Äänetön HTPC

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana Daedalos, 07.02.2013.

 1. paaton

  paaton Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.03.2005
  Viestejä:
  848
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minä tosiaan käytän dvbviewerin recserviceä backendinä, toimii jo riittävän hyvin, vaikka ajansiirto ei vielä pelaakkaan.
  Tuossa pvr puolessa on kyllä vielä kehittämistä, mutta kaukosäätimen huolelellinen konffaaminen helpottaa kyllä käyttöä kummasti. xbmc:ssä on hoidettu loistavasti tuo remote puoli, jokaiselle screenille voi asettaa jokaiseen näppäimeen haluamansa toiminnon.
  En käytä tallenteiden selaamiseen tuota pvr puolta lainkaan, vaan avaan kaukon pikanapista xbmc:n file osion oikeaan verkkokansioon. Tuo pvr puoli näyttää tallenteet typerästi yhdessä pötkössä, eikä osaa sorttailla niitä kansioiden mukaan. Oikeastaan käytän vaan epg:tä ja live telkkaria pvr puolen kautta, kaikki muu toisiaan hoituu paljon näppärämmäin pöytäkoneella ja selaimella. Nyt vaan kaikki toimii paljon vakaammin, kun enää ei tarvitse avata erillistä dvb softaa.
   
 2. Nicholas Brody

  Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  07.11.2012
  Viestejä:
  293
  Saadut tykkäykset:
  0
  Asus P5K3 näyttää olevan myös 100% muovikonkka-emo. Joten termokurmootuksen sietoisuuden voi odottaa hyväksi.

  Aika kuuma viettää pitkiä aikoja... no töitä tehdessä voi vähän nousta. Sitä pakkausta ei varmaan ole kovin usein ohjelmassa. MTBF-tunnit kilkuttavat jokatapauksessa sitä vinhempaan eteenpäin mitä kuumempana osat käyvät. Nalli napsahtaa sitten kun tuplaus kosahtaa.


  Helmikuun pakkasien aikana 23 asteen huonelämmöillä 72 astetta rasituksessa on muuten kesähelteitten 31 asteen huonelämpöjen aikana 80 astetta rasituksessa. Jos tuuletusta ei tehosteta. Kannattaa ottaa huomioon.
  Prossuhan nyt kestää varmaan eniten lämpöä tietokoneen sisäkaluista ja on parhaiten jäähdytetty. Jokin vähemmän hyvin jäähdytetty ja heikompi paikka emolevyllä poksahtaa erittäin tod. näköisesti ennen sitä.  P.S. Näkyykös pojilla jotain pohjois-ameriikan kaapeliverkon HD-kanavia (AMC, FX, HBO, ShowTime...??) vai mistä näin kova into telkkarivirittimien ja CUM -moduulien kanssa kikkarointiin? Suomen TV:n scheissekanavien takia... ei voi ymmärtää.
   
 3. paaton

  paaton Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.03.2005
  Viestejä:
  848
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niin tuo 72 astetta on raja-arvo, josta noctuat lähtee nostamaan kierroksia 680rpm:stä ylöspäin. Ei se lämpö siitä nouse helteelläkään, meteli vaan vähän lisääntyy.
  Pakkasin parin vuoden ajan automaattisesti kaikki tv-tallenteet h264:lla, eli aika paljon tuota prossua kuormitettiin. Nyt olen käyttänyt tuota lennosta pakkausta nettikatselua varten, niin turha kuormitus on loppunut. Tässä pro emossa on aika hyvät nuo piirisarjan jäähyt ja kotelotuuletus on muutenkin minulla aika hyvällä tasolla.
  http://plaza.fi/s/f/editor/images/X-200706201341460507.jpg

  Vieläköhän uudet emot ovat yhtä kestäviä? Mikään ei tosiaan ole niin ärsyttävää, kun satunnaiset emosta johtuvat kaatuilut. Tällä p5k3 emolla pääsee helposti puolenvuoden boottiväleihin, ilman mitään ongelmia.
  Käyttötunnit taitavat olla jo kohtuulliset.
   
