7.1 systeemi ja 5.1 äänet?

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana Paahi, 19.12.2012.

 1. Doctore

  Doctore Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  14.01.2015
  Viestejä:
  84
  Saadut tykkäykset:
  2
  Chorus Mondeo 55:n toimintaperiaate yksi majuritason kompromissi ja pro logic -ajan jäänne. Sopii korkeintaan jo valmiiksi edestä/takaa/sivulta/patterin välistä kompromissitettuun valkoisen kaikukammion multikompromissikaiutinasennukseen. Joilloin viisaampaa olisi.. kuka mahtaa arvata/tietää... räpylä ylös joka arvaa mitä kannattaisi äänentoistoratkaisun suhteen tehdä ko. pulmatilanteessa?!!

  No pistää kilttinä poikana/tyttönä kuulokkeet päähän tietenkin. Jaamme 5 pistettä oikein arvanneiden kesken. :D


  Playback-kanavien määrän suhteen alkuperäisessä kanava-layoutissa pysyminen on tehokkain tapa välttää ongelmia. Haamutakakeskikanavan käyttäminen voi joskus hyvällä tuurilla kyllä parantaa asioita. Mutta vielä useammin pöpelikkö raikaa kaapeliviidakon taikaa, kun vetää toistoa revalleen. Jos sitä pitää kysyä internetistä, sitä ei kannata käyttää 99,9 %:n tod. näköisyydellä. Vain audiomiehistä alfoimmille, jotka jo tietävät mitä tekevät.
   
 2. JuhoV

  JuhoV Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2012
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Edelleen arvuuttelen 5.1 vs. 7.1 systeemin välillä saamatta (ymmärtämättä) oikein järkeviä ajatuksia aikaan. Telkkarista monikanava tulee aina DD 5.1 äänellä ja tuolta osin se on mulle aika selvä eli pro logic ZII arpoo sen sitten 7.1 ääneksi, jossa takasurroundit vedetään hatusta. Hommahan on identtinen kun pistetään dvd-levy pyörimään.

  Sen sijaan tuo blue ray systeemi on mulle nyt vähän hämärän peitossa. Yritin netin syövereistä selvitellä miten nuo DTS:n variantit toimii, muttaihan varmuutta en nyt saanut. Käytännössä näyttäisi että ääniraita on lähes poikkeuksetta DTS master audio 5.1, ja joillain levyillä vastaava 7.1 ääniraita. Yhdessä on tullut vastaan Dolby atmos. Mikä DTS formaatin lisäkirjain pitää olla vahvistimen spekseissä jotta se arpoo tuosta 5.1 master audio ääniraidasta kaksi kanavaa lisää taakse. Haen juuri noista häviöttömistä ääniraidoista muokattua ääntä silloin kun sitä aitoa ei ole tarjolla. Arpooko nuo eri kodekit aina äänen monoksi kahteen takasurroundiin vai tekeekö se mahdollisesti niistä erillisiä kanavia.

  Toinen kysymys sitten Denonin vahvistimen asetuksista. Jossain valikon syövereissä lukee copy audyssey flat curve. Manuaali kertoo jotain että kopioidaan jotain, mutta sekin jäi vähän epäselväksi mitä kopioidaan ja mihin. Olin ymmärtävinäni että se kopioidaan niin että pääsen näkemään vahvarin equn kautta mitä muutoksia vahvari on taajuusvasteelle tehnyt ja jopa muokkaamaan käyriä. Kyseessä on Denon avr-x1000 jota ollaan mahdollisesti päivittämässä ylöspäin mallistossa. Nyt pitäisi selvitellä missä tulee haluttuja ominaisuuksia mukaan.
   
 3. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 559
  Saadut tykkäykset:
  481
  Sekoitat nyt pakkauskoodekit ja tilaäänimoodit vahvistimissa.

