Aikaviive kytkin

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana Tombson, 11.02.2011.

 1. Tombson

  Tombson Guest Guest

  Liittynyt:
  23.06.2004
  Viestejä:
  108
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei,

  Tätä voi olla vähän vaikea selittää mutta minulla on laite x joka on päällä ja kun sammutan siitä virrat niin haluisin niin että kun virrat kytketään uudestaan katkaisijasta niin ne kytkeytyy vasta 3-5min päästä laitteelle. Viiverele?

  Laite on 230vac ja jos sen sammuttaa, sitä ei saa kytkeä päälle uudestaan ennenkuin se on jäähtynyt 3-5min. ideana on se että jos tulee sähkökatkos, sellainen joka vaan räpsäyttää kerran sähköt pois ja heti takas niin tuo laite hajoaa. Eli uudelleenkytkentään tarvitaan se 3-5min viive aina. Mikä tohon sopis?
   
  Viimeksi muokattu: 11.02.2011
 2. uppiskuppis

  uppiskuppis Guest Guest

  Liittynyt:
  04.04.2006
  Viestejä:
  1 011
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vetohidastettu rele.
   
 3. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Kun tällaisia kysellään niin olisi hyvä tietää tilanne mahdollisimman tarkkaan. Siis mikä laite tarkalleen on kyseessä, mikä on laitteen teho ja mikä on kuorman tyyppi jne. Kaikki tilanteesta saatavilla olevat tiedot ovat tarpeen.

  Laitoit tämän sitten diy puolelle.. Tämä viittaisi siihen että aiot itse rakentaa 230V kytkentäisen aikaviivelaitteen. Tällaisten rakenteleminen on tietenkin paitsi laitonta, myös muutenkin erittäin ei suositeltavaa. Satunnaiselta nettifoorumilta saatujen ohjeiden perusteella rakennetun laitteen aiheutettua tulipalo kodissasi voi hymy olla vähemmän herkässä.
   
 4. harzzza

  harzzza Guest Guest

  Liittynyt:
  18.11.2005
  Viestejä:
  109
  Saadut tykkäykset:
  0
  Höpöhöpö...

  Paikallisesta sähkötarvikeliikkeestä hakemaan kotelo, kiinnityskiskoa, aikarele(eet), vedonpoistot ym ym. Noista jo suurin osa löytyy vaikkapa baukkarin hyllystä.
  Uteliaan ehkä tarvii tietää enemmän mutta releet kestää 16A niin eiköhän se riitä. Se katkoo saman kuin mikä tahansa katkaisijakin kuormasta riippumatta jos kerran kotikäytöstä puhutaan. Romppeet vaan kasataan asianmukaiseen koteloon oikein kytkettynä ja mitään tulipalovaaraa ei ole sitäkään vertaa kuin muissa kodinkoneissa. Ja tuon ei tarvitse olla kiinteä asennus vaan pistorasiaan kytkettävä purkki jonka perässä on pistorasia tai jatkojohto ohjattavalle laitteelle. Netistä löytyy apuja ja aikareleen mukana tulee ohjeita kytkentävaihtoehdoista. Ovat todella monipuolisia nykyään ! Ja jos ei muu auta, joku sähkäri tekemään kytkennät. Eri asia jos alkaa valmistaa laitetta myyntitarkoitukseen, täytyy sitten testauttaa ja hyväksyttää sähköturvalliseksi...
   
 5. JiiPee77

  JiiPee77 Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.12.2008
  Viestejä:
  250
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laillisuutta tai laittomuutta en nyt kommentoi, mutta oletko tosiaan sitä mieltä, ettei tuossa ole lainaamassasi tekstissä esiteltyjä riskejä? Oikein tehtynä tuollainen ei tosiaankaan ole millään lailla vaarallinen, mutta moniko maallikko osaa tuollaisen oikealla tavalla tehdä?
   
