Kaiutinkaapelit

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana ElvisThePelvis, 10.11.2004.

  1. avisti

    avisti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.10.2004
    Viestejä:
    396
    Saadut tykkäykset:
    3
    Mihinkähän tämä perustuu.

    Kun tutkitaan kaapelin vaikutusta ääneen / kaiuttimen sointiin, täytyy ensin tutkia, mikä saa kaiuttimen soimaan. Eikö se lie kaiutinkalvon liikehdintä, tai paremminkin sen liikehdinnän aikaan saama ilman liikehdintä.

    Kaiutinkalvon puolestaan saa liikkuman kaiuttimessa oleva magneetti, jonka aktivointiin tarvitaan sähköä. Sähkö tulee vahvistimesta kaapelia pitkin.

    Jos nyt sitten kaapelilla voidaan vaikuttaa kaiuttimelle tulevan sähkön määrään / voimakkuuteen / muuhun laatuun, vaikuttaa se kaiutinkalvon liikehdintään ja sitä kautta ääneen.

    Minä en usko, että kaiuttimelle siirtyvän sähkön laatuun voi vaikuttaa kaapelilla, mutta jos voi, sitten asia on niin ja silloin se vaikuttaa myös ääneen. Eri asia on sitten se, onko vaikutus kuultavissa.
     
  2. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    => Kartion liikkeen aiheuttamat vaihtelut staattisessa ilmanpaineessa. Ilma toki liikkuu, paljonkin mutta ilmiskorva reagoi paineeseen eikä hiukkasnopeuteen.

    Elementin magneetin kenttä ei muutu. Vahvistimen synnyttämä sähkövirta saa puhekelassa aikaan signaalin mukaan muuttuvan magneettikentän joka reagoi magneetin synnyttämään vakiokenttään. Puhekela on kiinni kartiossa joten muuttuva puhekelan magneettikenttä saa kartion liikkumaan.
     
  3. 2 or 4

    2 or 4 Guest Guest

    Liittynyt:
    06.01.2007
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kai kukaan voi toisen puolesta sanoa, miten paljon "kannattaa" sijoittaa kaiutinkaapeleihin. Kysymys on lähinnä uskonnosta, ei tekniikasta. Monet lahjoittavat paljon rahaa esim. kirkollisille yhteisöille ja ovat tyytyväisiä. Miksi sitten tuomita se, joka ostaa auton hintaiset kaapelit?

    Teknisessä mielessä kaapeliasian voi laittaa perspektiiviin vaikka siten, että miettii keskiverto äänitysstudion mikrofonien kaapeleita. Siellä käytetään ihan muutaman kymmenen Euron (esim. Cordial) piuhoja.
     
  4. Sedator

    Sedator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.08.2004
    Viestejä:
    245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ilmankos suurin osa uusista äänitejulkaisuista on niin huonoa musiikkia. Kyllä Antti Tuisku, Heavy Ari Koivunen, Anna Abreu ja muut Idols artistit kuulostaisivat paremmilta, jos studiossa olisi viitsitty satsata vähän enemän noihin mikrofonikaapeleihin:p
     
  5. K.IlpoP

    K.IlpoP Guest Guest

    Liittynyt:
    22.01.2007
    Viestejä:
    69
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei se nykyisten kevyen musiikin äänitteiden soundin surkeus kuule mikkikaapeleista johdu vaan enimmäkseen yliohjauksesta. Kaivappa esimerkiksi TC Electronicsilta Thomas Lundin provokatiivinen esitys "Distortion to the people" (http://tcelectronic.com/TechLibrary.asp).
     
  6. K.IlpoP

    K.IlpoP Guest Guest

    Liittynyt:
    22.01.2007
    Viestejä:
    69
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei pidä paikkaansa. Puhekelan virta moduloi staattista magneettikenttää ja aiheuttaa omat säröilmiönsä. Magneettipiirin rakenteesta riippuen voidaan nauttia jopa prosentin luokkaa olevasta kolmannesta harmoonisesta. Ilmiö on kauan tunnettu ja sen eliminoimiseksi voidaan käyttää esimerkiksi oikosulkurengasta tai kuparihattua magneettipiirissä. Magneettipiiri toimii muuntajana jossa puhekela on ensiö ja oikosulkurengas toisio. Tällä voidaan myös pienentää puhekelan induktanssin vaikutusta. Oikealla suunnittelulla päästään noin 0,1% särölukemiin.
     
  7. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Käytännön epäideaalisuudet ovat asia erikseen, kunhan nyt korjasin esitettyjä väitteitä sähköakustisen muuntimen perusideasta. ;)
     
  8. mikkol79

    mikkol79 Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.06.2004
    Viestejä:
    1 396
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kandeis olla faktat täysin kunnossa jos lähtee pätemään :D
     
  9. 2 or 4

    2 or 4 Guest Guest

    Liittynyt:
    06.01.2007
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näinpä voi olla. Voisi myös olettaa, että studion äänityslaitteiden D/A-muuntimet ovat äänen kannalta muutamaa kertaluokkaa kaapeleita tärkeämpiä.
     
  10. mikkol79

    mikkol79 Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.06.2004
    Viestejä:
    1 396
    Saadut tykkäykset:
    1
  11. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ihan säälittää ihmisen tyhmyys.

    Lukekaa tämä topikki tai se miljoonan taalan palkintojuttu 10...50 vuoden kuluttua tästä hetkestä. Kun teknologia ja tutkimus ja yleinen tietämys on edistynut; ohittanut plasebomaailman, jättänyt historialliseen menneisyyteen käärmeöljyt ja muut paskapuheet. Hyväksynyt uusimman tieteellisen faktan.

    Se, mitä mielisairaat vielä tänään luulevat todeksi, on huomenna tieteellisesti todistettu humpuukiksi, ja mielisairaatkin kummasti ovat parantuneet taudistaan. Etsivät itselleen uusia sairauksia.

    Epävakaat ihmiset liikkuvat aina harmaalla tutkimattomalla vyöhykkeellä kulloisessakin ajassa. Salaliittoteoriafriikit ja monokiteisen happivapaan kristallin fanit kokevat olonsa kotoisaksi kun saavat päänsä sisällä luoda harhakuvitelmia, joiden pohjalle perustaa elämänfilosofiansa. Ja kun tekniikka kehittyy ja kyseiset harhat todistetaan vääriksi, sairaat heebot hakeutuvat uusien harhojen pariin. Kunnes nekin paljastetaan vääriksi.

    Maapallolla on tilaa mielisairaille harhoja kuuleville, kuten on tilaa myös järjen päässään säilyttäneille teknokraateille.
     
  12. erep

    erep Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2006
    Viestejä:
    1 534
    Saadut tykkäykset:
    0
    niin, kummalla kannalla siis olit, että että tuossa kaapeliuskonnossa on vielä paljastumatonta perää, vai että kaapeliuskovaiset ovat mielisairaita? ;)
     
  13. torkkis

    torkkis Guest Guest

    Liittynyt:
    23.01.2002
    Viestejä:
    453
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saa nähdä mitä tuosta testistäkin tulee. Jos mies kävelee sieltä miljoonan rikkaampana pois, niin onko osa sitä mieltä, että sillä kävi vain todella hyvä arpaonni, tai tilaisuus oli kaapelifirmojen lavastama?

    Vastaavasti jos ei onnistu, niin onko sitten edessä kommentteja huonoista testioloista ja siitä, että testi kesti liian kauan, ei keskittyneesti voi kuunnella useampaa tuntia putkeen?
     
  14. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30

    Sekä että. !

    Osa tyypeistä kuulee harhoja, jotka (kuuloharhat) eivät parane koskaan.
    Ja osa tyypeistä taas kuulee sellaisia ilmiöitä, jotka vasta tulevaisuudessa kyetään osoittamaan todeksi.

    Näinhän kävi mm. TIM-särön kanssa, eli kultakorvaiset tyypit kuulivat TIM-särön jo ennen kuin se kyettiin matemaattisesti mallintamaan saati mittaamaan!



    Vaikka minä helveksin kuuloharhoja kokevia miljoonan euron kaapeleita käyttäviä juppipellejä, samaan aikaan jumaloin ja kunnioitan syvään kumartaen niitä, jotka OIKEASTI kuulevat korvillaan jonkin vielä tunnistamattoman teknisen virheen olemassaolon.

