TV lupamaksu / YLE Mediamaksu / Yle-vero

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana kimzzi, 26.02.2006.

  1. oope

    oope Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2003
    Viestejä:
    181
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tapoja on monia. Asuin aikanaan pari vuotta Skotlannissa. Siellä ja koko Iso-Britanniassa menee telkkaria ostettaessa asiakkaan tiedot viranomaisille ja lupamaksulappu rapsahtaa postilaatikosta alta aikayksikön. Itse ostin siellä hämärästä pikku puljusta vanhan käytetyn telkkarin (Finlandia-merkkinen muuten). Niin vain tuostakin ostoksesta tieto meni eteenpäin. Ei ollut TV lupa ihan halpa sielläkään, Suomen hintatasossa. Tosin BBC ehkä tuottaa hieman enemmän rahoille vastinetta kuin YLE.
     
  2. Jiku

    Jiku Guest Guest

    Liittynyt:
    10.08.2004
    Viestejä:
    108
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samallahan voisi avata pankki- ja luottokorttien maksutapahtumat, niin Wagner voisi niistä vertailla ketkä on ostaneet television.
    Samoin tv-ohjelma-lehtien asiakasrekisterit auki, kun eihän sellaisia lehtiä tilaa jos ei telkkaria ole.
    Myös surffailun logit voisi avata ja tutkia sieltä ketkä käy telkku.com tai vastaavilla sivuilla.

    Mutta ei taida mikään laki kieltää nykypäivänä maksukanavien tilaamista vaikkei televisiota olisikaan. Voihan niitä katsoa esim. kaverin luona, jolla on tv ja lupa.
    Tai sitten on vuoden sopimus, jota ei voi irtisanoa vaikka tv:n katselusta olisi päätynytkin luopumaan :)
    Tai tilaus köyhälle opiskelijalapselle että se voi pornokanavia opiskelijaboksissaan katsoa ja laskut tulee vanhemmille. jne jne.

    Mutta koominen tapaus tuo tuuliviiri Wagner. Sillä on nyt ihan selkeästi paniikki päällä. Varmaan jää kohta hermolomalle..
     
  3. jkeskir

    jkeskir Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.01.2005
    Viestejä:
    279
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ottaen huomioon Ison britannian 12 kertainen väestöpohja voisi oletaa eroja olevankin. Niin kilpailussa kuin tuloissakin. Jos vertaa Suomessa mainoskanavien ja Ylen omaa tuotantoa niin kyllä YLE:n tuotanto on huomattavasti laadukkaampaa.
    Isossa britanniassa jopa mainosrahoitteiset kanavat tuottavat laadukaita ohjelmia.

    Itseäni kyllä kyrpivät kaikki vapaamatkustajat, jotka loisivat toisten kustannuksella.
     
  4. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ymmärrä tätä kauheaa vääntöä TV-lupamaksun suhteen, autoverolippukin tulee jos auto löytyy, miksi ei siis TV-lupamaksukin. Vieläkin harmittelen kun eivät heti alkuunsa vaatineet kaikkiin digitv-laitteisiin kortinlukijaa (PC, TV, erillisboksi jne.), näin oltaisiin säästytty suurelta porulta. Vieläkin helpompi vaihtoehto olisi siirtyä kiinteään veropohjaiseen maksuun ja YLEn rahoitukseen näistä varoista, näin YLE pystyisi keskittymään toimintansa kehittämiseen, eikä heidän tarvitsisi jahdata TV-maksun maksamatta jättäneitä ihmisiä.

    No, on sitä itsekin tullut itkettyä turhemmistakin asioista, valitus jatkukoon ;)
     
  5. Jiku

    Jiku Guest Guest

    Liittynyt:
    10.08.2004
    Viestejä:
    108
    Saadut tykkäykset:
    0

    Eli siis tällaiset henkilöt, jotka katsovat YLEn kanavia ja ovat sitä mieltä että YLEn kanavia katsomattomien pitäisi lysti maksaa?
     
  6. xstr

    xstr Guest Guest

    Liittynyt:
    15.02.2007
    Viestejä:
    188
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika turha vertaus kun britaniassa on yli 60 miljoonaa asukasta. Tosin sanoen budejtti lienee 10 kertainen ylen budjettiin. Mutta kyllä suomen tv lupa on mielestäni kallis siihen mitä saa. Itse olen vertaillut kaupassa myytäviin bokseihin. Ja tosiaan aika vähälle jää ylen tuijotus. Voi olla että meilläkin menee tv lupa jossain vaiheessa tauolle, kun toi kaapeli-tv:n "jatkoaika" loppuu, halvemmaksi tulee ostaa dvd-bokseja ja lukea uutiset netistä. Systeemi on vaan aikansa elänyt ja kaipaa uudistusta. Silti kannatan yleisradio toiminnan säilyttämistä. Katsokaapa vaikka MTV:n urheilu-uutisia. Näkyykö urheilulajeja joissa ei pyöri isot mainosrahat?
     