 6. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Verkkoon kytkettäviä laitteita saa valmistaa se joka "osaa" niitä valmistaa. Ellei osaa, ei saa valmistaa. Eli jos ei ymmärrä mitään suojaetäisyyksistä ja sulakkeen käytöstä ja osien mitoituksesta yms. pakollisesta tietämyksestä, niin näpit irti.

  Yksi esimerkki idioottimetodista, joka polttaa koko talon:

  0,75 neliömillin verkkojohto seinästä laitteeseen. Laitteessa 16 ampeerin sulake ja muut romppeet. Heti kun laitteen läpi aletaan siirtää 16 ampeeria virtaa, verkkojohto ylikuumenee, syttyy palamaan ja polttaa puoli kaupunkia. Vain, koska rakentelija oli 100% idiootti, joka ei ymmärrä johdonsuojatoimilaitteen käsitettä.

  Hengenvaarallinen amatöörihärveli saattaa joissain tilanteissa olla polttamatta taloa, jos ylikuumentunut komponentti saa hyvää viilennystä, eli johdin esim. roikkuu ilmassa eikä ole kiepillä. Laite on silti hengenvaarallinen, vaikka se sattuman oikusta vielä toimisikin näennäisen normaalilla tavalla.

  Oikein rakennettu laite sallii pienet käyttö/asennusvirheetkin, esim. johdon kiepittämisen tai ahtaaseen paikkaan sijoituksen, jolloin viilennys ei toimi kunnolla.

  Erinomaisesti rakennettu laite sallii rajut väärinkäytötkin, esim, veden alle upotuksen ja lasisivillan sisään sijoittamisen.  Mitä taitamattomampi rakentelija, sitä väljemmin kannattaa rakentaa, eli käyttää kookasta MUOVI-sähkölaitekoteloa ja sijoittaa komponentit kotelon sisään väljästi, jättäen tuuman verran rakoa joka väliin. Myös muovikotelon ja komponentin väliin rakoa, etenkin komponentin yläpuolelle, jonne kuumuus/liekki nousee. Silloin töpeksimisestä seuraava tulipalo rajoittuu yhteen kohtaan eikä leviä kauas. Muovin pitäisi olla itsesammuvaa paloa levittämätöntä laatua. Väljässä kotelossa on paljon pinta-alaa, joka kykenee haihduttamaan komonenttien hukkalämpöä pois paremmin kuin ahdas pieni kotelo.  Ylivertaisesti turvallisin tapa on rakennella vain pienjännitevekottimia, eli tehdä aikaviiveet ja logiikat pienjännitteisenä, käyttäen valmista verkkolaitetta energialähteenä. Ja sillä itsetehdyllä logiikalla sitten komennetaan valmista kaupallisia relettä (tai turvallista simppeliä rakennussarjarelelaitetta). Tällöin 230 voltin jännitteeseen koskettavat vain valmiit kaupalliset komponentit eli verkkolaite ja yksi rele (tai ammattilaisen suunnittelema rakennussarjasta koottu laite).
   
 7. Tombson

  Tombson Guest Guest

  Liittynyt:
  23.06.2004
  Viestejä:
  108
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos vaan varotuksista mutta ei tosiaan ole 230v uusi asia. Väittäsin että monet omat rakennelmani on turvallisempia kuin osa kaupallisista laitteista.

  Ei ole laitonta rakentaa vaikka itse jatkojohto mutta sen myyminen olisi. Enkä tullu kyselemää lakiasioista tänne.
   
 8. Tombson

  Tombson Guest Guest

  Liittynyt:
  23.06.2004
  Viestejä:
  108
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vastaa kysymykseen tai älä vastaa ollenkaan jatkossa.

   
 9. j_a_k

  j_a_k Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.08.2007
  Viestejä:
  2 266
  Saadut tykkäykset:
  7
  Tuo on kumma väite, mitä jotkut tietämättömät jaksaa väittää joka kerta.
   
