Akustiikkataulu

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana jimhoyle, 13.08.2005.

 1. latexii

  latexii Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 015
  Saadut tykkäykset:
  503
  Tottapa turiset.. Itsellä oli kanssa aluksi "vaan" tuollaisia 2-3cm paksu ecophon levyjä.. pian ne vaihtui paksumpaan ja päälle tuli vielä villalevy johon "pingotin" kaiutinkangasta ympärille pölisemisen estämiseksi. Nurkkiin tuli parocin alucoattia.. Vähän tälläisiä halpisvirityksiä, mutta no .. vuokrakämpppä..
   
 2. spadge

  spadge Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.09.2003
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos noista kommenteista, eli lähdetään liikkeelle niillä 5cm paksuilla. Paksumpia ei kyllä kehtaa esittää hellasärölle.

  Alunperin tässä oli tarkoituksena saada pelkät kaiut kuriin. Keskellä huonetta kun taputtaa reippaasti käsiä yhteen, hirmu kaiku. Ne varmasti saadaan tapettua kivasti noilla suunnitelluilla levyillä.
  Mutta kun tuli genet taloon, niin kovasti alko ongelmia esiintyy bassojen kanssa nurkissa. Oikean kaiuttimen takana ja sohvan kulmassa, aivan hirmuset boostit bassoissa.
  Toki genejen dipeillä niitä saa kuriin ihan kivasti, mutta miksi ei akustoinnillakin?

  Pari heikkoa kuvaa mihin näitä suunnittelen. Onko ideoita noiden nurkkien basso-ongelmiin?
  Parvekkeen ovi ja sohvanurkassa verhojen takana tuuletusikkuna ei ainakaan helpota hommaa..

  Etuseinä:
  https://www.dropbox.com/s/zuung6ffgppd3d9/Etuseina.JPG
  Takaseinä:
  https://www.dropbox.com/s/h8yrmfkjowao0q3/Takaseina.JPG
  120cm x 60cm olisi sitä Parocin palovillaa. Toi yksi 60cm x 60cm on Ecophon Master SQ, kuva printattuna.

  ps. jalustoista ei tarvitse mainita ;) Atacaman SL 600:t on jo tilattuna...
   
 3. hippa

  hippa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.04.2006
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaiku.

  Omasta vähäisestä kokemuksesta (yhteensä yli 30 vuotta vuokralla tai omistusasunnossa monessa eri luukussa) uskallan pelätä kaikua ehkä myös muutaman levyn seinilleripustelun jälkeenkin. Siis ehkä. Onhan matto lattialla?

  Hajottavaa materiaalia huoneeseen? Täytetty puhvelinpää ja norsun syöksyhampaat ristiin? (ok, huono kevennysyritys). Isoja koriste-esineitä tai seinävalaisimia muutama paitsi koristeeksi ja hyötykäyttöön, myös saladiffuusoriksi ylätaajuuksille.

  Joskus olen saanut tärykaiun vähenemään tuollaisella ns irtoroinalla mattojen ja huonekalujen lisäksi. Huonemoodit ovat sitten kokonaan eri asia. Vaikeampi asia.
   
 4. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 591
  Saadut tykkäykset:
  502
  Kyllä bassoja saa kuriin akustoinnilla, mutta jos haluat tehdä sen vaimennusmateriaalilla, niin huomaa, että alle 200hz taajuuksille (subwooferin tyypillinen toistoalue on 80hz saakka) saat sitten latoa sitä vaimennusmateriaalia yli metrin paksuudelta. Esimerkiksi Master SQ (40mm) taitaa tehota vain 250hz yläpuolella. Kun jaksaisi tarkistaa..
  :)

  EDIT: Master SQ:n vaimennusalue on 500hz ylöspäin, 500hz - 250hz vaimennuskerroin putoaa 1,0:sta 0,8:aan ja edelleen 250hz - 125hz 0,2:een. Suomeksi: ei vaikuta bassoilla.

  Oikeasti järkevä tapa on resonaattori, mutta sitten pitää jo tietää, mitä tekee, kun resonaattorit viritetään halutulle alueelle ja sijoitetaan tarvittavaan paikkaan; niitä ei voi randomilla lätkiä minne sattuun.
   
