A Song of Ice and Fire

Keskustelu osiossa 'Kirjallisuus' , aloittajana Rokkari, 05.01.2012.

 1. Rokkari

  Rokkari Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2005
  Viestejä:
  2 385
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tänään tuli googleteltua alan foorumeita, kun spoilaantumisen pelkoa ei enää ollut ja tutustuttua noihin
  teorioihin aiheesta Jon Snown vanhemmat, eipä ollut itsellä juolahtanut mieleenkään. Tähän asti lukemani valossa vaikuttaisi IMO aika perseestä reväistyltä kauniit ja rohkeat käänteeltä (kirjasarjan uudelleen lukeminen tosin voi osoittaa asian täysin päinvastaiseksi), mutta omalla tavallaan kiinnostava ajatus, että kaikella profetoinnilla olisikin lopulta joku tarkoitus ja Fire and Ice Yininä ja Yangina muodostaisivat mielenkiintoisen vastakohtien kokonaisuuden.
  Henkilökohtaisesti vaan olen vihannut ja tulen aina vihaamaan näitä "not quite dead"-käänteitä, oli taustalla punaisen jumalan profetia tai ei. Storm of Swordsin jälkeen todistettavasti päähenkilöistä ei ole potkaissut tyhjää kuin Quentyn Martell ja Westeros alkaa silmissäni pikkuhiljaa menettää keskiaikaisen realistista tuntua karuna ja armottomana miljöönä jossa kuka tahansa voi kuolla saamatta closurea. Snown tappaminen tässä välissä olisi ollut aika päräyttävä ratkaisu, jota en ikimaailmassa olisi uskonut tehtävän (oli Rhaegarin kersa tahi ei). Toki Melisandren puheista on lähes idioottivarmasti pääteltävissä, että mikäli Jon Snow kuolikin, R'hllorin voimalla hän kohta taas kävelee. Toivottavasti jo ensi kirjassa saadaan Howland Reed selvittämään Tower of Joyn tapahtumat. Bog Devil-tyypit on muutenkin ehkä kiinnostavin kulttuuri Westerosissa heti Dornelaisten jälkeen.

  Noh, toivottavasti Martin kehittää tälle lakkaamattoman tuntuiselle konfliktille jonkun mielenkiintoisen ratkaisun, joka ei kuitenkaan tunnu huijaukselta. Revin nimittäin perseeni jos Daeneryksen poppoo tulee viimeisen kirjan päätteeksi Westerosiin, Iskee Jon Snowsta itselleen sukulaismiehen aitoon Targaryen tapaan ja pieksee kaikki, tehden turhaksi kaiken mitä mantereella on viimeiset 7 kirjaa juoniteltu. Potkin myös pikkupoikamaisesti seiniä, mikäli joku seuraavista hahmoista saa jonkun muun kohtalon kuin hitaan ja tuskallisen kuoleman: Cersei, Roose Bolton, Ramsay Bolton, Stoneheart, Walder Frey, Qyburn, Gregor Glegane.

  Voisi kuvitella että kerronta hieman tiivistyy jatkossa kun POV-hahmoja ei tule enää lisää ja kaikkien suunta on jälleen kohti Westerosia. Ja luulisi kirjailijan itsensäkin tajuavan, että avonaisia juonikuvioita on niin paljon, ettei ole enää aikaa kuvata sivukaupalla vaatteita, ruokia ja paikasta toiseen siirtymisiä.

  //Onhan tuo "North Remembers" kieltämättä varsin turhauttava varsinkin TV-sarjan kakkoskauden mainoslauseena kun tietää että pohjoisen väki saa läpi sarjan kokoajan enemmän ja enemmän dunkkuun ja tuntuu että Wyman ja Davos ovat ainoita ketä kiinnostaa.
   
  Viimeksi muokattu: 29.02.2012
 2. Mookid

  Mookid Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.07.2006
  Viestejä:
  2 539
  Saadut tykkäykset:
  245
  Tuosta hommasta vielä se, että

  kirjasarjan nimenhän voi tulkita A SONg of Ice and Fire mikäli haluaa, täten ratkaisu olisi ollut alusta asti silmien edessä. Tämä käänne olisi looginen, vaikkakin toki taas näiden taikuuksien ja profetioiden avulla vedetään mutkat suoriksi ja saadaan plot armor jollekin tyypille sitten. Ennalta-arvattava ehkä sikäli, että aiheesta on spekuloitu paljon ja pitkään. Vuan suapi nähä onko Martinin ukolla jokunen ässä hihassaan, ettei ihan itsestäänselväksi mene loppukähinät.
   
