TrueRTA-for-dummies osa 1

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana Zipman, 06.01.2005.

  1. Lumisade

    Lumisade Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    18.10.2004
    Viestejä:
    131
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsekin on tullut mittailtua ja ihmeteltyä graafeja. Täytyy esittää kriittinen mielipide tässä yhteydessä: oma korva kertoo paljon tarkemmin, että mikä kuulostaa hyvältä ja mikä ei. Luottakaa itseenne + musa merkkaa enemmän kuin uskoisikaan. CD-lautasella soi Toscan Delhi9 ja biisi Dove Dudley (romanze is es. Session 8). Hyvää musaa kaiken puolin. Norjalaisetkin tykkää :)
     
  2. Yorcci

    Yorcci Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.03.2001
    Viestejä:
    2 953
    Saadut tykkäykset:
    5

    Sopiva korostuma/vaimentuma voi kuulostaa hyvältä ja siihenhän sitä pitäisikin tähdätä, että systeemi miellyttää itseään. Se taas voi olla ihan eri asia kuin absoluuttisesti oikein toistava systeemi.

    Mutta esim. subbarin säätö bfd:llä on aivan tolkuttoman paljon helpompaa mittarin ja esim. TrueRTA:n avulla kuin korvakuulolta.
     
  3. t-boss

    t-boss Guest Guest

    Liittynyt:
    25.02.2007
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ainakin minun supikan elämää tuo trueRTA paransi. Nyt tulee käytettyä jatkuvasti myös musiikilla tuota samaa jakoa. Aiemmin en saanut naitettua sitä tarpeeksi hyvin kajareiden kaveriksi niin kävi välillä häiritsemään kuunneltaessa-->kajarit takaisin large:ksi ja subi kiinni. Ihan vaan pientä siirtelyä ja vaiheen muutos, vanhat asetukset oli haettu ihan vaan petu-menetelmällä :D
     
  4. janolle

    janolle Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    09.04.2005
    Viestejä:
    1 046
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mittasinpa huvikseni eräät lattiakaiuttimet ja sain samalla hieman ihmeteltävää miten uuden asunnon olohuone korostaa midbassoja aika kovasti. Liitteenä kuva. Tasot kalibroitu, mikkinä Behringer ECM8000. Melko matalalle menee, otin myös muutaman matalan taajuuden siniaaltona mukaan vaikken maksimeja uskalla etsiäkään
    .
     

    Liitetyt tiedostot:

  5. fDiamond

    fDiamond Guest Guest

    Liittynyt:
    28.10.2004
    Viestejä:
    181
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikäs neuvoksi kun ei ohjelma asennu?
    exen kun käynnistää ja painaa setup niin jotain siin samassa ikkunassa vilahtaa alhaalla ja sen jälkeen ei tapahdu mitään.
     
  6. fDiamond

    fDiamond Guest Guest

    Liittynyt:
    28.10.2004
    Viestejä:
    181
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sain ohjelman asennettua mutta kalibrointi kusee, joko ei toimi tai sitten en vain tajua.

    Vaikka otan sen valmiin kalibrointi tiedoston niin ei tapahdu mitään.

    EDIT:<Tajusin juuri myös että White N ja Quick Sweep nappulat ovat harmaina, eli niitä ei voi painaa.
     
  7. cxt2

    cxt2 Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.03.2007
    Viestejä:
    699
    Saadut tykkäykset:
    0
    jepjep,en jaksa kelata näitä keskusteluja taaksepäin.itse en jaksa selata näitä taaksepäin,vai onko se vaan niin v...n cool kysellä kaikenmaailman paskaa joka asiasta?Herää vaan kysymys 1.miksi olet ostanut jotain mistä et tiedä....mitään 2.Miksi olet ostanut sitä? 3.Miksi(yleensäkään olet ostanut sitä?)mielenkiinnosta?
     
  8. Jeje2

    Jeje2 Fubar Tukijoukot

    Liittynyt:
    23.10.2004
    Viestejä:
    1 418
    Saadut tykkäykset:
    1
    OK,
    olen nyt tehnyt mittaukset käyttäen "lainakonetta" jossa Creativen Sound Blaster live. Sillä saa lähes samat mittaustulokset peräkkäisillä mittauskerroilla.

    Nyt sitten kokeilin tätä samaa omalla koneella (HP:n yritys-PC jossa äänikortti emolla). Nyt perääkäiset mitttaukset heiluvat ikävästi.

    [​IMG]

    Eikä inout/Output sampling frequencyn muuttaminenkaan näytä parantavan tilannetta. Onko siis syytä epäillä ettei oman koneen emon äänikortti oikein osaa käsitellä näitä mittauksia oikein? (Ku valitettavasti mainittu SB Live PCI kortti ei vaan näyttänyt toimivan tällä koneella)

    Mahtaisikohan edes se ulkoinen SB Live kortti auttaa?
     
  9. lorsa

    lorsa Guest Guest

    Liittynyt:
    05.09.2006
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minäkin innostuin mittaamaan ja nyt viimeistään haluan tosta focuksesta eroon. Ei sitä leffoille huomaa niin helposti, kun vähän vaativammalla matskulla. Laitetaan vielä tän bunkkerin tuottamat hienot käyrät.

    Keltasella sohvan vieressä sijoitettuma ja vihreellä sohvan etupuolella seinää vasten. Aika kivat kuopat! :)
     

    Liitetyt tiedostot:

    • kuva2.JPG
      Tiedostokoko:
      37,5 KB
      Katsottu:
      382
  10. juhuri

    juhuri Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.11.2006
    Viestejä:
    200
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ensimmäinen mittaus, miltäs näyttää? Pelkkä "subbari" kiinni.
    [​IMG]
     
  11. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Mihin haluaisit kommenttia?
    -Noin 57Hz-92Hz välillä vaste pysyy aika tasaisena. Siitä alemmaksi kyseisen apubasson toisto vaimenee huomattavasti (joko mitattu apubasso on suorituskyvyltään heikko tai siinä on 40-100Hz välillä selvästi ylikorostunut toisto tai sen sijoitus ja säädöt ovat huonot tai mittaustekniikassa/laitteistossa on jotain häikkää). Jos mittaisit vasteen subbari+pääkaiuttimet välillä 20-20 000Hz sekä 20-200Hz voisi tilanteesta sanoa jotain olennaisempaa. Pelkästä tuosta yhdestä kuvasta ainakaan minä en osaa sanoa paljon mitään.
     
  12. juhuri

    juhuri Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.11.2006
    Viestejä:
    200
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kiitos, kunhan varmistin että mittaus toimii ja tietokoneen säädöt valmiina. Odottelen uuden setin saapumista ensi viikolla. Lähetän sitten koko alueen mittauksen, kunhan saan jotain muuta mitattavaa kuin tuon Creativen tietokonekaiutinhässäkän..

    edit: Ja samalla hain tietysti itselleni oikeutusta uusien lelujen hankkimiselle..
     
  13. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Lähinnä näyttää siltä että subbarin toistokyky on hyvin rajallinen. Perus pääkaiuttimet toistaa yhtä alas, ellei alemmas.

    edit: jaa creativen setti. no ei ihme sitten.
     
  14. lumiukko

    lumiukko Guest Guest

    Liittynyt:
    03.09.2007
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Huomenta!

    Ensimmäinen viesti ja koitetaan heti onnea. Olen lueskellut tätä aihetta edes takaisin, mutta kun nämä tietokoneet vain ovat vieraita, niin rohkenen kysyä suoraankin. Toivottavasti ymmärrystä löytyy.