  Viimeksi muokattu: 11.02.2013
 4. Nicholas Brody

  Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  07.11.2012
  Viestejä:
  293
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ahaa. Elikkäs tämmöinen tehostettu tuuletus kun hikeä meinaa pukata.

  No tuossa emossa on kaikki konkat polymeeria (=muovia), joten ei ihme että kestää. Eipä niiden käyttö laatuelektroniikassa minnekään ole häviämässä.
   
 5. Slarti

  Slarti Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  508
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitoksia vastauksista. Taidan pysyä vielä MediaPortalissa koska sattuneista syistä koneen, jossa virittimet sijaitsevat, on oltava windows kone ja timeshift on välttämätön ominaisuus.

  Mediaportalin TVServeriäkin pystyy hallitsemaan verkon yli WebMediaPortalilla.

  En muista tiedä mutta minulla näkyy ihan suomalaisen kaapeliverkon HD-kanavat. Vaati tietenkin suuren määrän kikkailua ja onnellisen sattuman mutta näkyy.
   
 6. noeikujoo

  noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 599
  Saadut tykkäykset:
  57
  Myös kovalevyt kestävät pidempään, jos ne käyvät viileämpänä. Itselläni ensimmäinen VDR-kone oli kotelossa, jonka tuuletus oli varsin vaatimaton. Ainoa tuuletin on virtalähteen tuuletin, joka pyöri hyvin hitaasti. Silloin tavoitteena oli rakentaa mahdollisimma hiljainen HTPC. Puolen vuoden päästä kovalevy otti ja hajosi. Onneksi levyn takuu oli vielä voimassa ja sain tilalle uuden levyn. Sen jälkeen virittelin tuulettimen jäähdyttämään kovalevyä ja se kesti samassa käytössä ainakin 5v kunnes möin sen pois koneen mukana.

  Kannattaa siis muistaa huolehtia kovalevyjen riittävästä jäähdytyksestä. SSD-levyjen ei kanssa tarvitse kantaa huolta jäähdytyksestä, mutta DVB-servereihin ne eivät oikein sovellu kalliimman hinnan vuoksi. Teran verran tallennustilaa SSD-levyillä toteutettuna taitaisi tulla aika kalliiksi. Toki tallennustilan voi tarvittessa viedä eri huoneeseen esim. NAS-purkkiin.

  Itse olen yhdistänyt tiedosto- ja dvb-palvelimen toiminnot yhteen koneeseen. Ajatus lähti siitä, kun olkkarissa oleva HTPC piti omasta mielestä turhan kovaa meteliä ja toisessa huoneessa oleva tiedostopalvelinkin oli päällä 24/7. Se myös harmitti, että jos HTPC olisi pitänyt joskus bootata jonkin päivityksen vuoksi, ei se onnistunutkaan samana iltana käynnissä olevien tallennusten vuoksi.
   
 7. paaton

  paaton Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.03.2005
  Viestejä:
  848
  Saadut tykkäykset:
  0
  No tuolla 50 asteen kotelon lämmöllä minulla on kestänyt kolme kovoa yli 1000 päivää. Vanhin teranen samsungi näyttää pyörineen 1177 päivää. Ei virheitä.
  Olen vähän sitä mieltä, että käynnistykset ja lämpötilan vaihtelu vaikuttavat eniten kovojenkin elinikään. Sama taitaa kyllä koskea myös emolevyä, tasainen lämpötila ja 24/7 päälläolo ei ainakaan lyhennä käyttöikää.
   
 8. Nicholas Brody

  Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  07.11.2012
  Viestejä:
  293
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jaah. Arvelin jo että teillä on jollain erikoisohjelmakortilla/15 metrin lautasantennilla pääsy Parannetun Ohjelmatarjonnan piiriin, mutta oli näköjään väärässä.
  Viimeksi pohtiessani TV-tallennusserveriä viidellä virittimellä, backends front endillä & 20 + 20 teran levypatterilla tallennushaaviini tarttui Pikku Kakkonen ja ampumahiihdon sm-kisat YLE HD:ltä. Idean jatkojalostus jotenkin lopahti siihen.
   
