Akustointi

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana RikuD, 12.03.2008.

 1. Papa Moon

  Papa Moon New Member

  Liittynyt:
  13.03.2009
  Viestejä:
  7
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tarkoitus on harrastus- ja opiskelumielessä tehdä äänisuunnittelua elokuviin, siksi tarvitsen hyvän kuuntelupisteen erityisesti työpisteelle. Se on itse asiassa näistä kahdesta paikasta se tärkeämpi, tosin mukavahan se olisi kättensä jäljestä päästä myös nauttimaan mukavammin ja parhaissa mahdollisissa kuunteluolosuhteissa sohvalta käsin.

  Tällä hetkellä on minulla on käytössä kaksi Genelecin 8020-sarjan pikkupönttöä joita olen käyttänyt lähinnä musiikin miksaamiseen, mutta tarkoitus olisi laajentaa settiä 5.1 miksaukseen sopivaksi.
   
 2. Lobotomy

  Lobotomy Member

  Liittynyt:
  04.01.2006
  Viestejä:
  893
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuossa tapauksessa järkevät ratkaisut menee vaikeaksi. Itse ehkä rakentaisin tuossa tilanteessa studiotasoisen lähikenttäsarjan ja erillisen halvan monikanavasarjan sohvapaikalle. Saat siiten testattua pätkät niinkuin miksaaja ne on tarkoittanut ja niin kuin tavallinen jääkaapimarketissa asioiva "hifisti" sen kuulee.

  Lähikentässä ääniä kuuneltaessa akustiikka menettää osin merkityksensä. Lähikentästä tuleva ääni on paljon voimakkaampi kuin heijastuksesta tuleva, varsinkin jos vertaa perinteiseen 2-3m kaiutinsijoitteluun pienessä huoneessa. Jos heijastunut ääni tulee yli n. 5ms suoraa ääntä myöhemmin, niin aivot osaavat tulkita sen akustiikaksi. Tämä ero ylittyy helpommin lähikentässä kuin normaalilta etäisyydeltä. Samaa muuten kannattaa kokeilla leffaääniä tehdessä, pidä ensimmäinen 5ms kaikuvapaana, ainoastaan varsinaista ääntä.
   
 3. Papa Moon

  Papa Moon New Member

  Liittynyt:
  13.03.2009
  Viestejä:
  7
  Saadut tykkäykset:
  0
  No meneepä kinkkiseksi. :hitme:

  Pitää laskeskella, ihmetellä ja mietiskellä mikä on järkevintä.

  Kiitti muuten tuosta kaikuvinkistä, täytyypä kokeilla!:thumbsup:
   
 4. ilpe

  ilpe Member

  Liittynyt:
  16.11.2005
  Viestejä:
  80
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sain vkoloppuna innostuksen rakentaa uuden kotiteatterin itselleni. Tästä olisi tarkoitus tullaa iäisyys projekti joten tarkotus olis tehdä niin hyvä ku vaan omilla käsillä saa.
  Tarkoituksena olisi tehdä huone vanhan navetan sisään. Huoneelle saisi mittaa aika hyvin. Suunnittelin suurin piirtein 9x6x2.4. Osan seinistä pystyy rakentamaan niin ettei navetan kiviseinä ole heti vastassa n 2-5m päässä. Osa tulisi kiviseinään kiinni.

  Eli kannattaako jokaisesta huoneen seinästä tehä 0,5-1m paksut vai vain niistä jotka tulevat kiviseinää vastaan. Muista joiden takana on ilmaa reippaasti niin niistä tekis kevytrakenteisia. Tarkoituksena olis tehä huoneesta täysin pehmeä eli seiniin 20cm villaa tuulensuojalevyjä parit kerrokset ilmarakoja (mahdollisesti) ja käytettyjä todennäköisesti jostain koulusta puretuista akulevyistä tekisin sit seinistä näkyvät pinnat.
  Onko tälläinen akustointi kaukaa haettua?

  Akustiikkaasuunnittelijaa olen harkinnut mutta niiden hinnat hirvittää. Käsitykseni niiden hinnoista on n 1000e koko hoito ja ittellä ei oo niin paljoo laittaa.
   
 5. Olavivalo

  Olavivalo Member

  Liittynyt:
  21.11.2008
  Viestejä:
  252
  Saadut tykkäykset:
  0
  Varmasti ihan oikeilla jäljillä olet. Kannattaa suunnitella huolellisesti huone ja laitteiston sijoittelu. Neuvoja ja kommenttia varmasti parhaiten saat mikäli tekisit alustavaa piirustusta jollain 3D-mallinnusohjelmalla ja postaisit kuvaa tänne. Tähän tarkoitukseen Googlen Sketchup on mitä mainioin ilmaisohjelma.

  http://sketchup.google.com/
   
 6. ilpe

  ilpe Member

  Liittynyt:
  16.11.2005
  Viestejä:
  80
  Saadut tykkäykset:
  0

  Voinhan ton jossaki välis tehdä. Oman aiheen tosta projektista varmaan sais tehdä mutta koska se on iäsyysprojekti ja alkaa vasta loppu kesästä niin koen sen olevan turhaa. Pohjapiirrustus on luultavasti suorakulmainen, ellei porukan mukaan jokaista seinää kannata tehdä vinoksi toisiinsa nähden. epäilen kuitenkin ettei niin villaisesta seinästä lähde kuitenkaan niin paahoja heijastuksia että tästä olisi paljoakaan apua. Ovi tulee takaseinän oikeaan tai vasempaan nurkkaan. Laitteisto eteen. Myöhemmin mietitään hienouksia kuten laitteiston upottamista seinään (tuuletus huomioon otaen tietenkin) ja seiniin kaapeleiden vetoa. Crt-tykki maahan tai kattoon. Baaritiskin aattelin jossaki välis kyhätä takaseinälle.

  Mutta voin siis lähteä ajatuksesta että seiniä joiden jälkeen tulee tyhjää tilaa n.2-5m ei tarvitse tehdä niin paksuiksi koska ääni kulkee niistä läpi eikä heijastu niin kaukaa enää niin pahasti jos ollenkaan?
   
 7. Slummi

  Slummi New Member

  Liittynyt:
  22.11.2005
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt on kaiuttimia tullut hankittua kämppään ja positiivisesti onneksi yllätyin.

  Pelkona oli siis se, että kumina tulee olemaan sietämätöntä, kun entiset studiomonitoripöntötkin sai kumisemaan. Nyt siis tilalle tuli metriset lattiakaiuttimet (Triangle Heliade), ja ne soivat todellakin yllättävän hyvin.

  Betonisen huoneen koko on noin 3.5x4m. Takaa vasemmalta ja vasemmalta keskeltä aukeaa oviaukot toisiin huoneisiin (ei ovia). Kaiuttimet ovat irti takaseinästä noin 50cm (etureuna ~80cm). Toisen kaiuttimen sivulta lähempään seinään on matkaa noin 40cm ja toisen kaittimen sivulta noin metri. Ne eivät siis ole symmetrisesti huoneessa, koska huoneratkaisu ei oikein sali sitä. Pitänee vaikka piirtää kuva hieman myöhemmin. Kuuntelupaikka sijaitsee noin 2m kaiuttimien edessa sohvalla. Jos nojaa kunnolla sohvalla istuessaa, niin pää on melko lähellä seinää ja tällöoin pientä kuminaa on joskus kyllä havaittavissa. Eteenpäin nojaaminen auttaa tähän. Etuseinän vasemmassa reunassa on parvekkeen ovi ja keskellä lähes koko huoneen leveydellä ikkuna.

  Bassot eivät siis hirveäti kumise. Joillain taajuuksilla riittävän kovalla kuunneltaessa kuminaa on huomattavissa. Nurkissa kun käy kuuntelemassa, niin kuminat kyllä löytää, mutta kuitenkin ongelma on huomattavasti pienempi kuin mitä odotin.

  En tarkemmin osaa yksilöidä, että mitä korjattavaa löytyy, koska en äänestä (yleensäkään hifistä) tiedä mitään. Hieman rämäkämmin soivissa kappaleissa (Scar Symmetry, System of a Down) tuntuu, että musiikkia pitää soittaa melko kovalla. Joskus tuntuu siltä, että laulajan ääni meinaa hieman hukkua johonkin ja särökitarat kuulostaa ehkä hieman jopa "raastavalta". Tuntuu, että niissä olisi enemmän volyymiä kuin muussa musiikissa.

  Itse asiaan sitten. Hyvä puoli tässä huoneessa on se, että se on oma. Eli jotain rakenteita rikkomatonta voisin seinille rakentaakin.

  Seuraavalta sivulta löysin tällaisen jutun - http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/faq/sfnet.harrastus.audio+video/akustiikka.html

  Tuollaisen rakentamista voisin harkita, jos siitä olisi tosiaan ihan hyötyä. Arvelin, että voisin tehdä se rimoista (~15x50mm) ja jättää niihin väliä(~50mm) ja laittaa pohjalle esim 30mm vuorivillaa valkoisella kankaalla päällystettynä. Mutta nyt kyselen sitä, että onko tuossa sen kummempaa vaimennusvaikutusta kuin 30mm villalla yleensäkin? Muuttavatko nuo rimat tuossa toimintaa niin paljon, että se ulottaa vaikutusta alempiinkin taajuuksiin?

  Ja myös aikasemmin DVB-G:n mainitsema kakkoskakkosista tehty ohut, koko seinän kokoinen "hyllyritilä" kuulostaisi hyvältä rakennelmalta takaisenälle. Ehkä pään tasolle voisi viritellä jonkun akustiikkalevyn (vaikka 120x60x5cm). Ja noille hyllyille voisi työntää sekalaista roinaa ja jos vaikka sitten aloittaisi niiden koriste-esineiden hankkimisen :D. Onko tuosta mitään käytännön hyötyä jos esteettisistä syistä suurin osa hyllyistä jäisikin tyhjiksi?

  Myös bassoansojen rakentamista etuseinän nurkkiin olen ajatellut. Suurin mahdollinen koko tuon bassoansan sivulle olisi 40cm. Olen ajatellut tehdä sen Paroc:n COS 5 vuorivillasta (käsittääkseni noin 50kg/m^3) ja päällystää jollain kankaalla (verho, pussilakana tai jokin muu mahd. halpa). Onko tuon kokoisesta ansasta vielä mitään käytännön hyötyä. Toisaalta en nyt tiedä ovatko bassot varsinaisesti edes kovin suuri ongelma. Ehkä ne ovatkin, mutta en vain itse tajua sitä :D. Ei varmaankaan kannata huolestua siitä, että onnistuisi vahingossa vaimentamaan liikaa bassotaajuuksia. Miten alas tuo nyt sitten edes vaimentaisi.

  Hieman pitkäksi ja epäselväksi viesti taisi lipsahtaa. Kiitoksia mahdollisista vastauksista jo etukäteen.
   
 8. Teukka76

  Teukka76 Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 375
  Saadut tykkäykset:
  2
  Itellä rivarikolmiojsa menossa perusteellinen remppa: kaikki väliseinät runkoineen uusiksi, sähköt uusiksi keskusta myöten, lattioiden piikkausta hiekalle saakka, viemärien siirtoa yms...

  OH 4x5m josssa laitteet ja kuva tuolla 4m seinällä, toinen pitkä seinä tilliseinä muut puurunkoisia kipsilevyseiniä ja takaseinällä ikkunat, kattoon tulee rempan yhteydessä 2x2" koolaus ja 10mm MDF paneeli jotta saa vietyä sähköjä ja putkia tykkivaraukselle yms.

  Onko hyötyä akustisesti laittaa villoja tuonne koolausten väliin?
   
  Viimeksi muokattu: 19.08.2009
 9. DVB-G

  DVB-G Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 283
  Saadut tykkäykset:
  30
  Ja villan päälle siis 10 mm mdf? Ei kannata villoittaa. Eri asia jos "pintalevynä" olisi lattiavinyylimatto tai korkkilevy tai huopa tai muu ääniä läpäisevä aine, silloin villasta olisi selvää hyötyä, mutta kova rakennuslevy villan päällä ei huoneakustiikkaa paranna, villan mahdollistamaa äänen vaimennusta ei tapahdu, kova levy edelleen heijastaa ääniä, tärykaiku voi olla aivan sama oli villaa tai ei. Toki mittalaite erot huomaa, mutta huone silti "kuulostaa korvaan samalta", oli siellä takana villoja tai ei.

  Äänen eristyminen kyllä paranee villan ansiosta, eli läpäisy vaimenee kun villaa lisätään. Samoin resonaattorikäytös muuttuu, levyt resonoivat eri tavalla villasta riippuen. Mutta mittausta se aina vaatii, mikä on villan hyöty näissä erikoistapauksissa.

