +6dB yhteen elementtiin nähden).
     
    Viimeksi muokattu: 29.10.2010
  11. vilmulkku

    vilmulkku Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2009
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
  12. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, ja 43,5A sulake seinään jotta ei mene reservi hukkaan ;)
     
    Viimeksi muokattu: 30.10.2010
  13. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kun kaiuttimien kappalemäärä (äänisäteilijöiden pinta-ala) tuplataan, saadaan 3 dB lisää ääntä, vaikka täsmälleen sama vahvistinteho olisi aina käytössä, esim. 100 wattia.

    Eli kun yksi kaiutin vaihdetaan kahdeksi, saadaan 3 dB enemmän mekkalaa 100 watilla.

    Ja kun kaksi kaiutinta vaihdetaan neljäksi, saadaan taas 3 dB enemmän mekkalaa edelleen samalla 100 watilla, nyt siis 6 dB enemmän verrattuna yhteen kaiuttimeen.



    Äänen lisääntyminen edellyttää, että kukin kaiutin on identtinen elementtinsä ja kotelotilavuutensa ja viritystapansa suhteen. Eli jos yksi elementti on 50 litran suljetussa kotelossa, tällaisia samanlaisia tuotteita pitää olla 4 kpl eli yhteensä 200 litraa tilaa kaiuttimiin menee ja 4 elementtiä pitää olla.

    Lisäksi jokainen kaiutin pitää asettaa käytännössä toisiinsa kiinni, että ne toimivat "yhtenä mäntänä". Äänen määrä EI siis lisäänny 6 dB jos ne 4 kaiutinta ripotellaan sinne tänne huoneeseen. 3 dB saattaa ääni hyvällä onnella lisääntyä jos ripotellaan kaiuttimet sekalaisella tavalla.
     
  14. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Sitten kun aletaan äskeisen lisäksi kasvattaa kokonaisuuden vahvistintehoakin, eli annetaan JOKAISELLE kaiuttimelle vaikkapa 100 wattia, yhteensä 400 wattia vahvistintehoa kaikkiaan käytetään, silloin saadaan ääntä lisää 6 dB, eli yhteensä 12 dB enemmän kuin yhdellä 100 watin kaiuttimella.

    Eli aina kun kaiutinarsenaaliin kulkeutuva vahvistinteho tuplataan, saadaan 3 dB lisää ääntä.



    Aktiivisubbareiden määrän tuplaaminen (äänisäteilijöiden pinta-ala sekä kokonaistehonkäyttö tuplaksi) nostaa äänen määrää 6 dB aina kun tuotteiden määrä tuplautuu.



    Ja taaskin edellytetään, että tuotteet niputetaan yhdeksi paketiksi, eikä ripotella pitkin lääniä.

    Pitkin lääniä ripottelulla siirrytään optimoinnissa äänenpainemaksimista suuntaavuuteen ja vasteen tasaisuuteen. Mitä etäämmälle kaiuttimet toisistaan sijoitetaan, sitä alemmaksi äänenpaine vajoaa, ja samalla suuntaavuus ensin kasvaa ja sitten sekin katoaa kun tarpeeksi kauaksi elementit ovat joutuneet.

    Kannattaa ihan kokeilemalla etsiä sopiva kompromissi kaiuttimien sijoituspaikoille. Että saa hieman enemmän äänenpainetta, hieman enemmän suuntavuutta ja hieman tasaisemman vasteen. Silloin neljän bassokaiuttimen käyttö selvästikin tuottaa paremman äänenlaadun kuin pelkkä yksi kaiutin.

    Mitä parempi huoneakustiikka lähtökohtaisesti, sitä lähemmäksi toisiaan kaiuttimet saa niputtaa, ja siis pääsee nauttimaan maksimaalisesta äänenpainekasvusta.

    Huonossa huoneessa kaiuttimet pitää ripotella todella omituisiin paikkoihin, eikä äänenpainelisäystä saa aikaan ehkä ollenkaan, mutta kaiuttimet sentään kompensoivat toistensa aiheuttamia ongelmia.
     
  15. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Unohditko kotelotilavuuksien määrän tuplauksen?

    Minä puhun kaiuttimien määrän tuplauksesta/nelinkertaistumisesta. Eli kokonainen valmis kaiutin kahdennetaan tai nelinkertaistetaan.

    Sinä ehkä puhut yhdestä 50 litran kotelosta, jonne aletaan lisätä enemmän elementtejä, se ei ole oikea toimintatapa, se laskee herkkyyttä jumalattomasti.

    Onkohan tässä nyt minulle tai muille käynyt jokin väsyneen aivon ajatusvirhe? Joku matemaatikko toivottavasti virka-aikana tulee kertomaan lopullisen totuuden. Toistaiseksi minä kuitenkin kuvittelen olevani oikeassa.
     