    Kaksikanava laitteistoa haluaisin mittailla rakenteluharrastusmielessä. Tarkoituksena olisi mitata luotettavasti koko 20Hz-20kHz aluetta. Eikä kyllä yhtään haittaisi vaikka luotettavuutta olisikin puolen oktaavin verran lisää molemmin puolin (15Hz-30kHZ).
    - Mikrofoniksi kelpaisi varmaankin tuo paljon käytetty Behringer EMC8000. Onko tietoa kävisikö sille suoraan esim tämä teline: http://www.thomann.de/fi/millenium_ms2005_mic_stand.htm?sid=b26a84231f846fcd56d523fb0591d56b ?
    - Minulla on toki tietokone, mutta se jo varsin iäkäs Dell Latitude C400 kannettava. Ilmeisesti tuon äänikorttiin ei kannata turhia odotuksia asettaa, joten äänikortti+mikkivahvistin yhdistelmä olisi varmaankin järkiratkaisu? Tässä se suurin ongelma minulla olisikin, kun en noiden tietokoneiden ja muiden laitteiden yhdistämisistä oikein ole perillä vaikka olen yrittänyt tietoa kaivellakin. Kun ei osaa, niin ei osaa. Olisiko seuraavista jotain kommenttia ja voisiko seuraavia hyödyntää joskus tulevaisuudessa, jos innostuu tuosta HTPC:stäkin vielä? http://www.m-audio.com/products/en_us/MobilePreUSB-main.html , http://www.m-audio.com/products/en_us/AudiophileUSB-main.html , http://www.m-audio.com/products/en_us/FastTrackPro-main.html , http://www.m-audio.com/products/en_us/FireWireSolo-main.html tämä viimeinen tuntuisi hyvältä, mutta eihän minulla mitään firewireä tässä koneessani edes ole..? Laadukas laite, helppo kytkettävyys ja ehkäpä tulevaisuudessa hyödyntäminen osana HTPC:tä olisi hieno juttu!

    Nuo M-audiot nyt vain osuivat silmään, siksi niitä. En osaa, enkä uskalla laitella koneeseen sisälle asennettavia äänikortteja, joten tuollainen kompakti paketti olisi toiveena. Ja toki suosituksia muistakin merkeistä otetaan vastaan! Mittauslaitteistolle budjetiksi olin kaavaillut tuollaista 200-300 euroa kokonaisuudessaan (saa kyllä hieman ylittyäkin, jos se vastaa laatua/ominaisuuksia).

    Kiitos kärsivällisyydestä ja avustanne!
     
  15. Platime

    Platime Guest Guest

    Liittynyt:
    12.09.2007
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voisin mainita myös Samsonilta löytyvän Behringerin EMC8000:sta vastaavan mikrofonin: www.samsontech.com/products/productpage.cfm?prodID=1780

    Itselläni on kyseinen Samsonin MM01 -mikrofoni ja omasta mielestäni se on ollut pätevä laite taajuusvasteita mittaillessa - en tosin ole päässyt vertailemaan sitä tuohon Behringerin EMC8000:een. Mahtaako kellään muulla olla kokemuksia kyseisestä laitteesta, ihan mielenkiinnon vuoksi?

    Hintaa tuolla Samsonin mikrofonilla oli Suomesta musiikkiliikkeestä ostettuna 59€.
     
  16. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Onkos joku onnistuneesti kalibroinut Realtek HD äänipiirillä olevan masiinan?
    Tuossa hieman testailin ja hirveää vuoristorataa TrueRTA antoi.
     
  17. OldBeard

    OldBeard Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2005
    Viestejä:
    414
    Saadut tykkäykset:
    0
    Duunikoneessa Asus A8V:ssä taitaa olla tavallinen Realtekin piiri. Tappelin sen kanssa itsekin juuri viime viikolla kun ei meinannut suoraa viivaa kalibroitaessa tulla. Tarkistan noi asetukset huomenna joilla sain sen kalibroitua.
    Ainakin piti disabloida play puolelta Line in ja rec puolelta piti pudottaa Line in:iä.

