4K LCD Ultra HD alias UHD uutuudet

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana 83476834584573, 02.12.2012.

 1. HACY

  HACY Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.08.2014
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse itselleni kommentoiden. Googlasin lisää ja näyttää, että ensimmäisessä H.265/HEVC speksissäkin vain kyseinen värimoodi on speksattu mukaan. Muut tulevat sitten speksin laajennuksissa myöhemmin.

  Voi olla ettei kannata ainakaan henkeään pidätellen odottaa oheislaitetta, josta tuollaisen ohjelman saa ulos ja joka vaatii HDCP2.2 suojauksen tuen. Elokuville ja tv sarjoille riittänee max. 30 Hz vielä pitkään. Itse kuvattua tms. tuskin laitetaan tuon suojauksen alle.

  .
   
 2. peter69

  peter69 Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  950
  Saadut tykkäykset:
  0
  :) Katseluetäisyys on noin kolmen metrin luokkaa, pitää katsoa tarkemmin kunhan kauppias saa uuden sohvan toimitettua (hieno idea ostaa näytekappale tarjouksesta, vastahan tässä kolmatta viikkoa odotellaan että se tulisi -- välissä ehti tulla huonekaluja ulkomailta tilattuna).

  House of Cardsin lisäksi tosiaan löytyy Breaking Bad, Smurf 2 ja pari Ghostbustersia historiasta (mikälielaatu), loput ovat luontodemoja. Suomi-tarjonnasta nuo leffat puuttuvat. Onko kukaan saanut Sonyn palvelua Suomeen käyttöön?

  Hiukan OT; Meillä on olohuoneessa Mac Mini l. 4K-tuki puuttuu, USB-tikulta digikuvat toistuvat tarkkana ja 4K demo TS-clipit samoin mutta Plexillä striimattuna eivät (kuvat tulevat postimerkkeinä ja clipit sanovat vain ettei formaattia ole tuettu), toimivat kyllä Plex Home Theaterille toiselle Macille striimattuina ongelmitta l. vika lienee Samsungin Plex clientissa. Mitä ihmiset käyttävät 4K materiaalin, liikkuvan tai still, striimaukseen ruuduilleen? Katselin Samsungin developer tietoja ja ei vaikuttanut mahdottomalta ajatus tehdä itse pieni app, joka vain kuuntelee verkosta kuvia ja näyttää niitä ruudulla (liikkuvaa kuvaa en vielä katsonut). Äly voisi sitten olla toisaalla..
   
 3. Dr Asko

  Dr Asko Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.03.2014
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hmmm, voitko vielä selkokielellä kertoa, missä nuo rajoitukset tulevat vastaan? En ole niin perehtynyt näihin terminologeihin. Tuleeko se vastaan katsomalla tavallista tv-ohjelmaa?
   
 4. jaahans

  jaahans Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.01.2012
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  1
  Siis eikö videomateriaalin näyttämiseen pitäisi riittää nyt ja ainakin melko pitkälle tulevaisuudessa 4:2:0 värit? Tuo 4:4:4 sitten tarvitaan pc ja pelikäytössä joissa väritarkkuuden pitää riittää alipikselitasolla (ja siihen tuki on useammassa hdmi portissa)? Videon osalta tuota 4:4:4 väri-informaatiota ei ole mukana lähdemateriaalissakaan. Hdcp2.2 vaaditaan varmasti kaikelta kopiosuojatulta 4k materiaalilta toki, mutta uskoisin että tulevaisuudessa suurin osa siitä streamataan mieluummin kuin katsellaan fyysisiltä levyiltä eli tärkeämpää on nimenomaan hevc codec tuki kuin kaikkien hdmi porttien hdcp2.2 tuki.

  Disclaimer: tämä tieto perustuu siis googletuksen tuomaan "asiantuntemukseen" omaa ostopäätöstä puntaroidessa.
   
  Viimeksi muokattu: 05.08.2014
 5. HACY

  HACY Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.08.2014
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  En tiedä. Tuon kopioin netistä ladatusta käyttöohjeesta. Jos joku osaisi selittää 4:4:4 -> 4:2:2 -> 4:2:0 eroavaisuudet, niin olkaa hyvä. Sana on vapaa.

  Sen verran mitä itse googlaamalla kuvittelin ymmärtäneeni, niin 4:4:4 kertoo, että valoisuustieto (luminanssi) ja väritieto (krominanssi) näytteistetään yhtä usein, ja silloin kuva on tarkimmillaan. Sitten kun noita jälkimmäisiä numeroita pienennetään, niin se kertoo, että väritietoa välitetään harvemmin verrattuna valoisuustietoon, ja tällöin värit "leviävät" ja värien rajat ei ole tarkkoja vaikka kuvassa esineiden rajat olisivat.

  Joku kuitenkin kommentoi, että ihmissilmän herkkyys valoisuudelle on paljon tarkempi kuin väreille ja liikkuvassa kuvassa ei eroa 4:4:4 vs. 4:2:0 edes huomaa. ("Kultasilmät" on tietenkin asia erikseen)

  .
   
