INLAND EMPIRE (David Lynch)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana one, 12.05.2005.

  1. Sgt.Granite

    Sgt.Granite Guest Guest

    Liittynyt:
    28.10.2004
    Viestejä:
    640
    Saadut tykkäykset:
    0
    Inland Empire on täyttä Lynchiä niin hyvässä kuin pahassakin. Vaikka elokuva onkin varsin laadukas, alkaa siinä olemaan ehkä liikaakin toisintoa aikaisemmista Lynchin tuotoksista. Samoin elokuvalla on hiukan liikaa pituutta, elokuvan viimeiset kolme varttia alkoivat tuntumaan turhalta jankkaukselta ja monissa kohtaa suoraan sanoen hidastelulta. Varsinaista tylsistymistä ei kuitenkaan missään vaiheessa päässyt syntymään.

    IE:n katsominen on kyllä musertava kokemus. Visuaalisesti ja äänimaailman puolesta tämä on mestarillinen tekele. NYTin arvostelija ei erota kyynärpäätä perseestä, nimenomaan leffateatterissa ahdistavat lähikuvat ja painajaismainen äänimaailma pääsee oikeuksiinsa. Sarradin mainitsemat bassojyrinät olivat parhautta.

    Tarinasta en vielä sano muuta kuin että kurttu ja jykä80 lienevät oikeilla jäljillä. Mielestäni
    "kirotulla" elokuvalla ja sen kuvaamiselle on myös merkittävä "rooli" tarinassa. Se puolalainenhan katseli Derniä TV:stä, jos kyseessä olikin ihan oikea elokuvatähti (ei siis pelkkä puolalaisnaisen mielikuvitushahmo/omakuva), jonka murha ja viimeinen filmatisointi käytiin myös läpi tarinassa?
    Uudelleen tämä on nähtävä, mielellään mahdollisimman pikaisesti.

    4/5, täysiä pisteitä ei tipu viimeisen kolmenneksen hienoisesta tason repsahduksesta.
     
  2. hmv

    hmv Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2005
    Viestejä:
    380
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onkos kenelläkään tietoa, kuinka kauan tämä pysyy Helsingin teattereissa? Vieläkö tämän kuun lopussa (30. - 31. 5.) ehtii näkemään?
     
  3. Kubrick82

    Kubrick82 Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2006
    Viestejä:
    228
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan varmasti menee.Jos ei Finnkinolla niin ainakin Kino Engelissä ( http:www.cinemamondo.fi )
     
  4. TLL

    TLL Guest Guest

    Liittynyt:
    08.12.2006
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuvaus ja kameranvalinta olivat aivan loistavia. Mahtavaa jälkeä. Lynchillä on ote hallussa. Sanoisin, että viiden tähden leffa. Ja taattua Lynchiä.

    Itse en pitänyt leffaa vaikeana. Pitää vain tajuta mistä siinä on kyse, kuten Lynchikin on sanonut. Kysynkin mielenkiinnosta, kuinka moni tajusi leffan kokonaisidean?

    Ja hei, en rupea selittämään mistä siinä oli kyse. :cool:
     
  5. sek

    sek Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.04.2004
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    1
    Aijai, näköjään nyt Jyväskylän finnkinossa myös! :love:

    Huomenna ei kerkiä mutta sunnuntaina mentävä katsomaan.
     
  6. sek

    sek Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.04.2004
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    1
    Vielä on aika pahasti polla sekaisin eilisestä näytöksestä, mutta kyllä voi jo sanoa että olipas taas huikean hieno elokuva Lynchiltä! Alusssa hikoilutti hieman että onkohan nyt kuitenkaan järkevää kuvata halpis tekniikalla tämän tyylisiä leffoja mutta äkkiä siihen silmä tottui ja sanoisin että loppujen lopuksi erittäin hyvä ratkaisu. Pieni rakeisuus ja sumuisuus korosti elokuvan synkkää ja ahdistavaa tunnelmaa hienosti. Itse tarinalle en ehkä antaisi aivan täysiä pisteitä, sen verran kulmikasta ja hyökkäävää oli meno tällä kertaa. Tosin viiden tähden yksittäisiä kohtauksia oli niin runsaasti (yllättävän nopeasti vierähtäneeseen kolmetuntiseen), että se antoi paljon anteeksi. Äänen ja kuvan yhdistämisessä Lynch on yhä kilometreittäin muita edellä joten kai tämä on pakko käydä vielä uudestaan teatterissa katsomassa vielä kun siihen on mahdollisuus, tietäen että tämän tasoisia taideteoksia tulee vain n. 5-10 vuoden välein finnkinolle (jos silloinkaan).

