Akkukäyttöiset ruohonleikkurit

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana aarno2815, 20.07.2010.

 1. ajej

  ajej Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  232
  Saadut tykkäykset:
  0
  Osaatteko arvioida kauanko yhdellä akullisella leikkaa? Onko valmistajan lupaama 90min lähellä?

  Entä onko tuolla mielestänne nopeampaa vai hitaampaa leikata kuin perus työnnettävällä polttomoottorileikkurilla?

  Ajattelin vain, kun omalla tontilla nurmikkoa on arviolta n. 600-700m2 ja nykyisellä vaihtokunnossa olevalla työnnettävällä tuohon kuluu hieman reilu tunti, niin mahtaisiko tuon leikata yhdellä akullisella? Sinällään tontin pinta-ala on akkukapasiteetin rajoilla kun taas akun leikkuuajan tulisi riittää, jos tuon "leikkuunopeus" on verrattavissa normaaliin työnnettävään. Tähän "leikkausnopeuteenhan" vaikuttaa ainakin leikkuuleveys, ketteryys, sekä se kuinka nopeasti tuota voi työntää niin että nurmikko edelleen leikkaantuu.
   
 2. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 414
  Saadut tykkäykset:
  76
  Sanoisin, että 1 lataus riittää omien kokemusteni valossa. Vrt. postaus 1 ja 20, 3x200=600. Mielestäni tuolla leikkaaminen ei eroa polttomoottorisesta muuta kuin parempaan suuntaan, ei tule katkua eikä meluakaan paljoa.
   
  Viimeksi muokattu: 18.05.2011
 3. Moti

  Moti Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  1 033
  Saadut tykkäykset:
  9
  Tähän pari kommenttia.

  Taustaa: Viime syksynä pähkäilin joko Bosch Rotak 40 kahdella akulla/ pikalatauksella ja Klippo CometS:n välillä. Meillä leikattavaa on niin paljon, että päädyin Klippoon kun sain sen "sopivaan hintaan".

  Jos käyttää pienkonebensaa, jota myydään 5 litran törpöissä n. 16 eurolla, ei ole ongelmia häiritsevästä katkusta ts. vaatteet ei haise ja asiaan ei kiinnitä huomiota ajaessaan. TM:ssä on ollut testissä myös noita sähköruohonleikkureita ja monet niistä pitävät jopa häiritsevää ääntä, mikä oli minulle yllätys. Itsekin olisin halunnut hiljaisen koneen, mutta sähkökone ei ole tätä välttämättä.

  Itse näkisin sähkökoneen edut siinä, että bensaa ei tarvitse ostaa eikä se ole koskaan loppu, kone käynnistyy aina (vaimo voi leikata itsenäisesti) ja se on huoltovapaampi ja paikallisesti 0-päästöinen. Erittäin tyylikäs ratkaisu tiiviisti rakennetuilla pientonteilla jossa leikattavaa ei ole paljoa.

  Polttomoottorikoneet on vanhaa tekniikkaa hyvässä ja pahassa. Omani näyttää käynnistyvän yhdellä nykäisyllä (automaaattiryyppy) ja ajoergonomia/teho/tukevuus on hyviä puolia. Noitahan saa myös sähköstartilla.
   
  Viimeksi muokattu: 24.05.2011
 4. Vega_

  Vega_ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.04.2005
  Viestejä:
  396
  Saadut tykkäykset:
  36
 5. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 414
  Saadut tykkäykset:
  76
  Joo, tuo bensa. Minulla oli tuollainen muovinen kanisteri, joka kusi mukavasti betoniselle varaston lattialle. Betoni imi bensaa ja haju tuntui päiväkausia, jopa sisällä asunnon tuulikaapissa.
  Minä teen mieluummin niitä perinteisiä "miesten hommia" ja jätän puutarhanhoidon vaimolle. Nyt vaimo tykkää leikata ruohon kevyellä leikkurilla, eikä minun tarvitse vetää polttomoottorikonetta käyntiin-konetta mikä ei käynnisty, kun joku aina rikkoo sen ja jättää korjaamatta. Tuollainen rikkinäinen polttomoottorikone pitää aivan helvetillistä melua.
  Eilenkin näin eräiden naapurien (2 kpl) nyhtävän vuorotellen omaa kimppakonettaan käyntiin kerta toisensa jälkeen. Itseäni vain nauratti vaimon kanssa, kun nuo riesat ovat mennyttä!
  Kolmen kimppakoneen kanssa sai tapella ja se riitti.
   
