Akustisesti läpinäkyvä rullakangas

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Dragon/, 28.01.2014.

 1. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 543
  Saadut tykkäykset:
  478
  Sulla on nyt joku tosi outo logiikka pelissä. Jos teet 2.4:1 kankaan, niin sulla on scope-kangas. Tuolla kankaalla scope-kuva on metrin korkea ja 2,4 metriä leveä. Flat-kuva on sitten 1,85 metriä (tai 1,78 metriä) leveä ja edelleen metrin korkuinen.

  Tuossa sinun ajatuksessasi ylä- ja alamaskeista olisi järjen häivä silloin, jos kangas olisi flat eikä scope eli 16:9 suhteella. Eikä silloinkaan.

  Niitä maskeja ei tarvita flat-kankaalla ("16:9") lainkaan, koska scope-kuvasuhteen elokuvissa on mustat palkit ylä-ja alapuolella. Ne mustat palkit eivät ole ongelma. Ongelma on scope-kankaalla 1.85:1 kuvasuhteella oleva elokuva, joka esimerkiksi siinä sinun 2,4 metrisessä kankaassa jättäisi karkeasti reilu 25cm kangasta molemmille puolille kuvaa käyttämättä. Kun kyseessä on valkokangas ja koska kaikki tykit säteilevät jonkin verran valoa muuallekin, kuin kuva-alalle, niin tilanteesta (ja erittäin paljon huoneesta) riippuen se käyttämättä oleva kangas saattaa paistaa pahastikin.

  Tässä lauseessa ei ole mitään järkeä. Jos se kangas on 2.4:1, niin ei se mitään maskeja poistamalla muutu 16:9 kuvalle. Siihen pitää lisätä maskit.

  Tässä kuvassa on 2.4:1 kangas ja scope-kuva. Mitään maskeja ei ole eikä tarvita.

  Tässä on samalla kankaalla 16:9 kuva. Maskit vasemmalla ja oikealla.
   
 2. Sukkeli

  Sukkeli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.01.2015
  Viestejä:
  25
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eli en oikein tiennyt mistä puhuin. :hitme:
  Valmistan 16:9 kankaan. Aion peittää maskilla ylä ja alapuolet tarpeen vaatiessa. Sivuille en ole tekemässä maskeja. Kiitos selventämisestä :thumbsup:
  Teen puusta rungon, laitan kuvat tänne kun pääsen tekemään
   
 3. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 543
  Saadut tykkäykset:
  478
  Tuollaista tarvetta ei käytännössä ole, että pääset helpommalla. :)

  Se isoin ongelma on se paljaaksi jäävä valkokangas, johon ei heijasteta mitään. Tässä kuvassa on 4:3 kuvasuhde ilman maskeja ja maskeilla. Kuten ilman maskeja huomaa, jopa pimennetyssä tilassa se paljas kangas on jonkinasteinen murhe. Valoissa huoneessa tilanne on sitten jokseenkin katastrofi, kts. tämä kuva. Sen sijaan scope-kuvalla tuolle alalle yritetään piirtää mustaa (palkkia), joka on itseasiassa parempi. Elokuvateattereissakin se on kankaan leveys, mikä muuttuu (verhoja avataan), ei korkeus. Ja sivuhuomautuksena, joissain scope-leffoissa ne tekstit on siellä mustassa palkissa ja toisessa ei.. Että niiden ylä/alamaskien kanssa on sitten osalla leffoista tekstit niissä maskeissa ja osalla ei.

  Tekstityksen siirron omaava soitin auttaa.

  Teet miten vain, niin anamorfista linssiä et tule tarvitsemaan. Se on vain 2.40:1 ("21:9") -kuvasuhteen kankaiden kanssa käytettävä, ei 16:9.
   
 4. Sukkeli

  Sukkeli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.01.2015
  Viestejä:
  25
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kun 2.4:1 leffa lähtee pyörimään niin säädän ne maskit silloin paikoilleen, Oppo saa nostaa tekstit kuvan päälle. Eihän ne tietysti pakolliset ole nuo säädettävät maskit muttakun onhan se hieno. Se on kiva kävellä teatteriin kun on leveämpi kangas odottamassa :D
  Olisin sen diy anamorfisen linssin aikoinaan jo laittanut HD ready tykille käyttöön, mutta ei jaksa enää stressata muutamista käyttämättömäksi jäävistä tykin pikseleistä. Varsinkin kun full hd tykissä riittää valovoimaa hyvin nykyään.
   
 5. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 844
  Saadut tykkäykset:
  400
  Kyllähän tuossa se etu on että ne tykillä heijastetut "hailakat" ylä + ala mustat saa verhoiltua veke esim. valoa syövällä sametilla :) jos oikein kunnolla haluaa tunnelmoida... Mutta ei se siis mitään muuta tuo lisää, eikä ole mitään tekemistä virallisen scopen kanssa.
   
 6. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 543
  Saadut tykkäykset:
  478
  Ei se kangas ole tuolla metodilla yhtään leveämpi... Leveys on 2.40:1 maskeilla ja ilman.