 6. Cougar

  Cougar Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.01.2012
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sev verran hepreaa nämä termit, että kysyn suoraan, saako tuosta töllöstä kaiken irti HTPC käytössä? DVD:Itä/blue ray leffoja en katso. Ainoastaan tietokonekäyttöön (pelit, surffaus, stream-elokuvat/sarjat) tulisi siis tuo vehje ja miksei satunnaiseen TV-katseluunkin... Normaalia tietokonenäyttöä en edes omista enää, vaan dataan nykyään ja nytkin vallan nykyisellä 2-3v vanhalla 47" LG-televisiolla olkkarissani... Ja joutuuko tuon "HEV codecin" hommaamaan erikseen ja miksi? Tässä ainakin todella kelpo HTPC-kuvanlaatu.
   
  Viimeksi muokattu: 06.08.2014
 7. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  4 285
  Saadut tykkäykset:
  350
  Silkkaa sekaannusta koko 4K, vähän niinkuin antenniHD suomessa...
  Se HEVC pitää löytyä nimenomaan töllöstä, jotta 4K toistuisi ainakin Netfixillä, näin olen asian (ehkä huonosti) ymmärtänyt....

  T: Vesku
   
 8. jaahans

  jaahans Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.01.2012
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tässä oma käsitykseni:

  "Vanhanaikaisessa" 1080p resoluution HTPC käytössä näistä uusista töllöistä saa varmasti irti kaiken tarvittavan. Käsittääkseni 1080p skaalautuu hyvin telkun natiiviin UHD resoluutioon. Jos HTPC käytössä halutaan kuitenkin käyttää resoluutiota 2160p (eli 4K), täytyy odottaa näytönohjaimia jotka tukevat HDMI 2.0:aa tai kuvaruutu päivittyy vain 30 kertaa sekunnissa (HDMI2.0:lla kuva päivittyy 60 kertaa sekunnissa). 2160p resoluutiolla PC käytössä tarvitaan 60fps sekä täysi väri-informaatio, eli silloin ei ole mahdollista käyttää HDCP2.2 kopiosuojausta käyttävää porttia, mutta eipä sitä PC-käytössä tarvitakaan. Tuo HDCP2.2 tarvitaan, jos tulevaisuudessa telkkariin liitetään esim. 4K blu-ray:ta tukeva soitin, ja siihen käytettävissä olevan portin speksit riittävät.

  Netflixiä (ja mahdollisia tulevia muita 4K streaming palveluita) katsotaan telkkarin omalla sovelluksella, joka käyttää HEVC-codeccia johon tuki laitteesta siis löytyy. Samoin 4K Blu-rayt todennäköisesti tulevat käyttämään HEVC codeccia (4K bluray:ta ei vissiin ole vielä speksattu), mutta sekin onnistuu tuon HDCP2.2 liittimen kautta, kun tv tuota HEVC codeccia tukee.

  Ja jos ei joskus tulevaisuudessa joku standardi pelitä, eikun kauppaan ostamaan evoluutio kittiä :)
   
  Viimeksi muokattu: 06.08.2014
 9. Cougar

  Cougar Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.01.2012
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  Menee jälleen hieman ohi, mutta tottakai televisio tulisi ainakin itselläni HTPC osalta vain ja ainoastaan 4K-käyttöön. Näytönohjaimena tällä hetkellä Geforce GTX 690. Ja ei haittaa vaikka Netflix yms ovat telkkarissa itsessään ympättyinä, kunhan toimii hyvin.. Itselläni on 0% kokemusta ylipäänsä Smart-luokan televisioista, niin en tiedä niistä mitään. Eikö tällä hetkellä muka ole näytönohjaimia, jotka tukevat HDMI 2.0 ? Ei edes ajuriteitse? Ja onko tuo HDMI 2.0 ainoa mahdollisuus siis saada aitoa 4K kuvaa näytölle..? Vai onko tuossa ongelmana vain tuo 30fps vs 60fps? Kyllä tarvitsisi saada ehdottomasti 60fps irti 4K.sta...Muutoin toimii pelikäytössä erittäin huonosti tuollainen 30fps. Eli onko näin, ettei tuossa televisiossa ole tukea 60fps:llä, ellei sitten hommaa jotain "evolution kittiä", mitä ei ole edes tällä hetkellä olemassa? Missä 4K-telkkarissa sitten olisi kunnon 60fps tuki tällä hetkellä, onko missään?
   
