Äänen parantaminen kotikonstein

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana El Grande, 28.11.2013.

  1. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    Ei varmasti pitäisikään. Mutta jotakin outoa äänessä oli.

    Leffaa katsoessa bassot heräsivät henkiin. Tämä voi johtua siitäkin, että lfe-kanava on lisätty pääkanaviin ilman viivettä, kun taas pääkanavissa on aiemmin ollut 2,1 metrin mukainen viive.
     
  2. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    Säätelin sohvan paikkaa ja Genejen horisontaalista ja vertikaalista suuntausta ja nyt taisi löytyä sopiva spotti, jossa soundi on kaikin puolin hyvä kompromissi.

    On kyllä hyvät pöntöt kyseessä, uskomattomalla tavalla paljastavat puutteita vanhoissa äänitteissä: milloin on hi-hat liian paljon kaiuttimessa tai sihisee likaa, tai milloin vokaaleissa on mikistä/äänityksestä/miksausvaiheen digitoinnista johtuvaa artifaktista sihahtelua (alueella 9 kHz - 20 kHz, riippuu ihan levystä). Mitä tuoreempi äänitys on, sitä parempi se voi teoriassa olla. Hämmentävää läsnäolon tuntua paikotellen, jos lopputuotetta ei ole kompressoitu ja jyrätty pilalle...

    Mutta silti vanhoistakin äänitteistä voi nauttia. Vaikka huoneessa vielä vähän kolisee ja kaikuu, niin eräässäkin etäisessä naislaulajan & pianistin esittämässä kappaleessa oli sellainen tuntu kuin he esittäisivät sitä kuuntelutilassa.

    Ja kuten olen joillekin sanonut, niin mielummin kuuntelen paskasoundiset äänitteet rehellisesti ja rehdisti paskasoundisina. En pidä pahan puhumisesta selän takana ja monien (varsinkin halvempien) passiivisten "hifi"-kaiuttimien tulkinnat äänitteistä ovat melkein rinnastettavissa tuohon (= värittävät sisältöä, jättävät jotain pois). Antaa virheiden olla virheitä, luonnollisuus on kaunista niin silmälle kuin korvallekin :)
     
  3. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    No jos mennään korjauksessa jo semi-pro luokkaan, niin mikä puraisee 80-100 Hz taajuuksiin? 40-60(-70 varauksella) Hz ei tarvitse minun puolestani vaikuttaa, niissä on vaimeutta jo entisestään ja IMO 50 Hz korostus ei ollenkaan niin häiritsevä kuin 80 Hz korostuma. Bassoansa vai -resonaattori? Saako tällaisia järkihintaan mistään? Jos tekee itse, kuinka syvä (paksu) ja korkea, millaista materiaalia?

    Saiskos näistä nippuun kasaamalla: http://www.hifitalo.fi/tyrotex-20_1000_x_500_mm ? Rumahan siitä tulee, mutta ei mulla vieraita käy. Toimivuus ratkaisee.
    Tästä ei varmaankaan apua ole: http://www.hifitalo.fi/intertechnik_maco
    mutta entäs tämä: http://www.hifitalo.fi/intertechnik_vito

    Maksaahan se huonekorjainkin... (esim. Dual Core about 800 e..)

    Näin btw, onko refleksiputken suunnalla merkitystä kerrostalohuoneessa? Seinään vai lattiaanpäin?
     
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Jos et halua pari metriä paksua bassoansaa lattiasta kattoon, niin resonaattori.

    Taitaa olla DIY ainoa vaihtoehto. Materiaaliksi käy ihan normaali puutavara; lauta ja vaneri jos teet reikäresonaattoria. Lisäksi tarvitset tietynpainoista bitumimattoa (tilaa Noisetekiltä suoraan) sekä peruslaatuista lämmöneristysvillaa. Siis sitä ihan tavallista Parocin ylisuuren Mariannekarkin näköistä, mikä maksaa parikymmentä euroa/paali.

