ad astra (James Gray 2019)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana jodorowsky, 16.06.2019.

 1. Dr. Jacoby

  Dr. Jacoby Member

  Liittynyt:
  06.10.2014
  Viestejä:
  157
  Saadut tykkäykset:
  5
  Onko tässä tosiaan pyritty johonkin realistisuuteen, avaruudessa seikkaillessa? Menee sarjaan tv:stä huolimattomasti törmättävät.
   
 2. Super-J

  Super-J Well-Known Member

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  2 868
  Saadut tykkäykset:
  103
  Joo, kyllä sanoisin että astronauttien hommat on yritetty saada näyttämään ihan asiallisilta. Mutta ihan loppuun asti asioita ei ole mietitty. Spoilaamatta en pysty tarkemmin avaamaan asioita jotka jäivät kalvamaan mieltäni.

  Mainitsen nyt kuitenkin pari asiaa spoiler-tageja käyttäen... mutta varoitus, tämä siis spoilaa pahasti, koko leffa pilalla, jos luette seuraavan:
  Mega spoiler alert! Älä lue pidemmälle! Älä edes harkitse sitä jos et ole nähnyt leffaa... Ok... siis, avaruudessa on merirosvoja eikun siis avaruusrosvoja. Jotka huristelee kuussa ryöstämässä turisteja ja jopa nasan väkeä. Luulisi että asialle voisi tehdä jotain muutakin kuin yrittää päästä karkuun? Ja sitten, avaruusmiehistöjen täydellinen kädettömyys ongelmatilanteissa, lukuunottamatta tarinan sankaria tietenkin, tappavat vaan itsensä... ja siis tämä sankari jopa kykenee vauhtia otettuaan lentämään avaruuspuvussa jotain ovea kilpenä käyttäen kivenmurikoihin törmäillen suuntaansa muuttamatta... no joo, muutakin urputtamista olisi mutta jääköön nyt tällä kertaa etten spoilaa liikaa kun kuitenkin joku tämän lukee vaikkei ole leffaa nähnyt, niin jää vielä jotain ihmeteltävää hänellekin...
   
 3. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 234
  Saadut tykkäykset:
  283
  Tuli eilen käytyä itsekin tuoreeltaan Itiksen IMAXissa katsomassa. Tällä kertaa äänet oli sopivan kovalla, ehkä jopa odotin enemmänkin painetta, vaikka parhaimmillaan penkit tärisivätkin. Mutta tämä siis erona siihen, kun olin Interstellarin katsomassa vuosi sitten avajaisnäytöksissä (jolloin mielestäni äänet oli liian kovalla). Istumapaikkakin toki voi vaikuttaa, mutta en usko vaikuttaneen niin paljon.

  Leffa jäi mietityttämään, mutta en oikein osaa muotoilla millä tavalla. Vaikka kuinka yritti etukäteen suhtautua elokuvaan "tämä-ei-ole-interstellar"-mantralla, niin siitä huolimatta se on läheinen vertailukohde väkisinkin. Mutta ehkä se merkittävän ero on kuitenkin siinä, että leffan jälkeen tästä lähtiessä jäi miettimään oliko leffa hyvä vai ei. Interstellar taas potkaisi sukat jalasta kertalaakista.

  Realismipuristit tulevat pettymään, vaikka kuulemma James Grayn ajatus olikin tehdä realistisinta avaruusmatkustusta ikinä. Ei kannata siis niillä silmälaseilla katsella. Toimintaleffaakaan ei kannata odottaa, ehkä pikemminkin viipyilevää otetta. Elokuvan ydin onkin oikeastaan (tässä pientä spoileria, mutta ei sen enempää kuin arvosteluistakaan olen lukenut) miehen isäsuhde ja samalla suhde maskuliinisuuteen. Ad Astra ei ole niin grandiöösi kuin 2001 tai jännittävä ja tunteita herättävä kuin Interstellar. Sen sijaan se on hyvin hienovaraisia tunteita herättävä hieman alakuloinen matka sisimpään. Visuaalisesti on paljon samaa kuin Interstellarissa (sama kuvaaja, ei yllätä), mutta miljööt ovat ajoittain jopa 60-70-luvun C-tason scifimäisen pelkistettyjä, myös värimaailma ohjasi ajatuksia menneeseen. Mutta tämä kaikki onkin ehkä enemmänkin vain tausta varsinaiselle tarinalle.