  Dolby Prologic IIz on keinotekoinen laajennus. Sillä voi laajentaa vaikka cd-levyn 2.0 PCM -signaalin 7.1 järjestelmään. Mitään merkitystä ei ole sillä, onko tallenteen ääni PCM, Dolby Digital, DTS, Dolby True HD, DTS HD-MA formaatissa ei ole, eikä ole kanavien määrälläkään (tietty 7.1 raitaa ei laajenneta).

  DTS HD-MA on käytännössä yleisin BD-levyillä käytetty äänikoodekki, jolla se ääniraita on pakattu levylle. Jos kiekolla on DTS HD-MA, niin voit laajentaa sen Prologic IIx:llä 7.1:ksi. Tai purkaa soittimessa 5.1 PCM:ksi ja laajentaa sitten.

  Tuo Prologic on vain ja ainoastaan se laajennus. Millään levyllä ei koskaan ole Dolby Digital Prologic ääniraitaa, koska sellaista ei ole olemassakaan.

  Dolby Atmos on yksi näistä uusimmista äänikoodekeista, joka sisältää entistä enemmän erillisiä kanavia, kuten neljä kattokaiutinta (5.1.4). Saa senkin muunnettua 7.1 -teatteriin, jos vaan vahvistin ymmärtää sen raidan yleensäkään.

  Edit: Prologic IIx laajentaa muistaakseni takakanavat, IIz sitten ylimääräiset etuyläkanavat. Saatan muistaa nuo x/z väärinpäin.
   
  Viimeksi muokattu: 01.04.2015
 4. JuhoV

  JuhoV Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2012
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ok, kiitoksia, nyt selvisi vähän lisää. Jotenkin käsitin että tuo pro logic olisi dolbyn tekemä eikä se pelaisi yhteen dts-raidan kanssa, mutta näin ei siis näytä olevan.

  Tämä tarkoittaisi silloin että päivitys tuosta nykyisestä vahvistimesta johonkin 7.1 versioon antaa taakse nuo kanavat lisää.

  DTS neo-x taas antaa vaan lisää kanavia joka suuntaan eli kajareiden määrä alkaa kasvaa jo huimiin mittasuhteisiin. Sen perusteella mun ei kannattane valintaa tehdä koska 7.1 alkaa olla maksimi, periaatteessa eteen ylös voisi ajatella, mutta käytännössä ei. Denonin vahvistimissa taas parempaan huonekorjaimeen tulee sitten 4100 mallissa, se menee jo vähän överiksi tässä tilassa.
   
 5. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 559
  Saadut tykkäykset:
  481
  Prologic toimii minkä tahansa ääniformaatin kanssa, mitä vahvistin vaan osaa purkaa. Edelleen, se on vaan tilamoodi. Ihan sama vaikka Spotifysta (pakattu OGG Vorbis) tai iTunesista (AAC) äänen vetäisit. Vastaavia on DTS:llä useita, lisäksi ainakin Anthemilla Anthem Logic ja muistelen, että Yamahallakin joku..
   
 6. JuhoV

  JuhoV Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2012
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jep, jos tässä nyt olisi pitkänä viikonloppuna aikaa värkätä vähän tuon vahvistimen kanssa. Iso ero oli oikean/vasemman ja keskikanavan suhteen asetuksissa vaikka ovat identtiset. Keskikajarin jako oli 90 hz, oikena ja vasemman 40 hz. Muuttelin nuo sitten kaikki 80 hz kohdalle ja jos ymmärsin mitä tein, ohjasin tuon alapuoliset taajuudet subbarille joka kanavasta.

  Nyt pitää vielä selvitellä tuo flat curve copy juttu ja jossain vaiheessa päättää kumpi, 5.1 vai 7.1. Päätöstä voi vähän helpottaa kun taitaa olla mahdollisuudet saada kaverilta identtiset lainaan vähäksi aikaa kokeilua varten.
   