    Edelläkävijän rooli on vaikea. Joutuu joko hullun tai neron saappaisiin. Nero eli "oikeassa olija" kestää sen roolin. Esim. minä olen 100% varma niistä asioista joita korvillani kuulen (kun harvoina hetkinä otan tulpat pois korvistani), riippumatta mitä muut asiasta ajattelevat.

    Joku heikompi yksilö saattaa muuttaa omaa näkemystään muiden painostuksen alla, minä en. Eikä kannata oikeiden kultakorvienkaan muuttaa vakaumustaan, vaikka epäuskoiset puurokorvat heille naureskelevatkin.



    Ikä kasvattaa varmuutta. Minä olen kokenut lähes kaikki audiomaailman harhat ja todet ilmiöt, ja niiden perusteella olen muodostanut tämänhetkisen vakaumukseni. En pelkää mitään. En kuule harhoja. Mutta silti kuulen selittämättömiä eroja, joita nykyteknologia ei vielä kykene selittämään.

    Koska en ole ammatti-insinööri, en "selitä" outoja tuntemattomia ilmiöitä "muka mahdottomina" kuoliaaksi, vaan odotan sitä tulevaa aikaa, jolloin ne kyetään tieteellisesti todentamaan, ja kysymykseni saa lopulta vastauksensa.

    Audio-saralla, tällä varsin sumealla ja määritelemättömällä alueella, on tilaa niin puurokorville kuin kultakorvillekin, sekä myös sairaudesta kärsiville harhoista "nauttiville" yksilöille. Värikkyyttä ja huvitusta ainakin tarjoavat harhaisten tyyppien havainnot muille. Ja vasta tulevien vuosien tarkat mittausteknologiat osoittavat harhaisten tyyppien näkemykset joko todeksi tai edelleen harhoiksi.

    Harhat vievät teknologiaa eteenpän! Kun joku ihmisryhmä kuulee mielettömiä ilmiöitä, insinörtit ottavat asian tutkimuskohteekseen, ja vuosien tutkimusten jälkeen asia joko todistetaan todeksi tai harhaksi, mutta joka tapauksessa audioala kehittyy, paranee, täsmentyy.
     
  15. uppiskuppis

    uppiskuppis Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2006
    Viestejä:
    1 011
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämän ketjun lukeminen on aina yhtä hupaisaa. :D
    Ainakin kun tietää jotain sähköstä niin kaapeleissahan on eroja mutta...

    a) kuinka paljon se vaikuttaa ääneen?
    b) kuuleeko joku niiden eroja?
    c) vaikka kuulee halvan ja kalliin kaapelin eron niin onko se joku oletus vai luonnon laki että kuulijan korvaan se kalliimpi kuulostaa paremmalta. Vai onko vaan pakko sen kalliimman kuulostaa paremmalle että 1k€:n kaapelin ostaneelle tulee hyvämieli?
     
  16. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    a) Tosi tosi vähän. Niin vaikuttaa kaiuttimien pieni siirtelykin eikä maksa mitään.
    b) Kyllä kai jos kaapelit ovat pitkiä, muu laitteisto huippuluokkaa, akustiikka kunnossa ja korvat platinaa.
    c) Hinta, ulkonäkö, haju, paino, elastisuus, mainospuheet jne. vaikuttavat kaikki plasebo-efektin kautta. Joidenkin vaan pitää ostaa kallista jotta voivat luulla sen olevan hyvä.
     
  17. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Häiriöt siinä enemmän kuuluu, kuin itse kaapelin ominaisuudet. Eli jos vaikkapa 9999 euron kaiutinkaapeli aiheuttaa venäläisen radioaseman kuulumisen kaiuttimista (vaikkei edes omista audioviritintä), ja ilmainen kaatopaikalta löydetty ruosteinen lamppujohto ei saa venäläistä radioasemaa kuuluviin, niin:

    - PlaseboilijaHeebo kokee venäläiset radiosäröt äänen parannuksena, särö suorastaan tukee lempiharrastusta eli balalaikkaorkesterin kuuntelua.

