Äänetön HTPC

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana Daedalos, 07.02.2013.

 1. code.666.

  code.666. New Member

  Liittynyt:
  29.04.2003
  Viestejä:
  1 226
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itsellä noin laite noin 5 metrin päässä katselupaikasta, enkä kuule ääntä paitsi jos korvan pistää kiinni laitteeseen.
   
 2. matrix

  matrix Member

  Liittynyt:
  18.09.2000
  Viestejä:
  63
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mistä ostit ja paljonko maksoit ???. Kiinnostaisi kovasti vaihtaa htpc tuohon !!!
   
 3. code.666.

  code.666. New Member

  Liittynyt:
  29.04.2003
  Viestejä:
  1 226
  Saadut tykkäykset:
  1
  1080p youtube pyörii samallla ongelmitta kun purkaa 4,6gb:n .mkv tiedistoa 7zipillä.
  Ostin laitteet + msata levyn cdon.comista, hinta taisi olla 300€ hujakoilla.
   
 4. Themikz

  Themikz Member

  Liittynyt:
  09.05.2005
  Viestejä:
  266
  Saadut tykkäykset:
  1
  Oletko kokeillut että jaksaako toistaa 3D blu-ray tiedostoja?
   
 5. code.666.

  code.666. New Member

  Liittynyt:
  29.04.2003
  Viestejä:
  1 226
  Saadut tykkäykset:
  1
  Eipä ole tullut testattua, löytyiskö jostain testimateriaalia?
   
 6. DikiMies

  DikiMies New Member

  Liittynyt:
  27.08.2013
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuulettimessa on rasvat / öljyt kuivuneet. Helppo itse korjata (avausohjeet menee nyt ulkomuistista, voi olla että ei oo ihan just jetsulleen) :

  - Irroita koneen jalusta ja se pieni rautakolmio sieltä alakulmasta
  - avaa ne pari ruuvia koneen takaa
  - leikkaa koneen windowstarra / mallinumerotarra halki sauman kohdalta mikäli se siinä sattuu olemaan
  - avaa kone liu'uttamalla etu / takakantta eteepäin (vai oliko taaksepäin, no kokeilemalla se löytyy)

  HUOM! Voimaa ei tarvita missään vaiheessa !

  sisältä löytyy tuuletin. Voit vaihtaa sen uuteen jos jostain Kiinan verkkokaupasta sellaisen löydät. Googlaamalla löytyy oikea malli.

  Mikäli vähääkään löytyy osaamista niin avaa se tuuletin, 3-4 pienenpientä ruuvia. Ota propelli pois.

  Sitten tuulettimen "korjaus": hinkkaa puutikulla (hammastikku / tulitikku) propelin reijästä kaikki musta töhnä pois. Sisäpuoli taitaa olla kuparia joten ÄLÄ raavi sitä rikki millään rautaisella systeemillä vaan käytä pehmeämpää ainetta esim. juuri puutikkua. Putsaa myös se kirkas akseli.

  Kun pinnat ovat puhtaat tuuletin taas tuntuu pyörivän ts. "korjaus" on melkein tehty, ota ja tipauta teflonöljyä / aseöljyä / ompelukoneöljyä tms jotain oikein hienoa öljyä YKSI PISARA sinne reikään johon se tuulettimen akseli menee. Korjaus valmis!

  Kasaa laite: tuuletin kasaan, ruuvit kiinni. Samalla lisää sinne EeeBoxiisi +2Gb muistia kun se nyt on siinä auki. Vakiona kai 2x 1GB muistikammat joten vaihda ne 2x 2Gb ihan perus So-DIMM muistia taisi olla. DDR2/DDR3 kumpaa sinne menee saat selville kun googlaat mitä se nykyinen muisti on. Kansi kiinni, ruuvit kiinni, jalusta paikalleen ja homma valmis!
   
