7.1 systeemi ja 5.1 äänet?

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana Paahi, 19.12.2012.

 1. Paahi

  Paahi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.02.2012
  Viestejä:
  48
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eli meinaan sitä kun mulle on tulossa kaiuttimia sen verran että halutessani saisin 7.1 äänet niin jos on 7.1 järjestelmä kiinni ja leffasta saa valittua ainoastaan 5.1 niin kuuluuko ne äänet silti kaikista 7:stä kaiuttimesta jotenkin niin että takana ja sivuilla olevista kuuluu silloin samat äänet va jääkö 2 kajaria silloin mykiksi?:confused:
   
 2. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  Riippuu siitä, minkä toimintamoodin kulloinkin valitset käyttöön AV-vahvistimestasi. Manuaalissa ne kaikki kyllä mainitaan. Esim. tila nimeltään Straight, Direct tms. (nimitykset vaihtelevat valmistajien välillä) jättää takasurroundin (6.1-setti) tai takasurroundit (7.1-setti) täysin mykiksi, mikäli sellaisia kanavia ei itse leffassakaan ole. Siis kun leffa on 5.1-äänellä varustettu.
  Ja CD-levyillä kuuluu ääntä vain vasemmasta ja oikeasta kaiuttimesta (esim. 'Pure Audio' tai 'Pure Direct'). Joissain kuuntelutiloissa myös subbarista (esim. 'Stereo' tms.).

  Usein AV-vahvistimesta löytyy vähintään yksi toimintatila, joka yrittää lennossa luoda/keksiä ääntä kaikkiin kanaviin. Esim. Dolby Pro Logic IIx, jossa tuo pieni 'x' tarkoittaa, että ääntä saadaan luotua/keksittyä enintään 7.1-kanavaiseksi saakka. Ilman tuota äksää enintään 5.1-kanavaiseksi.
  Näin saadaan esim. aidosta 5.1-äänestä luotua/keksittyä "7.1-ääni". Omilla korvilla voi sitten päättää, että kumpi kulloinkin toimii paremmin. Vahvistimen valikoissa on usein jonkunlainen esivalinta tähän liittyen. DTS:llä on oma vastaavanlainen viritelmänsä (DTS:NEO). Puristeille ainoa oikea tapa toistaa 5.1-ääni on tietenkin 5 kaiutinta + subbari. Mutta kokeilemalla tämäkin selviää.  Noiden Dolbyn ja DTS:n juttujen lisäksi usein löytyy ainakin muutamia valmistajan omia DSP-tiloja, joista etenkin etenkin Yamahan omia on usein kehuttu. Eli että ovat monen mielestä tyypillisiä (= umpisurkeita) DSP-tiloja parempia tilaefektejä. Tai no, hifistien mielestä ehkä ennemminkin vain hieman vähemmän luonnottomia, kuin useimmat muut. Eli hifistit kait harvemmin näitä käyttävät, merkkiin katsomatta.

  Aitoa 7.1-ääntä sisältäviä leffoja löytyy tietääkseni vain Blu-raylta (HD-äänet). DVD-leffoilla maksimi on 6.1-ääni (useimmiten kuitenkin 5.1).
   
 3. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Minun kokemukseni mukaan nuo Groken mainitsemat IIx ja Neo toimivat melko hyvin, kun lähteenä on esim. Joku Blu-rayn 5.1 HD-ääniraita. Sacd:ltä tulevaan 5.1 musiikkiin nuo 7.1 vimpulat tuovat valitettavasti ylimääräistä kaikua taakse, mikä muuttaa äänitteitä huomattavasti ja vieläpä huonompaan suuntaan. Jos tilaan sijoituksellisesti sopii 7.1, niin kannattaa niitä varmaankin ainakin kokeilla.
   
 4. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tämä lienee usein totta, ihan tavallisten CD-levyjenkin kohdalla. Se kuitenkin vaihtelee äänitekohtaisesti. Testausta vaikeuttaa sekin, että on erilaisia toimintatiloja, esim. DPL IIx: Music/Game/Movie. DTS:n omassa versiossa on samankaltaisia tiloja.