 6. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 414
  Saadut tykkäykset:
  76
  Meillä ei ole käynyt noin kertaakaan! Ehkä tuo video on provosoivaksi tehty polttomoottorikoneen ylistyslauluksi. Ruoho kannattaa leikata mahdollisimman kuivana ja riittävän usein, niin ei ole ongelmia. Meillä on leikattu jo näin kesän alussa 2 kertaa, viimeksi eilen.
   
  Viimeksi muokattu: 23.05.2011
 7. Vega_

  Vega_ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.04.2005
  Viestejä:
  396
  Saadut tykkäykset:
  36
  Mutta entä jos se sattuis pääsemään pitemmäks se nurmikko, niin sitte on kusessa jos ei tuo pattereilla toimiva jaksakkaan?
   
 8. Sergei

  Sergei Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.09.2001
  Viestejä:
  431
  Saadut tykkäykset:
  2
  En usko, leikkasin viikonloppuna 20-30 senttistä rikkaruohoa ongelmitta (tontilla on rinne joka päättyy metsään/niittyyn). Tuo kone katkoo myös ohuet risut mitä koivuista on tipahtanut. Kokeilin myös isoon ruohomättääseen, jollaisia on esimerkiksi pellolla ja tuohon se sitten hyytyi. Kaikella todennäköisyydellä ei normi polttomoottorileikkurikaan tuosta olisi selvinnyt.
   
 9. Bagheera

  Bagheera Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 002
  Saadut tykkäykset:
  1
  Leikkuria on mukavaa myös hienontaa syksyllä lehtiä, jolloin niitä ei tarvitse haravoida pois. Toimiiko tuollainen sähköinen siihen hommaan hyvin.
   
 10. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 414
  Saadut tykkäykset:
  76
  Toimi hyvin viime syksynä. Kannattaa tietysti silputa lehdet kuivana mieluummin.
   
 11. juhuri

  juhuri Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.11.2006
  Viestejä:
  200
  Saadut tykkäykset:
  1
  Bosch Rotak 37
  on palvellut jo pari kesää.

  Ei moitteita, toisen akun ostoa olen joskus harkinnut. Kuivalla kelillä etu ja takapihan kyllä leikkaa yhdellä akulla. Hiukan kosteampaa niin siinä ja siinä :) Esitteen "leikkuuala 150-250 m² / 1 akun lataus" - pitänee siis aika hyvin kutinsa.
   
 12. Moti

  Moti Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  1 033
  Saadut tykkäykset:
  9
  Aainakin neliteräinen Klippo (tehot täysillä) hyytyy heinämättääseen. Ei niihen kantsi muutenkaan ajaa, terä saa helposti osumaa mullasta ja kivistä. Kuokalla vaan veks....
   
 13. Moti

  Moti Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  1 033
  Saadut tykkäykset:
  9
  Boschin akun hinta saattaa yllättää. Ei ollut muistaakseni suurta eroa akun ja uuden koneen hinnassa kun niitä viime syksynä katselin.
   
 14. ajej

  ajej Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  232
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ostin sitten tuommoisen leikkurin. Kaksi ensimmäistä sateista päivää meni akkuja lataillessa.