  7. Iso-Mies

    Iso-Mies Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2006
    Viestejä:
    693
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eilen tai toissapäivänä taisi Wagner sanoa aamu-tv:ssä että jos lupamaksujen irtisanomiset vieläkin jatkuvat niin täytyy alkaa miettimään muita tapoja kerätä tuo summa YLEn toimintaan. :hitme:

    Eikös tässä ollut selvä linjaus siihen miten jatkossa toimitaan, voisi jopa nähdä niin että olisi hyvä jos ihmiset jatkaisivat irtisanomisiaan ja jatkossa saataisiin vihdoinkin muutos tähän järjettömään tv-lupamaksu käytäntöön, tai lähinnä siihen tapaan kerätä tuo YLEn tarvitsema summa.

    Verovaroista keräämällä voitaisiin taata helpommin tietty summa ja mennä huoletta tälläisten siirtymäkausien yli. Mun mielipide.


    Iso
     
  8. JanneJ

    JanneJ Guest Guest

    Liittynyt:
    11.07.2006
    Viestejä:
    135
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikös YLEn saamat toimilupamaksut lopu ensivuonna eli jos talous on kuralla ennen sitä niin se menee vielä enemmän kuralle jos tilannetta ei saada korjattua.

    Verovaroilla kustannettu YLE lienisi kohtuu pieni riesa, televisio ei enää ole ylellisyys tuote niinkuin joskus muinoin oli.
     
  9. jhu

    jhu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.12.2002
    Viestejä:
    490
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielestäni ihmiset voivat hyvin jatkaa lupiensa irtisanomista, jos todella luopuvat tv-maksun maksuperusteista. Sen sijaan, kuten hkj jo vertasi, eipä ihmiset nillitä auton käyttömaksustakaan. Jostain kumman syystä tv:n katselu maksamatta on kuitenkin varsinainen kansanhuvi.

    Silti, etsisin kyllä YLEn rahoitusongelmiin syytä jostain ihan muualta kuin tv-maksutulojen putoamisesta. Vuosikaudet on lähetetty esim. YLE24:ää "tyhjille katsomoille", ja nyt kun katsojia olisi, niin kanava toisensa jälkeen lopetetaan. Mainosrahoitteisten kanavien YLE:lle maksamat suojelumaksut on lopetettu, joka sekin on ollut tiedossa oleva asia.

    Ilmaan heitetty 200 000 tv-maksua maksamatonta taloutta on varmaan pysynyt suht. vakiona vuosien saatossa. Sen sijaan Jungnerhan aikaisemmin syksyllä ilmoitti digisiirtymän takia vähentyneiden tv-maksujen (arvio oli jotain 20 000 irtisanottua lupaa) olleen ihan odotettu, ja jopa budjetoitu ilmiö. Nyt sitten ollaan menossa tonkimaan maksu-tv-rekistereitä korkeintaan mahdollisesti tuhannen maksamatta jääneen tv-maksun takia.
     
  10. Pyromanne

    Pyromanne Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2005
    Viestejä:
    415
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ei, vaan varmaankin sellaiset, jotka kuuluvat 5%:n kielivähemmistöön, mutta nauttivat kohta 40%:n ruotsinkielisestä kanavatarjonnasta Ylen kanavapaketissa. :p
     
  11. Pyromanne

    Pyromanne Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2005
    Viestejä:
    415
    Saadut tykkäykset:
    0
    Puhumattakaan siitä, että hurrit voisivat jatkaa kielisikailuaan rauhassa poliitikkokavereidensa suojissa ilman että kansa pääsee enää heittelemään kapuloita rattaisiin.
     
  12. Pyromanne

    Pyromanne Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2005
    Viestejä:
    415
    Saadut tykkäykset:
    0
    No eipä ole vaikea keksiä mistä erot auto- ja tvmaksun kohdalla löytyvät. Autoa käytetään juuri siihen mistä maksu maksetaan ja toiseksi, autot ovat rekisterissä. Jos halutaan yhtä vedenpitävä maksujärjestelmä televisioilla, niin sit televisiot pitäisi rekisteröidä ja tarkastajille oikeus kotietsintöihin. Koska tuota oikeutta ei ole paljon ikävämpienkään rötösten kohdalla, millä perusteella se pitäisi myöntää tässä asiassa?
     
  13. JanneJ

    JanneJ Guest Guest

    Liittynyt:
    11.07.2006
    Viestejä:
    135
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hankaluudet ovat hieman eri luokkaa kun jättää ajoneuvoveron maksamatta. Poliisi vie kilvet ja tulee sakkoja, auton maastavienti saattaa hankaloitua yms pientä mukavaa. Noita käyttömaksuja kuitenkin valvotaan poliisin ja katsastusviranomaisten puolesta joten lienee kohtuullisen suuri mahdollisuus jäädä siitä kiinni. Etenkin jos sattuu olemaan vanhempi auto jota pitää katsastaa vuoden välein.

    Dieselkärryn omistajana suhteellinen riesa siitä että että jää kiinni ajamisesta autolla jossa ei ole ajoneuvovero maksettu on suurempi kuin maksettu ajoneuvovero. Ajoneuvoverosta voi myös kokea saavansa vastinetta rahoilleen aivan toisella tapaa kuin TV-Luvasta? Mene ja tiedä.

    Ja kyllä ajoneuvoverosta nillitetään, mutta ei välttämättä tälläfoorumilla :)
     
  14. Jiku

    Jiku Guest Guest

    Liittynyt:
    10.08.2004
    Viestejä:
    108
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tästä ei oikein voi kielivähemmistöjä syyttää vaan ylen johtoa.
    fst5:tä ei katsele edes ruotsinkielinen väestö sen surkean tarjonnan takia vaan kanavan katsojamäärät on edelleen vähentyneet.
    http://www.hs.fi/teksti/uutiset/tuoreet/artikkeli/TV1+ja+MTV3+ovat+nyt+yhtä+suuret+Nelonen+laskussa/1135232182029

    Ehkä sillä tavalla katsojia olisi että kanava lähettäisi pääasiassa svte:n ohjelmaa, täydennettynä muutamilla suomessa tuotetuilla uutisilla ja paikallisella lastenohjelmalla.
     
  15. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Herrojen huvistahan tässä on kyse eikä kansanhuvista... Toin muistaakseni tämän pointin esiin jo aiemmin, mutta nostanpa sen nyt uudestaan pinnalle. Opiskelijat ja TV-lupamaksu... Yliopisto-opiskelija saa n. 430-450 euroa käteen kuussa opintotukea, joista lähes välittömästi menee asumiseen kutakuinkin kaikki (ja jos vuokra on pienempi, niin silloin on asumistukikin). Jäljellä jää varmasti alle 100 euroa. Tällä 100 eurolla opiskelijan pitäisi syödä, ostaa olennaisia tarvikkeita itselleen, ostaa koulukirjoja ja maksaa bussimaksut, jotta pääsisi opiskelupaikalle. Käteen jää... Ei oikeastaan mitään.

    On totta, että osa opiskelijoista käy töissä samaan aikaan (jolloin tosin opintotukea joutuu monesti maksamaan takaisin tulojen ylittäessä tietyn rajan) ja osa saa tukea esimerkiksi vanhemmilta. Moni myös ottaa sen opintolainan. Nämä eivät kuitenkaan minusta ole, eivätkä saa olla, pakollisia opiskelijalle.

    Onko nyt siis esim. hkj:n ja kumppaneiden mielipide, että jos opiskelija ei halua ottaa opintolainaa (jota maksaa opintojensa jälkeen vielä pitkään takaisin korkojen kanssa), ei halua mennä töihin (joutuen juoksemaan henkensä hädässä opiskelupaikalta töihin ja töistä opiskelupaikalle) eikä halua turvautua "pappa betalar" -mentaliteettiin, niin silloin tältä opiskelijalta on sellainen lysti kuin TV:n katselu evätty? Ilmeisesti on. Koska jos opiskelija haluaa vain opiskella (eikös ole järkyttävää: opiskelija haluaisi vaan rauhassa opiskella), niin TV-lupamaksuun ei todellakaan ole varaa, ei edes siihen vuoden ensimmäiseen maksuerään, ei edes puoleen siitä.

    Tuo autoverotus-vertaus on minusta sikäli ontuva, että se on jokaisen oma valinta ostaako auton vai liikkuuko joukkoliikenteellä. Minä esimerkiksi en omista autoa, ja käytän aina bussia. Sen sijaan televisio kuuluu aika lailla nyt kulttuuriin eikä sitä voi pitää mitenkään valinnaisena. Vai alkaako täällä joku tosissaan väittämään, että oikeastaan televisio vs. ei televisiota on ihan sama juttu kuin auto vs. bussi?