 10. pinkeliviinica

  pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  19.10.2004
  Viestejä:
  1 836
  Saadut tykkäykset:
  0
  tuo pitää sitten vain kokeilla sillä räpsähdyksen aikana ei kaikki releet ehdi tekemään välttämättä mitään. siis toisinsanoen laite itsessään reagoi räpsähdykseen vielä mutta ehkä sekunnin katkos vasta jo pitää laitteen poissa päältä sen 3-5min...
  jos laite ei ole liian suurivirtainen niin parempi olisi suojata laite esim ups:lla jolloin räpsähdykset ei pääse alunperinkään läpi...

  tuolla noita valmiita aikareleitä :
  http://fi.farnell.com/jsp/search/br...h_001&Ntt=time+relay&Ntx=mode+matchallpartial
   
 11. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Osaatko lainkaan lukea? Kysyin viestissäni täysin asiallisesti tarkennuksia puutteellisesti asettamaasi kysymykseen. Et maininnut mm. laitteelta vaatimaasi tehonkestoa laisinkaan. Sillä nimittäin on merkitystä aiotko nyt rakentaa suojalaitteen 8kW 3-vaihe moottorille vaiko jollekin 200W vahvistimelle.

  Typerää loukkaantua tuollaisesta kysymyksestä ja alkaa komentelemaan muita.
   
 12. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Kyseessä taitaakin olla videoprojektori. En ainakaan ihan äkkiseltään keksi muita tyypillisiä jäähdyttelyä vaativia laitteita.

  Hanki siis ups. Helpoin ja kätevin ratkaisu.
   
 13. tootsi

  tootsi Runkku Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.11.2005
  Viestejä:
  3 204
  Saadut tykkäykset:
  39
  Periaate on kuitenkin sama, käyttääkö kontaktoria 8kW moottorille vai relettä 200w vahvistimelle.
   
 14. JiiPee77

  JiiPee77 Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.12.2008
  Viestejä:
  250
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pakko nyt sitten ihmetellä, miksi ylipäätään kyselet täällä noinkin selviä asioita, jos ne kerran tuttuja entuudestaan ovat. Ei pitäisi olla ylivoimaista ymmärtää, ettei sähköasioissa neuvominen ole nettifoorumilla ihan kylmiltään kovin fiksua.

  Periaate noissa on tosiaan sama, mutta toisessa on kolme vaihetta ja hiukkasen enemmän virtaa.
   
 15. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Yksinkertaisin ja laitteille turvallisin itserakennettu metodi on rakentaa "sähkökatkosta sammuva rele", joka siis jää sammuksiin jos sähkökatko ilmenee.

  Tarvitaan 1 kpl 230 voltin käämillä oleva rele. Sen kontaktit sitten antavat virtaa vaikka hieromasauvalle, jota topikki ilmeisesti käsittelee. Samalla virtaa tarjotaan releen käämillekin. Kun tulee sähkökatkos, tämä rele menee lepotilaan eikä itsekseen enää herää henkiin. Hieromasauvakin pysyy pimeänä sähkökatkon loppumisesta huolimatta.

  Releen käynnistäminen tehdään PALAUTTAVALLA painonapilla, joka napin painamisen hetkellä tarjoaa verkkojännitettä relekäämille. Tämän kytkimen pitää kestää 230 volttia, mutta virrankestoksi riittää mitätön arvo, vain releen käämin virta kytkimen läpi menee, ja sekin vain 0,05 sekunnin ajan kerran päivässä. 0,1 A virrankesto luultavasti riittää.

  Jos lisäksi tarvitaan releen sammuttamista, se tehdään PALAUTTAVALLA painonapilla, joka lepotilassaan on aina kytkeytyneenä ja antaa relekäämille virtaa, mutta nappia painaessa hetkellisesti katkoo virrat käämiltä ja rele silloin nukahtaa. Tämän kytkimen pitää kestää 230 volttia ja jatkuva relekäämin virta, ilmeisesti 0,1 A virrankesto riittää.