  Taustaa sen verran, että tonttini on reilun 1000 neliötä, josta kiinteistöt, laatoitukset, terassi, parkkipaikka, puut ja puskat vievät ehkä n. 300-350m2. Loppu 650-700m2 on ruohikkoa. Numikko on paikoin sammaleista ja voikukkaa sekä apilaa on melko runsaasti.
  Ensireaktiona huomasin, että koska kyseessä oli kevään ensi leikkaus (liian myöhään, tiedän..), niin ruoho tuntui vain kaatuvan leikkurin edessä. En antanut tämän häiritä, vaan jatkoin leikkaamista. Tiheimmässä, hieman kosteassa kasvustossa leikkuri alkoi hyytymään, mutta vauhtia pudottamalla selviytyi kyllä. En laittanut keräintä kiinni sen pienuudesta johtuen, jolloin ruohosilppukin oli luonnollisesti pidempää. Mielessä kävi, että kuinkahan kaksikaan akkua riittää koko pihan alalle...

  Muutaman kerran leikkuri osui myöhemmin vielä kantoon, kiveen, mättääseen tai käpyyn ja joskus se myös sammui siihen paikkaan. Mättäästä tai kivestä "toipumiseen" riitti vain uudelleen käynnistys, mutta kannosta tuo leikkasi siistin palasen irti, joka jumitti terän. Palasen poistamisen jälkeen taas leikkuu jatkui. Pari kertaa myös pieni käpy jumitti terän.

  Pihan loppuvaiheessa leikkuri alkoi ensimmäistä kertaa ilmoittamaan punaisella valolla raskaammasta kuormasta, mutta leikkaaminen vain jatkui. Kun olin pihan leikannut, ajattelin että kun kerran ensimmäisellä kerralla paikoitellen nurmikko vain kaatui, niin leikataan sitten toiseen kertaan niin pikälle kuin akkua riittää. Yllätys oli melkoinen kun toisen leikkukerrankin jälkeen leikkuri vain leikkasi ja leikkasi. Punainen valo tosin vilkkui herkemmin kuin alussa. Lopputuloksena leikkasin pihan paikoitellen kolmeen, jopa 4-5 -kertaan ja koko pihakin tuli leikattua vähintään kahdesti. Tässä vaihessa jälkikin oli jo siistiä vaikka leikkuusilppu olikin paikoitellen edelleen pitkähköä. Leikkuri olisi jaksanut leikata vieläkin, mutta lopetin leikkaamisen reilun 2h leikkaamisen jälkeen ja vein akun lataukseen.

  Jos olisin leikannut pihan alunperin tai edes toisella kerralla keruusäiliötä käyttäen, niin jälki olisi varmasti ensiluokkasta. Loppukesänä ei pidä päästää nurmikkoa noin pitkäksi mitä se oli tällä kertaa. Kelaleikkurin leikkuujäte kun on aikalailla juuri niin pitkää kuin on leikattava nurmikon osuus.

  Jos jotain huonoa tuosta haluaa kertoa, niin pidempi kasvusto tuntui edelleen vain kaatuvan ellei leikannut useampaan kertaan. En kokeillut ohjeen mukaista tapaa, joka pyytää leikkaamaan ensin hieman pidemmäksi ja sitten vasta haluttuun mittaan.
  Leikkurilla ei myöskään pääse leikkaamaan kovinkaan läheltä seinää tai puuta. Tämä koskee myös useampaa polttomoottorileikkuria. Tämä on ratkaistavissa taas trimmerillä/ pihasuunnittelulla..

  Kaiken kaikkiaan kyllä todella positiivinen yllätys. On toki totta, että sekä akku että leikkuri ovat uusia. Mutta silti se, että suorituskyky on jopa näin paljon luvattua parempi ei ole muuta kuin hyvä asia. Todennäköisesti akkujen paras teho hiipuu tuosta niin, että jonkun ajan kuluttua suorituskyky on aikalailla luvatun kaltaista.

  Ja se, että sain siistiä jälkeä vasta useamman leikkuukerran jälkeen ei todennäköisesti johtunut leikkurista. Tuskin polttomoottorileikkurillakaan tuon siistimpää jälkeä olisi tullut. Nurmikko kun oli paikoitellen kosteatakin kuivasta päivästä huolimatta.

  Ohjekirja kertoo muistaakseni, että täysin tyhjän akun lataus kestää 16h, joka on myös tuo ensilataus. Akkua sai pitää laturissa muistaakseni max 48h. Ohje käskee myös lataamaan akun joka leikkauksen jälkeen.