  Viimeksi muokattu: 03.09.2013
 5. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Minun on nyt vaikea ymmärtää. Saan kuvailustasi sellaisen käsityksen, että olisit todennut äänen toistuvan oudosti noissa yllä mainitsemissasi paikoissa, ja olisit suunnittelemassa akustisia ratkaisuja äänentoiston muuttamiseksi ko. paikoissa. Tulkitsen todennäköisesti tekstiäsi aivan väärin. Varmuuden vuoksi kuitenkin muistutan, että kaiuttimia kuunnellaan jossain tietyssä paikassa. Kaiuttimien ja kuuntelupaikan sijoittamisessa yritetään järjestää asiat niin, että äänentoistuminen olisi tasapainossa valituksi tulleessa kuuntelupaikassa. Muiden paikkojen bassoboosteista ei tarvitse välittää.
   
 6. spadge

  spadge Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.09.2003
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  On kyllä matto lattialla, kaiuttimien edessä "keskellä" huonetta 240cm x 160cm paksunpuoleinen nukkamatto.
  Pitää katsoa mitä jää tilaa seinille levyjen jälkeen. Sen mukaan sitten syöksyhampaita yms. :)

  Tämä olikin vähän mielessä, että ei niillä levyillä tee mitään bassojen kanssa. Kiitos hyvästä selvennyksestä.
  Pitää tutustua noihin resonaattoreihin.

  Tulkitsit kyllä aivan oikein.
  Kyllä, toki tiettyyn spottiin olisi se tarkoitus saada kuullostamaan hyvältä. Mutta kun sattumalta huomasi noi järkyttävät boostit suhteellisen lähellä sitä, ajattelin jos niitä saisi hieman kuriin tässä "samalla"
  Kun ei aina se spottipaikka ole vapaana ja pitää muualle istua kuuntelemaan :)

  --------------------------------------------------------------------------

  Vähän tässä on nyt pelko persuksissa että ollaan menossa siihen mitä pelkäsin kun tätä alettiin miettimään.
  Kohta se on kutsuttava joku asioista oikeasti tietävä tätä suunnittelemaan, saisi jotain tolkkua tähän. Tosin, tämän myötä se budjettikin karkaa..

  Kiitos tähän mennessä vastanneille, hyvää perustietoa tullut.
  Kukaan ei ole kommentoinu kylläkään niistä kankaista, onko tulkittavissa että aikalailla sama kunhan ei mitään muovia niihin ala pingottamaan..
   
 7. AnttiLeh

  AnttiLeh Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.05.2007
  Viestejä:
  147
  Saadut tykkäykset:
  1
  Nopeeta kysymystä,

  katso liitettä leikkaus.jpg

  tuollaista alakaton poikasta tulossa alakerran harrastehuoneeseen. Keskialueen alakatto (vanhat rimotukset) 7cm yläkerran lattialaatasta, sivuille lisätiputusta ~13cm.
  Tarkoitus laittaa villaa alakaton yläpuolelle poistamaan turhan kaiun sekä vaimentamaan yläkertaan kantautuvaa mökää (lastenhuone yläpuolella). Tila on 2.3m korkea keskeltä, leveyttä 3.3m pituutta 5m.

  Eli itse kysymykseen, kannattaako ~20cm alaslaskukohdat (kiertää koko huoneen) laittaa täyteen villaa, olla laittamatta vai vaan osittain/tiettyihin kohtiin? Perus lasivilla budjettisyistä varmaanki hoitaa asian, kalliimmat
  akustiikkamateriaalit sitten seinälle?
   
 8. krum78

  krum78 Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.11.2010
  Viestejä:
  29
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei

  Itsellä alkaa olla kotiteatterin remontin aika, ja itseäni mietityttää että miten aion akustoida tämän huoneen. Huone on omakotitalon 2 kerroksessa oleva noin 20 neliöinen tila, tai tulee olemaan, koska aion purkaa huoneen 2 sivusta olevat seinät, koska niiden takana on varastotiloiksi tehdyt huoneet mutta niille ei ole ollut enään käyttöä. Katto on huoneessa sellainen, että se laskee telkkaria katsottaessa eteenpäin ja taaksepäin.

  Joten itse asiaan eli olen ajatellut käyttää tätä Konto akustiikka levyä, jota olen ajatellut käyttää seinällä, mutta myöskin katossa. Joten onko sitä järkevää käyttää katossa ja jos on niin voiko sen asentaa tiiviisti kiinni toisiinsa, vai pitääkö siihen jättää väli? Olen vain nähnyt sitä käytettävän niin että niissä on ollut aina väli. Vai onko jokin toinen ratkaisu parempi?