 7. Zoolz

  Zoolz New Member

  Liittynyt:
  02.05.2013
  Viestejä:
  114
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hyvä sivu seurata passiivi systeemejä http://www.fanlesstech.com/

  Näpersin eilen Intel passiivi-media-työ-koneen kasaan ja vakuuttavaa vakaus on. Ajelen nyt testiä jonkin aikaa, mutta virtalähde on vielä joku wanha forton ja tälle varattu passiivi 90W vielä toisessa koneessa kiinni. Intel i7 4771 on TDP 84W ja siinähän nykyisin GPU 20EU ja CPU virranohjus samassa, joten tuo TDP on aika oikea luku. Prime95 otti 110W seinästä, joten nyt pitää vähän rajoittaa max. kelloja tuolle passiivi PSU + varaa USB 3.0 laitteille ym. 10-20W.

  Nyt kysymys Intel 8-sarjan ja Asuksen omistajille; mistä bioksessa on varminta rajoittaa pelkkää max. kokonais virransyöttöä CPU:lle?
  Noita säätömahdollisuuksia on tuhat ja sata, enkä halua minkään muun ominaisuuden menevän pois päältä, koska haetaan myös matalaa idle-ominaisuutta ym. (24/7). Nyt, kun asensin uusimman bioksen ja selailin noita säätöjä, niin ovat lähinnä ylikellotukseen ja auto-moden vaihto aiheutaa, että kaikki muutkin pitää säätää sitten käsin. Asuksen oma "pika" powersave ei vaikuta max. jännitteisiin.

  Muuten tuossa kasaamisessa ei ollut mitään ihmeellistä, mutta emon takana olevaan Nofan-coolerin tukilevyyn lisäsin muovi "fyllinkiä", jotta ei osu metallilevy mihinkään tursottavaan komponentinjuotokseen yms. Emolevy tuntuu aika heppoiselta, joten ihan sormin kiristin varovasti jäähdyttimen ruuvit. Muistit olin ostavinani LP / LV, eli low profile ja -voltage, mutta olikin normaalikokoiset. Tilaa oli kuitenkin reilusti, joten ei ongelma, jäähtyypä paremmin isomman pinta-alan johdosta. Muistit toimii XMP 1600/1,35V
  Windows 8.1 asennus USB-tikku aiheutti ylimääräisen jumpan, kun UEFI vaatii FAT32-alustetun median, joten tein normaali windowsin usb-työkalulla boottaavan asennustikun ja siirsin datan välillä pois > alustus Fat32 > data takaisin. Sitten normaali windowsin 10-15 min. asennusrumba :cool:

  HW Monitorin motherboard näyttää 111 [SUP]o[/SUP]C on joku sensorivirhe, muuten lämmöt ok. On se aina mukava fiilis haistella uusien komponenttien käryjä (valmisturasvat palaa pois) ja ihmetellä äänettömyyttä, sekä vapautta sörkkiä sormella, ilman että epämääräisiä liikkuvia osia koneen sisällä :p http://www.logicsupply.fr/news/fans-achillies-heel-of-pc/

  Tässä jotain kuvia ja tietoja kokoonpanosta http://sdrv.ms/1fM0ZJ7
   
  Viimeksi muokattu: 08.09.2013
 8. P.Kosunen

  P.Kosunen Active Member

  Liittynyt:
  16.10.2005
  Viestejä:
  1 374
  Saadut tykkäykset:
  14
  Hatusta vedettynä: XMP tila päälle, muistivolttien tarkistus, turbo&normaalitilan maksimikertoimien pudotus N pykälää, CPU volttikerroin miinukselle ja kertoimen voinee nostaa suoraan punaiselle asti (+prime95 tms. cpu-burn ohjelman kanssa hakea tarkemmin maksimia, muista testata myös idle vakaus). CPU PLL voi ehkä myös pudottaa reilusti.
   
 9. Must@n@@mio

  Must@n@@mio New Member Blokattu

  Liittynyt:
  06.06.2013
  Viestejä:
  246
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kannattaa tulla kertoilemaan vakaudesta aikaisintaan n. puolen vuoden kuluttua uudelleen.

  No se on ainakin varmaa, että komponenttien MTBF -tunnit kilistävät 8x:llä eteenpäin ilman tuuletusta noilla teho(=lämpö)tasoilla. Onko ensimmäinen termotilttaaminen taulussa jo ennen joulua? Oli tai ei, kovin pitkäikäistä confidencella computerointia tuolle kokoonpanolle ei voi ennustaa.

