Noniin elikkäs tullaanpa takaisin huomattavasti viisaampana, kuin tuolloin 16 kesäisenä olin, jolloin tein subin rakentelua koskevan threadin. Elikkä nyt ois kotiteatteri setin rakentelu idea epäällä. Budjetti sijottuu sinne 1000-1500 seutuun, riippuen jatkuuko työt elokuussa taas(selviää parin viikon sisään). Mutta nyt kuitenkin alan pohtimaan valmiiksi, ja jos otetaan budjetin ehdottomaksi ylärajaksi 1500, mutta tavoitteeksi 1200 (tämähän ei voi toimia, vaan setti tulee maksamaan tuon 1500 ) http://www.thomann.de/fi/the_tamp_e800.htm http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=90 tai http://www.thomann.de/fi/behringer_cx3400_super_x_pro.htm http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=651 Tuommosta ajattelin subiksi, av-vahvistimeksi joku perus 200 välttävä. Mutta ongelma tuleekin sitten kaiutin valinnassa. Minkälaiset kaiuttimet saisi järkevään hintaan 5.1 järjestelmään. huoneen pinta-ala n.16 neliötä. Tieto on kasvanut aika reilusti viime kerrasta E: Sanotaanko vielä että myös kaiuttimien rakennus onnistuu, mutta sitten tarvitaan apua kotelosuunnittelussa.
Jos käytät tavallista 5.1 tai 7.1 kotiteatterivahvistinta, niin et välttämättä tarvitse jakosuodinta. Ainakin nykyisissä vahvistimissa kuuluu olevan käyttökelpoiset jakosuotimet subwoofer ulostulossa, eli voit kytkeä vahvistimen subwoofer outin suoraan t-ampiin. Toisaalta jos haluat välttämättä käyttää erillistä jakaria, niin halvempi CX2310 riittää. Joudut todennäköisesti kääntymään käytettyihin vahvistimiin tuolla budjetilla. Kokeile ensin kuulostaako vahvistimen oma jakosuodin riittävältä ja osta vasta sitten behringer. Itse kaiuttimille jäisi vahvistimen ja subin (elementti, vahvistin, kotelo) jälkeen noin 600 euroa rahaa. Mikäli settiä kasataan leffat edellä, niin vähintään kolmen etukaiuttimen olisi hyvä olla keskenään samanlaiset. Vieläkin parempi on jos kaikki viisi kaiutinta ovat identtiset. Tämä toteutuisi vaikkapa PSB Alpha B1 setillä, joka sopii vieläpä budjettiin. Lehtien testeissä on noita kuulemma kehuttu, mutta omakohtaista kokemusta minulla ei ole. Usein suositeltuja "best buy" settejä ovat 5x Tannoy Mercury V1 tai 3x Monitor Audio BX2 ja Monitor Audio BX1 pari.
Suunnittelemasi elementti taitaa olla 4 ohminen impedanssiltaan? Tuo T.amp ei kestä 4 ohmin kuormaa sillattuna, itse en ajaisi sillä sillattuna alle 16 ohmista, eli 8 ohmin kanavakuormaa pienempää. Pieni suunnittelumoka kytkennässä, matalilla taajuuksilla, pienillä induktansseilla korkeampi käyttis ei välttämättä kytkeydy toimintaan, ainakaan ihan puhtaasti. Taitaa t.ampin leluista TA-sarja olla hieman vahemmän kuraa, mutta en suosittele 4 ohmin kuormaa sillekkään sillattuna, puolijohteiden speksit ylitetään reilusti siinä tilanteessa.