    5/5
     
  7. Ali_K

    Ali_K Guest Guest

    Liittynyt:
    31.12.2005
    Viestejä:
    82
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hmm. Olisikohan sittenkin mahiksia saada leffaa myös Oulun tienoolle.
     
  8. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Siellähän se lauantaista eteenpäin pyörii.
     
  9. Ali_K

    Ali_K Guest Guest

    Liittynyt:
    31.12.2005
    Viestejä:
    82
    Saadut tykkäykset:
    0
    Whatwhatwhat! Kiitoksia tiedosta!
     
  10. gardem01

    gardem01 Guest Guest

    Liittynyt:
    04.05.2005
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kenelläkään tietoa mahtaako Inland Empiren kelat pyörähtää jossain vaiheessa jopa Kuopion Starissa? Vai pitääkö DVD:n tuloon asti käpristellä..
     
  11. Ali_K

    Ali_K Guest Guest

    Liittynyt:
    31.12.2005
    Viestejä:
    82
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässäpä oma lyhyt arvio (copy-paste toiselta foorumilta) Inland Empirestä koettuna Oulun Plaza 6:ssa lauantaina klo 14:00 alkaen:

    Olipa ensimmäinen kerta, kun jännitti mennä elokuvaan. Jännitys kuitenkin laantui nopeasti onneksi elokuvan alkaessa ja pystyin keskittymään itse elokuvan seuraamiseen. Ensimmäiset plussat leffalle kyllä alun tunnelmista ja erittäin tyylikkäistä kuvista. Ja kuten edellä mainittiin, Lynch on - ja on aina ollut - reilusti edellä muita ohjaajia musiikin, äänen, kuvan ja tunnelman yhdistämisessä. Verrattuna Lynchin aikaisempaan materiaaliin uutena elementtinä elokuvaan oli sisällytetty jonkin verran kauhuelementtejä lähinnä näiden säikyttelyäänien muodossa.

    SD-kuva häiritsi varsinkin alussa merkittäväsi, mutta myöhemmässä vaiheessa ainoastaan päiväsaikaan kuvatuissa kohtauksissa. Pimeissä kohtauksissa Lynchin ratkaisun ymmärsi täysin: suttuinen kuva lisäsi elokuvan tunnelmaa ja ahdistavuutta merkittävästi. Myös näissä valoisimmissa kohtauksissa käsivaralta kuvaamisen aiheuttama heiluminen häiritsi myös hieman. Mutta nämä seikat vain ja ainoastaan näissä valoisissa kohtauksissa.

    Jos esim. Mulholland Drivessä kohtasivat Lynchin surrealismi, elokuvallisuus ja jopa jonkinnäköinen kaupallinen potentiaali, niin Inland Empiren kohdalla ei enää ainakaan jälkimmäistä löydä kissojen ja koirienkaan kanssa. Lynch venyttänyt Inland Empirella elokuvan käsitettä niin paljon, että puhuminen elokuvasta alkaa olla jo hieman harhaanjohtavaa. Kuvaavampi sana voisi olla vaikkapa "ajatusvirta" - erittäin synkkä ja ahdistava sellainen.

    Monet ovat kritisoineet elokuvan pituutta, ja mielestäni hieman syystäkin. Puolenvälin paikkeilla alkoi sellainen trippailu, että muutaman kerran jopa hieman tylsistytti. Tämä voi tosin johtua ensikerran raskaudesta, joka voi hävitä tulevien katselukertojen myötä.