    - Insinööri ja minä koemme 9999 euron kaapelin paskaksi komponentiksi tässä laitteistossa, se synnyttää antennismia, ja koska minä sekä insinörtti emme tykkää kuunnella venäläistä puoluepolitiikkaa 24 tuntia vuorokaudessa (siedämme enintään 23½ tuntia), kaapeli hylätään, valitaan käyttöön ilmainen ruosteinen lamppujohto.



    Kaiutinkaapelikin siis voi aiheuttaa ilmassa vellovien sähkömagneettisten häiriöiden kuuluviin nousemista. Etenkin Eksoottisen Filosofian omaavissa High End -laitteissa, joista usein puuttuu kuluttajalaitteille tyypilliset radiohäiriösuodatukset ottojen ja antojen luota.

    Katsokaa vaan piruuttanne rakkine...kalliiden ihmelaitteidenne sisälle, kummasti sieltä signaalien otto/antoliittimien läheltä joko löytyy tai sitten uupuu keraamiset (radiohäiriöiden maatto-) konkat ja vastuksen näköiset sarjakelat ja mahdollisten sisäisten johdotusten yhteyteen liitetyt ferriittiholkit/renkaat/helmet. Vahvavirtaliitännöissä on vastaavia osia, kooltaan suurempia.
     
  18. JTG

    JTG Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2004
    Viestejä:
    428
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toki on näin, mutta voihan järjellisillä kaiutinkaapeleilla eräissä tapauksissa saada aikaan epäkaiutinmaisen ja avaran Stereokuvan, vaikka taajuusvaste siitä hieman kärsiikin. Erot ovat kyllä niin pieniä, että mittari tarvitaan niiden havaitsemiseen...Miten? Navat ja pää sekaisin. :D
     
  19. Docu

    Docu Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2006
    Viestejä:
    90
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sitten kun on kaapelit kunnossa niin heti vaihtamaan kaikki kodin pistorasioiden kannet :D

    http://www.randi.org/joom/content/view/121/27/#i7

    Shown here is a side-by-side comparison of an old 29¢ wall-plate at the JREF (on the right) beside the latest hi-fi scam to hit the Idiot Market. If you thought that the Pear Anjou claims were ridiculous, refer back to randi.org/jr/021105an.html#6 and randi.org/12095intelligent.html#i1 for the “Dynamica GSIC Intelligent Chip” scam, then go to machinadynamica.com/machina44.htm and see how they’ve outdone themselves – as if that’s possible. Here they advertise their “Newest Super-Toy,” the

    "Tru-Tone Duplex Light-Switch Cover, a special audiophile-grade cover for all duplex wall outlets; they are intended to replace all types of duplex covers - steel, plastic, wood, etc. - in the listening room, including non-audio outlets - even unused outlets. We suggest a "baseline" of 3-4 Duplex Covers in the room. Tru-Tone Duplex Outlet Covers produce a remarkably powerful, detailed and focused sound. "

    No, this is not a gag, folks. Dynamica gets US$30 for these wall-plates, and the audiophools are feverishly sending in orders, I’m sure. Note that they suggest covering even unused outlets, and that at least 3 or 4 should be used in a room…! The “remarkably powerful, detailed and focused sound” that results should be easily sensed by Michael Fremer, if he weren’t so preoccupied with testing speaker cables, though I suspect that even Fremer might find this preposterous bit of hi-end swindling, a little doubtful…

    No, I guess not…
     
  20. ekto

    ekto Guest Guest

    Liittynyt:
    30.10.2007
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mites kun pitäisi rakentaa sellainen kaapeli, jossa toisessa päässä on Scart ja toisessa päässä 2xrca, niin millaista se kaapeli pitää olla?

    Onko tämä oikeanlaista:
    http://www.bmm-electronics.com/Product.asp?Product_ID=3114
    En sitä tuolta ole ostamassa, mutta tuolla näytti olevan tietoja siitä. Elektolinnasta aattelin hankkia...

    Toiseen päähän kullattu scart-liitin ja toiseen päähän sitten kullatut RCA:t.

    Tarviin tätä siihen kun tuossa Philipsin plasmassa ei jostain syystä ole audioulostuloja ja kun telkkari on seinällä, niin väliin ei mahdu sellaista scart-palaa jossa olisi RCA-lähdöt.