 3. ana198

  ana198 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.12.2006
  Viestejä:
  2 735
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nimenomaan noin että Jon on se jossa yhdistyy sekä Ice & Fire on mielestäni loogisin selitys ja povaa alusta lähtien tuon kuka se oikea tuleva kunkku on. Pitää ottaa huomioon että 99% ihmisistä jotka tämän kirjasarjan on lukenut ei kahlaa näitä foorumeita läpi eikä heillä ole mitään hajua noista R+L=J kuvioista, joten se tulee olemaan valtaosalle ylläri. Me ollaan vaan spoilaantuneita siitä että jos yksi tajuaa jotain niin nettifoorumin kautta se tieto leviää vähän vitun äkkiä :)
  GRRM onkin itse todennut että ei seuraa teoriointeja eikä varsinkaan muokkaa tarinaa sen mukaan jos ihmiset keksii merkityksiä etukäteen.
  Onhan tuo koko R+L=J kuvio aika looginen ja selkeä (sitten kun sitä ajatteli kontekstissaan) ja jos en itsekkään olisi westeros.org sun muita sivuja kahlannut läpi niin en minäkään sitä nyt tuntisi. Toki joku kutina oli Jonin menneisyyden suhteen kun oli ne kaikki näyt sun muut.

  Olisi se nyt aika vitun perseestä oikeasti että kaikki Starkin miehet niitattiin ilman että kukaan kerkesi kostaa yhtään mitään, fiilikset ADWD:n lopussa nousi ihan huimiksi juuri ennen puukotusta kun luuli että Jon lähtee vihdoin ja viimein kostoretkelle :OI Bran rampana ja Rickon 5-v tuskin kovin aikaansaavia tulevat olemaan.

  Henk.koht on vituttanut se että Jon on ollut siellä ylhäällä jumissa, onhan se toki kasvutarina ja johtajahan siitä on siellä tullut mutta en kovin montaa kirjaa enää olisi jaksanut niitä kuvioita katsella. Onhan se toki mahdollista että kun torjuu suuren Others hyökkäyksen niin maine kasvaa samalla kuin pallit ja jostain tulee se tieto sukujuurista ja suuri sankari Snow lähtee etelään hakemaan sitä mikä hänelle kuuluu.

  Dany oli vielä orjakapinan alussa suosikkihahmoja mutta koko Meereen-episodi Daarioineen on saanut melko välinpitämättömäksi hänen kohtalon suhteen, liekö se Danyn funktio sitten vaan tuoda ne kärmekset westerosiin Jonin käskettäviksi :)
   
  Viimeksi muokattu: 29.02.2012
 4. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 959
  Saadut tykkäykset:
  115
  Koska tähän ketjuun ovat kirjottaneet vain fanipojat, lienee paikallaan myös ei-niin-innostuneen mielipide. Luin ensimmäisen osan, ja siihen tämä mestarillisen eeppinen fantasiatarina jää. Pahin ongelma on, että kirja oli pitkä kuin nälkävuosi ja jos eeppinen fantasia sitten tarkoittaa liirum-laarumia, niin sitä on tarjolla. Sivuja täytetään turhan yksityiskohtaisilla kuvauksilla asioista, joilla ei ole mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta. Tuntuu että George R.R. Martinin haluaa vain kirjoittaa laajan ja pitkän tarinan, ja vaikka kieltämättä henkilöitä ja tapahtumia piisaa, pitää kerrontaa vielä laajentaa asioilla, joilla ei ole merkitystä. Luettavaa siis riittää, ja ainakin mulle sitä oli liikaa, sillä tarinassa oli liikaa toisarvoista. No, myönnän heti, että en ole lukenut koko sarjaa enkä tiedä jos nippelit nivoutuvat toisiinsa ja kaikella on lopulta merkitystä. Epäilen kuitenkin.