Mikä olisi hyvä elementti tuolle vahvistimelle? Leffakäyttöön pääasiassa tulee laitteet. E: Mitenkäs tuo Reckhornin A-1000? http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=1105 omaan silmään vaikuttas suht. hyvältä vaihtoehdolta. Tuohonhan saisi sitten tuon subin kytkettyä oikein näppärästi. Vähän hinta pompsahtaa, mutta sehän on vain muotoseikka E2: Muistelisin joskus lukeneeni että Peerlesin resolution sarja toimii myös erittäin hyvin kotikäytössä? Vai onko kyseessä ollut joku toinen resolution kuin tämä autohifi malli?
On noita resolutioneja käytetty jonkin verran, mutta oletko ny aivan varma että se yhden kanavan 440 W ei riitä alkuunkaan? Miksi se sillata välttämättä edes pitäis... Ja kävin itse kaverin seurana kuuntelemassa noita psbeitä, eivätkä kyllä oikeen vakuuttaneet. Vertailupohjaa hintaluokasta on kyllä aika vähän, etten tiedä miten hintansa puolesta pärjäävät, mutta kun heti perään kuulosteli satkun (tms) pari kaliimpia settejä nii kyllähän sitä eroa syntyi. Lienee toisaalta makuasiakin jossain määrin.
Siis enhän minä oo väittänykkään ettei riittäisi. Mietin vain eri vaihtoehtoja, kun harvoin se eka päähän tullut paras on. Noita subielementtejä ois mukava tietää mitkä on kannattavia ostoksia. Kiinnostas kuulla joltaki joka on kokeillu noita resolutioneita kotona, et onko mistää kotosin. Kiinnostaisi lähinnä 2kpl r12 elementtiä ton ta'n perään. Tai sitten 2kpl r12 elementtejä ton reckhornin vahvarin perään 2ohmin kuormalla. Onkoha näissä suunnitelmissa minkäännäköistä järkeä? E: Mites Eminence lab 15? http://www.thomann.de/fi/eminence_lab_15.htm pitäs alkaa tarjouksia kyselee, kun palkkapäivä lähenee.
Tuolla t-amp e-800:lla olen itse soitellut pari vuotta peerlessin 10" bassoja, ovat kylläkin kepeämpää rakennetta kuin nuo resolutionit. Vanhan av-vahvistimen perässä on suoraan ja pelkällä vahvistimen -12dB/oct suotimella olen itse pärjänny. Pientä verkkohurinaa tuo vahvistin antaa mutta ei häiritsevästi. Kattelin tuossa yks päivä itekin tuota reckhornia ja kyllähän se speksien puolesta on kiinnostava peli, hieman tosin arveluttaa että miten herkkä se oikeasti sitten on radiohäiriöille. Ja onko se sitten kovin vakuuttavaa myyntipuhetta hifitalolla kun vahvistimen esittelyn jälkeen lukee että suositellaan hypexin vahvistimia Elementteihin en osaa paljon sanoa, en tiedä minkä kokoiseen koteloon tuo eminence menis. Mutuilen että parempi olis se kuin ne resolutionit. Pari niitä resoja olis tosin sitten helpompi saada soimaan kunnolla kun tekee erilliset kotelot ja hakee hyvän sijoituspaikan.
Laittelin tarjouspyynnön hifitalolle Peerless xxls12 aluminium subista + Hypex ds 4.0 vahvarista Ja toisen tarjouspyynnön samalla subilla, mut reckhornin kanssa. Olenko käsittäny oikein että, 2x Peerless xxls12 subeja kytketään rinnan niin kuorma olisi 2ohm'ia sillon? Eli voisin reckhornin perään laittaa 2x xxlx12'sia rinnan kytkettynä?
Sanovat hifitalolta että Reckhornia ja hypexiä ei kannata edes verrata keskenään. Laadussa valovuoden ero. Joten hypexiin taidan kallistua, mutta kumpaan 2.0 vai 4.0? Hintaeroa 70.
