2 x XXLS 12" alu plus 2 x XLS 12" passiivisäteilijää vai jotain muuta?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana Playpig, 08.11.2010.

 1. Playpig

  Playpig Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.11.2010
  Viestejä:
  94
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiinnostaisi toteuttaa kyseinen kombinaatio. Lähinnä tuo luvattu 40 litran kotelosuositus houkuttelee. Onko tällaista subbaria kukaan rakentanut?

  Tarkoituksena olisi rakentaa yksi kotelo johon molemmille pareille oma 40 litrainen kammio. Kaikki elementit varmaan kannattaa sijoittaa samalla seinämälle?

  Kertokaa mitä mieltä olisitte tuollaisesta set-upista? Tuleeko toimimaan miten leffoissa, peleissä ja musiikilla. Myös vaihtoehtoja saa ja pitää ehdottaa.
   
  Viimeksi muokattu: 08.11.2010
 2. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Melko pienen tuntuinen on kotelo. Lisämassaa vaatisi melkoisesti matalammalle viritykselle ja väkisin alas viritetyn pienen kotelon vastekaan ei ole ihanteellinen. Tuleekohan lisämassan kanssa jopa passiivin kesto vastaan? Mikäli moiseen kombinaatioon päädyt, niin PASSIIVISÄTEILIJÄT ON ASENNETTAVA KOTELON VASTAKKAISILLE SIVUILLE. Muuten kotelo pomppii ympäri huonetta kuin sarjakuvamallinen pyykinpesukone. Varsinkin kun sitä massaa on tulossaa varmaan yli kilo.

  Jos passiivi ja varsinainen elementti ovat samaa kokoa, loppuu passiivista liikevara paljon ennen varsinaista elementtiä. Yleinen konfiguraatio onkin laittaa tupla määrä passiiveja, eli 12" elementti + 2kpl 12" passiiveja.

  E: Mikäs elmentti nyt tarkemmin oli kyseessä? Kai "kotimalli" kuitenkin? Ainakin 830952 mallin suositus on 80-120litraa ja 20hz viritys. Kotelotilavuuden tarve ei ole riippuvainen refleksivirityksen toteutustavasta; 80l on suosituksen mukaan minikotelo yhdelle elmentille, sekä putkea käytettäessä, että passiivielementtiä käytettäessä. XXLS sarjaa on sekä autokäyttöön, että kotikäyttöön, kuhunkin vieläpä useita eri malleja. Autoelementeille luvataan usein pienempiä koteloita kuin kotielementeille ja niiden parametrit onkin suunniteltu autokäyttöön ja pieneen koteloon, vaikka elementti päällisin puolin näyttäisi samalta kuin kotikäyttöön tarkoitettu sisarmalli. Autoelementti autoon suunnitellulla suosituskotelolla ei toimi kotona kovinkaan hyvin kotona..
   
  Viimeksi muokattu: 08.11.2010
 3. PakkasSiiseli

  PakkasSiiseli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.08.2009
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itselläni on tuossa 82L refleksikopassa soimassa juurikin http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=651 kyseinen elementti. Elementtiä ajaa hypex DS 4.0, ja lattialla laatikossa odottaa uusi avaamaton XLS passiivi.

  Huomenna menen hakemaan levyt kyseiseen kapistukseen uuden kotelon tekemiseksi että saadaan passiivikin käyttöön. Kotelo valmistunee tämän sarjan ohjeilla: http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=42 kun kaikki muutkin osat ovat tasan samat kuin kyseisessä sarjassa.

  Viikonloppuna on tarkoitus kasata kyseinen vempele, mutta toistaiseksi soitellaan tuossa refleksissä jonka viritys noin 21Hz. Kieltämättä pelaa tuossakin houkuttelevan hyvin :)
   
 4. Playpig

  Playpig Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.11.2010
  Viestejä:
  94
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itselläkin on vielä myös vanha XLS 12 noin 90 litran kotelossa viritettynä sinne 20 hz tietämille...

  Juuri tuollaista samaa settiä ajattelin, mutta tuplasti korkeammalla kotelolla ja tietysti kaksilla elementeillä.

  Jos tuota myydään ihan rakennussarjana, niin luulisi tuon yhdistelmän toimivankin. Itseänikin kyllä mietityttää passiivielementin pohjaaminen ennen tavallista. Mutta eikö tuohon passiiviin voi lisätä liikkuvaa massaa jolla voi viritystä säätää ja mahdollista liian aikaista pohjaamista hillitä? Vai olenko täysin hakoteillä... Noita elementtejä tulisi ajamaan t.amp 2400 mk-x.
   
 5. PakkasSiiseli

  PakkasSiiseli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.08.2009
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vaikea sanoa tuohon elementin pohjaamiseen.. En ole kyseistä comboa sen tarkemmin simuloinut, mutta uskon sen omassa käytössäni riittävän vallan hyvin. Tilana kuitenkin vain hieman yli 20m^2 betonibunkkeri, joten kohtuullisia äänenpaineita täällä saadaan jo melko pienellä liikeradalla.