  Passiivijäähdytys + elektroniikan haju + kiva lämpölukema... oletko varma että se on anturivirhe? :D
   
 10. Zoolz

  Zoolz New Member

  Liittynyt:
  02.05.2013
  Viestejä:
  114
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja nythän tuo löytyi, kulkee nimellä "offset" (tai "adaptive" joissain malleissa). Tämä systeemi on tuttua läppäreiden alikellottajille jo Pentium M-ajoista alkaen.

  Lisäksi otin pois turbo-moden ja max. tehonkulutus asettui tavoitteisiini tässävaiheessa. Seuraavaksi otetaan tuntumaa (kun joutoaikaa) integroitu-GPU (GT2 alias HD4600) ja sen virransäätöön, joka on lähinnä AVX-softalla testaamista, koska mediankäsittelyyn pääasiassa tulee tämä pömpeli. Sen verran kerkesin tuota Asuksen bioksessa olevaa "pika-säästö-säätö" ominaisuutta testata kans, että se ei sovellu käyttööni, koska laskee GPU jännitteet liian alas joutilaana > herää nykien ja verkkaisesti.  XMP 1.3 ja voltit ok. CPU kertoimella sitten viimeiseksi, jos tarvetta. Volttikertoin tulee tuossa "offset" ja adaptiivisesti, kuten nimestä voi päätellä :p Manuaalisesti ehkä enemmän ylikelloja jos hakee? CPU PLL vois kokeilla säädellä kunhan saan tarkat rajat selville (nyt ~0.6-1.1V).

  Ja vakaushan tässä vaiheessa, kun uudet HW/SW tarkoittaa lähinnä ajureita ja niiden toimivuutta. Korkeilla testilämmöillä haetaan niitä tulevia ongelmakohtia ja optimaalista käyttötehoa.

  Jos perusasiat elektroniikan kasauksesta kiinnostaa, niin oppaita on netti pullollaan, en nyt takerru niihin, mutta "vastataan, kun kysytään" ..asiallisesti.
   
 11. Must@n@@mio

  Must@n@@mio New Member Blokattu

  Liittynyt:
  06.06.2013
  Viestejä:
  246
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onkos tämä mallia tietokonelabran pysyvä avopalloasennus, vai onko aikomus laittaa osat oikein koteloon? Otappa huomioon että kotelossa luukut kiinni termokäyttäytyminen tulee muuttumaan aika paljon.
  Pistähän se koneesi nyt ihan koteloon ja kansi kiinni; mitä lämpömittarit näyttävät sitten. Ei kannata pitää liian kiirettä onnistuneeksi julistamisen kanssa: pidä konetta käynnissä nyt vaikka 24 tuntia näin aluksi. Ilman aktiivista ulos puhallusta kotilosta lämmöillä on kavala taipumus hiihtää ylös, ylös, ylös...

  Kun täällä nyt on näköjään passiivitermodynamiikan asiantuntija paikalla, niin kerroppa miksi esim. vain 10-20 watilla lämpeävissä NAS-koteloissakin on tuulettimet? Miksi minimaalisimmassa n. 15 wattia verkosta imeskelevässä miniläppärissä on tuuletin? Miksi tuulettamista yleensä harrastetaan elektroniikassa?? Vastaukseksi ei kelpaa että huvikseen/ihan muuten vaan. Miksi tämäntyyppisiä täyspassiiviratkaisuja, 15 GHz:iin ylikellotuksia yms. lämmitysennätyksiä ei esiinny oikeastaan missään muualla kuin moponrassauksen tietokoneversio -keskusteluketjuissa intternetissä?


  P.S.

  "Porasin PV:n kaasarin 50 mm:iin, asensin 18" takapyörän, poistin äänenvaimentimen ja ohjaustangon".

  vs.

  "Poistin tietokoneesta kaikki tuulettimet, roplasin BIOS:n jännitteitä ja testasin lämmöt ilman koteloa nopealla guuklauksella".