  En ole ennen akustoinut huonetta, joten jos joku voisi valaista minua tässä asiassa niin ainakaan mikään ei menisi väärin. Kiitos vastauksista etukäteen.
   
 9. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 591
  Saadut tykkäykset:
  502
  Pelkällä Kontolla saat x-määrän vaimennusta keski- ja ylätaajuuksille. Sen sijaan bassot jäävät vellomaan ja tulos voi olla jopa huonompi, kuin aiemmin. Tumppu ääni ynnä kumiseva basso.

  Lue audiovideo.fi:ltä oppaista pari juttua akustoinnista. Ota yhteys ammattilaiseen ja teetä suunnitelma. Yhtään sen enempi levyjen tuurilla lätkiminen kuin muutama levy ensiheijastuspaikkoihin on rahan haaskaamista.

  Avain on tasapaino. Jos vaimennat, vaimenna koko kaistaa. Bassoihin ei konto eikä mikään muukaan parin sentin levy pure.

  T: oma 20m2 kesken. :)
   
 10. krum78

  krum78 Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.11.2010
  Viestejä:
  29
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sit itsekkin ajattelin ettei tule tehtyä hätiköityjä liikkeitä. Sillä sivulla oli mainittu muutama paikka, mutta mitkä oisivat parhaita paikkoja kysellä asiaa, kun ihan hirveitä summia en halua kuitenkaan upottaa tähän?
  Onko Mareksound hyvä paikka, itse olen tehnyt ostoksia sieltä ennen ja olen pitänyt heidän palvelustaan.
   
 11. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 591
  Saadut tykkäykset:
  502
  Paha sanoa. Itsellä on MarekSoundista vain positiivista sanottavaa, mutta heidän akustointisuunnitelmaa en ole heiltä tilannut.

  Oma suunnitelma on Kalle Lehtoselta (Promethor Oy).

  Tuon Konton vaimennuskyky alkaa pudota 300hz kohdalla, joten jos sitä käyttää muutoin, kuin pahimpien ensiheijastumien kohdalla, alkaa bassopuuro olla ongelma.
   
 12. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Esim. Edellä mainittu Promethor Oy, Akukon ja täällä DVDPlazalla vaikuttava nimimerkki Ykskytä. Jos hifiliikkeestä pyydät apua, niin tarkista koulutus ja referenssit. Joissain liikkeissä sekoitetaan vaimennuslevyt välikaapeleihin...
   
 13. Kingis_fi

  Kingis_fi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.09.2013
  Viestejä:
  9
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kertokaapas te viisaat. Meillä on huoneessa sellainen ISO Ikean taulu (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/00176853/), ajattelin jos tuota voisi käyttää äänenvaimennustarkoituksessa piiloittamalla tuon taulun sisälle äänenvaimennusmateriaalia. Taulun kangas on jotain muovia joten tuleeko tuo pilaamaan koko projektin? miten paljon arvelette tuon ohueen muovipinnan hejastavan ääntä? tarkoitus olisi täyttää taulun selusta sellaisella 40-50 mm äänenvaimennusmateriaalilla.

  Kyseinen taulu sijaitsee lastenhuoneessa, joten tarkoitus olisi saada hieman kaikuva huonen enemmän tasapainoon ja vaimentaa välillisiä korkeita ääniä.

  Toinen kysymys samaan syssyyn. Olohuoneeseen olen ajatellut sellaista Sound of Science akustiikkataulua. Onko teillä kokemuksia kyseisestä tuotteesta tai ehdotuksia halvempaan korvaavaan tyylikkääseen akustiikkaratkaisuun?
   
 14. avisti

  avisti Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.10.2004
  Viestejä:
  396
  Saadut tykkäykset:
  3
  Nostan tätä koska pähkäilen saman asian edessä. Vaihtoehtoina canvas jonka sisään piilotettu esim. Konton / Innofiusorin akustiikkalevyt tms.

  Kysymyksestäsi olisi sitä mieltä, että ilman vaikutusta tuskin jää, mutta kyllähän tuo maalaus todennäköisesti jonkin verran heikentää akustisia ominaisuuksia.

  Kuka tietää kokemuksesta?
   
 15. spadge

  spadge Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.09.2003
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  Parocin FPS 14 50mm (120x60) levyjen seinäkiinnityksestä.
  Levyt on jo päällystetty kankaalla joita ei enää niistä irroiteta, joten tämän tyyppiset kiinnitykset on poissuljettu vaihtoehto.

