12" laajakaista

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Jtoivonen, 07.06.2010.

  1. Jtoivonen

    Jtoivonen Guest Guest

    Liittynyt:
    21.09.2007
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
  2. Everkistus

    Everkistus Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.08.2006
    Viestejä:
    81
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näyttää ainakin Fostexin laajakaistoilta, mahtaako olla jokin kopio? Varmaan yritykseltä kysyminen selvittäisi asioita.
     
  3. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Suuren kartion massa on pääsääntöisesti suurempi kuin pienen kartion massa. Suuren massan liikkeelle saaminen on hankalampaa kuin pienen massan. Kun suuri massa on liikkeessä, sen pysähtyminen myös kestää kauemmin kuin pienen massan. Tästä seuraa että suuret massat ja suuret kartiot ovat hitaita, verrattuna pienempiin.
    Liiasta hitaudesta voi olla kaiutinelementissä haittaa, jos elementillä yritetään toistaa korkeita taajuuksia. Esim 20khz äänen tuottaminen vaatisi elementiltä 20tuhatta edestakaista iskua sekunnissa. Noin nopea edestakainen liike vaatii vahvan moottorin, joka jaksaa repäistä raskaan vauhdissa olevan kartion takaisin toiseen suuntaan, ja sitten taas tyrkätä sen toiseen suuntaan. Vahvan moottorin suunnitteleminen ja valmistaminen taasen maksaa rahaa, ja se raha pitäisi saada elementtien ostajilta takaisin, jotta bisnes kannattaisi. Mikäli elementtiä myydään epäilyttävän halvalla, voi odottaa että suunnittelussa, valmistuksessa, tai useimmiten molemmissa on oikaistu jossain vaiheessa. Oikominen voi kuulua huonona suoriutumisena vaikessa oloissa, eli esimerkiksi tilanteissa joissa riittämätön moottori joutuu viskomaan painavaa kartiota kymmenien tuhansien hertsien taajuuksilla. Moottorin kyvyt loppuvat, ja se alkaa jättää lyöntejä välistä, kolme erillistä kartion edes-takaisin liikettä puuroutuvatkin yhdeksi epämääräiseksi heilahdukseksi.
    Linkittämäsi elementit perustuvat ilmeisesti kaikki vain kahteen eri moottoriin. Toinen moottori 3", 4", 5" elementeille ja toinen 6,5", 8", 10", 12" elementeille. Tämä perustuen hyvin rajoitettuihin tietoihin joita myyjä kaiuttimista antaa, tehonkesto ja ohmit. Edes elementtien oikeita kuvia ei ole kehdannut esille asettaa. Sanomattakin lienee selvää, ettei 6.5" kartiolle suunniteltu moottori pysty täysin kontrolloimaan 12" kartiota, jossa pinta-ala ja oletettavasti myös massa ovat merkittävästi suuremmat kuin mihin moottori on suunniteltu. Suurissa elementeissä, johon laajakaistojen kyseessä ollessa lukeutuvat 5" ja sitä isommat elementit, juuri korkeiden äänten tuottaminen on ongelmallisinta. Pienillä kartioilla, < 3", taas elementin syrjäyttämän ilmamassan pienehkö tilavuus nostaa toiston alarajaa ja laskee alempien taajuuksien paineita.
    Kannattaa pysyttäytyä toimiviksi todetuissa 'vanhoissa merkeissä', esimerkiksi visaton, vifa, tang band, mikäli haluaa hyvää ääntä helpolla. Halutessaan voi tietysti toimia pioneerina, uuden tuntemattoman kartoittajana, ja ostaa tuikituntemattoman valmistajan tuntemattomia elementtejä. Taloudellinen riski ei elementtien osalta ole aivan mahdoton, mutta jopa kymmeniin erilaisiin lonkalta arvottuihin prototyyppikoteloihin ja niiden jokaisen testailuun, vertailuun ja mittaamiseen palaa rahaa ja aikaa.
    Mikäli halutaan suuren kartion tuoma keskiäänten helppous ja yhdestä pisteestä tuleva ainutlaatuinen ääni korkeiden äänten toiston merkittävästi kärsimättä, voisi harkita koaksiaalielementtiä. Siis elementtiä, jossa on keskiäänisen pölykupin paikalla erillinen dedikoitu diskanttielementti toistamassa korkeat äänet.
    Tai ehkäpä kannattaisi rakentaa 3" laajakaistoista linjasäteilijä. 3" kartio voidaan helpohkosti rakentaa niin kevyeksi, että se kunnialla suoriutuu koko kuuloalueen yläpään toistosta ja kuitenkin siinä on pinta-alaa riittävästi, jotta toisto saadaan ulottumaan alakeskiäänille asti jossain määrin järjellisillä elementtimäärillä.
    Varmoin vaihtoehto on hankkia joku valmiiksi koeteltu ja hyväksi todettu pakettikaiutin, esimerkiksi Aw-10X rakennussarja, joka sisältää myös koaksiaalikaiuttimen vaatiman jakosuotimen. Plazalla eniten rakenneltuja laajakaistoja ovat epäilemättä erilaiset Tang Band viritykset, 3" tai 4" kartioilla, jalustakaiuttimista aina transmissionlinjalla viritettyihin pilareihin. Hakemalla löytyy.

    Lyhyesti: Kokeile jos uskallat, mutta varaudu myös pettymään, jos kiinalainen purkkaelementti ei toimikaan edes välttävästi. [/Mutuilu]
     
  4. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Koaksaali on aivan eri asia kuin laajakaista.