    Edit: Nauhotus puolen linjatulo vähän alle puolen välin, toisto puolen päävoimakkuus ja aalto täysillä. Kaikki muut nollilla tai disabloitu.
     
  18. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
    Testailin tuossa Compaq Armada M700 jossa Sound Blaster Pro peräinen integroitu audio, mittaukset kyllä tuolla onnistuu.... mutta "toistokäyrä" sisäänmenossa näyttää kamalalta ja on ±3 dB sisällä vain 42Hz - 10kHz.
    Toinen koekaniini oli IBM ThinkPad 600 jossa Crystal Sound Fusion integroitu audio, tämä on jo hyvä eli ±3 dB näyttää 6.7Hz - 21kHz.
    Ilmeisen selvää kumman puoleen valinta osuu prossu tehosta huolimatta.
     
  19. isojii

    isojii Guest Guest

    Liittynyt:
    13.02.2007
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mittarista nyt sitten otettu ensimmäiset savut täälläkin. Mittauskoneena on joku Fujitsun läppäri, jonka kortin laadusta ei ole mitään havaintoa. Noh, onneksi kuopatkin ovat sitä suuruusluokkaa, ettei tarvitse ihan desibelin päälle arpoa :) Tältä pohjalta mennään, joten viivasuoria käyriä on turha odotella.

    Subbarin jakosuotimen testausta. Ei tarvi paljon selitellä, prkele. Vaiheen räpläys ei juurikaan vaikuttanut asiaan.

    Truertalla vedetty pinknoise ja pistetaajuuksien testausta ongelmakohdassa. Jostain syystä pistetaajuuksilla otettu erä näyttää aina mukavammalta. Pieniä sukelluksia lukuunottamatta :)

    Pääkanavat. Ja samaa tavaraa vähän anteeksiantavammassa skaalassa subbarin kera. Varsin näyttävää korostusta. Subbari siis ei ole tuossa mitenkään säädöissä, pelkkä testivetäisy.

    Testilevyltä pistetaajuuksia. Tässä siis soitettu testilevyltä sinikäyriä hertsin välein pitämällä truertasta 'peak holdia' päällä kelauksen ajan. Plus sitten yksittäiset piikit kuopan kohdalta. Varsin paljon paremman näköistä kuin truertan generoimalla pinknoisella, myös mittarin neula oli samaa mieltä. Jostain syystä nyt ei niin järkyttävästi sukeltavia piikkejä esiinny.

    Nyt pitäisi keksiä jotakin noille korostuksille ja kuopille, tai ainakin säätää subbari näillä eväillä. Pääkanavat pyyhkivät mielestäni yllättävän samankaltaista käppyrää ottaen huomioon, että toinen kajari on nurkassa ja toinen ei ja mikä tietenkin oleellisinta; ne myös kuulostavat erilaisilta. Enivei tuo 130Hz nurkilla oleva korostus ja >4k:n vuori törkkäävät silmään melko ikävästi. Olisi ehkä pitänyt vetää tuokin vielä testilevyllä.

    Edittiä: osaisikohan joku tipauttaa hihasta arvioita, mitä tapahtuisi vasteelle, jos siirtäisi pohjakuvassa oikean seinän vierestä subbarin (se valkoinen laatikko) sohvan viereen punaisen laatikon kohdalle. Taitaa tulla paikallistumisesta väkisinkin ongelma? Nimimerkillä saattaa taas vierähtää hetki aikaa ennen kuin saa "luvan" siirrellä rojuja ja säröttää hellaa pinknoisella ja siniaalloilla :)
     
  20. Raippa

    Raippa Guest Guest

    Liittynyt:
    22.02.2006
    Viestejä:
    105
    Saadut tykkäykset:
    1
    Radioshackin mittariin menee viiden metrin bilteman piuha ja 50 hertzin piikkirupeaa olemaan jo aika miehekäs ja haittamaan järkevien tuloksien saamista. Onko vika piuhassa vai jossain muualla?

    tässäkäppyrä