  Brad Pittin pelkistetty, nyansseihin nojaava näyttelijätyö onnistuu mielestäni nappiin. Jopa tunnetason koskettavuuteen päästiin.

  Silti ei voi mitenkään välttyä ajatukselta, että Ad Astra haluaa ihan hirvittävästi olla Interstellar. Mutta se ei ole sitä, enkä oikeastaan osaa sanoa varmasti mitä se on. Tuli tunne, onko homma oikein pysynyt ohjaajan hanskassakaan. Toisaalta jos oli, niin leffahan onnistui nyrjäyttämään omatkin ajatukseni, siis positiivisessa mielessä. Richterin musat toimii myös todella hyvin, usein mattomaisena taustana kohtauksissa. Pari tuntia tuntui oleva sopiva kesto elokuvalle, kelloa ei tullut vilkuiltua tänä aikana.

  Ammattikriitikot ovat tykänneet, Rotten Tomatoesissa 80 % fresh, toisaalta kansan mielestä vain 57 %. Itse annan

  7/10 IMDb-asteikolla.
   
 4. vemkki

  vemkki Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 132
  Saadut tykkäykset:
  89
  En odottanut tältä leffalta paljoa, mutta halusin testata Itiksen IMAX-salin. Ehkä huonoin ns. kunnianhimoinen suurella budjetilla tehty scifi-leffa mitä olen nähnyt. Visuaalisesti hieno, mutta juoni ei ollut kovin kiinnostava. Kolme tähteä.
   
 5. tpi

  tpi Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2001
  Viestejä:
  4 320
  Saadut tykkäykset:
  12
  Olen lukenut pari hardcore scifi-fanien arviota, joiden mukaan realismi ja fysiikanmukaisuus ovat tässä ilmeisesti about samaa tasoa kuin Star Warsissa.
   
 6. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  2 531
  Saadut tykkäykset:
  265
  The Digital Bitsin Bill Hunt haukkui leffan ihan lyttyyn todella pitkässä arvostelussa.
  En viitsinyt artikkelia spoilereiden takia lukea, mutta kyllä se laski odotuksia. Hunt tosin taitaa olla joku NASA fanaatikko, joten tuskin minä näen samoja ongelmia avaruusmatkailussa, kun kaikenlaiset Star Trek sarjatkin uppoavat ihan hyvin.
  Interstellar ei vastaavasti mielestäni ollut hypensä arvoinen, joten voihan tämä Ad Astra olla ihan viihdyttävä.
   
 7. aarno2815

  aarno2815 Active Member

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 062
  Saadut tykkäykset:
  21
  Komppaan tätä. Joistain avaruuselokuvista pidän ja halusin siksi testata iMaxin. Ennakkoarviot eivät olleet kovin kummoisia, mutta kaverin kanssa menimme katsomaan.
  Tehosteet todella olivat hienoja, kuvan laatu oli aika pehmeää verrattuna omaan kotiteatteriin, odotin parempaa.
  Kokonaisuus ***/*****.
  Space Odyssey 2001 aikanaan oli pysäyttävä kokemus, mutta tämä leffa ei. Toki aika oli eri, mutta kuitenkin. Kuprickin teos oli jotain aivan muuta sanomaltaan ja kerronnaltaan+musiikki vielä oli huikeaa!
   
 8. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 234
  Saadut tykkäykset:
  283
  Kuva oli kieltämättä pehmeän oloinen ainakin IMAX-salissa. Jäi myös joku kohtaus mieleen, missä itse kameran tarkennuskin oli pielessä (muistaakseni kuvassa ei ollut mitään merkityksellistä, mikä olisi vaatinut fokuksen Pittin kasvojen sijaan).

  Kuvasuhde ilmeisesti 2.39:1, eikä mistään tunnu löytyvän tietoa onko IMAX-versio vain pan&scan vai avattu ylä- ja alareunoista isommaksi. Veikkaan ensimmäistä. IMAXille tehty sen sijaan oma 12-kanavainen äänimiksaus. Näin ainakin IMDb kertoo.

  Eli oikeastaan suositus mennä katsomaan ISENSE-salissa, missä lienee Atmos-miksaus tarjolla (jos elokuva tällaisessa siis enää meneekään).
   