  Erottavana tekijänä on ollut se, että toisen hoonaajaryhmän hönöläisiä paimentamassa on ollut tähänkin asti katsastuskonttoreitten ikävät haalarihenkilöt, jotka ovat rätkäisseet tuning-jonnen virityksen tarvittaessa ajokieltoon.
  Nyt valvontajärjestelmä on virittelykauden -13/-14 uutuutena laajennettu myös tietokoneitten tuningrointiin: DVD Plazan valtuuttamaton online-tietokonekatsastusmies tarkastaa etänä tuunaajapoitsujen viritykset ja jakaa hylsyjä/korjauskehotuksia tarpeen mukaan.
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2013
 12. Zoolz

  Zoolz New Member

  Liittynyt:
  02.05.2013
  Viestejä:
  114
  Saadut tykkäykset:
  0
  No jaa, nyt tuossa pöydällä ja seuraavaksi näytön taakse hyllylle. Isoon koteloon tunkemiselle ja tuulettimia sinne tänne ei ole nyt ajatuksissa, mutta muita "virityksiä" on ja niistä myöhemmin.. Jäähdyttimen muoto houkuttasi konvektion hyödyntämiseen, jollain hormijutulla, mutta ei ole tarpeen nyt näillä lämmöillä (Prime95 ~60[SUP]o[/SUP]C).

  Hissukseen etenee, kun "tuotantokäyttöön" ei kiirettä ja menee nyt harrastuksena, sekä uusien säätöjen, sekä softien tutkailussa.
   
 13. Zoolz

  Zoolz New Member

  Liittynyt:
  02.05.2013
  Viestejä:
  114
  Saadut tykkäykset:
  0
  Dodii, Antec ISK-110 koteloon kuitenkin piti tunkea tuo ja "pikkasen" jäi tuo cooleri tursottaan ulkopuolelle :rolleyes:
  http://sdrv.ms/1fM0ZJ7

  Tämän koneen filosofiana oli simppeli, pieni, äänetön, tuki uusille käskykannoille ja "alhaalta vääntävä" energiapihi median murskain :cool:
  Haswell toi uutena AVX2- ja FMA3-tuen, joten vääntöä piisaa, jos softalla löytyy tukea. Eniten käytännössä kuitenkin nyt Quick Sync jeesaa ja nopeus median käsittelyssä on uskomaton! Inteliin päädyin, koska kyllästyin vaihtelemaan AMD- ja Nvidia GPU koneeseen, aina ajureiden ja sovellusten vaihtuessa. Käyttämäni sovellukset toimivat nyt kaikki Intelin omalla iGPU, mutta PCIe löytyy tarvittaessa (PCIe varaus myös WiDi 4 / WiFi 802.11 a/b/g/n/ac > olohuoneen TV, sekä Thunderbolt-kortille, H.265-kortille,..). Intel i7-4771 HT kahdeksan suoritin-säiettä antaa potkua pelkkään prosessorilla laskettavaan softaan, taitaa kaikki yleisimmät sovellukset jo tukea säikeistystä. i7-4770R BGA emo-cpu-gpu olisi vielä parempi ollut, mutta ei vielä saatavilla ja hinta taitaa olla aika korkea?

  Kaikki testi-ohjelmat eivät vielä ole ajan tasalla ja kuormitustestiin oli vähän hakusessa. Prime95 versiossa 281 antaa oikein lisäjännitettä AVX2, kaikki muut kokeilemani eivät tätä tehneet, tai en osannut asettaa (Intel Burn, AIDA64, OCCT). Tärkeintä on huomioida 4 Gen. lämmöntuotto, koska jännitteiden muodostaminen ja ohjaus on siirretty emolevyltä CPU + näytönohjain on suurempi ja Quick Sync tehokkaampi > lähes kaikki lämmöntuotto on nyt 22nm sirulla. Jännitteiden säädöt ovat tarkkoja ja monipuolisia, niiden oppimiseen kannattaa paneutua ajan kanssa, jos asiaa harrastaa. Normaali käyttöikä edellyttää pysymistä alle 90[SUP]o[/SUP]C ja PHC antaa virtaa 111[SUP]o[/SUP]C asti, joka helposti tulee vastaan esim. USB 3.0 näytöllä, joka ottaa virran samasta liittimestä. Itse pidän lämmöt yleensä työpöytäkäytössä alle 50[SUP]o[/SUP]C ja esim. yöksi jätetyt videon pakkaus ym. tehokäytöt alle 70[SUP]o[/SUP]C ja AMD:t alle 60[SUP]o[/SUP]C

  Nyt jatkuu hienosäätö ja Windows 8.1x64 + Media Center uusi puhdas asennus SSD, "Intel Smart Response" + RAID1 mukana > nopeaa tilaa kuvan- ja videon käsittelyyn. Myöhemmin sitten, kun halpenee tarpeeksi Samsung EVO ~1GB raid-pakan tilalle.
  BitFenix Prodigy oli myös kotelovaihtoehtona ja joku 200mm tötterö, sekä ehkä tuuletin 400-600rpm. Nyt mennään kuiteski tällä ISK-110 toistaiseksi.