    Että kertokaapa poijaat tästä vähäsen? :)

    Toisaalta tästähän on nyt ihan turha edes valittaa, koska totta kai sama homma (että ei ole pakollista maksaa, eikä siitä mitään aiheudu jos ei maksa) jatkuu edelleen. Suomessa on NIIN PALJON nuoria (opiskelijoita tai ei) sekä muita, jolla ei välttämättä ole mihinkään niin naurettavaan kuin TV-lupamaksuun laittaa useampaa sataa euroa vuodessa, että jos alettaisiin rankemmalla otteella ja pakolla TV-lupamaksua tuputtamaan, niin silloin kyllä nähtäisiin aika komeat mielenosoitusmarssit kaduilla ja ihmisiä putkissa sadottain, ellei tuhansittain.
     
  16. Pyromanne

    Pyromanne Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2005
    Viestejä:
    415
    Saadut tykkäykset:
    0
    En minä mitään syyttänyt, vaan yritin sanoa, että niitä vapaamatkustajia on monenlaisia, eikä pelkästään lupansa maksamatta jättäneitä, joita alunperin arvatenkin vapaamatkustajilla tarkoitettiin.
     
  17. BonBon

    BonBon Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2000
    Viestejä:
    248
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kortille koko roska? Ne katsovat, jotka maksavat.

    Nojoo...ehkä ei kuitenkaan näin. :hitme:
     
  18. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Opiskelija on tullut itsekin oltua ja rahat olivat toki vähissä, mutta kesällä ansaitulla rahoilla sitten maksettiin TV-luvat ja muut kulut, harvat kuitenkaan opiskelevat kesällä. Yliopistolle kuljettiin vajaat 10km kävellen tai pyörällä, joskus oikein kireällä pakkasella bussilla tai luksuspäivinä kaverin autolla.

    Solussa riittää ainakin minun mielestäni yksi TV-maksu per televisio, jos on varaa asua yksiössä tai suuremmassa, niin silloin voi kyllä sen lupamaksunsakin maksaa. Jos maksu otettaisiin esim. veroina, niin näin useimmat opiskelijat maksaisivat luvastaan huomattavasti vähemmän kuin mitä maksu nykyisellään on ja kaikki voisivat katsoa televisiota hyvillä mielin.

    Jos ajoneuvovero on ontuva vertaus, niin kyllä näitä muitakin löytyy, kuten valtio-omisteisten yritysten optio-ohjelmat (kaikki maksaa ja harvat hyötyy), varallisuusvero (kukaan ei maksa, varakkaat hyötyy), kunnallinen lasten päivähoito (kaikki maksaa, lapsiperheet hyötyy, perhepäivähoito tulisi edullisemmaksi), palkkatulon verotus vs. pääomavero (TV-lupamaksu vs. maksullisten kanavien maksut). Nämäkin kaikki ontuvia vertauksia, sillä julkinen TV-toiminta ja edelliset pitää vain perustella jollain, eli suoraa toista vertausta ei Suomesta löydy, koska täällä ei ole kahta rinnakkaista TV-lupamaksua.
     
  19. Poistettu tili 10873

    Poistettu tili 10873 Guest Guest

    Pitäisi lakkauttaa. Ne opiskelee joilla, ja joiden vanhemmilla on varaa. Tai joita työ tai velka kiinnostaa.
    Ostaa viihde-elektroniikkaa, kotiteatterijärjestelmiä, taulutelevisioita, korkempaa kosmetiikkaa, viinaa ym. kivaa. Tiukkaahan se tekee
    Eihän ne pakollisia ole, mutta ei opiskelukaan.
    Olkoot ihan vapaasti ottamatta. Onhan se kurjaa jos joutuu maksamaan saamansa rahat takaisin, ja vielä maksamaan korkoakin, olisi minustakin ollut kivempi olla maksamatta.
    Ai työ ei kiinnosta? Vai hengestä kyse, ei mulla ollut ikinä.
    Jos on rahaa ilman vanhempia niin mikäs siinä, kunhan eivät ole mun rahoja.
    Todella järkyttävää mikäli tekevät sen toisten rahoilla. Minäkin haluaisin tehdä kaikenlaista muiden kustannuksella.
     
  20. Jazo

    Jazo Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2004
    Viestejä:
    4 425
    Saadut tykkäykset:
    10
    Tämä päätös olisi pitänyt tehdä jo useampi vuosi sitten, ennen kuin digibokseja alettiin edes myydä Suomessa. Oi kuinka helppoa se olisikaan ollut, olisi vain määrätty että myytävissä digibokseissa pitää olla pakollisena korttipaikka ja kortinlukija. YLE olisi sitten voinut tuoda tuon maksukortin myyntiin vaikka 2010 ja kukaan ei olisi valittanut, sillä kaikilta olisi tuo korttipaikka löytynyt ja ne jotka eivät YLEä haluaisi katsoa ei olisi tarvinnut tuota korttia hankkia. Mutta harmi vaan että nyt tuo on jo liian myöhäistä...