Akustiikkataulu

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana jimhoyle, 13.08.2005.

  1. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisko ensimmäiseksi perusvaimentimeksi hyvä kuuntelupaikan taakse laitettava reilun neliön akustiikkataulu? Esim. 2x2:sta tehty kehikko joka täytetään villalla tiiviiksi ja päällystetään kankaalla.
     
  2. jimhoyle

    jimhoyle Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mainitaanpa tässä nyt, kun on vähän kokemusta tuosta pölisemisestä. Oli tuossa puoli vuotta muutama Ecophon-(lasivilla)levy seinää vasten valkoisen kaapin päällä. Poistin ne sitten viimein siitä, ja totesin, että kaapin päällä oli sellainen parin millin keltainen lasivillakerros. Imuroin ja hankasin saippuan kanssa sitä keltaista, mutta pinnassa on nyt keltainen värjäytymä, joka ei lähde millään pois.

    Eräs astmaatikko sanoo, että vaikka hänen levynsä (Ecophon) on päällystetty moninkertaisesti, niin se aiheuttaa silti hengitystien oireita. No, kumpikin näistä esimerkeistä kuulostaa pahalta, mutta on eri asia, onko vaikutus ei-astmaatikolle sen suurempi kuin tavallisen pölyn vaikutus. Itelläni on tässä muutamat levyt eri tavoin päällystettyinä (huom. ne irralliset levyt oli pitkään kokonaan päällystämättä), ja vuoden kokeilun perusteella en ole huomannut mitään oireita, eikä kukaan vieraskaan ole valittanut mitään.

    Eli tällaisia kokemuksia täällä. Levyjä leikatessa kannattaa ehdottomasti pölynimuroida samalla pölypilveä, jos sisällä leikkaa.
     
  3. Stobias

    Stobias Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    749
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse en kyllä leikkaisi lasivillaa sisätiloissa, koska se tarttuu tekstiileihin kuten sohviin ja sen jälkeen pistelee paljaalla iholla. Paljaan villan käsittely kannattaa suorittaa muualla. Sitten kun villa on isompien kuitujen irtoamiselta suojattu esim. kankaalla, voi sen tuoda asuintilaan. Pölyä irtoaa silti, mikä saattaa haitata allergisia, mutta villa ei pilaa tekstiilejä.
     
  4. Stobias

    Stobias Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    749
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jostainhan se on aloitettava, mutta ei pidä odottaa neliön kokoiselta, 5cm paksulta vaimentimelta suurta vaikutusta ääneen. Vaikutus on varmasti positiivinen mutta yksin niin pieni että akustointi-innostus saattaa helposti lopahtaa siihen. 5cm villaa kiinni seinässä vaimentaa hätäisesti 500hz:stä ylöspäin ja pinta-ala on huoneen pintoihin verrattuna pieni.

    Omien kokeilujen mukaan laajakaistaiset nurkkavaimentimet ovat ihanteellinen ja palkitseva ensiprojekti. Esim. 4kpl 1200x600x100 jämäkkiä villalevyjä päällystettynä etunurkkien peitoksi(ylettyvät normaalikorkuisessa huoneessa melkein lattiasta kattoon). Ovat helppoja tehdä ja vaimentavat todella laajaa taajuuskaistaa, omassa huoneessa vielä 63hz resonanssikin vaimeni 4dB! Ero on korvin kuultuna ihan eri luokkaa kuin mitä saa muutamalla seinälle heitetyllä 5cm levyllä aikaan.

    Toki takaseinääkin saa (ja kannattaa) vaimentaa, kuten myös muita tärkeitä heijastuskohtia. Kannattaa tehdä vaimentimista niin paksuja kuin mahdollista, vaikka jättämällä kehikon avulla ilmarakoa vaimennusaineen taakse.
     
  5. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ne äsken mainitut profiloidut vaahtomuovit ovat ilmeisesti "kalliita" siksi, että ne on palosuojattuja. Ajoneuvoissa on pakko käyttää paloa hillitseviä aineita. Vaahtomuovit valitaan ensisijaisesti homeen ja palon estämisen perustein, ei akustiikan mukaan.

    Studioprofiililevyissä taas akustiikka on tärkein kriteeri, sitten vasta palonsieto tai pöpöjen kasvun eston kemikaalit. Juu, nekin levyt täytyy kyllä olla joko palonestomaalattuja tai kyllästetty palonestokemikaaleilla. Mutta levyjen suunnittelu siis lähtee akustiikasta, että solurakenne saadaan mahdollisimman "haitalliseksi" äänen etenemisen suhteen.