  Älkää käsittäkö väärin, kirja on oikein helppolukuista ja mukavasti etenevää tekstiä kaikesta poukkoilustaan huolimatta. Jostain syystä tuli mieleen Stephen Kingin Musta torni. Sitäkin oli mukava lukea ja tarina kulki jouhevasti eteenpäin.
  Mutta loppuratkaisua en ole vieläkään antanut anteeksi!
  Tiivistämisen jalo taito puuttuu kummaltakin ja sivumäärä kertoo tarinan eeppisyydestä. :)


  Mutta hei, jos et paljon lue ja Harry Potterit ja Musta torni olivat erittäin kivoja, niin tästä sitten seuraaja!
   
 5. JTX

  JTX Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  5 796
  Saadut tykkäykset:
  14
  Joo, mä olen samaa mieltä, mutta jäin kuitenkin niin koukkuun että on kaikki luettuna.

  Nyt on sitten tilattuna ja tulossa Patrick Rothfussin Name of the wind ja Wise man's fear. Josko noissa olisi sitä turhanpäiväistä kuvailua sitten vähemmän :)
   
 6. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 856
  Saadut tykkäykset:
  736
  Sehän oli loistava! Just oikea!

  Tiivistämisen taito tuntuu puuttuvan molemmilta, mutta onneksi molemmat kirjoittavat helppolukuista tekstiä, jolloin liian lyhyt kirja olisi jo päivässä ohi.

  Tosin se ero Kingin hyväksi, että Martin tahtoo välillä lähteä vähän harhailemaan. Molempien sarjojen julkaisemiseen on mennyt/menee se yli 20 vuotta, mikä on kyllä jo persuksesta.
   
 7. Rokkari

  Rokkari Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2005
  Viestejä:
  2 385
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vähäpätöisimmätkin tapahtumat ja henkilöt useimmiten myöhemmin osoittautuvat merkitykselliseksi ja osaksi pääjuonta (niinpaljon kuin pääjuonesta voidaan puhua tällaisessa hahmovetoisessa tarinassa), mutta tuota kiertelyä ja kaartelua on kyllä ajoittain liikaa omaan makuun. Varsinkin myöhemmissä kirjoissa matkustaminen ja jonkun dialogikohtauksen aloittaminen kestää sivukaupalla kun jokaista polunvarrelle sattuvaa rakennusta ja ihmisten vaatetta vyönsolkiin kaiverrettuja kuvioita myöten pitää kuvailla niin loputtoman tarkasti, että kirjoista varmaan puolet on sitä pelkkää kuvailua. Toisaalta lukijana edustan muutenkin adhd-osastoa, eikä yleensä tule näin pitkiä kirjasarjoja luettua. Tälläkertaa tarinan kiinnostavuus vaan vei voiton heikosta keskittymiskyvystä.
  :D
   
 8. ana198

  ana198 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.12.2006
  Viestejä:
  2 735
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä kyssäri on kaikille kaikki kirjat lukeneille :  Mitä nyt on tullut esim. westeros.orgin foorumia lueskeltua niin tuntuu oleva melko universaali mielipide että kaikki inhoavat sitä miksi Dany tuli viimeisen kirjan myötä Meereen koomailuineen. Kysynkin että luuletteko että GRRM teki tuon tietoisesti valmistellen Danyn kuolemaa vai oliko tuo vain epätoivottu Meereneese knotin sivutuote?
  Lopputulema nyt kumminkin on se että suuri osa kirjojen ystäviä inhoaa Danya. Itse myös pidin Danystä vielä ennen ADWD mutta viimeistään se lopussa alkoi jo väsyttää ja vituttaa koko mimmi. Kysynkin juuri sitä että halusiko GRRM oikeasti että hänen alusta asti suuressa roolissa ollut päähahmo muuttuu inhokiksi?
   
 9. JTX

  JTX Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  5 796
  Saadut tykkäykset:
  14
  Ihan hyvä kysymys. Mä luulen että se on vain sivutuote. Koko touhu tuolla tuntuisi vielä päättömämmältä jos mimmiltä nyt vielä henkikin vietäisiin. Ei mua se hahmo varsinaisesti vituta, vaan yleensä tuo jahkailu ja koomailu tuolla. Musta tuntuu että kyse on vain siitä että GRRM ei vaan saanut aikajanoja sopimaan ja halusi kuitenkin kertoa jatkuvasti myös Danysta kun Westerosin puolen touhut venyivät ja venyivät.
   