 10. Burkitsville

  Burkitsville Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  3 406
  Saadut tykkäykset:
  690
 11. jaahans

  jaahans Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.01.2012
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tällä hetkellä ei ole näytönohjaimia joissa olisi hdmi 2.0 tuki eikä niitä ole virallisesti ilmoitettu olevan vielä tulossakaan. Oletettavasti kuitenkin on tulossa seuraavan sukupolven ohjaimissa. Telkkarissa itsessään on siis kyllä tuki 4k 60fps:lle täydellä väri-informaatiolla hdmi 2.0 kautta. Nvidialla on lisäksi ajurikikka jolla saa 4k 60fps vanhoilla hdmi 1.4 liittimillä, mutta vajavaisella väri-informaatiolla joka ei käsittääkseni sovellu pc käyttöön.

  displayportilla taitaa kuitenkin saada 4k 60fps jo nyt ja sellainen liitin löytyy joistain Panasonicin 4k telkkareista. Panasoniceista vaan uupuu sitten hdmi 2.0 ja/tai hevc tuki joten itse en sellaistakaan ostaisi.

  Ehkä voisi olla viisainta odottaa vielä siihen asti kun 2015 uhd töllöt julkaistaan, jolloin näyttispuolenkin tilanne lienee parantunut.
   
 12. Cougar

  Cougar Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.01.2012
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ahaa OK no tämä on kyllä hyvä sitten tietää... Ettei rahat mene haaskuun. Itselläni on kyllä Display Port liitännät näytönohjaimessa kyllä... Ihmeellistä että tekniikka laahaa perässä tuollaisten yksinkertaisten liittimien takia, mutta sitten toisissa asioissa menee kauheaa vauhtia eteenpäin... :O Eiköhän se nyt ole kuitenkin nykypäivänä aika selvää, että suurimmalla osalla on töllö kiinni myös tietokoneessa... Tai ainakin luulisi :D

  Mutta: Onko siis näin, että tuo ko. TV kyllä täysin HTPC soveltuva heti, KUNHAN ne HDMI 2.0 tuetut näytönohjaimet tulevat? Eli sellaisen kun joskus ostaa, niin saa tuosta TV:stä täyden hyödyn irti? Jos näin, niin erinomaista... Koska en ole ajatellut tuota TV:tä muutenkaan ostaa ~1v sisällä. Odotan että tuon saa noin 2000e hintaan, niin vois vasta harkita ostoa :) Joten siiheksi on varmasti HDMI 2.0 tuetkin noissa näytönohjaimissa.........
   
  Viimeksi muokattu: 07.08.2014
 13. djaska

  djaska shaken, not stirred.. Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.11.2004
  Viestejä:
  928
  Saadut tykkäykset:
  1
  Eli pidättäytyy turhasta päivittämisestä ja siirtyy uuteen huomattavasti pidemmissä jaksoissa. Oma ykköstelkku siirtymässä toiseen huoneeseen päivitysvälillä viis vuotta. Varmasti näkyy eroa jo vaikka hinnat alkaen malliin vertaa ja säätyy tukku tuohta vaikka av-sisältöä varten :D
   
  Viimeksi muokattu: 09.08.2014
 14. Huge004

  Huge004 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.04.2013
  Viestejä:
  14
  Saadut tykkäykset:
  0
 15. rauttiz

  rauttiz Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.12.2004
  Viestejä:
  302
  Saadut tykkäykset:
  13
 16. jaahans

  jaahans Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.01.2012
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ilmeisesti kyseessä on IPS paneelilla varustettu telkkari, eli mustan taso ja kontrasti eivät ole samaa luokkaa kuin Samsungeissa (sama ongelma kuin fullhd puolella Sonyn tämän vuoden w955 mallin kanssa). Varmasti silti tuohon hintaan asiallinen laite.
   
 17. RedAlert

  RedAlert Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.05.2004
  Viestejä:
  1 176
  Saadut tykkäykset:
  69
  Tässä toosassa on IPS-paneeli, ja mm. täällä kehutaan UHD-kuvaa parhaaksi mitä ovat nähneet. Eikä ole edge-ledi, mustan toisto luokkaa parempi. Hintakin tippunut toista tonnia siitä mitä pyysivät joku aika sitten...Lisäksi kysyin LG:ltä, niin päivitystä tuunataan, jotta tuohon saa kaikki nykypäivän vaatimukset (hdmi 2.0 jne.). Tosin vaatii myös rautapäivityksen. Omaa silmää miellyttää myös design...harkitsen vakavasti tuohon sortumista, jos vaikka hinta vielä tippuis alle kahden tonnin...
   
 18. epe_85

  epe_85 Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.11.2008
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja rautapäivitys lienee yhtä kuin uuden telkkarin ostaminen, vai miten moinen toteutetaan kun LG:ssä ei käsittääkseni ole Samsungin tapaista evolution kittiä..?
   
 19. RedAlert

  RedAlert Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.05.2004
  Viestejä:
  1 176
  Saadut tykkäykset:
  69
  En tiedä miten toteutetaan, syyskuun puolivälissä pitäs alkaa kuulumaan...näin sanoivat :)

  Niin ja olisihan se idioottimaista myydä töllöä, jos nimenomaan sen matskun katsominen olisi mahdotonta, jota varten koko verme on valmistettu!
   
  Viimeksi muokattu: 10.08.2014
 20. Kimsor

  Kimsor Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.10.2006
  Viestejä:
  479
  Saadut tykkäykset:
  105