  Ideoita / miten olette noita seinään (betoni) kiinnittäneet?
  Muutamaa ideaa jo kokeiltiin mutta huonolla menestyksellä. Vähän alkanut tuntumaan että ainut ratkaisu olisi rakentaa jonkunlainen "taso" levyjen alle jonka päällä makaisi..
   
 16. Juke85

  Juke85 Käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2008
  Viestejä:
  291
  Saadut tykkäykset:
  3
  Onko kenelläkään kokemusta Wigfoamista?

  Ajattelin laittaa Wigfoamin Wedge standard akustiikkapaneelia kotiteatterini valkoiseen betonikattoon. Linkki-> http://www.valkokangas.net/tuote/1726/wigfoam-wedge-akustiikkalevypaketti-6kpl

  Tila on aika matala vain hieman yli kaksi metriä. Valkokangas lähtee suoraan katosta.
  Olisi tarkoitus noilla myös kuvanlaatua hieman parantaa.. Ehkä n.18 kpl.
   
  Viimeksi muokattu: 04.12.2013
 17. Moonwrist

  Moonwrist Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.04.2009
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Myönnetään heti kärkeen, ettei ole kokemusta Wigfoamista.
  Kuitenkin oman olohuoneeni akustiikkaa ihmetellessä tuli näitä eri tuotteita vertailtua sen verran mitä netistä tietoa irtosi.
  Päädyin lähinnä hinnan ja muodon (60x60 neliö) takia Thomannin vaimentimiin.
  http://www.thomann.de/fi/the_takustik_was7_absorber_8erset.htm
  Tuollaisia on olohuoneessa seinillä ja jos ei miellytä silmää tuollainen muotoilu, niin vaihtoehtoisesti:
  http://www.thomann.de/fi/the_takustik_waw7_absorber_8erset.htm
  Jos haluaa tutkia muitakin vaihtoehtoja, niin tuolta Thomannin sivuilta löytyy enemmänkin erilaisia vaihtoehtoja, väreillä, muodoilla ja hinnoilla:
  http://www.thomann.de/fi/cat.html?gf=stand_vaimentimet&oa=pra
  Noilla Thomannin levyillä saisit samalla rahalla melkein tuplattua levyjen peittämän alan. Jää rahaa hankkia kangasta, jos haluaa muutakin kuin harmaata pintaa.

  Mitään A/B-testiä en tietenkään ole tehnyt, mutta olen kyllä lopputulokseen jokseenkin tyytyväinen.
  En ainakaan usko, että tällä hetkellä se heikoin lenkki olisi noiden levyjen valmistaja.
  Tai toisinpäin. Olisin varmaankin yhtä tyytymätön, jos olisin hankkinut jonkin toisen merkin levyjä.
   
 18. Juke85

  Juke85 Käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2008
  Viestejä:
  291
  Saadut tykkäykset:
  3
  Hmm ihan päteviltä näyttivät.. Mutta pitääkö noi tilata jostain saksasta? Paljon rahdit? ja noihin täytyy ilmeisesti laittaa vielä liima? Jotain asiakaspalvelua saa vissiin suomeksikin.

  Täytyy laittaa harkintaan. Tuolla kyllä näyttää olevan kaikenlaisia, ehkä vähän liikaakin.:D Itse ajattelin laittaa levyt ihan sellasenaan suoraan kattoon. Tila on aika pieni mihin tulee. Ehkä nuo voi ääntä hieman parantaakin tässä betonikuutiossa..:rolleyes: Mutta eniten kyllä häiritsee tuo valkoinen katto.:(
   
  Viimeksi muokattu: 09.12.2013
 19. Moonwrist

  Moonwrist Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.04.2009
  Viestejä:
  31
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu itse täytyy kehittää kiinnitys.
  Saksasta tilataan, mutta nettisivut on suomeksi ja siellä on suomalaisia työntekijöitä asiakaspalvelussa, joihin saa yhteyden sähköpostilla ja puhelimella.
  http://www.thomann.de/fi/compinfo_contact.html
  Lähetyskulut on 12€ 30 kg pakettiin asti.
  http://www.thomann.de/fi/helpdesk_shipping.html?country=fin
   
 20. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 591
  Saadut tykkäykset:
  502
  Akustisten ominaisuuksien päätteleminen ulkonäöstä on aika huteraa hommaa, kun ratkaisevin tekijä on materiaali (koostumus) ja sen ominaisuudet.