    Nukkumapatjalevy tai ajoneuvovaahtomuovi VOI sattumalta joskus olla akustisesti sopiva, mutta mikään ei takaa, että viereinen pala saman merkkistä vaahtolevyä olisi yhtä laadukas, siinä saattaa jälleen olla liian avonaiset solut (ilmava, nukkujan hiki tai auton kondenssikosteus tuulettuu pois) tai liian umpinaiset solut (eristää lämpöä paremmin).

    On pirun vaikea saada vaahdosta juuri akustisesti optimaalinen (muiden pakollisten ominaisuuksien lisäksi), siksi akustiset levyt maksavat hunajaa.

    Muinoin studiolevyt olivat "palavia" eli palonestomääräysten toteutuminen synnytettiin maalikerroksella profiilin pinnassa, siis levyt myytiin valmiiksi maalattuina. Nykyään ilmeisesti itse materiaali on paloa edistämätöntä, joten maalipintaa ei enää tarvita. Hyvä juttu akustisesti, koska se maali tosiaan pilasi levyt diskanttimielessä, maalattu levy on diskanteilla diffuusori, EI absorberi. Omakorvaisesti asia on todettu, siksi vaihdoin pintakäsittelemättömiin levyihin. En uskalla kokeilla miten iloisesti ne loimuavat...

    Mutta huono puoli on allergisuus, ne pirun bromiyhdisteet saattavat haista pahalle tai aiheuttaa hengitysoireita. En osaa sanoa omanenäkohtaisesti, koska en ole ostanut uuden polven levyjä moneen vuoteen. Saattaa olla, että niitä joutuu tuulettamaan kuukauden päivät parvekkeella. Käydä välillä pomppimassa niiden päällä, että solujen sisältäkin ikävät hajut tuulettuisivat nevadaan.
     
  6. R2D2

    R2D2 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2005
    Viestejä:
    203
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä kun kerroit, olenkin tässä kuumeisesti miettinyt päällystys vaihtoehtoja.
    Oikeastaan ne levythän pölisevät ilmeisesti eniten laidoista mutta koko levyhän tietty kannattee päällystää. Mikähän olisi hyvä vaihtoehto?
    Aluksi ajattelin tehdä siten, että päällystäisin levyn ja sitten vielä kehikon, joilloin tulisi tuplakangas sen levyn päälle.
    Nyt kuitenkaan ei mennä akustiikan ehdoilla, vaan terveyden, joten sellaiseksi ne levyt pitäisi saada, ettei edes ravisuttamalla pölisis yhtään:)
    Menee kohta vaikeaksi, olisi hyviä levyjä mutta toinen on liian kallista (vaahtomuovi) ja toinen pölisee.
    Mainittakoot tässä, että koko taloudella on lieviä allergia/astmaoireita...:rolleyes: mutta siltikkin pitäis tälle betonikopille jotain tehdä, taikka sitten myyn kaikki kajarit ja ostan parit laatukuulokkeet :D

    jaahas tuollakin on monenlaista elementtiä, eikä nuo 50mm kamppeet nyt niin hirvittävän kalliita ole...100e näimmä pääsis alkuun http://www.concepthifi.fi/epages/Kaupat.axl/?ObjectPath=/Shops/ConceptHifi/Categories/Akustiikka
    (toisaalta tuolla hinnalla sais lasivillaa huoneen täyteen)
     
  7. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Eihän tuo nyt kallista ole, kun neliöhinta on n.50€. Ecophonen Wallpanelit maksavat saman... Tuo saattaisi sopia minulle pään taakse, ehkä 3-4 levyä riittäisi sinne, ja tod.näk. kestäisi kosketustakin!

    Vaan on se siinä mielessä kallista että tosiaan törkeät hinnat pienestä paneelista, kun samalla rahalla tosiaan täyttäisi huoneen...
     
  8. Stobias

    Stobias Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    749
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paksummat levyt ovatkin jo 90e/m2. 50mm (2") pyramidilevyn vaimennus on olematonta alle 500hz:n, vähintään 100mm levyä pitäisi olla. Mounta -levyssä riittäisi ehkä 70mm kun siinä näyttää olevan profiilin ansiosta enemmän vaimennusainetta. Täytyy siis ottaa huomioon se, että profilointi heikentää vaimennusta -> tarvitaan paksumpi levy.
     
  9. SPEAR

    SPEAR Guest Guest

    Liittynyt:
    18.09.2005
    Viestejä:
    286
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässäpä olisi pieni tietoisku ellei jo tullut luetuksi.
    http://www.ecophon.fi/templates/NormalPage____17049.aspx
    Sieltä kannattaa klikkailla eteenpäin.Ihan asiaa jota ei kannata sivuuttaa.