  Mikäli paneelit eivät limity hermeettisesti (puuttuu liimaus tai lukkopontti), että ääni pääseekin paneelien rakosista sinne villojen joukkoon, silloin villaa kannattaa akustisista syistä käyttää, paneelien räminä vähenee ja huoneakustiikkakin rauhoittuu villaa lisäämällä. Toisaalta villapöly myös varisee rakosista niskaan, joten se vaatii erillisen kalliin tiiviin suojakankaan paneelien yläpuolelle villapölyä osastoimaan.
   
  Viimeksi muokattu: 19.08.2009
 10. peacemaker

  peacemaker Active Member

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  1 450
  Saadut tykkäykset:
  10
  Onkohan kenelläkään hyviä vinkkejä akustointiin, että mistä saisi asiallisen näköisiä (design) akustointimateriaaleja, jotka eivät olisi aivan älyttömän hintaisia.
   
 11. aarno2815

  aarno2815 Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 183
  Saadut tykkäykset:
  39
  Innofusorin avustuksella toteutan olohuoneeseen akustoivan ja osittain tumman katon Konto-levyistä.
  Katto tulee 20mm Konto-levyistä, screenin kotelosta lähtien tulee 180cm keskiharmaa alue, muutoin valkoista levyä.
  Levyjen päälle tulee 65mm ilmarako(kattopistorasioiden ja himmentimien+johdotusten vuoksi).
  Katto jää 3cm seinistä irti. Levyjen väliin jää 1cm rako, katto vaikuttaa "leijuvan".
  Spottivalaisimia tulee 6+6, suunnattavia+himmennettäviä ledejä. Heillä on kätevä magneettikiinnitys, jota itsekin ajattelin toteuttaa aikanaan, mutta en sitten toteuttanut ja hyvä onkin, kun Innofusor on kehittänyt laatu ja kustannustehokkaan ratkaisun.
  Systeemi on nopeasti asennettavissa ja purettavissa tarpeen vaatiessa. Kyseessä on teollinen valmiste.
   
 12. Arttu78

  Arttu78 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  aarno. Kuvia!
   
 13. aarno2815

  aarno2815 Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 183
  Saadut tykkäykset:
  39
  Alakatto toteutetaan tammikuun toisella viikolla näillä näkymin. Innofusorilla on buukattu niin paljon töitä.

  Voin kyllä sitten tammikuussa pistää kuvia tulemaan, jos kerran kiinnostusta on. Tosin alkuvuonna tulee tapahtumaan olohuoneessa muitakin muutoksia.
  Tuohon alakattoon tilasin 6+6 led-spottia saksan Amazonilta, kun Suomesta ei millään tahtonut löytyä sopivia himmennettäviä ja suunnattavia, ainakaan kohtuulliseen <20€ kappalehintaan. Saksasta saan nuo 12kpl yhdeksälläkymmenellä eurolla, rahdit ilmaisia. Tuohon 65mm ilmaväliin oli vaikeaa löytää spotteja, mutta onneksi Amazonilla oli. Yleensä suosin suomalaista, mutta aina se ei onnistu.
  Innofusoria voin suositella, koska Konto-levyt ovat suomalaisia tuotteita ja he ovat kehitelleet vuosien mittaan tuota alakatto-osaamistaan. Kävin joskus 8-10 vuotta sitten heidän toimipisteessään Konalassa, kaikki oli silloin alussa Konto-levyjen osalta. Nyt tuotteistus on viety hienosti eteenpäin ja heiltä löytyy toimivat kokonaisratkaisut kaikkiin detaljeihin nimenomaan asiakkaan hyödyksi. Voi hyvin uskoa, että esim. arkkitehdit kiittävät!
   
 14. AnttiLeh

  AnttiLeh Member

  Liittynyt:
  24.05.2007
  Viestejä:
  147
  Saadut tykkäykset:
  1
  Leffahuoneen ensimmäiset mittaukset liitteenä. Minusta tuo käppyrä näyttää siltä ettei pidä ihan paikkaansa, eli taitaa olla olla
  REW:n taulukon säädöt perseellään? Käytössä Umik & Rew.

  Kunhan saa kunnon mittauksen tehtyä niin sitten olisi tarkoitus panostaa akustointiin.
   

  Liitetyt tiedostot:

  Viimeksi muokattu: 10.01.2018