  Aiemmin TV-tallenteet meni automaagisesti MCEByddyllä WTV > MP4 kotiverkkolevylle ja sieltä olohuoneen TV, mutta vähälle on jäänyt tallentelu, niin taidan nyt manuaalisesti tuolla pikaisella Quick Synckillä ne harvat tarvittavat.. Hand Brakella voi säätää nopeutta ja laatua, Media Espressolla voi kans kokeilla. Säätöjä löytyy paljon http://www.missingremote.com/review/intel-quick-sync-examining-haswell-performance

  Tässäpä tämä ja voi olla viimeinen koneen kasaus itselle, kun alkaa kohta saamaan tarpeeksi tehokkaita passiivikoneita näyttöön integroituna tai pastillirasiassa tms. :)
   
  Viimeksi muokattu: 20.11.2013
 14. Zoolz

  Zoolz New Member

  Liittynyt:
  02.05.2013
  Viestejä:
  114
  Saadut tykkäykset:
  0
  Äänetön koneeni ei ollutkaan niin äänetön noiden 2,5" levyjen kanssa (korva tottuu täysin hiljaiseen, niin pienikin ääni erottuu selvästi :D), joten otin ne pois ja ovat nyt erillisillä USB 3.0 koteloissa toistaiseksi. Jostain syystä alun indeksoinnin jälkeen tuo W8.1 haluaa silti käynnistellä sata-levyjä tuon tuostakin :grr: Intelin USB 3.0 on hyvät virranhallintaominaisuudet, sekä kohtuulliset nopeudet, joten voi olla kiinni koneessa aina, sekä herää vain käytettäessä (intelin USB 3.0 bugi koskee vain niitä ensimmäisiä 8-sarjan emoja esim. tässä ko. asuksessa 90MB0F30-M0EAY5 tuo Y5 lopussa kertoo oleva uudempaa C2-sarjaa). Testasin myös Asuksen Boostia "ASUS USB 3.0 Boost technology supports UASP (USB Attached SCSI Protocol) in Windows 8." ja sillä ei ole merkitystä HDD-levyillä, kun levyn rajat tulee muutenkin vastaan. SSD sitä vastoin hyötyi reilustikin.
  Käsittelen nyt median tuolla käyttiksen SSD-levyllä ja siirrän sitten noille usb-levyille ja verkkoonkin menee tiedostohistorian kautta varalta. Ostolistalla on Samsung EVO 750-1000GB, kunhan hyviä tarjouksia tulee. Testiä EVOsta http://metku.net/index.html?path=reviews/samsung_840_evo_750gb/index

  Toinen juttu oli noiden levyjen tarkoitus tukea samalla hieman painavaa cooleria tausta-raudan alla, kun käyttöasento on pystyssä ja m-ITX on vain reunoilta kiinni, nyt siellä on hieman fyllinkiä. Tuo pystyasento on optimaalinen lämmönpoistoon ja tuntee kädellä kuinka alaosa coolerista on viileä, kun yläosaan kestää juuri koskea, itse CPU osaan kestää myös koskea ~80[SUP]o[/SUP]C kuormalla. Uusimmat kaksi versiota AIDA64 http://www.aida64.com/ on nyt tukenut näitä uudempiakin osia ja näyttää oikeita arvoja. Pienen testailun ja parin uuden bios-version jälkeen olenkin nyt käyttänyt ihan vakioasetuksilla reilu kuukauden päivät, ilman ongelmia.

  Virtalähteestä vielä, että aika uskomaton on tuo ISK-110 mukana tullut powerbrick, jolla olen saanut nyt parhaimmillaan 111W kuorman mittarin mukaan seinästä irti! DC/DC kestävyys arvelutti eniten ulkonäön perusteella, mutta nyt voi luottaa normaalikäytössä, joka huomattavasti testikuormitusta kevyempää.