    Ja vaikka tässä itsekkin pölyallergikko olen, on noista akustolevyistä syntynyt pölyhysteria jo hiukan huvittavaa muttei tietenkään merkityksetöntä.Itseasiassa Ecophon suosittelee akustolevyilleen sellaista rakennetta joissa pölyä pääsee mahdollisemman vähän huoneilmaan joko valitsemalla oikeanlainen levy tai sulkemalla avoin sivurakenne.Kun lisäksi noudattaa puhdistusohjeita ei ongelmia pitäisi syntyä.Kerran viikossa tulee omani imuroitua tai vähintään 2 kertaa kuukaudessa.
    Todella herkimmät allegikot voivat saada oireita noista vaikka mitä tekisi jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää hankkiminen muusta materiaalista tehdyt akustiikkalevyt.
     
  10. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko tuo nyt sitten maailman kamalin asia jos vaimennus ulottuu vain 500 Hz:iin asti? Ei siis kannata tehdä mitään vai? Mielestäni yli 500 Hz:n alueella on paljon informaatiota josta kaiukujen poisto ei varmastikaan ole yhtään turhaa.
     
  11. R2D2

    R2D2 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2005
    Viestejä:
    203
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkoitin lähinnä noita lasivillalevyjä, joita myydään paaluina.
    Näemmä thomannilta saisi halvalla tuota vaahtomuovia http://www.thomann.de/fi/takustik_noppenschaumstoff.htm
    kaksinkerroinhan tuo pitäis laittaa mutta siltikkin olisi kohtuu edullista.
    Jos huomaamattomat haluaisi, niin kyllä nuo tasaiset akustolevyt ainakin omaan silmään parhailta näyttäisi.
     
  12. SPEAR

    SPEAR Guest Guest

    Liittynyt:
    18.09.2005
    Viestejä:
    286
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuon kaltaisen vaahtomuovin akustiset ominaisuudet ovat reilusti huonompia kuin esimerkiksi täälläkin paljon puhutussa Ecophonin levyissä.DVB-G jo mainitsikin asiasta.Mitä itse tiedän,oikeasti akustisiin ongelmiin vaikuttavissa vaahtomuovilevyissä on rakenne erilainen.Raskaampaa ja huomattavasti tiiviimpää.Kuitenkin sellaista että se aiheuttaa vastusta ilmanläpäisylle.
    Ja hinnassakin se näkyy.
    Tuolla ei kovin mataliin taajuuksin päästä jos tavoitteena on vaimentaa kuunteluhuonetta.Voi tepsiä tärykaikuihin ehkä, mutta vaatii jo neliömetreittäin seinille ripustamista.Täytyisi edes nähdä absorbtiokäyrä.

    Ei ole kamala asia jos levyn arsorbtio kerroin 500Hz:llä on täydet yksi.Meinaa sitä että vaimennus yltää silloin myös hiukan matalemmalle mutta hiukan huonomalla kertoimella.En kuitenkaan näe mitään syytä vähätellä alle 500 Hz: taajuuksia.Ongelma heijastusten suhteen on vakavampaa karkeasti ottaen 100-2000Hz:paikkeilla.Ylempien taajuuksien suhteen vähäisempi,koska kaiutin alkaa jo luonnostaan olla suuntaavampi niillä taajuuksilla.Ja sitäpaitsi monet akustolevytkin alkaa peilaamaan korkeita taajuuksia levyn pintastruktuurista riippuen, mikä on myös selvästi nähtävissä eri pintamaterialien suhteen vaikkapa Ecophonin käyrissä.
    Korkeiden taajuuksien vaimentaminen tekee huoneesta kuolleen ja paljon parjattu akustoinnin haittavaikutus johtuu osakseen siitä.Ollaan vaimenettu pelkästään korkeita eikä paneudettu varsinaisiin ongelma-alueeseen.Tämä saa aikaan sen että keskialueella huoneesta johtuvat virheet äänentoistoon korostuvat.
     
  13. R2D2

    R2D2 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2005
    Viestejä:
    203
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyselinki thomannilta jo tuota absorptiokäyrää, siitähän sen näkee.
    Mitään raskasta akustointia ei ole tarkoituskaan tehdä, juuri tuota tärykaikua pitäisi poistaa ja hiukan vaimentaa tilaa.
    Pari neliötä oli maksimissaan tarkoitus laittaa seinälle akustolevyä+diffuusori.
    Diffuusorista tulikin mieleen, että onko tuollaisella perus kokoisella skylinellä (n.60x60cm) paljoa vaikutusta n.20neliön huoneessa?
     