 10. pede

  pede Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  6 311
  Saadut tykkäykset:
  19
  Kun nyt kerran luin Tolkienin trilogian englanniksi -79, ja erinäisiä fantasy kirjasarjoja sen jälkeen, niin voisin todeta että tämä on raadollinen, sikäli että tässä ei pyritä mihinkään legolas-fantasioihin. Kirjailija on selkeästi muuta kuin positiivisidealisti.

  Itse luin kirjat nämä nähtyäni S1 , täysin putkeen ja ostin myös uusimman kovakantisena. En oikein ymmärrä kritiikkiä, ettei tapahtuisi. Ehkä on kyse nuorempien ja "kypsymättömien" kyvystä, tai oikeammin kyvyttämöttömyydestä ymmärtää maailman olevan muta kuin mustaa tai valkoista, eli siis good or bad.

  Itse tykkään näistä raadollitisimmita fantasy maailmoista, vaikken dissaa Tolkienia.

  PS. Jos joku haluaa angstia KVG "Thomas Covenant". Tolkien klooni ilman toivoa.
   
 11. Sheedy

  Sheedy Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.06.2008
  Viestejä:
  126
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mielenkiintoinen ajatus on myös se, oliko se toinen Targaryeneihin ADwD:ssä liittynyt juonen käänne ollut Gurmilla tiedossa jo ensimmäisiä kirjoja kirjoittaessaan? Tuohan voisi tukea myös sitä seikkaa, että Danyn kanssa ollaan 5. kirjaa kestäneen jahkailun jälkeen umpikujassa. Itse en ole Danyn tarinankaareen vielä noin pahasti vittuuntunut, vaikka se ei missään vaiheessa olekaan Westerosin puolen juonitteluille vertoja vetänyt.
   
 12. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Omasta kokemuksesta... ja vähän muidenkin kertomista kokemuksista.

  Luin ekan kirjan suurella mielenkiinnolla, se oli parhaita lukemiani kirjoja vuosiin, monella tapaa erinomaista settiä ja ennenkaikkea omaperäisen tuntuista kamaa. Vaikka loppu jättikin pakosta juttuja auki, niin kokemus oli tosi mukava. Sitten tokaan kirjaan, joka myös alkoi varsin vaikuttavasti, mutta kävi sitten selväksi ettei ollut lähelläkään ensimmäisen tasoa. Kirjan nimi oli harhaanjohtava ja yhteentörmäysten sijaan sai lukea lähinnä junnauksesta. Ja se kuuluisa Blackwater. No kirja tuli kuitenkin kahlattua loppuun kun oli siinä edelleen tietyt hyvätkin puolensa (maailma ja hahmot). Kolmannesta luin ekan osan, jonka loppuun saaminen oli yllättäen hitain prosessi. Periaatteessa kyllä kiinnosti, mutta sen jälkeen oli hieman väsähtänyt olo, ja vaikka toistakin osaa aloitin ja oli tarkoitus se loppuun asti lukea, niin aika loppui jahkailuun ja siihen päättyi oma seuraamiseni Martinin hienossa "universumissa". Ilmeisesti missasin hienojakin käänteitä, mutta hitaaksi muuttui...

  Ja nyt kun olen lukenut arvioita nelos- ja vitososista, niin on käynyt selväksi että oma tuntuma on myös monien muiden jakama, vaikka itsellä se alkoikin seljetä jo kakkoskirjan aikana (jälkiviisaana toki ekassa kirjassa oli jo vaaran merkkejä nähtävissä). Martin on yksinkertaisesti menettänyt otteen koko saagasta, ikävä kyllä. Eikä se ihme olekaan, ja koko luomus on silti hatunnoston arvoinen juttu jne. Jos nyt selkeyden vuoksi laittaisi plussia ja miinuksia koko tarinasta:

  +valtavan kunnianhimoinen projekti, joka toisaalta jatkaa perinteitä ja myös luo hienosti omaa uutta, ei tarvinne eritellä
  +suurelta osin parasta hahmokuvausta mitä on tullut luettua, mahtavia tyyppejä, ja näiden dialogit olleet useasti todella herkullista luettavaa
  +tarina ei ole helppo edes kaareltaan, vaan jänniä käänteitä riittää
  +Game of Thrones, molemmat kaudet olleet tosi hyviä ja kirjoja "täydellisesti" kuvaavia, sarjassa ainakin on vielä mahdollisuutensa