  Siis kolme spesiaalia toiminnallista komponenttia tarvitaan:
  1. 230 voltin rele 230 voltin kontakteilla (virtakesto 16 A ellei hieromasauvan parametreja erikseen täsmennetä).
  2. palauttava N.O. -painonappi 230 V 0,1 A "Power ON"
  3. palauttava N.C. -painonappi 230 V 0,1 A "Power OFF"
  Yliheittävä palauttava painonappi kelpaa kumpaankin painonappitarpeeseen. Siis kolmekoipinen kytkinotus, joista yksi koipi on napa, yksi koipi on Normally Open ja yksi koipi on Normally Closed. Tällöin ostetaan 2 kpl näitä yliheittäviä painonappeja.
   
 16. pinkeliviinica

  pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  19.10.2004
  Viestejä:
  1 836
  Saadut tykkäykset:
  0
  mutta ehtiikö rele reagoida sähköpiikkiin ja sammuttaa laite ajoissa ?
  itselläni on kotona muutama laite yms joissa on 230v releitä/kontaktoreita ja yksikään ei reagoi lyhyeeseen räpsähdykseen kun taas upsi reagoi välittömästi...
   
 17. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Ehtii, hieromasauva ei ole niin tarkka katkon pituudesta. Tämä on oletus niin kauan kunnes joku kertoo monenko millisekunnin katko on riittävän pitkä laukaistakseen pakollisen lepuutusjakson.

  UPS ja moni muukin tekninen laite resetoi itsensä tai laukaisee moodinvaihdoksen paljon ennen kuin energia varsinaisesti loppuu kesken. Tietokonekin voi toimia pari sekuntia "ilman virtaa" jos powerin elkoihin on varastoitunut paljon energiaa ja kone kuluttaa vähän tehoa.

  Hieromasauvan virtalähteen elkoissa on tarpeeksi energiaa hoitamaan noin 0,5 sekunnin sähköttömyys, jopa 2 sekuntia. Rele jaksaa pitää kytkentää käynnissä vain 25 ms ilman magnetointia (DC-rele). Esim. tämä (yksi miljoonista vaihtoehdoista):
  https://www.elfaelektroniikka.fi/elfa3~fi_fi/elfa/init.do?item=37-158-21&toc=19028
  https://www1.elfa.se/data1/wwwroot/assets/datasheets/xeHF92F_data_e.pdf

  Kannattaa siis ostaa 25 ms pitävä rele eikä kaivaa verta nenästään valitsemalla tahallaan vääriä komponentteja. Kaikki toki riippuu sen hieromasauvan parametreista, mutta oletan linkittämäni releen olevan sopiva tarkoitukseen, ellei muuta todisteta.

  Tuollainen ruuveilla koteloon kiinnitettävä "jalat kohti taivasta"-malli on kaikista paras, Abiko-liittimillä voi hoitaa langoituksen painonappeihin ja virtajohtoon ja jatkojohtoon. Juotoskolviakaan ei tarvita.  Jos AC-rele on tarkoitukseen liian hidas, voi käyttää DC-relettä tai jopa DC-puolijohderelettä, joka virroitetaan suoraan verkkovirrasta jännitejaolla+tasasuuntausdiodilla ja pienellä energianvarastointikonkalla. Konkan kapasitanssilla voi määrätä kauanko sähkön pitää olla poissa ennen releen nukahtamista. Dioditasasuuntauksella päästään nopeimmillaan runsaan 20 ms viiveeseen. Kokoaaltotasasuuntauksella voidaan reagoida jo yhden aaltopuolikkaan katoamiseen eli saadaan runsaan 10 ms viive. Näin nopeat reagoimiset ovat tarpeettomankin nopeita tavallisille laitteille, vain UPS hyötyy näin nopeasta reagoinnista.

  Linkkaamani rele 110 V DC-versiona tarvitsee noin 10000...20000 ohmin (5 W) sarjavastuksen kokoaaltotasasuunnatulla 230 voltilla (325 V) toimittaessa. Varastokonkan (jos halutaan hidastaa reagointia) pitää olla 400 V kestävä malli. Ilman konkkaa rele aloittaa nukkumisensa viimeistään 25 ms kuluttua siitä kun sähkökatko alkaa.

  .
   
  Viimeksi muokattu: 12.02.2011