  Tuon lisäksi on pelkästään musiikkitilaan vaikuttavia asetuksia. Esim. DPL IIx: Music: Panorama/Dimension/Center Width. Muistaakseni Panoraman asettaminen Off:ksi poisti kaikkein oudoimmat efektit surroundeista. Mutta jollain toisella äänitteellä tismalleen sama asetus saattaa kuitenkin huonontaa lopputulosta. :p  TM:ssa on ainakin kertaalleen ollut lyhyt artikkeli DPL II:sta. Toimittaja muistaakseni kehuskeli ainakin joitain äänitteitä, joista muutamia erikseen listattiinkin. Yhtä kaikille äänitteille sopivaa asetusta ei kuitenkaan ole, koska äänitteissä on niin hurjan suuria keskinäisiä eroja. Jopa saman CD-levyn eri kappaleiden välillä. Joten optimaalisten asetusten tulisi siis olla lähes kappalekohtaisia.

  Joten moni pitää jo siksikin kuuntelutilan stereona (2.0 tai subbarin kanssa 2.1). Tällöin saa ensikuuntelulla varmasti oikean kuvan äänitteestä, sen sijaan että heti haukkuisi miksaajan idiootiksi liioitellusti kaikuvien kitaroiden vuoksi. Myöhemmin voi sitten naksutella eri tiloja ja niiden aliasetuksia läpi, jos intoa riittää.

  Leffojen surround-ääni on varmastikin tasalaatuisempaa. Lisäksi on helpompi keksiä pelkät takasurroundit aidon 5.1-äänen kaveriksi, kuin useampia kanavia stereoäänestä. Lisäksi etukanavissa tai edes surroundeissakaan ei ole tällöin minkäänlaista keksittyä ääntä, vaan ainostaan takasurroundeissa. Ja sekin varsin hillitysti, ellei sitten kikkaile Dolbyn musiikkitilan asetusten tai valmistajan omien DSP-tilojen kanssa.
   
  Viimeksi muokattu: 20.12.2012
 5. noeikujoo

  noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 588
  Saadut tykkäykset:
  54
  Tuli hommattua toiset takakanavat, että pääsee nauttimaan 7.1 äänistä. Mitä tilaa perinteisten DTS 5.1 -ja DD 5.1 -ääniraitojen kanssa olette käyttäneet? DD 5.1-ääniraidoilla Marantz SR-5005 antaa valita Dolby Digital EX-, DPL IIx Movie-, DPL IIx Music- ja Dolby Virtual Speaker- surround moden. DTS 5.1 äänillä käytössä on DTS NEO:6-, DPL IIx Movie-, DPL IIx Music- ja Dolby Virtual Speaker- tilat. Olisiko DPL IIx movie- tila kuitenkin paras vaihtoehto? Vahvistin tuntuu muistavan input-kohtaisesti signaalin mukaan viimeksi käytetyn surround moden. Eri tiloja kun testailee elokuvilla, niin hieman erilaisilta ne kuulostavat, mutta vaikea sanoa mikä olisi paras. Musiikkitallenteilla paras tuntui olevan normaali 5.1.
   
 6. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Menisin ehkä DPL IIx Movie:lla molemmissa DD/DTS 5.1 raidoilla ihan vaan sillä perustella, että tuo lienee turvallisin valinta ja tällöin molemmilla raitatyypeillä on sama prosessointi. Itse käytän vastaavissa tapauksissa oman waffin (Onkyo TX-NR1009) tukemaa DTS Neo:X -prosessointia noiden takakanavien "keksimiseen" (peleissä tosin käytän jotain muuta...).
   
 7. bluesmood

  bluesmood Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.11.2013
  Viestejä:
  226
  Saadut tykkäykset:
  16
  Vaikka olen hankkimassa vasta ensimmäistä Blu-ray -soitintani, innostuin samalla kotiteattereista, jä pidän äänijärjestelmää jopa kuvaakin tärkeämpänä, vaikka kuvakin on tärkeä. Lähinnä aloin puntaroimaan 5.1 ja 7.1 järjestelmien etuja ja haittoja. Olen DVD - ajan kasvatti, ja jäänyt osittain DVD - aikakaudelle, ja olen kai vuosien mittaan kasvanut jonkinlaiseksi DVD - tekniikan asiantuntijaksikin, ja sen tiedän, että DVD -videolevyille on usein tallennettu ääni 5.1 -tukeen, mutta miten sitten 7.1 laita on? Onko kaksi kaiutinta sitten mykkänä DVD:tä katsellessa? Entä kuinka monta äänikanavaa Blu-Ray -elokuvissa on tavallisesti käytössä?
   
 8. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 559
  Saadut tykkäykset:
  481
  Kysyt nyt samaa asiaa jo kolmessa ketjussa.

  Vastasin sinulle kohtuullisen kattavasti täällä.

  Kannattanee pitää juttu yhdessä ketjussa, niin saat kaiken informaation samassa paketissa.
  :)
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2013
 9. chorustin

  chorustin Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.01.2012
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moikka

  Miulla samainen ongelma 7.1 järjestelmä mutta takasurroundit jää pelistä pois.