  -koko saaga kärsii valtavasta mammuttitaudista johon se on tukehtumassa; koko hommassa on yksinkertaisesti vain aivan liikaa aivan kaikkea (ruoka-, vaate-, ympäristö- ym. kuvailut ja samoilut)
  -edellä olevaan liittyen kerronta on tavattoman hidasta, ja nopeat kohdat (action) ovat lyhyitä ja hieman keinotekoisenkin makuisia, kirjasarjan rakenne on erikoisen keskinkertaisesti mietitty
  -kuten täälläkin on mainittu, lukijaystävällisyys kärsii kun kaikki matkustaa aina, harvoin tuntuu tapahtuvan mitään ja kun tapahtuu niin kivat kärsii ja kovat juhlii jossain muualla, twistejä on liikaa minkä takia jänniksi rakennetut setupit tuhotaan myöhemmin mikä on toistuvana aika onneton strategia kirjalle jonka soisi olevan tyydyttävästi viihdyttävä toistuvien TYLSYYKSIEN sijaan
  -GRRM (rahastusta Tolkienin nimellä?!), sokea fanihypetys, hölmöhköjen oheistuotteiden tulva, olemattoman tuntuinen kritiikki editoreilta ja tätä kautta koko sarjan muutos valtavasta potentiaalista isoksi mahalaskuksi. Martin on aiheuttanut kaiken itse, hienon luomuksen ohella on myös pilaamassa sitä keskittymiskyvyn/halun puuttuessa, ajan loppuessa jne.

  No mutta, kivaa oli niin kauan kuin riitti ja tv-sarjan soisi jatkuvan pitkään mikäli siinä taso säilyy edes jokseenkin samana mikä on tietenkin haasteellista em. asioiden takia.

  P.S. Suosittelen ainakin pettyneille lukemaan amazon.comista kaksi tähteä antaneita arvosteluja nelos- ja vitoskirjoista, löytyy aika hillitöntä kamaa.
   
  Viimeksi muokattu: 12.10.2012
 13. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 555
  Saadut tykkäykset:
  51
 14. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 512
  Saadut tykkäykset:
  462
 15. 10inch

  10inch Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  10.08.2004
  Viestejä:
  1 154
  Saadut tykkäykset:
  0
 16. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 555
  Saadut tykkäykset:
  51
  Eikös tuo 8 kirjaa ole ollut tiedossa jo aika pitkään? Muuten tuon artikkelin sisältö on kyllä sopivan kriittinen.
   
 17. winterland

  winterland Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  20.08.2004
  Viestejä:
  5 248
  Saadut tykkäykset:
  2
  Noup, seuraava on The Winds of Winter ja viimeinen A Dream of Spring. Toivottavasti ei menisi tosiaan niin massiiviseksi, että tarvittaisiin yksi +1000 sivuinen opus lisää, kun viimeisimmissäkin on ollut turhaa tyhjää itselle.
   
 18. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 512
  Saadut tykkäykset:
  462
  Ei, seiskakin on ollut uhkailua. Joskus vielä (ennen ADWD?) piti jäädä kuuteen..
   
 19. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 856
  Saadut tykkäykset:
  736
  Nykyisessä julkaisutahdissa on se hyvä puoli, että jokaisen kirjan välissä ehtii mainiosti lukea edelliset osat vaikka kahteen kertaan. :) Ja parikymmentä muutakin kirjaa siinä sivussa.

  Eipä tuosta kahdeksannesta kirjasta haittaa ole. Olen vähän miettinytkin, että kun tarina on kuitenkin suhteellisen hitaasti edennyt, niin kaikkien juonien yhteen niputtaminen voi olla aikamoista haipakkaa kahdessa kirjassa. Vai montako niitä nyt jäljellä olisi ollut. Joten yksi vielä sopii mainiosti. Ja siihen sitten vielä esi- ja jälkiosat. Muurin rakentamisesta voisi lukea. Ehkäpä se olisi mukavampaa kuin maalin kuivumisesta lukeminen.
   
 20. JTX

  JTX Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  5 796
  Saadut tykkäykset:
  14
  Taitaa tulla 8 tai 9 kirjaa ja viimeisen kirjoittaa Brandon Sanderson :)