Panasonic PT-AE100E/200E/300E/500E/700E/900E lampun kesto?

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Gimble, 18.09.2003.

  1. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Oletko kokeillut huoltovalikon "Flicker Adjust" säätöä? Se on nimenomaan värinän säätämiseen.
    Toisaalta jos puhut välkkymisestä, niin täällä on kaksi "kikkaa" niihin. Toinen on laittaa tuuletin kovalle (joko "high" tai huoltovalikosta "full mode"), ja toinen on laittaa lamppu täydelle valoteholle vähintään joksikin aikaa, jonka jälkeen välkyntä voi olla vähäisempää. Tai sit laittaa automaatti-iiris pois jos se välkyttää...

    Onneksi olkoon hyvästä lampun kestosta! :)

    --
    Sellainen lisätieto että ranskankielisessä AE700E:n säätövalikossa Fan mode high/low (joka siis jonkun manuaalin mukaan on korkealle korkeudelle merenpinnasta tarkoitettu) on fort/faible, joka tarkoittaa voimakasta ja heikkoa. ==> Tuo ei käänny ranskasta helposti korkea/matala-merkitykseen... ja kyllä omien kokeilujeni mukaan high/fort/korkea moodi myös nostaa tuuletusta. ==> High moodi tarkoittaa myös voimakkaampaa tuuletusta.

    Fan Full mode jota aiemmin pystyin käyttämään, se on taas ihan eri luokkaa ja oikein näpsäkkä ja tehokas tapa tuulettaa.
     
  2. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Sellainen lisähuomio tuohon välkyntään, että sen poistumiseen korjaustoimenpiteiden jälkeen saattaa kulua pitkäkin tovi. Itse korjasin välkynnän laittamalla tuulettimen Full-moodiin. Aluksi välkyntä katosi, mutta palasi sitten normaalisti takaisin hetken päästä. Nyt noin 200h myöhemmin välkyntää ei ole.

    Eli malttia malttia näköjään tuossakin hommassa kaivataan, tulokset eivät näy näköjään välttämättä heti.

    Nyt Pana AE700:n mittarissa noin 2500h ja kuvassa ei jälleen ole mitään moitinnan sijaa.
     
  3. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Välkynnän syystä on muutamakin teoria.

    1. lampun valokaaren liikkuminen. Tämä on ihan normaali ilmiö, jossa valokaari tanssii hieman katodilta lähtiessään, eli purkauspiste vaihtelee jonkin verran. Tämä ON tunnettu ilmiö, ja sen esiintyminen lampussa on fakta. Se että kuinka paljon sen pitäisi näkyä ja kuinka vaarallista se on onkin sitten ihan toinen tarina. Lampun käyttäminen tehokkaammalla saattaa vaikuttaa tuohon ja muokata katodia sen verran että jatkossa välkkymistä on vähemmän. Tämä selittäisi suhteellisen nopean muutoksen kun lamppua käyttää vähän aikaa toisessa moodissa.
    Toisaalta tämä myös selittäisi LOP:in kokeman, jolloin lampun elämä vain muuttuu jonkin verran, ja silloin ei korjaavilla toimenpiteillä välttämättä ole merkitystä ja lamppu jossain vaiheissa välkkyy ja joissain ei. Purkauspisteen välillä stabiloituminen ja välillä eläminen olisi loogista. Fyysisesti tälle ilmiölle ei juuri mitään voi, paitsi suunnittelemalla parempia lamppuja, mutta niissäkin se taatusti on olemassa.
    On toki merkki lampun elinkaaresta, mutta yhteyttä rikkimenemiseen ei voi 1:1 sanoa.

    2. Virtalähteen ja softan viat. Joko kontrollipiiri(e)n tai virtalähteen vika joka aiheuttaa joissain tiloissa epätasaista virtaa lampulle. Kun tilaa vaihdetaan esimerkiksi fan full tai lamp full tiloihin, muuttuu kontrollilogiikan toiminta ja sitä kautta lamppu saisi parempaa virtaa ja ei enää välkkyisi. Tätä teoriaa tukee se, että monissa täysin susissa kappaleissa lamppu on palanut nopeasti, ja sen takuuselvittelyssä on myös vaihdettu virtalähde ja jopa ilmaistu tämä vika kuluttajalle. Tätä teoriaa tukee myös se että AE300 ja AE500 ovat ilmeisesti kestoiltaan huomattavasti parempia, ja AE700 kärsi erityisesti tästä viasta, vaikka mainoslauseiden ja jonkinlaisen laskennollisen rasituksen perusteella AE700 piti olla noista pitkäikäisin! Lisäksi tälläkin palstalla joku tutun-tuttu sähköihminen olisi sanonut että virtalähteessä olikin/onkin joku erityinen suunnitteluvika joka aiheuttaa pahaa virtaa.
    Tätä on vaikea todistaa, ja Panasonic ei tietenkään kerro mitään, joutuisivat vain vastuuseen. Parempi olla hiljaa, korjata joku osa takuukorjauksina ja yrittää jatkossa parempaa suunnittelua.
    Jos tämä tarina on totta, niin täälläkin uumoiltu (tosin ihan hatusta) "pidä tykkiä täysillä niin lamppu voi elää pidempään kuin low-modella" saattaisi olla totta. Ja saattaisi selittää myös sen miksi 3000/5000h arvaus Panasonicilta meni niin pahasti harhaan.