  Semmoisen pienen "eron" huomasin, että tuolla suoraan ajaminen on ehkä hieman hankalampaa lyhyestä akselivälistä johtuen. Onnistuu kyllä, mutta pitkällä akselivälillä olisi luonnollisesti helpompaa. Myös "etupyörät ilmaan" käännös oli tuolla hankalahkoa, tosin tälle ei ole tarvettakaan kun tuo pyörii paikallaankin. Jossain kohtaa tosin nostin leikkuupäätä hetkellisesti kallion tai kannon kohdalla jolloin tuon huomasi. Polttomoottorikoneella voi myös huoletta silputa käpyjäkin kun taas tuon sai hetkellisesti jumiin kävyillä.

  Minulla ainakin tuo kaatoi kaikkein pisimmät kasvustot eikä ne meinannut millään mennä poikki. Kaikkein haastavinta tuntui olevan yksittäisen pitkän kasvin leikkaaminen mutta kyllä sen lopulta poikki sai.

  Noissa polttomoottorileikkurin tyyppisissä sähköleikkureissa on akun kesto huomattavasti rajatumpi kuin tässä sähköisessä kelaleikkurissa. Ilmeisesti tämä johtuu siitä, että tuo kelaleikkuri toimii hieman hydribiperiaatteella, eli kela pyörii sähkön voimalla, jota työntäjän liike avustaa. Tuollahan pystyy leikkaamaan kuten moottorittomallakin kelaleikkurilla.

  Kaiken kaikkiaan suosittelut myös täältä. :thumbsup:
   
 15. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Kiitos ajej erittäin informatiivisesta viestistä. Minä en ole leikkuria vielä hankkinut ja sain viestistäsi irti juuri sen tyyppisiä kokemuksia, jotka tällaista "has been" puistotyöntekijää kiinnostaa. Silloin kun itse hoidan leikkaamisen, olen lähes sairaalloisen tarkka, joten nuo yksittäisten kasvien leikkaamiset ja etupyörät ilmaan käännökset sekä ruohon kaatuminen leikkurin edessä kiinnostavat. Meilläkin useammin leikkaamisesta vastaavan vaimon mielestä tuollaisilla asioilla ei välttämättä ole niin suurta merkitystä, mutta omaa käyttöäni varten aion vielä harkita.

  [​IMG]
   
 16. ajej

  ajej Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  232
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eipä mitään. :)

  Itsekin joskus "ammatikseni ruohoa leikanneena" pyrin siihen, että ruohonleikkuun jälki ei ole sinne päin vaan justiinsa. ;)

  Pitää vielä koittaa säätää tuota terää hiukan tarkemmin ja kokeilla leikata uudestaan kunhan tuo nurmi ensin kuivaisi edes hieman..
   
 17. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 414
  Saadut tykkäykset:
  76
  Kannattaa varoa tuota pientä metalliliitintä, joka menee koneeseen. Vaimoni sai hajotettua sen, liitin oli siruina ja johtojen tinaus vielä irti.
  Lähetin VK:n huoltoon s-postia ja kerroin tilanteen. Pyysin ottamaan yhteyttä, jos varaosa löytyy heiltä. Irroitin sen osan aisasta, missä johto on kiinni.

  Varokaa, ettei tuo liitin rikkoonnu.
   
  Viimeksi muokattu: 02.07.2011
 18. Vega_

  Vega_ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.04.2005
  Viestejä:
  396
  Saadut tykkäykset:
  36
 19. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 414
  Saadut tykkäykset:
  76
  Kannattaa ottaa huomioon, että tuossa alemmassa on vain yksi akku ja leikkausala vain 300 neliömetriä. Kun akku hyytyy, niin leikkuu hyytyy!
   
 20. Vega_

  Vega_ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.04.2005
  Viestejä:
  396
  Saadut tykkäykset:
  36
  No ei meillä oo nurmikkoa ku reilu 100m2, niin ei silleen paha.
  Tuo verkkokaupan leikkuri kyllä houkuttelis..pitäisköhän laittaa tilaukseen. :cool: