Kaiutinkaapelit

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana ElvisThePelvis, 10.11.2004.

  1. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    No niin, lääkkeiden aika selvästi. ;)
     
  2. Tommy-H

    Tommy-H Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2005
    Viestejä:
    1 808
    Saadut tykkäykset:
    0
    On se jännä nykyään, kuinka ihmiset on nii sekasin jo kuuden aikaa päivällä. On se kyllä jännä..
     
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Myönnätte siis sieniveikot viimein, että ne kuulo+luuloharhat syntyvät pelkästään pääkoppanne sisällä, että "aistimanne" ero on vain kuviteltu asia, ei todellinen. Eläköön, olette astuneet askelman kohti terveiden maailmaa.



    Miten kävisi jos sydänkirurgeilla olisi leikkauksen aikana harha-aistimuksia? Että: onpas yllättäen tylsä puukko, pitääpä painaa tuuman verran syvemmälle. Tai että: paskat tuo valtimo mitään vuoda, näen väärin, herättäkää potilas ja passittakaa ulos, tervehän se on. Mitä se nyt siellä kiljuu ja kurluttaa, taidan taas kuulla säröjä liittimen väärän kultauksen vuoksi. Vääntäkää musiikki kovemmalle, että voin keskittyä pelaamaan räsypokkaa noiden vihreiden antennipäiden kanssa. Mistä tuo Audi TT tänne leikkaussaliin tuli? Onpas hyvän väriset etuvalot...

    Minä en päästä harhaisia lääkäreitä pilkkomaan ruhoani, enkä täten päästä harhoja kuulevia audio-huumehörhöjäkään kilometria lähemmäs itseäni, ties mitä pasiliskoja ovat syöneet päästäkseen pilveen.

    Terveillä on ihan muut huvit, vaikkapa mittalaitteilla leikkiminen. Niitä tuloksia voi vertailla muiden terveiden tekemien mittausten kesken, ja jättää harhoista kärsivät pilviveikot keskenään vaihtelemaan digitaalikaapeleita, jos se bitti vaikka siinä uudessa kalliissa piuhassa muuttuisi kulkiessaan siniseksi, eli ääneen tulisi COOL efekti!
     
  4. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Siis: lääketieteessä on lukuisia luokituksia harhaääniä kuulevista poloisista.

    Jos kuulet kaapelin tai liittimen supisevan sinulle epänormaaleja ääniä, hakeudu pikaisesti hoitoon. Epäluonnollisten äänien kuuleminen on oire vakavasta sairaudesta, jolla ei saa leikkiä. Hoitamattomana se voi johtaa liian kalliiden humpuukikaapelien ostokierteeseen ja harhaäänien lisääntymiseen.

    Aivan: lamppujohtoa käyttävät eivät kuule harhoja, he kuulevat musiikkia (jos musiikki siis soi). Erikoiskaapeleita käyttävät kuulevat jatkuvsti harhoja, signaaliin kuulumattomia asioita, joita ei ole oikeasti olemassa (terveempien kuulijoiden ja mittalaitteiden todistamana).

    Tauti siis pahenee, ellei sitä hoideta. Pahimmillaan aletaan kuulla digitaalisia eroja, vaikka digitaalisia eroja ei ole. Esimerkiksi kun käynnistää kiintolevyltä ohjelman IrfanView, saattaakin tapahtua niin, että Foobar2000 käynnistyy! Tosin tämän taudin aihettaja on yleensä venäläinen nörtti, joka on ujuttanut koneellesi pöpön, mutta vastaavia harhoja voi joku päässään kokea, vaikka IrfanViewin käynnistys käynnistäisi IrfanViewin, kuten pitääkin.

    Suorita aluksi virusskannaus tietokoneellesi, sen jälkeen pääkopallesi. Jos jommassa kummassa kohtessa asusti mato tahi Troijalainen, hae ammattiapua. Muuten alat kuulla Troijalaista MatoMarssia kello kuusi ensi kesänä. Ja syytät taas väärää liittimen kultausta, vaikka liittimen kultauksessa ei ole mitään vikaa.
     
  5. Mopari

    Mopari Guest Guest

    Liittynyt:
    13.05.2006
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vanha quote mutta kiinnostaa.. joku muukin saman kokenut voi myös mielellään kommentoida.

    Eli kerrotko albumin nimen, biisin, ajankohdan ja kuvailet tarkemmin mitä ääniä kuulit lisää akustoinnin tai johtojen vaihdon jälkeen? Olisi erittäin mielenkiintoista testata omalla karvalakkihifeillä kuulenko itse niitä ääniä lainkaan,koska itse uskon vain kaiuttimien ja akustoinnin vaikuttavan ääneen niin että sen huomaisi sokkotestissä.

    Itse päivitin juuri 5.1 skobeni ja rakensin kuvan mukaisen hässäkän jolla pääsin lennosta vaihtamaan 3 eri paria. Huomasin eroja ja valitsin eniten korvaani miellyttävät, tuota samaa kytkinhässäkkää voisi käyttää myös skobejohtojen testaamiseen sokkona, uskaltaako joku kalliin johtojen omistaja ottaa haasteen vastaan sokkotestiin 2.5mm^2 biltemojen kanssa?

    Niin ja kuinka moni teistä yleensä testaa soittimien, johtojen, vahvistimien jne. eroavaisuudet lennosta vaihdettuna? Vai olenko itse vain niin puurokorva kun en muuten pysty huomaamaan eroa samoilla levyillä joita olen kuunnellut 15 vuotta?

    Harmi ettei akustointia voi vaihtaa myös lennosta kytkimellä :)
     

    Liitetyt tiedostot:

  6. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    No onpas sitä siinä kerrakseen kaiuttimia. Kaikkien tilavaikutelmat (joka tulee paljon muualta kuin kaiuttimista) varmasti pääsevätkin oikeuksiinsa jossa tuossa noita testailee.:weep:

    No, itse en ole tehnyt sokkotestejä. Se on niin rasittavaa ja luotan sen verran korviini, että jos jotain selvää kuulen niin en sitä jaksa epäillä. Melkein puukorva täytyy olla jos ei kuule eroa esim. dvd-soittimen ja kunnon cd-soittimen välillä.
     
  7. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tosin tässä voi olla "tulokset sumuttavana" tekijänä käytetty vahvistin ja kaiuttimetkin. ;)

    Ja entäpä jos käyttää optista/koaksiaali -lähtöä ja ulkoisia DACceja (tai vahvisitimen DACceja), kuuleeko silloinkin DVD-soittimen ja CD-soittimen eron?

    Ja edittinä viimeksi mainittu asiaa kiinnostaa ihan oikeastikin ...
     
  8. kaarlos

    kaarlos Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2005
    Viestejä:
    816
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei tietenkään, ellei jommankumman soittimen lukukoneisto ole niin luokaton, että se lukee levyt jollain tapaa väärin. Muutenhan se ihan sama signaali lähtee molemmista laitteista.
     
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Se riippuu siitä, millä tavalla mikäkin laite ylinäytteistää ja suodattaa. Esim. analogisesti tapahtuva suodatus tuottaa kantti/porrassignaalin jälkipuolelle värähtelyä, mutta etupuolelle ei. Digitaalisesti suodatettu taas esi/jälkivärähtelee molempiin suuntuun samalla tavalla, ja tämä esivärähtely voi tuntua epäluonnollisuutena/kovuutena.

    Eli jos muut laitteet ovat digisuodatettuja ja joukossa yksi laite on anasuodatettu, se analoginen kuuluu erilaisena, poikkeavana, ja erottuu joukosta.

    Omalla lempimusiikilla/mittasignaaleilla oppii kyllä erottamaan oman referenssilaitteen äänen niistä laitteita, jotka käyttävät ERILAISTA menetemää da-muunnoksessa ja suodatuksessa. Mutta täsmälleen samaa menetelmää käyttävä eri merkkinen laite tai oman referenssin sisarmalli onkin vaikeampi erottaa.

    Siispä 80-luvulta periytynt huippu-CD-soitin saattaa hyvinkin hävitä 2007-vuoden DVD-soittimelle, koska DVD-soittimessa (tai pc-äänikortissa) lienee 192 kHz 24...32 bitin RAMDACit sun muu moderni piirisarjasto, vailla entisajan teknologian puutteita.

    Esim. ennen oli tapana muuttaa soittimen sisällä 16-bittinen ääni 18-bittiseksi, jolla saatiin vain 12 dB parannus pohjakohinaan. Nyt päästään pohjakohinasta eroon jos niin halutaan, ja voidaan synnyttää uusi pohjakohinamatto mille tahansa tasolle, vaikka -140 dB kohdalle.

    Siispä kuuntelemalla laitteen kohinatasoa erilaisilla signaaleilla (muted, yhden bitin suuruinen pohjakohina, kovempitasoinen pohjakohina), huomaa ainakin sen, onko laite ikäloppu "aina kohiseva" vaiko uusi, joka kohisee vain tietyissä tilanteissa.
     
  10. Gil

    Gil Guest Guest

    Liittynyt:
    22.01.2002
    Viestejä:
    169
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jotkut tykkää mittailla, jotkut kuunnella.

    Itse kyllä kuulen eroja kaiutinsijoittelussa, akustiikassa, kaapeleissa, soittimissa, vahvistimissa, kaiuttimissa, kaiutinjaloissa, laitealustoissa/tuissa yms.

    Sokkotestit eivät ole tarpeellisia, sillä kuuntelen laitteet aina ja vain omassa tutussa huoneessa ja tuttuakin tutumalla oheislaitteistolla. Jokaisen komponentin testaan ihan avoimesti ja läheskään aina ei todellakaan se kallein ole ollut paras (etenkään kaapeleissa). Laitesynergia ratkaisee lisäksi hyvin paljon. Jossain muussa setissä/huoneessa toimiva laite ei välttämättä soi hyvin omassani jne.

    Muissa kuin kaiuttimissa ja huoneessa (ja vahvistimessa) erot eivät ole määrällisesti suuria, mutta läpeensä tutulla laitteistolla laadullisesti hyvinkin merkittäviä ja mielelläni maksan niistäkin parannuksista jos siltä tuntuu.

    Jos ennakkoluulottomasti testaa laitteita/kaapeleita kotona tutussa ympäristössä ihan avoimesti tai vaikka sitten silmät kiinni eikä eroja kuule, ei tietenkään kannata maksaa mistään ja olla onnellinen. Jokainen kokoaa laitteistoaan kuitenkin loppupeleissä omien korviensa varassa. Jopa mittausfriikki tuskin ostaa kaiutinta joka täydellisistä mittaustuloksista huolimatta kuulostaa surkealle. Vai onko niin, että jos mitta näyttää oikein, laite mittafriikin korvissa myös kuulostaa hyvältä aivan samaan tapaan kuin hieno/merkki/kallis highendistin korvissa. Placeboako siis yhtälailla molemmat? ;)
     
  11. pekka:)

    pekka:) Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.09.2004
    Viestejä:
    473
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselläni ei ole tietoa; miten kyseinen sokkokuuntelu tehdään-->
    a) Onko kyseessä että aluksi kuulijat näkevät itse laitteet ja sen jälkeen aloitetaan se sokkokuuntelu--> niin että laitteita soitetaan erijärjestyksessä?

    b) Vai tuodaanko kuuntelijat heti alussa huoneeseen kädestä pitäen "sokkona" niin ,että kuuntelijat eivät näe silmäystäkään itse laitteista?
     