 9. noeikujoo

  noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 599
  Saadut tykkäykset:
  57
  Tasainen lämpötila on suositeltavaa, mutta kyllä liian suuri lämpötilakin hajottaa kovalevyn. Jos levy on ahtaassa paikassa eikä ilma pääse liikkumaan sen ympärillä, niin silloin levyn lämpötila saattaa nousta vaarallisen korkealle. Myös levyjen välillä on eroja käyntilämpötiloissa. Joku levy saattaa kestää hyvinkin pitkään huonosti tuuletetussa kotelossa, kun toinen levy voi hajota hyvinkin pian. Itse en ainakaan uskaltaisi laittaa useita kovalevyjä koteloon, jossa ilma ei kierrä tarpeeksi.
   
 10. paaton

  paaton Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.03.2005
  Viestejä:
  848
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuo timeshift tulee varmaankin pian myös xbmc:n recservice plugariin, mediaportalin kanssahan se voi jo toimakkin. En minäkään alkaisi vaihtamaan tallennuspalvelin softaa, jos olet huomannut mediaportalin vakaaksi ja toimivaksi. Onko mediaportalissakin monipuolinen hakusana tallennus? Minä en oikeastaan muita tallennustapoja käytäkkään. Vähän aikaa sitten recserviceen tuli ominaisuus, jossa tallenteet menevät tietokantaan, eli samaa tallennusta ei tehdä toista kertaa, jos et niin halua. Tosi kätevää, nyt uusintoja ei enää tarvitse suodatella kellonaikojen mukaan.

  xbmc on vaan muuten aika mahtava kokonaisuus. En kyllä tosiaan tiedä, miten toimiva mediaportal on jo nykyään. Joskus 2008 tai 2009 sitä koetin ja käpy paloi kyllä aika äkkiä jatkuvaan kaatuiluun. Kaukosäätimen konffaaminenhan näissä htpc koneissa vie melkein eniten aikaa, enkä sen vuoksi itsekkään kovin mielelläni ala tekemään mitään isompia muutoksia.
   
 11. paaton

  paaton Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.03.2005
  Viestejä:
  848
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jep, minulla on tosiaan kyllä ilmankierto ihan ok tuossa kotelossa, mutta haluttu lämpötilahan on suorassa suhteessa meteliin hyvälläkin ilmankierrolla. Liika puhallus näkyy aina metelinä.
  Kotelokin on aina vähän kompromissi metelin ja lämmön suhteen. Omani on sonata 3, jonka ilmankierto on jo aika aika huono, varsinkin jos tuonne vielä ahtaisi tehokkaan näytönohjaimen, mutta rakenne on kohtuullisen tiivis ja äänetön. Yhdellä 120mm noctualla, powerin- ja prossun tuulettimilla, sekä ilmanohjaimilla saa jo aikaan kohtuullisen ilmakierron. Eli minun kokemuksien mukaan 70 astetta corelle kuormituksen aikana ja 50 asteen iddle lämmöt muualla ovat vielä täysin turvallisia käyttää pidemmänkin aikaa.

  Tuossa vielä tämänhetkisiä iddle lämpöjä. cpu:n ohjaus on otettu emon nastoista, siksi sen tuulari näyttää nollaa. Enin meteli taitaa kuulua kovalevyistä, eli kohtuullisen äänetön on.

  [​IMG]

  Olen muutaman kerran yrittänyt rakentaa vähävirtaista htpc konetta, mutta aina olen palannut erilliseen näytönohjaimeen ja riittävään prosessori tehoon. Mutta nyt nämä uudet amd apu prosessorit taitaisivat viimeinkin olla riittäviä kaikkeen käyttöön. Pitäisi keksiä hyvä syy päivittää tuo olkkarin kone... :)

  http://www.verkkokauppa.com/fi/catalog/5855c/Prosessorit-AMD-APU
   
 12. Daedalos

  Daedalos Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  25.11.2004
  Viestejä:
  315
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jahans, täällähän on ollut vilkasta keskustelua sitten viime käynnin. :)

  Tilanteesta sen verran, että prosessori on saapunut, muita komponentteja vielä odotellaan lähetettäviksi. Kotelo saapunee ensi viikon alkupuolella.

  Kuten arvelinkin, tämä tulee olemaan suuri parannus nykyiseen, mutta vaatii ensin näyttölaitteen uusimista. Tosiaan 60 Hz on ainoa virkistystaajuun, mitä nykyinen Samsungin televisio suostuu PC:ltä vastaanottamaan.. Täytyy ottaa töistä tykki (Panan PT-AE2000) ja testailla asiaa kunhan kone on kasassa.

  Tämä voi muodostua ongelmaksi, sillä minulla audiot toistuu kaksikanavaisena (PC -> DacMagic -> 2ch-vahvistin -> kaiutinpari).

  Tämä old school ei kaikille sovi, sillä samaa laitetta käyttää meillä myös vaimo ja 6-vuotias tyttö. Kaukosäätimellä selattava mediakirjasto on helpompi tapa. ;)

  Aion kuitenkin aloittaa ilman tuuletinta. Kunhan saan koneen kasaan, koitan saada mittailtua lämpöjä eri puolilta konetta. Töistä pitäisi löytyä siihen sopivaa mittaria. Sitten jos lämmöt osottautuu liian korkeiksi, sen tuulettimen voi lisätä koppaan. Mutta, mistä pystyy tunnistamaan käytettyjen komponenttien tyypin? Koitin etsiä tuota tietoa valitsemalleni emolevylle, mutta enpä osannut:
  http://www.silentrig.com/product/2131/asus-p8h77-i-h77
   
 13. noeikujoo

  noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 599
  Saadut tykkäykset:
  57
  Mikronykiminen on ainakin itselle lievempi haitta kuin se, että kuva nytkähtäisi välillä tai lipsync ei pysyisi kohdallaan.

  Kannattaa kokeilla uusinta XBMC 12.0 versiota, jos se vaikka osaisi uudelleenohjata LFE-kanavan, sillä äänipuoli on koodattu siinä kokonaan uusiksi.
   
 14. Nicholas Brody

  Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  07.11.2012
  Viestejä:
  293
  Saadut tykkäykset:
  0
  Asus ei näköjään enää ainakaan mainosta muovikonkkia (solid capacitor, polymer capacitor) feature -litanioissaan. Liekkö siitä tullut jo Asuksen standardi mitä ei katsota tarpeelliseksi enää erikseen mainita?


  No ei tuossa kuvassa ainakaan tavallisia elkoja näy. Pintaliitoselkot ovat vaikeammin tunnistettavia, joten en mene 100% takuuseen. Tavalliset elkot ovat tämännäköisiä satiaisia

  http://i01.i.aliimg.com/photo/v0/402557273/Nichicon_Aluminum_Electrolytic_Capacitor.jpg

  Paras tuntomerkki on tuo rastin muotoinen halkaisukuvio päällä. Jos yksikin tuollainen löytyy, välittömästi hylkäykseen. Konkkien lajityypistä kannattaa kysyä varmistus Asukselta, mikä on tämänhetken tilanne.
   
  Viimeksi muokattu: 13.02.2013
 15. Daedalos

  Daedalos Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  25.11.2004
  Viestejä:
  315
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jees, täytyy kokeilla miten tuo toimii.

  Ok, tehtävä oli helpompi kuin luulinkaan. :) Itsekin koitin tuota tietoa Asuksen sivoilta kaivaa, mutta eipä asiasta mitään mainintaa löytynyt. Kait siitä on sitten standardi tullut tänä päivänä eikä asiaa kannata enää erikseen mainostaa..