  Itse olin ostamassa PA-päätettä mutta totesin Hypexin olevan toimivampi ratkaisu monellakin osa-alueella. Kuitenkin tehoa tuossakin piisaa tähän tilaan ja käyttöön riittävästi. Voin toki kertoilla kokemuksia ensiviikolla jos tuon saan kuunneltavaan muotoon viikonloppuna.

  Kuitenkin uskoisin tuon olevan ihan toimiva ratkaisu, mutta mikäli ei jostain syystä miellytä mikään ei estä myymästä passiivia, ja laittamasta elementtiä takaisin paremmin tehtyyn refleksiin.

  PS. kysäisin myös tuon kotelon toiminnasta hifitalolta, ja kertoilivat viritystaajuuden olevan noin 20Hz vanun kanssa ilman lisämassaa passiivissa. Kysyin myös virityksen madaltamista lisämassalla / kotelon tilavuudella, mutta ohjeistivat tuon 40L olevan hyvä kompromissi tarkkuuden ja ulottuvuuden suhteen. Itselläni tuo on 50/50 leffa ja musiikkikäytössä joten minulle tuo passaa hyvin.
   
  Viimeksi muokattu: 08.11.2010
 6. Playpig

  Playpig Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.11.2010
  Viestejä:
  94
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jooh. Nyt kun tarkemmin mietin, niin taidan tehdä kuitenkin ihan normaalin refleksikotelon kahdelle elementille. Ei siitä nyt niin järkyttävän iso tulisi mitä tuossa mittailin. Ja säästyypähän hieman budjettiakin, eikä tarvitse pelätä jo etukäteen passiivielementtien pohjaamista. Tuttu ja turvallinen ratkaisu siis.

  Kotelosta tulee todennäköisesti korkeahko, koska lattiapinta-alaa täytyy saada säästettyä. Jos nyt noihin Peerlesseihin ylipäätään päädyn niin laitan dataa koteloprojektista myöhemmin.

  Kiinnostaisi siis tietää vaihtoehtoja nuille Peerlesseille. Äänenpainetta on tultava matalilla ja toimittava myös musiikilla hyvin. Mentävä noin 200 litran refleksiin. (vertaa 2 x XXLS 12"). Autoelementit kyllä käy myös, jos jollain on kokemusta järeähköstä autoelementistä kotona.
   
 7. obeman

  obeman Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.12.2005
  Viestejä:
  234
  Saadut tykkäykset:
  0
 8. PakkasSiiseli

  PakkasSiiseli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.08.2009
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuo "äänenpainetta matalilla" ja toimittava musiikilla hyvin on aika toteuttamaton yhdistelmä ainakin 12" elementillä. Esimerkiksi tuo 1kpl 12" Peerlessejä ei kyllä kummoisia paineita tarjoile suht pienellä säröllä 20Hz tuntumassa aivan sama paljonko sille tehoa annetaan.

  Toki tuon XXLS:n voi virittää mahd alas suuremman paineen saavuttamiseksi matalammilla taajuuksilla, mutta kokemuksen mukaan tuo on sitten musiikkitoistosta ja napakkuudesta pois. Itse siis tyydyn tuohon "rimpulaan" koska en tarvitse mitään järkyttäviä paineita ja tila on verraten pieni, sekä koostuu pitkälti kiinteistä betonirakenteista.

  Itse kävin tänään hakemassa levyt koteloa varten, ja viikonloppuna olisi tarkoitus väsätä vempele valmiiksi. Voin sitten hieman testailla ja antaa infoa kuinka tuo käyttäytyy..
   
 9. Playpig

  Playpig Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.11.2010
  Viestejä:
  94
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei todellakaan tarvitse olla välttämättä 12". Vaikka 21" jos vaan sopiva löytyy. :D Tuntuu, että kotipuolelle ei noita vaihtoehtoja tunnu olevan. Tai sitten en osaa etsiä...

  Tuo CSS Trio 12 olisi kyllä varteenotettava vaihtoehto, niitäkin vaan pitäisi varmaan kaksi laittaa. Ehdotelkaa vielä muitakin merkkejä. Saa siis olla isompiakin kun 12".
   
 10. PakkasSiiseli

  PakkasSiiseli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.08.2009
  Viestejä:
  20
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt on luvatusti subbari kasassa, ja tänään siitä otetaan ensimmäiset "savut". Kotelosta tuli vähintäänkin mallia tukeva, ja toiveissa olisi saada miellyttävää soundia ulos tuosta kuutiosta.

  Säätöjä vailla ja paikkaa pitää hakea puhumattakaan sisäänajosta, mutta hiljaa hyvä tulee ja kirjoittelen toki kokemuksia kunhan hieman tuota kuullostelen. Vertailukohtana voin käyttää samaa elementtiä around 80L refleksikopassa.

  Päällystäminen vielä tekemättä, ja jalatkin tuolle pitäisi jostain metsästää. Ääntä kuitenkin pääsen kuulostelemaan tänään joten jotain edistystä tapahtunut.
   
 11. obeman

  obeman Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.12.2005
  Viestejä:
  234
  Saadut tykkäykset:
  0
 12. jardahl

  jardahl Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.11.2000
  Viestejä:
  690
  Saadut tykkäykset:
  1