  12. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Niin siis lineaarivaiheinen digitaalinen suodatus esi- ja jälkivärähtelee samalla tavalla. Kaikki taajuudet tulevat läpi samalla viiveellä. Digitaalisuotimen vaihevaste voidaan kuitenkin teoriassa vääntää vaikka minkälaiseksi ja useat CD-soittimet tarjoavatkin analogisuotimia mallintavia suotimia joissa esivärähtely on lyhyt ja jälkivärähtely pitkä tai värähtelyt ovat ylipäätään lyhyitä taajuusvasteen kustannuksella.

    Värähtelyt syntyvät kaikkeen signaalimuotoon, ei vain kantti- ja porrassignaaliin.
     
  13. MacZon

    MacZon Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    843
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yleensä varmaan käytetään testiä jossa ensin saa kuunnella molempia vehkeitä esim kajareita ja sitten soitetaan toista eikä kerrota mitä eli ABX testi.

    Voisihan sitä niinkin testata, että laitetaan vaan kajarit soimaan eikä kerrota mikä soi ja niistä sitten valkataan parempi.
     
  14. Wile E Coyote

    Wile E Coyote Suurmufti Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    2 346
    Saadut tykkäykset:
    8
    Eli lyhykäisyydessään tuon mukaan sinä et tykkää siitä että/pidä merkittävänä että havainnot varmistetaan kuuntelemalla, mutta silti väität kuulevasi eroja vaikka missä. Aika ristiriitaista. Olet nähätävästi sitä porukkaa joka ei mittaa eikä kuuntele, vaan vetää fiiliksellä ja tunteella. Haistanko mukahighendin käryn?
     
  15. KMOK

    KMOK Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.06.2002
    Viestejä:
    1 946
    Saadut tykkäykset:
    37
    Puukorva olen siis ja siihen erittäin tyytyväinen. Halvat paskat kelpaavat oikein hyvin omaan käyttööni ja musiikit kuuntelen MP3:na verkkolevyltä sexboksin kautta. :thumbsup:
     
  16. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Tylysti heitetty mutta pragmaattisena hifistinä yhdyn Kojootin kritiikkiin. ;)

    Minä yritän parhaani mukaan ymmärtää high-endistien fiiliksiä ja toivon heidän suunnaltaan pragmaatikoille "markan piuhoineen" samanlaista ymmärrystä. Hyvää äänentoistoa kaikki hakevat, vain eri filosofialla.
     
  17. Gil

    Gil Guest Guest

    Liittynyt:
    22.01.2002
    Viestejä:
    169
    Saadut tykkäykset:
    1
    :rolleyes:

    Jaahas, mistähän tuollaisen päätelmän teit. Toki kuuntelen, mutta ihan rennosti ja avoimesti kotona, en siis pipo silmillä kun kaveri vaihtaa piuhoja edestakaisin. Kyllähän tollainen kuurupiiloleikki voisi hauskaa ollakin, mutten näe että se juurikaan auttaisi tekemään laitevalintoja. En "varmista havaintoja"??? kuuntelemalla vaan teen niitä kuunnellessa. Toki hyvillä laitteilla musiikkia kuunnellessa herää noita fiiliksiä ja tunteita, joten vedän kyllä fiiliksellä ja tunteellakin. Ne harvoin pettää. Budjettini ei riittäisi edes mukahighendiin :). Onneksi halvalla saa myös ihan kuunneltavaa, myös kaapeleissa.

    Suosittelen siis avoimia ennakkoluulottomia testejä kaapeleita hankkiessa. Ei maksa kuin korkeintaan postikuluja. Jokainen voi sitten päättää itse maksaako eroista/niiden puutteesta kyseisen kaapelin hintaa vai ei.
     