    3. Iiris. Iiriksen tai valovoiman logiikassa tai kontrollissa on vika joka ei kestä muutoksia, esim valovoimassa tai iiriksen liikkeen herkkyydessä, ja siksi jossain rasitus/ikätilassa homma rupeaa jumppaamaan ja välkyttää. Tätä vastaan tosin puhuu sellaiset seikat kuin a) iiriksellä on erillinen ihan tunnettu vikatilanne jossa se toimii heikosti tai ei ollenkaan ja b) iiriksen (normaali)liikkeen nopeus ei vastaa välkyntää. c) ääntä ei taida kuulua. Toisaalta voisi se silti olla jossain resonanssitilassa ja aiheuttaa ilmiön, ja esim minä en omastani kuule iiriksen liikettä ollenkaan.


    Itse en osaa arvata noista mitään, mutta oma Stetson-Harrison menetelmän päätelmäni on että ainakin jatkuva lampun välkyntä on haitallista lampun oletetulle eliniälle. Jos lamppu sykkii, niin on parempi "kuluttaa" tunteja 5/3-suhteessa lamp high modella kuin antaa sen edelleen lepattaa. Toisaalta koko lepattaminen voisi olla myös lampun valmisteviasta johtuva, ja silloin sille ei voi mitään, se palaa sit kun palaa.

    Minulla on ollut tosi vähäistä välkyntä, ja aina korjautunut joko lamp tai fan high-modella hetkessä. Kop kop kop. Olen silti valmis käyttämään myös high-modea jatkuvastikin jos kuva sitä vaatii...
     
  4. pappis123

    pappis123 Guest Guest

    Liittynyt:
    12.11.2007
    Viestejä:
    3
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ostin heinäkuun puolvälissä ax100 ja eilen noin 200h kohalla poksahti lamppu (käytetty normal model, eli siis ei eco). Tuulettimet ja muut settingit defaulteil. Jää nähtäväks meneeks takuuseen, digiservices kuulemma noin 2vko ruuhka.

    Vähän kalliit tuntei tulee, jos ei saa takuuseen :). Lisäks tietty harmittaa 2vko ilman tykkii :/
     
  5. Samu81

    Samu81 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2006
    Viestejä:
    214
    Saadut tykkäykset:
    0
    Et sitten kiinnittänyt huomiota minkäänlaisiin takuuehtoihin? :hitme: Sellainen taikasana kuin "lampputakuu" auttaisi tähän epätietoisuuteesi :rolleyes:
     
  6. O.V

    O.V Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.02.2007
    Viestejä:
    241
    Saadut tykkäykset:
    0
    He he he. Tulin töistä himaan ja satuin vilkasemaan kattoon sielläpä tykissä (PT-AE900) vilkkuu lamp ledi. V kerroin lähti nousuun samantein enkä edes viiteny kokeilla mitään.

    No nyt sitten testasin, niin päälle lähtee mutta hetkosen päästä vihreä ledi muuttuu keltaiseksi ja lamp valo alkaa vilkkumaan, pienintäkään valon hohdetta ei sieltä tule. Otin lampun irti enkä kyllä huomannut siinä mitään vikkaa vaikka yritin taskulampulla tihrustaa. Pitänee katsella huomenna yleismittarilla onko tosiaan mennyt lanka poikki. Mutta ilmeisesti on. Kalliita tunteja tuli, mutta sitä se on.

    Mistäköhän irtoaisi huokein lamppu? Entä tietääkö joku mistä saisi tilattua pelkän uuden polttimon? Kolvi pysyy kädessä ammatinkin puolesta ja peukalo on oikealla paikalla niin voisi tuotakin yrittää. Kun tuli tuo korjaus kuva sarja katseltua läpi.

    Osa syyllinen tähän hommaan oli harmony 525. Kun pirun kapulalla on tapana laittaa tykki päälle kun sammuttaa tv:n ja digiboksin. Enkä tietenkään ole jaksanut poistaa tykkiä profiilista. Olis pitäny vaan. Kuulemma tänäänkin kun emäntä oli päivällä sammutellut telkkaria niin oli tykki lähtenyt viimosen kerran käyntiin, kun kuvaa ei kuulemma tullu eli tollon tainnu pimahtaa.

    e: Tunneista ei kyllä ole hajua ei ole tainnut 1k mennä rikki, mutta ei paljoa puutu.
     