Ostin siis tuon Peerles XXLS 12 Aluminium + Hypex ds 4. Koteloksi väsäsin 120 litrasen kahdella 4" reflexiputkella. Pituutta putkilla on 45cm/putki. Jos nyt oikein WinISD'tä käytin niin viritys on 20hz tienoilla, mutta ongelmana on että alle 30hz mentäessä kuuluu vaan puhinaa reflexiputkista. On vähän ikävä leffakäytössä kun pommi räjähtää niin tuhinaa vaan kuuluu Missähä mahtais olla vika?
Yhdellä 45cm pituisella 4" putkella 120 litraisen kotelon viritystaajudeksi tulisi noin 20 hertsiä, mutta kahdella samanlaisella putkella viritystaajuus nousee lähemmäs 30 hertsiä. Viritystaajuuden alapuolella saatava äänenpaine putoaa nopeasti, elementti alkaa vatkata hullun lailla ja refleksiputkessa liikkuvan ilman määrä ja samalla nopeus kasvaa, josta taasen seuraa kuultavaa puhinaa. Jotta haluamasi 20 hertsin viritys toteutuisi kotelossasi kahdella putkella, tulisi yhden putken pituus olla noin 95 senttiä.
Ahaa eli se toimii sillä tavalla. Luulin että winISD'ssä se putken pituus meinasin yhteismittaa. No ei siis auta kuin tukkia toinen reikä. Eli siis 1 kpl 45cm pitkä putki on sopiva?
No nyt on toinen ongelma. Ostin Pioneer vsx 820k vahvarin, laitellin kaiuttimet kiinni ja aloin säätämään. Muuten kuuluu oikein, 5 kaiuttimesta kuuluu äänet, mutta subista ei pihaustakaan. Ratkasua etsiessäni huomasin että monella muulla on ollut sama ongelma, mutta en omaani saanut ratkaistua muiden saamilla vinkeillä. Onko täällä porukalla antaa jotain vinkkiä? Testissä subi kyllä hiukan on mukana, mutta musiikissa ei millään muotoa. Pioneer saa äänisingaalin tietokoneesta hdmi kaapelia pitkin. Kokeilin myös ihan perus 3.5mm plugi -> rca piuhalla mutta ei auttanut. E: Nyt sain leffoissa kuulumaan hyvin hyvin vaimeasti, kun laitoin kaikki asetukset subille täysille. Mutta olisi mukava saada semmosta ääntä mihin subi oikeasti pystyy.
Onhan subin asetukset oikein, eli: subwoofer = on, lfe/bass = sub ja ennenkaikkea kaikki kaiuttimet = small? Tuota vastaavat asetukset löytynevät.
Nonii eli nyt sain subin kuulumaan oikein hyvin muuten, mutta tuhisee edelleen. Johtuuko kenties siitä että ilman nopeus kasvaa niin suureksi alle 30hz taajuuksilla? Tällä hetkellä 1kpl 45cm 4" reflexiputki? Mitenkäs paljon se haittaa jos reflexiputkessa on 90" lyhyitä mutkia? Ei oikein muuten saa tuonne koteloon 2x 90cm putkia, kun kotelon pituus on 62.5cm.
No nyt ilmeni semmonen että Samsungin 40" LED tv'ssä on oikeassa reunassa vihreä raita, ja n. 5cm päässä oikeasta reunasta sininen raita. Vaihdoin hdmi'n paikkaa toiseen liittimeen ja nyt raidat pikkasen himmemäpiä. Välillä raidat katoaa kun sammuttaa tv'n ja laittaa uudestaan päälle, mutta tulevat minuutin päästä takaisin. Vihreä raita on ollut tv'ssä uudesta asti, mutta se ei ole haitannut joten en ole vaivannut päätäni sen enempää sillä, mutta tuo sininen raita häiritsee jo. Raidat näkyy myös tv'tä katsoessa ihan tv'n omalta digivirittemeltä. Onko tässä muuta tehtävissä kuin laittaa takuuseen? Ei millään viitsis kun toimii tietokoneen näyttönä ja takuuhuolto kestää 2-3vko.