 7. JuhoV

  JuhoV Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2012
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt on vähän saatu säädettyä lisää ja pari leffaa katsottua. Ensivaikutelma musiikin perusteella vahvistui eli ääni parani leffoilla selkeästi. Etenkin jos elokuva sisältää musiikkia tai rajumpaa rytinää. Ensimmäisessä tapauksessa äänen puhtaus on huomattavasti parempi, äänikuva on suurempi sekä leveys- että korkeussuunnassa. Rytinäkohdissa taas dynamiikkaa ja yleistä iskevyyttä on selvästi aikaisempaa enemmän. Kuitenkin nopealla alkuvertailulla ero ei ollut kovinkaan iso, voisi jo melkein sanoa että puoliksi pettymys, mutta tarkempi kuuntelu osoitti että jotain virheitä äänestä on jäänyt pois. Äänenpaineet riittävät mainiosti eli siltä osinkaan ei tarvi huolestua ja ääni pysyi vielä puhtaana vaikka kolkuteltiin jo niitä rajoja, jolla maksimissaan tykkään elokuvia katsella.

  Keskikajaria jouduin equttamaan ehkä kerettiläisestikin ja se ei taida olla nyt suora taajuusvasteeltaan. Puhe tuli jotenkin epäselvänä, etenkin matalat miesäänet oli melkein puuroa ja kuulosti pahasti "amispassolta". Vähensin yläbassoja sen verran että nyt myös uutisten lukijan ääni on selkeä ja helposti seurattavissa ilman että volaa tarvii nostaa teatterivoimakkuuksille. Se tuntui tekevän hyvää myös elokuvakäytössä. Keskikajarin asennus kun on melko huono akustisesti, mutta oikein parempiakaan ratkaisuja ei tahdo löytyä. Idea on mielessä, mutta pitää vähän katella miten sen voisi toteuttaa poraamatta seiniä taas täyteen reikiä. Idea olisi nostaa keskikajari laitehyllyn keskeltä ja telkkarin alta sen päälle.

  Etupää siis toimii nyt varsin mukavasti kokonaisuudessaan. Sen sijaan surround osasto ei tunnu oikein nyt pelittävän halutulla tavalla. Osa syy on että kajarit on takasurroundien paikalla ja sielläkin vähän epäsymmetrisesti. Lisäksi ne on vielä katon rajassa eikä suuntaus onnistu riittävän alas. En tosin tiedä miten tuollaisen pienen elementin suuntaavuus vaikuttaa asiaan, tuskin suuntaa ollenkaan muualla kuin ihan korkeimmilla diskanteilla. Ääni on edelleen aika etupainotteinen ja tilaääntä ei tunnu oikein irtoavan ollenkaan. Välillä tulee fiilis ettei takakajareita ole edes olemassa. Muutamassa suunnatussa tilaäänessä ne sitten huomaa selvästi, mutta kokonaisuudessaan surround kenttä ei toimi halutulla tavalla. Uuden etupään kanssa tuntuu oikeastaan että tilaääni vaan huononi.

  Nykyisillä kajareilla ei nyt voi asialle tehdä mitään muuta kuin vahvistimen säätöjä, uudelleen sijoittelu on täysin mahdoton. Pitää odottaa että saan ne littanat AW:t valmiiksi, toivotaan että niiden antamilla sijoittelumahdollisuuksilla saadaan parempaa aikaan. Toistaikseksi kuitenkin vaikuttaa että projektin tavoitteita on saavutettu ja eteen päin on menty, tämähän on vielä vaiheessa. Ehkä se 5.1 vs. 7.1 juttukin selviää matkan varrella. Pitäis melkein kysyä antaisko veli vahvistintaan lainaan, sillä olis 7.1 laite. Tuntuu vaan niin kovin työläältä hukata siltä asetukset ja tehdä tänne omat + koko johtoviidakon kytkentä yms. Kokeilu houkuttelee, työmäärä ei.
   
  Viimeksi muokattu: 03.04.2015