 9. jodorowsky

  jodorowsky Active Member

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  599
  Saadut tykkäykset:
  34
  ihan jees oli näin nykyaikana kun tällaista vakava scifiä tulee muutenkin niin vähän
  lopun maahan paluu jäi ärsyttämään ajattelin että nyt on pakko tulla joku suuri loppu swisti jos tälläinen kohtaus näytetään ja ei mitään tullut olisi parempi ollut lopettaa vaikka siihen kohtaa kun pitt lähtee lentämään räjähdyksen jälkeen kohti maata.
   
 10. Crockett

  Crockett Active Member

  Liittynyt:
  01.03.2005
  Viestejä:
  896
  Saadut tykkäykset:
  45
  Elokuva missä oli olevinaan kauheasti ajatuksia ja pohdittavaa ja sitten ei loppujen lopuksi ollutkaan yhtään mitään. Loppu oli tosiaan pahasti hosuttu pakettiin.

  Ei näitä silti liikaa tehdä joten 3/5 varmaan ihan passeli.
   
 11. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 262
  Saadut tykkäykset:
  292
  Ihan passeli elokuva, josta olisi saanut paljon paremman jopa pienellä yrittämisellä.
  Leffan aikana tuli mieleen, että tämähän on kuin 2001:n ja Ilmestyskirja Nyt! -elokuvien sekoitus ja imdb:n mukaan ohjaaja oli sanonut myös ihan samaa. Joten ainakin jotain ohjaajan tarkoittamaa upposi meikäläisen päähän.

  Aluksi säikähdin Pittin kertojaääntä ja heti tuli mieleen Blade Runner. Onneksi kertojan käyttäminen väheni leffan loppua kohden. Vähän tuntui siltä, että ohjaaja olisi keksinut hyvän idean, jota ei sitten loppuun asti jaksettu viedä.
  Toivottavasti tästä tulisi versio, jossa kertojaääntä ei ole. Elokuvassa oli ehkä vain pari kohtausta, jossa kertoja toi jotain informaatiota, jota kuva itse ei olisi tuonut. Naisen muistelukin olisi ollut paljon tehokkaampi ilman liiallista seliseliä.

  Ohjaaja on sanonut, että leffassa on realistisimmat avaruuslennot ever. Ilmeisesti Virgin Atlantic on ollut auttamassa. Alukset olivat realistisempia kuin monissa muissa elokuvissa, mutta kun itse tapahtumissa on epärealismia, niin ketä kiinnostaa.

  Leffa ei mielestäni ollut edes visuaalisesti kovin erikoinen. Hieno, mutta ei poikkeava. Interstellar, Gravity, Martian ja the Moon ovat mielestäni visuaalisesti hienompia. Kaiken lisäksi cgi paistoi välillä läpi, mikä ei ole kovin hienoa sekään.

  Mutta kokonaisuutena ihan hyvä elokuva. Mutta kun Hollywoodissa tehdään ns. tavisten toimesta, jotka enemmän ymmärtävät ihmissuhteista kuin avaruudesta niin tätä sitten saa.

  3/5

  Pitt oli kaikissa kohtauksissa se sankari. Kuten jo aiemmin joku mainitsi, niin kukaan muu ei osannut mitään.
  Ja miksi jokaiseen hetkeen piti saada jokin ongelma?
  Ainoa hetki, jossa ongelmaa ei tainnut olla oli lento kuuhun. Sen jälkeen piraatit, sitten hätäkutsu, sitten laskeutuminen, sitten kielto matkustaa, sitten tappelu aluksessa, sitten koko loppu. jne.

  Harmi, että tässäkin oli ylityhmä räjähdyksellä ratsastaminen lopussa. Ja sitä ennen kivien läpi itseään metallilevyllä suojaten. Ja suunnan sai heti oikein, kun hyppäsi pyörivän tutkan päältä. Saisi tuhat kertaa yrittää oikeassa elämässä ja suunta menisi väärin, kun noin pitkä matka pitäisi lentää ja vielä kivien läpi. Olisi edes välillä ohjannut sillä puvun pikku ohjaussuihkulla. En ainakaan tuota huomanut.

  Samaa typeryyttä oli Gravityn sammutuspullolla lentämisessä ja Martianin puvun reiällä lentämisessä. Interstellarin tekijät onneksi tiesivät jättää moiset hollywoodit pois.