  7. HardSoft

    HardSoft Haec habui, quae dixi Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    01.11.2005
    Viestejä:
    2 281
    Saadut tykkäykset:
    0
    Valokaareen perustuvissa lampuissa ei ole hehkulankaa, joten niitä ei voi mitata yleismittarilla. Vika voi olla myös lampun powerissa eli ballastissa, joka ei anna kickstarttia lampulle eli korkeaa virtaa sytytytyksen ajaksi ja pienempää sitten, kun lamppu on syttynyt ??!!
     
  8. masterson

    masterson Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.04.2003
    Viestejä:
    446
    Saadut tykkäykset:
    26
    Itellä kävi ae300sen kanssa saman tyylisesti. Eli tykki lähti päälle lamppu saatto joskus jopa syttyä, ei välillä kylläkään edes sitä. ja kerran pari se sit taas toimi ihan jees. Joka tapauksessa ostin uuden lampun....eikä ongelmia sen jälkeen. Tunteja oli kylläkin kertyny jo 4700, joten aikas kulunu tais olla, mutta päälisin puolisin se oli kyllä ihan ehjä.
     
  9. O.V

    O.V Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.02.2007
    Viestejä:
    241
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vai ei näissä ole hekulankaa edes :). No se olisikin ollut liian yksinkertaista.

    Suomessa halvin paikka taitaa olla vk:299e. Ulkomuoilmasta löysin seuraavan http://smartimports.net/product.php?productid=16136&cat=0&page=1. Tulisi reilusti halvemmaksi veroineen päivineenkin. Jos jostain saa vielä halvemmalla niin saa vinkata ;).

    Toinen olisi tuo polttimon vaihto (voiko edes puhua polttimosta kun ei ole hehkulankaa?)http://www.diypro.us/ jahttp://www.diyaudio.com/forums/showthread/t-59091-p-7.html sivut 7,8 ja 9 ovat ainoat paikat mistä olen jotain tietoa löytänyt.

    Noista nyt sellaista tietoa olen mukamas löytänyt, että tässä on UHM 130W lamppu ja sen voisi korvata JYd-(DE vai SE?) 150W mallilla. Tähän tosin haluaisin jostain varmistuksen. Kun ihan varmaksi noista sivuista en tullut. Ja ilmeisesti tuota UHM mallia on AC sekä DC, mutta kumpaahan 900:sessa on? dipro:ssa on ohjeet miten tuon näkee, mutta en ihan mielelään vielä lähtisi hajoittamaan lamppua. Tähän polttimon vaihto hommaan lähtisin helpoiten, koska budjetista ei oikein löydy lovea uudelle lampulle ellei sitten saa jo erittäin halvalla.

    e: Saakos tuota selville mistään onko lamppussa vai powerissa vikaa? Ilman purkamista :)

    e2: Single-ended lamppu tuo on eli SE. Vieläkun tietäisi AC vai DC niin lähtisi tilaukseen.
     
  10. Yogi

    Yogi Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    1 007
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pana 900:ssa nyt 4000 tuntia mittarissa ja Verkkokaupasta ostettu varalamppu saa vielä odotella.
    Jouluna Pana täyttää 2 vuotta, käyttöä on ollut runsaasti. PC, KaapeliTV, DVD ja SAT, kaikilla on Pana näyttönä ja ainoa sellainen. Makuuhoneessa on kyllä 28" Nokian kuvaputkitelkkari.
     
  11. konTomi

    konTomi Guest Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Minulla Pana 900 ei voi enää käyttää low modessa lainkaan, alkaa heti välkyttää. High modessa toimii ok. Ennen korjaantui tunnin-parin high modella tuo välkyntä mutta ei enää. Tunteja tällä hetkellä ~1100.

    Mitenköhän lienee tuon ongelman huoltaminen? Tuon välkynnän takia epäilyttää uuden lampun vaihtokin sitten kun se ajankohtaiseksi tulee...
     
  12. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Kuten toisesta aihetta käsittelevästä threadistä voi todeta, niin oma välkyntä korjaantui sillä, kun laiton tuulettimen huoltovalikon kautta full modeen. Välkyntä ei vain korjaantunut salamana, vaan noin ehkä 100-200 tunnin kuluttua full modeen siirtymisen jälkeen. Se välkyntä ei näissä Panasoniceissa ole vika vaan ominaisuus :)

    Lampun vaihto ei ole tässä tapauksessa tiesi onneen.
     