  18. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuten jo aiemmin sanoin toisessa topicissa, niin Kojootin tapaiset yliskeptiset tapaukset eivät huomaa soittimissa/vahvistimissa mitään eroja koska heidän ennakkoluuloiset aivonsa ovat asettuneet skeptiseen tilaan:)

    Soittimien erot voivat olla hyvin pieniä, mutta viikon parin päästä huomaa, että tällä soittimella levy x kolme kertaa putkeen kuunneltuna ei aiheuta rasitusta kuten paskalla vehkellä. Tuollaista on mahdoton huomata lyhyessä testissä.
     
  19. mikkol79

    mikkol79 Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.06.2004
    Viestejä:
    1 396
    Saadut tykkäykset:
    1
    Lukisin itsenikin mielummin objektiiviseksi faktoihin mielipiteeni perustavaksi järkihifistelijäksi, mutta mutta. Menin kaverille kerran kuuntelemaan bilteman kaiutinkaapelia verrattuna hänen käytettyinä hankkimiinsa hifikaapeleihin(Goertz MI-2). No, niin vaan ero oli melko selvä. Tuo vertailu tehtiin siihen tyyliin että "kumpi on parempi?", ja sitten soitettiin 4x mulle samaa biisiä kertomatta mitkä kaiutinjohdot on kyseessä. Minä poistuin vessaan piiloon piuhojen vaihdon ajaksi joka kuuntelukerran jälkeen. Aina kun oli kuunneltu biisi kaksi kertaa, kysyttiin kumpi kerta oli parempi. Oikein meni kummatkin kaksi kertaa kun kysyttiin. Helppohan kojootin tai 71dB:n on tään todeta, että huono testi tai muuta skeptistä, mutta se ei muuta johtopäätöksiä mihin päädyin sokkona.

    No, minähän en tuosta testistä vielä vakuuttunut ja tehtiinkin niin, että tuotiin nuo kaapelit mulle kotiin ja tehtiin toiselle kaverilleni sama sokkotesti, ja hän ei ollut aiemmin harrastanut hifiä. Samat tulokset. Helpointa ero oli huomata esimerkiksi lautasten jälkisoinnissa, joka on kyseisillä hifipiuhoilla on erottelevampi ja kestääkin pidempään.

    No, idea siitä että panostaa isolla rahalla kaiutinjohtoihin ärsyttää itseänikin, mutta ajattelin kyllä hankkia kyseiset kaapelit tulevalla jenkkireissulla. 131 euroa kaiutinkaapeleista ei mun mielestä mene järkihifistelijältään överiksi, jos vielä kahdella eri sokkotestillä todistanut niiden paremmuuden.
     
  20. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ensimmäisen testin kaksi :D oikeaa kaapeliveikkausta on tilastollisesti melko todennäköisesti saatavissa oikein puhtaasti arvaamalla.:D

    Lautasten jälkisointihavaintoon tarjolla on lukuisia selityksiä; mm. toisen kaapelin epäkunnollinen kontakti kaiuttimessa/vahvitimessa pahan hapettuman tms. syyn takia.Todennäköisempi vaihtoehto on kuitenkin sopivaan aikaan&paikkaan sattunut taustamelu sinulla,naapurissa tai jossain kuulomatkan päässä: kohiseva vesihana tai vessanpönttö,humiseva ja vinkuva mikroaaltouuni,kuvaputkitelevision tai hakkuripowerin sirinä,pihalla jyrisevä kuorma-auto, rappukäytävästä kantautuva melu etc,jne.
    Tällaiset korvaan yhtäaikaa hyötyäänen kanssa summautuvat häiriöt sekoittavat kuulohavaintoa oikeittenkin erojen kanssa.Oikeasti olemattomien erojen tapauksessa aivot prosessoivat l. arpovat Päivän Efektin tajuntaasi.Tällä kertaa se sattui olemaan lautasten pitempi jälkisointi.Ensikerralla kenties jotain muuta.

    Hyvin pieniä äänellisiä eroja bongaillessa käytettävissä pitäisi olla TÄYDELLISESTI äänieristetty tila.Muuten se on jo lähtökohtaisesti mahdotonta.