  Korjaus edelliseen "Media Byddyllä WTV > MP4", eli tarkoitin tietysti MCEBubby http://mcebuddy2x.codeplex.com/
  Ei ole tullut enää käytettyä, mutta ihan toimiva oli systeemi taannoin W7x64 käytössä..

  ------------------------

  Ostin toisen kotelon tuolle C8HM70-I/HDMI emolle, josta tuon ISK-110 lainasin ja pienempi Morex 557D ulkoisella 60W virtalähteellä ~60 € oli muuten ok, mutta pieni ininä virtalähteestä kuuluu, jos korvan vieressä. Seuraavaksi olisi tarkoitus tuo passivoida. TDP 17W helppo tapaus, mutta aika ahdas paikka emolevyllä, joten vähän tähän tyyliin kai http://www.fanlesstech.com/2013/11/habey-bis-6761-celeron-857-now-210.html
  Tosin jos tuostakin kannen poistaa / reittää, voi jonkun häkkyrän laittaa pystyyn ja kone piiloon katselta.. Menee ensivuoteen, kun vähän koti-systeemit muuttuu tässä vuoden vaihteessa. Tuossa jotain kuvia kasauksesta http://sdrv.ms/18nV7q1
   
 15. fado

  fado New Member

  Liittynyt:
  01.03.2006
  Viestejä:
  48
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä mulla on toiminut jo pitkään virkistystaajuuden vaihdot Nvidia ja XBMC yhdistelmällä ilman mitään tollasia virityksiä.
  Asus P8Z77-i deluxe ja 2600K ei toiminut, vaan oli kokoajan 50 Hz.
   
 16. noeikujoo

  noeikujoo Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 384
  Saadut tykkäykset:
  28
  Linux jakelut, Nvidian ajurit ja XBMC ovat kehittyneet vuosien saatossa. Voi olla, että virkistystaajuuden vaihto toimii jo suoraan.
   
 17. fado

  fado New Member

  Liittynyt:
  01.03.2006
  Viestejä:
  48
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tarkoitan että minulla on toiminut jo vuosia se. Windows 7 64-bit, nvidia, XBMC. Tosin aikoinaan käytin jotain epävirallisia XBMC versioita, että varmaan sen takia toimi silloinkin.
   
 18. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 163
  Saadut tykkäykset:
  265
  Se on kiva kuulla, mutta tässä oli kyse Linuxista eikä Windowsista. Linux vaatii usein (alkuun) enemmän säätämistä.

  Kiitos noeikujoon vinkkaamisen, minullakin on toiminut nyt jo pitkän aikaa (Linuxissa).
   
 19. Zoolz

  Zoolz New Member

  Liittynyt:
  02.05.2013
  Viestejä:
  114
  Saadut tykkäykset:
  0
  Huolsin / puhdistelin alkuvuodesta wanhan htpc-koneen ja uusin cpu-jäähdyttimen Scythen SCKC-3000 mallilla, jonka teho riittänee joissakin tapauksissa passiivinakin? Emolla on nyt 95W Phenom x4 ja kaapissa, jossa rajoittunut ilmakierto, joten tässä vaiheessa ja piirisarjan / virransyötön jäähdytyksen takia tuuletin kiinni. Kuvista näkee, että aika iso on jäähdytin ja soveltuu hyvin pystysuunnassa tapahtuvan ilmanliikkeen hyödyntämiseen sopivassa kotelossa tms.
  http://1drv.ms/1pypksF
  Aerocoolin Dead Silence-kotelon meinasin ensin ostaa tälle valkoisena, mutta on liian ruma olohuoneeseen.
  http://muropaketti.com/artikkelit/k...xin-micro-atx-kuutiokotelot-parivertailussa,1

  Äänetön tuo scythen tuuletin ei ole, mutta 500 - 800 rpm todella hiljainen. Käy uusiinkin cpu-kiinnikkeisiin ja hinta-laatu erinomainen (maksoin jotain ~40€) http://www.tweaktown.com/reviews/5674/scythe-grand-kama-cross-2-cpu-cooler-review/index8.html