Älytelevisioiden käyttöjärjestelmistä

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana bluesmood, 30.08.2021.

  1. bluesmood

    bluesmood Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    483
    Saadut tykkäykset:
    31
    Vastasin tuohon 4k-keskusteluun äsken, ja päätin avata älytelevisioiden käyttöjärjestelmistä uuden säikeen, koska aihe on mielenkiintoinen. Jos sattuisi olemaan jotain suosikki/inhokki -vastakkainasettelua tämän DVDPlazan uudemmilla tai vanhemmilla keskusteluun osallistujilla jotain mielipiteitä näistä.

    Itselläni on hyvin vähän älykodinkoneita, ensimmäinen oli älymatkapuhelin, sitten tabletti oli seuraava, ja kolmas ja sitten muita ei enää olekaan, älytelevision hankkisin. Samsungin laitteita kaikki, ja Google on käyttöjärjestelmätoimittaja ainakin Samsungin matkapuhelimien ja tablettien osalta, ja itselläni on viha/rakkaus-suhde Android-järjestelmään vaikka se nyt on ihan yhdentekevää, että Amerikkalainen jättiteknologia yhtiö nettikäyttäytymiseni lisäksi tietää netinkäyttäytymisestäni kaiken, niin nyt myös puhelimeni ja tabletin käytöstä kaiken ja osaavat yhdistellä dataa, jonka minusta saavat. Ei se nyt paljoa stressaa tavallisena tallaajana, kun kaikki toimintani kestää päivänvalon täällä verkkomaailmassa.

    Tuohan tuo Android on Linux-ytimen ympärille kehitetty käyttis, ja sitten on mitä LG:n televisioissa on WebOS käyttöjärjestelmänä, niin sekin on Linux-ytimen ympärille kehitetty.

    En tiedä, puhelimen roottaaminen roottaus ei taida olla ihan laillista toimintaa, jos olisi, jokin puhelinkorjaamo tai yksityinen matkapuhelinkauppias varmaan myisi julkisesti sitä palvelua pieneen lisähintaan matkapuhelimen oston yhteydessä, mutta televisioissa on periaatteessa sama, jos haluaa yksityydestään pitää huolta, niin periaatteessa pitäisi rootata televisiokin varmaan ja hankkiutua eroon, mitä valta-osassa televisioita on Android -käyttöjärjestelmä.

    Varmaan niitä on muitakin käyttiksiä kuin Android ja WebOS näissä älytelevisioissa, mutta Googlen järjestelmä taitaa olla yleisin, mitä Google on käyttöjärjestelmätoimittajana televisioita valmistaville sähkölaitevalmistajille ainakin näille tunnetuimmille merkeille, joita Suomeen tuodaan kuluttajille Suomesta ostettavaksi loppukäyttöön.

    Noissahan on sitten ne käyttöjärjestelmän toimittajien tai televisiovalmistajien toimittajien omat sovelluskaupat, niissäkin on eroja, esimerkiksi LG:n LG Storesta ei saa MTV Katsomoa,, ainakaan siinä mallissa, mihin yritin lähipiirissäni sitä asentaa, kun kysyivät minulle, niin sitä ei saanut asennettua siihen.

    Androidissa hyvä, kun Google Play on todella kattava sovellus/appi -kauppa, niin löytyy vähän joka lähtöön mobiililaite-sovellusta.
     
  2. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 758
    Saadut tykkäykset:
    483
    Kun se ei ole sillä nimellä, vaan on MTV Suomi, ainakin omassani.

    T: Vesku
     
  3. bluesmood

    bluesmood Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    483
    Saadut tykkäykset:
    31
    No sinähän sitten annoi selityksen sille, miksi jouduin myymään "ei oota", "Ei pysty" -konsultointipalvelua lähipiirissäni. Pitänee palata asiaan uudestaan ja asentaa MTV Suomi ja kuitata palkkio.
     
  4. Khilon

    Khilon Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.10.2006
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    32
    Katsomo-nimestä luovuttiin jostain käsittämättömästä syystä jo vuosia sitten.

    Laitteiden roottaaminen ei suinkaan itsessään ole laitonta, mutta toki esim. niihin laitettava softa voi rikkoa tekijänoikeuslakia.
     
  5. bluesmood

    bluesmood Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    483
    Saadut tykkäykset:
    31
    Tuosta laitteiden roottaamisesta itsekin lähinnä matkapuhelimen osalta oli jokseenkin hiipuneena keskusteluna jo Ubuntu Suomi Keskustelupalastalla alaotsikolla "Ubuntu kännykkään", ja otin itsekin osaa keskusteluun.