  14. jukkas

    jukkas Guest Guest

    Liittynyt:
    25.05.2006
    Viestejä:
    138
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^ Sama tarve täällä, laitathan käyrät näkyville jos ne joskus saat.
     
  15. Stobias

    Stobias Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    749
    Saadut tykkäykset:
    0
    Koitan vain neuvoa sen perusteella mitä olen itse eripaksuisia materiaaleja kokeillut. Alle 500hz:n alue on etenkin betonirakenteisessa huoneessa se pahin ongelma-alue ja sen takia matalalle ulottuva vaimennus tuottaa suurimman hyödyn. Olen sitä mieltä, että lähdetään liikkeelle väärästä päästä jos aletaan ensimmäisenä sijoittelemaan ohuita vaimennuslevyjä seinille. Niillä on hyvä hienosäätää korkeiden äänten toistoa, sitten kun muut äänialueet ovat jo kunnossa. Ensiheijastuskohtiinkaan en kovin ohutta laittaisi.

    No, jos ei ole koskaan tarkoituskaan sijoittaa huoneeseen 1-2 neliötä enempää vaimennusainetta, niin ehkä se on sitten melkein sama mitä sinne seinälle heittää, vaikutus kokonaisuuteen on jokatauksessa pieni. Kannattaa tehdä ja kokeilla, ehdottomasti, ilmeisesti se on ainut tapa jolla oppii.

    5cm pyramidivaahtomuovin vaimennuskerroin @ 500hz on n. 0,6 ja mounta:lla ehkä n.0,9, jos oletetaan että kyseessä on auralexin laatua vastaavaa taravaa.
     
  16. Stobias

    Stobias Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    749
    Saadut tykkäykset:
    0
    On, jos niitä laittaa 4-6kpl.
     
  17. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    OK, juu mähän en näistä tiedä kovin paljon. Ajattelin vaan sen kautta, että diskanttiäänet ovat helposti rasittavimman kuuloisia joten niistä pitäisi päästä eroon. Mutta tosiaan niiden heijastuksia tulee vähemmän suuntaavuuden takia.
     
  18. SPEAR

    SPEAR Guest Guest

    Liittynyt:
    18.09.2005
    Viestejä:
    286
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse käytän Parocin 50mm:n Akua noin 20mm ilmavälillä
    http://www.paroc.fi/channels/fi/acoustics/products/absorptiokayrat.asp#T
    http://www.paroc.fi/channels/fi/acoustics/products/AC_Product.asp?catalog_name=AC_GEN&category_name=04.00.Teollisuusakustiikka&product_id=AKU
    Toimii tosi hyvin ja vaikkei sisustukseen ensisijaisesti ole edes tarkoitettu,verhoamalla nuo levyt sai niistä käyttöön ihan nätit.Hieman olen skeptinen vaimennuskäyrien suhteen aivan alimmilla taajuuksilla mutta kuulostaahan nuo toimivan
     
  19. R2D2

    R2D2 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2005
    Viestejä:
    203
    Saadut tykkäykset:
    0
    hmmm...joo, ei sitä kehtaa kuitenkaan ruveta hassaamaan vähiä rahoja pelkkään kokeiluun, on otettava järeämmät suunnitelmat käyttöön tai pistettävä kamppeet myyntiin ja ostettava ne kuulokkeet.

    Kait se pitäs koko huone muuttaa, resonaattoreita,bassoansoja, akustolevyjä kymmenittäin ja puolenkymmentä diffuusoria, kelluva katto...ei taida vaan tuollainen ihan onnistua.

    Kerroppa tyhmemmälle, mikä olisi vähimmäisvaatimus, että akustointia kannaisi edes harkita, noin määrällisesti.
    Huone on 3.7m leveä, 4.4 m pitkä ja 2,6m korkea. Tiedän kyllä, että on huonekohtaista, riippuu laitteistosta yms. mutta noin karkeasti jos askustokamojen määriä sais tietää.
    Tavoitteena edelleen vaimentaa huonetta kohtuudella ja poistaa tärykaikua.
     
  20. R2D2

    R2D2 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2005
    Viestejä:
    203
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kovat on käyrät tuossa 50mm Akussa, paljonko köyhdyit per levy ja minkä kokosena sitä sai?
    Suunnitelmat alkaa muuttua sen suhteen, että ainakin levyjä vois laittaa seinille urakalla, samoin diffuusoreita ainakin muutaman.
    Edittiä. tuollahan noita sivuilla olikin ohjehintoja...