  Laitteistona: soittimena ps4, vahvistimena pioneer vsx-920, leffoina abraham lincoln vampire hunter (pitäs olla ihan 7.1 äänet), sekä erinäisiä 5.1 lehevoja.

  Eli kuten sanoin takasurroundit täysin mykkänä, advanced mcaccilla kun säätää niin ainut hetki kun saanut eloa.
  Vahvistimesta kokeillu varmaan kaikilla mahdollisilla asetuksilla.

  Mistä lähtisitte vikaa etsimään?
   
 10. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 559
  Saadut tykkäykset:
  481
  Joku voisi tuon varmistaa, sillä CDON.COM listaa vain 5.1 -äänen. Jenkkiversiossa on listattu sitten 7.1, ja kovin kansainväliseltä painokselta näyttää.

  Eli leffassa, missä on 5.1 ääniraita, ääntä kuuluu (5+1=) kuudesta kanavasta? Mikäköhän ihme tähän voisi olla syynä... :D Kuuluuko cd:tä eli kaksikanavaista tallennetta kuunnellessa ääntä kahdesta kaiuttimesta (+ subbarista) vai kaikista kahdeksasta?

  Kuten niiden pitääkin olla 5.1 -signaalilla, ellei...

  ...sitä 5.1 -signaalia ole tietoisesti ja tarkoitusella laajennettu 7.1 -järjestelmälle, kuten vaikkapa Dolby Prologic IIx -härpäkkeellä.

  Ensin etsisin ihan pomminvarmasti ja oikeasti 7.1 -ääniraidan sisältävän blu-rayn. Sitten laittaisin sen pyörimään ja istuisin tarvittaessa vaikka koko leffan pää kiinni takasurroundissa. Niistä tulee huomattavan vähän mitään ääntä ylipäätään. Karkeasti varmaan joku 70-80% äänestä tulee kolmesta etukanavasta, joten se, ettei leffan aikana huomaa jotain kuuluvan takasurroundista ei tarkoita juuri mitään.

  Kun olisin varma, että 7.1 -raidalla takakanavat (ei surroundit, vaan ne kaiuttimet 6 ja 7) on ihan varmasti täysin mykät, penkoisin lähdelaitteiden asetukset, eli PS4:stä bitstream päällä, vahvistimesta kaikki mahdolliset tilaihmeet pois ja asetuksista tarkistus, että vahvistimenkin mielestä niitä kanavia on 7 + 1.

  Sen sijaan jos 5.1 -äänellä takakanavat pysyy mykkinnä, niin hyvä niin, koska niin niiden pitäisikin.
   
 11. chorustin

  chorustin Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.01.2012
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siis kyllä toi vampire hunteri on ihan oikeesti 7.1 ainaki tos blue-ray kotelossa lukee että dts-hd ma 7.1

  ja 5.1 leffoissa / peleissä toivoisin että se jakais ne surroundit myös sinne takakanaville.

  Johtunee tottumis kysymisestä ennen vanhassa asunnossa oli 5.1 ämyrit.
  Silloin choruksen mondo 55i oli sohvan ja seinän välissä. Tykkäsin tästä. Nyt surroundit sijaitsee sivuilla josta johtuen ne on häiritsevän paikannettavat

  ja vahvistimen näytössäkin on kaikki 7.1 käytössä
  ps4 kokeillu kaikki ääni vaihtoehot

  pitänee hakee lainaan blue-ray soitin ja testata sillä

  Eniten jurppii tässä kun hellasärö aavistaa että nyt ei kaikki pelaa kunnolla. Sit on vaan vakuuteltava että on hyvä.. :D että turhaan vastustit!
   
 12. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 559
  Saadut tykkäykset:
  481
  Olen nähnyt kotelon, jonka mukaan ääniraita oli Dolby Digital Master Audio. Mutta kaikki tosin viittaa siihen, että tuossa on ainakin 7.1-raita. Eri asia, että mitä sinne takasurroundeihin on tallennettu.

  Löytyykö tilaihme Dolby Prologic IIx? Se tekisi tuon - keinotekoisesti tietenkin.

  Surroundien oikea paikka on 90'-110' kulmassa sivulla.