  Ja miksi Pittin ylipäänsä piti mennä Marsiin lähettämään viesti? Eikö sitä olisi voinut tallentaa vain Maassa ja lähettää radiolla Marsiin. Ja sielläkin Pitt lähetti livenä viestejä. Koskaan kuulleet tallennuksista? Ja valokin matkaa sen 4 tuntia Neptunukseen Marsista, mutta leffassa vastausta odoteltiin heti minuutin päästä saapuvaksi. Tehokas laaseri...

  Ja vielä se, että lento Neptunukseen tapahtui muutamassa kymmenessä päivässä. Lähtitulevaisuudessa ei ole tiedossa moottoreita, joilla varmaan muutamaa vuotta nopeampaa päästäisiin perille. Toki elokuva, mutta kuitenkin.

  Elokuvassa oli paljon asioita, jotka tällaista melkein fyysikkoa otti päähän. Lopussakin isin alusta lähestyttäessä pikkualuksella alus lensi kivien ympäri kuin lentokone. Keula edellä meni jatkuvasti ilman, että mitään ohjausmoottoreita olisi edes käytetty. Ilmeisesti Virginin apu oli vain lähtevien ja laskeutuvien alusten tekeminen, joista tuli kyllä mieleen ihan Virginin mainokset.

  Kaikesta purnaamisesta huolimatta leffa oli ihan hyvä. Mutta itse olisin vähentänyt ylimääräisiä toimintakohtauksia ja tehnyt leffasta tunnelmallisemman. Esimerkiksi kuussa olisi ihan hyvin voinut tehdä pimeälle puolelle ajamisesta dramaattisen kohtauksen ilman toimintaa. Koska kyseessä on melkein viivasuora pimeän raja, niin siitä olisi voinut tehdä sellainen "mennään oikeasti vaaralliseen paikkaan jumalan selän taakse" -kohtauksen hienolla musiikilla. Hätäkutsun olisi voinut tehdä taas ilman toimintaa ja teräsapinoita. Esimerkiksi jonkinlaisen yhtäkkisen ilmanpaineen purkautumisen, jossa kaikki olisivat kuolleet melkein heti. Yksi ehkä jäänyt pienen happipullon kanssa tekemään hätäkutsun ja viimeisen viestin jonka Pitt sitten olisi lukenut. Sillä olisi saanut avaruusmatkustamisen vaarallisuutta tuotua esille.

  Ja matka Neptunukseen. Neptunus on nykyvälineillä ihmiselle aivan penteleen kaukana. Leffassa etäisyyttä ei juurikaan hyödynnetty. Menomatkaa yritettiin saada hieman rakennettua pitkäksi, mutta ei se Neptunus lopulta niin kaukana ollutkaan. Ja takaisin tultiin helposti. Menomatkan olisi voinut tehdä vaikka 2 vuoden mittaiseksi horrostamiseksi. Perillä Pitt ei olisi saanut enää yhteyttä maahan ja olisi kuunnellut horroksen aikana tulleita viestejä, joissa sanotaan, että 500 miljoonaa on jo kuollut, Maapallo on sekaisin eikä mikään sähköverkko tai sähkölaite enää toimi. Ja viimeisin viesti vaikka jo vuoden takaan. Ja olisi korostettu vielä oikeasti sitä, miten kaukana ja yksin Pitt oli. Nytkin sitä yksinäisyyttä yritettiin sen seliselikertojan kautta tuoda, mutta ei se toiminut.

  Ja sitten vielä koko antimateriaräjähdyshomma ja korkeaenergisten hiukkasten tulo maahan. Siinä ei ollut päätä eikä häntää eikä perillä edes selitetty, että miten ihmeessä ne antimateriaräjähdykset lopulta toimivat. Itse jo mielessä ajattelin, että siellä oikeasti olisi jotain avaruusukkeleita ja he vaikuttaisivat tilanteeseen, koska muuten tuollaisten hiukkassuihkujen luominen on ihan utopiaa, kun Aurinkokaan ei juuri moisia tee ihan jatkuvasti. Carringtonin myrskystäkin on 150 vuotta.