  13. O.V

    O.V Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.02.2007
    Viestejä:
    241
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep jep. Ajattelin sitten ottaa tykin töihin ja avata ja "yrittää" tutkailla vähän tuon huolto manuaalin kanssa virtalähde puolta. Testasin sitten viimisen kerran ja himmeä valkoinen välähdys näky seinällä (tällästä ei ennen oo näkyny) ja sitten tuli tuttu sininen tausta.

    Eli lampussa ei nyt vikaa ainakaan taida olla. Vaan kyseessä on tuo virtalähdepuoli, mikä taitaa näissä olla jonkin sortin tyyppivika, mitä noita aikasempia kommenteja selannut? Menee vähän ot:ksi tähän threadiin, mutta tietääkö joku millasesta viasta on kyse ja miten tuon voisi korjata? Vai pitääkö tyyliin lähtettää huoltoon ja sieltä tulee 400e kuitin kerta + parin sadan tunnin päästä uusi lamppu 300e = ei kiitos.
     
  14. konTomi

    konTomi Guest Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Juu tarkoitinkin, että tuollaiseen välkyttävään laitteeseen en uskalla uutta lamppua laittaa, kun ei tiedä, miten tuo vaikuttaa lampun elinikään, että pumppaa jatkuvasti.

    Katsonpas huoltovalikon ja tujautan itsekin kuulerin puhisemaan, josko sillä tokenisi. Kiitti vinkistä.
     
  15. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Tuskin se lampun elinikään vaikuttaa, mutta omia silmiä se ainakin haittasi vietävästi. Tämä full mode -tila auttoi ainakin minua. Toivottavasti sinulla on välkyntä samanlaista(ellei ole, niin sittehän kyse ei ole samasta viasta ja parantumista ei voi odottaa full mode -kikalla tapahtuvan) ja toivottavasti sama parannuskeino auttaa.

    Ja tosiaan low modella tykkiäni luukutan ja noin 100h-200h meni ennen kuin välkyntä katos.
     
  16. konTomi

    konTomi Guest Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Options -> OSD:n kohdalla pari sekuntia OK-pohjassa ja menu tulee, mutta tuossa ei tuulettimen nopeudensäätöä ole. Olikos se joku toinen huoltovalikko mistä mokoma löytyi...
     
  17. Yogi

    Yogi Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    1 007
    Saadut tykkäykset:
    0
    Omassa 900:ssa lampun iris kitisee alussa alle tunnin katselun, nytkin se on 7 tunnin jälkeen äänetön - vanha lamppuyksikkö.
    Tuota lievää pumppausta on harvoin esiintynyt, PC:llä sen huomaa kun tausta on suurelta osin kokoajan valkoinen, vrt. DVDPlaza yms..
    Luulin ensin että se on nyt lampun lopun alkua. Eco-modessa on tykki silti aina ja 4010 tuntia ekalla lampulla nyt mittarissa.

    Edit: Fan control on ihan Panan vakiomenussa kohdassa Option; Normal ja High valinnat löytyvät minulta.

    Edit2: Uskon ja luulen vahvasti että tuo "pumppaus" liittyy lamppuyksikköön (lamppu on tosi monimutkainen kapistus eikä suinkaan pelkästään vain polttimo) eikä ilmeisesti niinkään itse tykkiin.
     
  18. konTomi

    konTomi Guest Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Käsitin, että jostain huoltovalikosta löytyy vielä full mode noiden kahden lisäksi. Nyt kuitenkin ajelen lamp low, fan high, katsotaan tuleeko tulosta tuntien saatossa...
     
  19. PT_AE500

    PT_AE500 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.11.2007
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ensimmäinen 9kk/350h - meni takuuseen kovan väännön jälkeen, toinen kesti 800h/3v. Ei tuu panan koneita enää tähän taloon, Epson tw680 tilattu.

    Ostaa kukaan lamppurikkoisia............täällä olisi yksi.
     
  20. rxv

    rxv Guest Guest

    Liittynyt:
    09.11.2007
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla AE500 ensimmäinen kesti n.350h/4kk(takuu 300/3kk), maksoin huollolle n.170e, ilmeisesti heidän verollinen sisäänosto hinta (mutu).
    Tällä toisella 3600h, kun vaihdoin uuteen välkynnän, ja "ehkä himmentynyt" vuoksi,
    Kaikki pääosin low modessa.
    Uusi lamppu ei juurikaan tunnu kirkkaammalta, ja jossain vaiheessa olin huomaavinani lievää välkyntääkin. Ihmettelin lampun pakkausta joka ei ollut
    mitenkään sinetöity edes teipin palalla mistään, kopan sisällä lamppu oli muovipussissa, jonka pää oli tungettu lampun muovisen rungon väliin.
    Haluaisin kuulla kommenttia, omakätisesti lampun vaihtaneilta, onko heidän pakkauksensa ollut samanlainen?