  Edelleen on ihan täysin mahdollista, että siellä takakanavassa ei juuri ääntä ole. Käsi sydämellä en itse huomaa elokuvaa katsoessa, että onko siinä 5.1 vai 7.1 ääni, ellen erikseen yritä kiinnittää asiaan huomiota. Laita se leffa pyörimään ja kuuntele pönttö kiinni kaiuttimessa, että onko siinä kanavassa ääntä. Taikka vaihtoehtoisesti jätä kaikki ennalleen, mutta irroita johdot kaikista muista kanavista ja laita leffa pyörimään. Se lienee helpoin tapa huomata, kuuluuko sieltä mitään.
   
 13. Weitec

  Weitec Valvoja Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  2 361
  Saadut tykkäykset:
  3
  jonkun verran kokeillut 5.1 materiaalilla noita esim. pl2x-movie (keinotekoisia 7.1-tiloja), mutta aina vain palannut takaisin natiiviin 5.1 ääneen. jotenkin muuttuu ääni epämääräiseksi tuossa.
   
 14. chorustin

  chorustin Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.01.2012
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ongelma ratkaistu. Ei auttanu toinen soitinkaan, vahvistimen asetuksista oli monihuone asetus kökkö päällä jollon ton pioneeri ei pysty yhtä aikaisesti käyttää takasurroundeja..
  Mää kyl tykkään ja emäntä kans et ne takakanavat toistaa kans. :)
   
 15. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 559
  Saadut tykkäykset:
  481
  Toiset kuuntelee myös musiikkinsa "7ch Stereo" -tilassa. Makuja on monia.
   
 16. noeikujoo

  noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 588
  Saadut tykkäykset:
  54
  Toimivuus saattaa myös riippua jonkin verran elokuvasta, kaiuttimista ja niiden sijoittelusta. Joillakin leffoilla toimii mielestäni paremmin kuin toisilla. Itse katson aina leffat PLIIx -tilassa, mutta 5.1 -musiikilla en tykkää.
   
 17. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 559
  Saadut tykkäykset:
  481
  Voisin kuvitella, että surroundien soittaessa jotain ambienssia tuo toimii, ja suuntaäänen kanssa menee keturalleen aivan täysin. Esimerkiksi tässä klipissä ammuskelun (2:30 eteenpäin) suunta-ääni on melekoisen tarkkaa. Voisin kuvitella, että automatiikan halkaistessa lentoratoja kahtia (vasen surround laajenee vasen takasurround) palaa hermot.

  Se sitten, että surroundeista kuuluu vesisadetta, laajentunee luontevasti.
   
 18. chorustin

  chorustin Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.01.2012
  Viestejä:
  6
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jups. Mulla tosiaan mondo 55i kaiuttimet surroundeina. Ennen toimi paremmin 5.1 kun oli sohvan ja seinän välissä.
  Nykyään toi "leffahuone" on sen verta kapea 3.2m ja sohvana kahdenhengen reclinersohva. ( tästä johtuen "sweetspotti on siinä mukitelineen kohdalla) Elikkä istuitpa kummassa tahansa katselu paikassa niin toiseen surroundiin tulee matkaa n.1m ja toiseen sit n.2m ja se kulma vaihtelee et sohva maksi lepoasennos niin se 90 astetta ja selkäsuorana vähän enemmän..

  Tästä johtuen se surroundi on kyl paikallistunu miun makuun vähä liiaks mutta kuten sanoin nyt miellyttää kun saatiin ne takakanavatkin käyttöön . Olkoon keino tekosta mutta uppoo meikäläiseen :D

  Ja musiikkia kuunnellaan sit ihan erilaitteista. Tuota lattiasta kattoon mustaa huonetta ei kehtaa käyttää kun battlefieldin pelaamiseen ja leffojen katteluun. Kontrastina toimii kiiltovalknen optoma katossa :D
   
 19. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 559
  Saadut tykkäykset:
  481
  Kuten sanoin, varmasti ns. ambienssiäänellä parempi, ja suuntainfomaatio kärsii. Kaikkea ei voi saada. Paitsi ihka oikealla 7.1 raidalla. Ja tätäkin keskustelua varmaan käydään joidenkin vuosien päästä otsikolla "7.1.4 järjestelmä ja 7.1 ääni"...
   
 20. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 688
  Saadut tykkäykset:
  255
  Mulla on myös Mondo 55i:t takana. Luulen että noiden kanssa tuo 5.1:n levittäminen 7.1:ksi lienee ihan käyttökelpoinen idea, koska ei noita olekaan suunniteltu antamaan supertarkkaa suuntainformaatiota, vaan päinvastoin luomaan lähinnä tilavaikutelmaa. Toisaalta jos on Mondoilla 5.1, niin onko sitten vaivan arvoista laajentaa 7.1:ksi...