    Noihin on olemassa netissäkin laskentakaavoja, mutta osassa niitä on virheitä, joten en uskalla linkittää yhtään. Omat taidot ei riitä virheen spottaamiseen. Resonaattorin koolla on merkitystä sekä vaikutusalueen (kaistan) että vaimennuksen määrän kannalta. Nuo ovat riippuvaisia siitä, mille taajuudelle on tarkoitus osua. Jos teet resonaattorin, jonka vaikutusalue on 3hz leveä kaista, olet melkoisessa pulassa saada se osumaan juuri siihen piikin kohdalle. Omat rakoresonaattorit on muistaakseni kokonaispaksuudelta jotain 40cm luokkaa, korkeudet 45-62cm välillä ja leveydet tuli sitten "niin isot, kun mahtuu" eli niillä peitettiin takaseinä. Yksi on puolitoista metrinen, kaksi muuta saman verran yhteensä. Nurkan levyresonaattori on 60 x 60 x 120cm. Reikäresonaattoreita mulla ei ole.
    Nuo ovat kaikki Promethor Oy:n Kalle Lehtosen mittausten perusteella nimenomaan minun tilaani suunnittelemia ja puusepän piirustusten mukaan tekemiä. Itse en lähtenyt edes yrittämään, koska taidot loppuu Ikean huonekalujen kasaamisen kohdalla.

    Tuossa näkyy jotenkuten. Rakoresonaattorien kanssa on se hyvä puoli, että viritystä voi säätää (vaikka teipillä). Ehdottomasti huono puoli on sitten se, että puu tuppaa elämään. Nuo on ns. puusepän kuivaa mitallistettua puuta ja raot on tuettu pienin metallikiiloin. Rakojen mitat on millistä ylöspäin. Raon kasvaminen, kutistuminen tai umpeen turpoaminen muuttaisi resonaattorin toimintaa ratkaisevasti. Reikäresonaattori on helpompi.

    Ei mitään toivoa. AudioVideolle on tulossa bassoansa-artikkeli jossain vaiheessa. Testatut villamateriaalit olivat 80-120kg/m3 painoisia eli huomattavasti noita (25-30kg) raskaampia (tiheämpiä), ja niidenkin vaikutusalue metrien korkuiksina paaleina jäi käsittääkseni ylemmä. Tarkalleen tuo selviää sitten, kun artikkeli tulee, mutta jos edes yrittää kannattaa neljä kertaa painavammilla materiaaleilla, niin aika turvallisesti voi veikata, että noista ei vaikutusta ole.

    Elämä on. Tosin Dual Coren kohdalla harkitsisin ihan vakavissaan - ainakin monikanava käyttöön - Anthemin ARC-korjaimella varustettuja vahvistimia. Hintaa on enemmän, mutta kyseessä onkin täysverinen AV-virva, eikä kaksikanavakorjain.
     
    Viimeksi muokattu: 18.12.2013
  5. pyrom

    pyrom Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.04.2012
    Viestejä:
    156
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisi tarkoitus hieman parantaa olohuoneeni akustiikkaa ja jollain on heittää linkkejä mistä pääsisi asiaan hieman perehtymään niin olisin kiitollinen ettei tulisi tehtyä turhaa työtä.
    Muutaman päivän iltaisin olen asiaa netistä selaillut ja tällä hetkellä suunnitelmissä olisi rakentaa kuuntelu paikan taakse diffusori(skyline) ja kulmiin meinasin rakentaa tai ostaa jotkut valmiit basso ansat(ei onneksi tarvitse kuin pari kulmaa vaimentaa kun huone on sen mallinen että 2 kulmaa on auki) sekä jonkin sortin akustointi paneleita olisi tarkoitus ostaa tai rakentaa.
    Mutta tosiaankin apua tässä "hieman" kaipailisin että pääsen alkuun
    Kiitosta etukäteen
     
  6. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Olohuoneen akustoinnista eräs näkemys.

    DIY-bassoansoista, kaupalliset ratkaisut maksaa tolkuttomia (kun alat vaatia, että teho on dokumentoitu).

    Jos olet ihan tosissasi tuon homman kanssa, ja tarkoitus on tehdä muutakin, kuin laittaa muutamia akustolevyjä ensiheijastuspaikkoihin, niin se sitten edellyttäisi mittaushommia ja suunnitelmaa osaavalta henkilöltä. Vaikka kyseessä ei olisikaan dedikoitu huone. Netin random-ohjeilla räpeltäminen ei johda lähellekään parhaaseen mahdolliseen tulokseen.
     
  7. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    Kysytäänpä tässä. Tällä hetkellä laitteita vastapäätä on keittiötaso ja sen jatkeena kulmassa tietokonepöytä. Olen kuitenkin harkinnut siirtäväni pöydän oikean kaiuttimen oikealla puolella olevaan tyhjään nurkkaan. Mitä kaiuttimen soundi tykkää 120x60 cm kokosesta pöytälevystä, joka on ~70 cm korkeudella? Kaiutin on ~65 cm korkealla jalustalla. Vääntäkö tuo vasteen aivan vänkyräksi?