    Ainakin se oma kokemukseni on, mitä olen testimielessä yhden matkapuhelimen rootannut, ja myynyt sen käytettyjen puhelimien markkinoilla, kun en itse koskaan käyttänyt sitä ollenkaan roottaamisen jälkeen, niin käytettyjen sähkölaitteiden markkinoilla rootatut ainakin rootattu puhelin alentaa puhelin euroissa mitattua myyntiarvoa.

    Älylaitteen roottaaminen lähinnä suurin etu, mitä siinä ehkä saavuttaa, niin on oman yksitysyyden parantaminen ehkä tietenkin edellytyksenä, että ei käy missään noissa some-jättien palveluissa, tai liitä Google-tilin tietoja esim. Androidpuhelimeen roottauksen jälkeen. Aika hankalaksi tulee myös puhelimella pankkiasiointi ja muut sellaiset palvelut, joita mielellään käyttää puhelimella, jos puhelimen roottaa. Varmaan televisioiden osalta sama juttu, että vaikka Android - television roottaa, ja sitten kuitenkin on tilannut Netflixin, jossa käsittääkseni ihmiset ovat omalla nimellään sinne liitettyjen maksukortti -tietojen mukaan, niin en sitten tiedä, onko se kovin yksityisyyttä vaalivaa toimintaa sitten enää.
     
  6. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    714
    Saadut tykkäykset:
    97
    Tiettävästi kaikkien älytelevisioiden käyttöjärjestelmien ytimenä on Linux. Minulla on Android-televisio (Sony), jonka käyttöliittymään olen tyytyväinen. Sen sijaan en ole varma, ovatko ne tv-valmistajat tyytyväisiä, jotka ovat valinneet Android TV:n käyttöliittymäksi laitteisiinsa. Ainakin jos ne odottivat että pääsevät vähemmällä koodauksella, lienevät pettyneet. Toki appeja ei tarvitse itse tehdä, mikä on suuri etu, mutta uuden Android-version sovittaminen eri tv-malleihin on osoittautunut työlääksi tehtäväksi. Sitten kun SoC-prosessorin valmistaja ei enää toimita uutta core-versiota prosessoriin, tehtävä menee likipitäen mahdottomaksi. Samasta syystä yksityisen tv:n haltijan yritykset "rootata" vanha Android-televisionsa uuteen Androidiin ei tule onnistumaan. Google on hiukan päivittänyt Android TV-käyttöliittymää ja nimennyt sen Google TV -järjestelmäksi. Muutos on tällä hetkellä pieni, mutta ehkä ennakoi suurempaa siirtymää pois Androidista ja ehkä jopa Linux-pohjaisuudesta ? Toinen vaihtoehto on Linux-pohjainen Chrome OS.
     
  7. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 759
    Saadut tykkäykset:
    325
    Roottaus voi aiheuttaa takuun raukeamisen. Noin muuten pelko voi olla käytettyjen osalta esim siinä, että mitäköhän se omistaja on siihen rootattuun puhelimeen asentanut. Puhelin tunnistussensoreineen on kuitenkin digitaalinen avain moneen paikkaan ja tietoon.
     
  8. bluesmood

    bluesmood Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    483
    Saadut tykkäykset:
    31
    Mielestäni roottaamisen jälkeen ainoastaan ei takuu voi raueta, vaan mielestäni se myos raukeaa, vaikka tämä nyt menee sananvalinnan viilaushuomioon, enkä halua olla pikkutarkka.

    Onhan siinä roottaamisessa ongelmansa, ja sitten saavuttaako siitä niin suurta hyotyä, kun niin pitkään jo käyttänyt noita somepalveluita ja Google-tilinkin liittänyt Samsungin palveluun, pleikkarin pelaajana se on Sonyn palvelussa, ja sitten vielä noissa puhelimen ja tabletin ensikäynnistyksen yhteydessä tullut liitettyä se noihin nykyaikaisempiin älykommunikointilaitteisiin.

    Eli kyllä noi isot amerikkalaiset teknologiajätit tietää jo minusta ihan kaiken, niin tuskin siinä mitään kovinkaan suurta hyotyä saavuttaa kun "paskat jo housussa" -minulla meidän muiden tavallisten tallaajien lisäksi. Lohduttavaa ajatella, että siellä on miljardi muuta käyttäjää, jotka on samassa tilanteessa, niin sulautuu siihen massan datavirtaan sopivasti, niin todennäkoisyydet aika pienet, että juuri minun aktiviteettejani nuo monitoroisi mitenkään siinä määrin päivätoikseen, että minun kannattaisi lähteä stressaamaan ja menettämään mielenterveyttäni miettien yksityisyyden suojaani, jota ei ole enää pitkään aikaan ollutkaan millään tasolla.