  16. Sinth

    Sinth Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.02.2005
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikäs tuossa nyt keksitä ikiliikkujaa jos aina elementit tuplaamalla saadaan samalla vahvistinteholla 6 db lisää ääntä?

    Jos puhtaasti fysiikkaa ajattelee niin jos vahvistinteho pysyy samana luulisi myös äänenpaineen pysyvän samana. Toisaalta enemmät elementit lisäävät maksimi tehonkestoa eli vahvistintehoa voidaan nostaa ja sitä kautta saada lisää ääntä...
     
  17. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hmmm. Olet itsekin useasti tiennyt tällä palstalla, että toisen samanlaisen kaiuttimen lisääminen tuo 6dB maksimipaineita lisää. Olet sanonut niin mm. täällä: https://www.dvdplaza.fi/forums/showpost.php?p=1354256&postcount=10

    En oikein ymmärrä noita vanhoja kommenttejasi nyt tässä ketjussa lausumiesi kommettien valossa. Olet kuin olisit jotenkin eri mieltä sen kanssa mitä olet aiemmin sanonut. Oletko siis muuttanut mielesi nyttemmin siten, että toisen kaiuttimen lisääminen lisääkin maksimipaineita vain 3dB, jotka tulevat puhtaasti vain lisääntyneestä tehonkestosta? Vai luulitko tuolloin aiemmin kirjoittaessasi, että tuo 6dB lisäys tulee kokonaan lisääntyneestä tehonkestosta, eli tehonkeston tuplaus lisää maksimipaineita 6dB?

    Noh, tokihan on selvää, että toisen kaiuttimen lisääminen tuo 6dB maksimipaineita lisää, olit aivan oikeassa tuolloin sanoessasi niin. Sen sijaan miksi maksimipaineet kasvavat 6dB, on hieman epäselvää näemmä. Asia menee kuten DVB-G on yrittänyt selvittää, tuon pitäisi olla notoorista tietoa.

    Asia johtuu siitä, että säteilijän tehoherkkyys kasvaa; neljän mallun (teho)herkkyys on parempi kuin yhden mallun. Herkkyys kasvaa, koska säteilijän pinta-ala 4-kertaistuu eli säteilijän akustinen kytkeytyminen ilman kanssa paranee. Säteilijän pinta-alan tuplaaminen kasvattaa herkkyyttä 3dB, 4-kertaistus 6dB, 10-kertaistus 10dB jne... Kuusi desibeliä herkempi säteilijä todellakin soi 6dB kovempaa samalla teholla.

    Kun kaiuttimien määrä tuplataan, 6dB maksipainelisä tulee 3dB:tä lisääntyneestä tehonkestosta ja toinen 3dB tulee lisää tuplaantuneen pinta-alan suomasta paremmasta herkkyydestä (edit. edellyttää, että kahden äänilähteen aallot summautuvat mittaus-/kuuntelupaikalla, ei toimi siis ylimmän oktaavin diskanteilla tämä, koska niiden aallonpituus on sen verran lyhyt etteivät juurikaan summaudu).

    Lisää esim. täältä: http://www.audioroundtable.com/misc/nflawp.pdf . Usean elementin (kasvaneen pinta-alan) tuoma lisäherkkyys lasketaan 10*log (ajettujen elementtien määrä). Esimerkiksi omat linjalähteet, joissa on 10kpl 6,5-tuumaista per puoli, ovat 10dB tehoherkemmät kuin yksi 6,5-tuumainen. Tämä kävi selvästi ilmi mm. siitä, että bassokeskarilinjan tasoa joutui laskemaan noin 10dB suhteessa 93dB/1w herkkiin diskantteihin. Jos 10:n Peerlessin herkkyys ei olisi kasvanut, olisin joutunut itseasiassa nostamaan niiden tasoa tai laskemaan disujen tasoa.

    Eria asia on - mitä aihetta jo vähän sivuttiinkin - että paljonko lisääntyneen tehonkeston mahdollistamia desibelejä jää realisoitumatta silloin kun tehon määrä on rajoitettu.
     
    Viimeksi muokattu: 30.10.2010
  18. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Nyt on Maverick:lta unohtunut g:n opitkin (Note 4):

    g.pdf

    Kun jopa Maverick:n puolijumalavalmistaja g kertoo tuon jossain pdf:ään :)
     
  19. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viittaat ilmeisesti Weltin tutkimukseen. Siinä 4:llä lisäbassolla Max-Min väli ilman taajuuskorjausta oli n. 26 dB ja korjattuna n. 4.5 dB. EQ:ta tarvittiin melko reilusti.

    Käytännössä äänenvoimakkuus pysyy samana tai alenee pyrittäessä usealla lisäbassolla tasaisempaan taajuusvasteeseen kuin yhdella. Tällöin lisäbassojen energiaa käytetään toisiaan vastaan virheiden kompensoimiseksi.
     
  20. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näin se menee.