  Nyt vaan mietinnässä emolevyn vaihto Asuksesta Gigabyteen. Silentrigillä näyttää toimitukset (emolevy ja muistit) kestävän ilmoitettua kauemmin, kun Jimmsillä olisi tavaraa hyllyssä. Asuksen emolevyä ei löydy Jimmsin tarjonnasta, mutta siellä olisi tälläinen vaihtoehto:
  http://www.jimms.fi/tuote/GA-H77N-WIFI

  Asuksen emolevyt on omassa käytössä osottautuneet asiakkaana pysymisen arvoisiksi, ja siksi lähes kymmeneen vuoteen en ole muita merkkejä ostanutkaan. Minkäslaisia Gigabyten tuotteet on? Paljon niitäkin suositellaan, mutta jos luotettavuuden kannalta katsotaan, kannattaako merkin vaihto Asuksesta?
   
 16. paaton

  paaton Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.03.2005
  Viestejä:
  848
  Saadut tykkäykset:
  0
  Voihan se olla, ettei tuossa uudemmassa ole enää mitään ongelmia.
  Itselläni on tämä olkkarin htpc koneessa:

  http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3455#ov

  Ja en kyllä voi suositella yhtään kenellekkään. Bluescreen pukkaa heti, kun emon piirisarjan lämpotila nousee lähelle 60 astetta. 55 astetta taisi jo riittää.
  Erillisellä näyttiksellä tuo on ongema, pelkällä prossun integroidulla piirisarjan lämmöt eivät nouse. Googlettelin tuon olevan tunnettu vika tuossa emossa ja sain nyt erillisenkin näyttiksen toimimaan riittävällä tuuletuksella. Meteli vaan kasvoi aivan suotta.

  Edit: Muistelin väärin, alle 55 astetta riitti kaatamaan tuon emon...
  http://goo.gl/CX1dq
  http://goo.gl/B3unV
   
  Viimeksi muokattu: 14.02.2013
 17. Daedalos

  Daedalos Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  25.11.2004
  Viestejä:
  315
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitokset, paaton! Tämä riittääkin päätöksen tekoon: pysyn Asuksen käyttäjänä jatkossakin. :D
   
 18. paaton

  paaton Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.03.2005
  Viestejä:
  848
  Saadut tykkäykset:
  0
  No onhan noita ongelmia ollut asuksenkin uusissa piirisarjoissa. AIka varmasti tuokin ongelma on jo korjattu, olen itse pitänyt gigabyteä laadukkaana valmistajana.
   
 19. vamise78

  vamise78 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.04.2009
  Viestejä:
  106
  Saadut tykkäykset:
  0
  Muutamissa projekteissa käyttänyt Gigabyten H77 ja Z77 piirisarjaista emolevyä ja toimineet hyvin ja ilmeisesti on tuon vanhemman piirisarjan ongelmia? Suosin paljon Asuksen emolevyjä, mutta nyt on tullut monia viallisia Asuksen emolevyjä vastaa esim. Maximus Gene V emolevyissä ja muutamissa miniITX malleissa! jotka hintaisekseen pitäisi olla huippuluokkaa on silti erinäisiä ongelmia näissä ollut.
   
 20. noeikujoo

  noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 599
  Saadut tykkäykset:
  57
  Mikäs tämä sitten on? -> http://www.jimms.fi/tuote/P8H77-I

  Asus on ollut pitkään suurin emolevyvalmistaja, joten sieltä löytyy paljon kokemusta, mikä näkyy varmaankin emolevyjen luotettavuudessa ja laadussa.

  Itsellänikin on ollut eniten Asuksen emolevyjä ja ne ovat toimineet enimmäkseen moitteetta, mutta eivät ne kaikki ole toimineet täysin ongelmitta. Yksi emo ei käynnistynyt, jos CPU:n tuuletin ei pyörinyt vähintään 1200rpm ja toisen emon kanssa oli mystinen jumittumisongelmaa, johon ei koskaan löytynyt ratkaisua. Sitten on vielä sellainen erikoinen havainto, että vuosia käytössäni ollut Antecin virtalähde ei tahdo toimia (käynnistymisongelmia) Asuksen emojen kanssa. Muiden emojen kanssa sama virtalähde on toiminut ongelmitta.

  Yhden Gigabyten emon olen ostanut eikä siinäkään ole ollut mitään valittamista. Se on käytössä tälläkin hetkellä HTPC:ssä. Serverissä on Asuksen emo, joka on myös toiminut moitteettomasti.