  Noh, 4K UHD tulee hyllyyn kuitenkin. :)
   
  Crockett ja tpi tykkäävät tästä.
 12. jodorowsky

  jodorowsky Active Member

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  599
  Saadut tykkäykset:
  34
  Perhana Nepa. Perustelit niin hyvin nuo elokuvan ongelmat että nyt rupesin valitettavasti harkitsemaan että kannattaako tätä sittenkään ostaa hyllyyn:eek:
   
 13. Crockett

  Crockett Active Member

  Liittynyt:
  01.03.2005
  Viestejä:
  896
  Saadut tykkäykset:
  45
  Nepa tuossa kivasti tiivistikin omia ajatuksia tästä. Eniten ärsytti tuo että kaikki tapahtui samantien ja etäisyydet tuntuivat olevan lyhyitä vaikka oikeasti ne oli todella massiivisia paikotellen. Esim. tuo kuun siirtymä oli oikeasti jotain 2500km luokkaa ja se ajeltiin hetkessä mukamas. Melkosen väärää ajatella että tämä olisi muka niin realistista kun äänien karsimista lukuunottamatta avaruuslentely oli aivan Star Wars tasoa. Pelkästään se marsiin laskeutuminen olisi pitänyt mennä aivan helvetisti pieleen kallistuksen takia mutta silti siihen pienelle alusta sitten yhtäkkiä vaan osuttiin. Tämmöiset jutut pisti ärsyttämään suunnattomasti.

  Mitä enemmän tässä elokuvaa ja sen sisältöä miettii niin valtava potentiaali hukattiin aikalailla täysin. Kaikki tarinan yksityiskohdat ja hahmot jäivät aivan torsoiksi. Liv Tyler vaimona, Donald Sutherlandin vanha patu, muut astronautit ja ja sokerina pohjalla Tommy Lee Jones jonka motiivit ei sitten loppujen lopuksi oikein tarjonneet yhtään mitään. Marsissa käynti tuntui enemmän halvalta B-tason sarjalta kun oltiin lähinnä jossain käytävissä ja kellareissa. Kuussa oleskelussa oli sentään hieman tunnelmaa ja maisemia.
   
  Viimeksi muokattu: 01.10.2019
  nepa tykkää tästä.
 14. jodorowsky

  jodorowsky Active Member

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  599
  Saadut tykkäykset:
  34
  Juu tuo kuun toiminta kohtaus kyllä vaikutti siltä että siihen oli pitänyt ihan väkisin saatu lisätä toiminta kohtaus että katsojat eivät kyllästyisi. Hyvinhän se oli kuvattu mutta sille ei keksitty mitään järkevää syytä joten sen olisi voinut poistaa kokonaan sen takia. Sitten se häiritsi että avaruudessa oli ehkä liikaa liikennettä kun törmättiin siihen alukseen jossa oli apinoita. Se on aina vaikuttavmpaa kun avaruus liikenne on niin vaikeaa että lentelevät alukset ovat harvinaisia. Kaikki mitä nepa sanoo niin olen samaa mieltä melkeimpä kaikesta. Tuli mieleen se yksi juttu miksi pitt lähetettiin marsiin niin itsellä on siihen järkevää syy mielestäni. Avaruus yhtiö uskotteli pitille että hän pääsee matkaan isänsä alukselle. Jos häntä ei olisi käsketty marsiin lähettämään niin hän olisi tajunnut että häntä ei haluta lennolle neptunukseen.
  Elokuvan ensi iltahan siirtyi tosiaan monta kertaa ja muutenkin viivästysten takia tuli tunne ongelmista tuotannossa mutta niistä ei liene julkisuuteen tihkunut tietoa. Onkohan tarinan kehittelyssä ollut paljon ongelmia. Tosin hyvä yritys kuitenkin jamesraylta ensimmäiseksi ison rahan elokuvaksi saa nähdä saako mies vielä paljon rahaa tuotantoihin. Onhan miehellä ainakin kaksi ihan katsottavaa elokuvaa aikaisemmilta vuosilta.
   
  nepa tykkää tästä.
 15. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  2 531
  Saadut tykkäykset:
  265
  No, SciFiä ei ole koskaan liikaa. Mielenkiinnolla odotan UHD:tä. Ehkä itseeni jopa uppoaa paremmin sellainen B-SciFi.
  Nämä Interstellar ja Gravity olivat mielestäni hypetykseen nähden vähän pettymyksiä. Siis ehdottomasti pidän niistä ja hyllyssä ovat, mutta jotenkin sydän vetää enemmän näihin avaruusoopperoihin/meillä on tämä yksi idea ja siitä kehitetään jotain mielenkiintoista tai lainataan kymmentä vanhaa omalla tyylillä.