    Ja mitä tulee näihin Rabbits-osioihin, niin ainakin muutamat pätkät olivat otetttu suoraan tästä pari vuotta sitten ilmestyneesä minisarjasta. Aioin katsoa kyllä jaksot uudelleen, jotta saan selvyyden siihen, mikä oli vanhaa ja mikä uutta materiaalia.

    Lynch on haalinut jälleen joukon loistavia näyttelijöitä, eikä roolisuorituksiin tarvinut pettyä. Varsinkin Dern vetää loistoroolin, kuten ledistönkin edustajat ovat hehkuttaneet. Aikaisimmissa elokuvissa pilkahdellutta huumoria ei enää tosin ollut läsnä kuin murto-osa esim. Mulholland Driveen verrattuna.

    IE on "soinut päässäni" siitä lähtien, kun poistuin salista, mikä on luonnollisesti merkki (jälleen) onnistuneesta elokuvasta. Muihin Lynchin elokuviin verrattaessa on aivan selkeää, että tämä on hänen "vaikein" elokuvansa lineaarisen kerronnan puuttuessa lähes täysin. Vaikka perinteinen kerronta puuttuu, on kuitenkin mahdollista hahmotella jonkinlainen viitekehys elokuvan tapahtumille. Lynchin elokuvien arvioiminen on ollut minulle aina erittäin vaikeaa, ja jätän tähdet jättämättä tälläkin kertaa. Yksi asia on kuitenkin varma: tämä täytyy lähtä kokemaan vielä uudestaan viimeistään torstaina!
     
  12. heads

    heads Guest Guest

    Liittynyt:
    20.01.2007
    Viestejä:
    16
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lynchin uusi lyhäri 'Absurda' näytettiin Cannesin avajaisissa, ja löytyy myös allaolevasta linkistä:

    http://www.dugpa.com/

    Taitaa olla IE:sta poistettu kohtaus vähän kuin Room to Dream (ainakin tuo teatteri on sama mihin Nikki eksyi)
     
  13. Tilaaja

    Tilaaja Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2007
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Inland Empire on nyt saatavilla maailmalta DVD:nä. Valitettavasti kuitenkaan suomitekstejä elokuvaan ei taida olla ympätty. CDON kyllä antaa ymmärtää suomitekstitetyn DVD:n olevan tulossa, mutta tuosta julkaisusta ei kerrota ilmestymispäivää, hintaa eikä mitään muita DVD:n yksityiskohtia tekstitystä lukuunottamatta, joten eihän tässä oikein tiedä kannattaako moista lupausta ottaa todesta. Eli nyt on Lynch-fani kovan valinnan edessä: tilatako ulkomaalainen julkaisu ilman suomitekstejä vai odottaako ennaltamäärittämättömän pitkä aika toivoen, että saa tilata suomeksi tekstitetyn version.
     
  14. rss

    rss Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.12.2004
    Viestejä:
    348
    Saadut tykkäykset:
    12
    Itse päätän odotella jos tulisi suomi txt, tai edes r2 versio että olisi mukana nuo poistetut kohtaukset..on tällä hetkellä ainoastaan r1 versiossa..
     
  15. sarrad

    sarrad Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2005
    Viestejä:
    757
    Saadut tykkäykset:
    0
    No kai maar sieltä nyt suomidvd:kin tulee jossain vaiheessa, pyörihän leffa finnkinon teattereissakin ihan urakalla.
     
  16. Kubrick82

    Kubrick82 Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2006
    Viestejä:
    228
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eiköhän levittäjä Cinema Mondo sen julkaise ennen pitkää...
     
  17. pilkkakirves

    pilkkakirves Guest Guest

    Liittynyt:
    15.10.2004
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olin jo n. 1 kk sitten tilannut R2 IE:n discshop.se:stä. Tämän foorumin herättämänä aloin kumminkin kyselemään mahdollisista suomiteksteistä ja julkaisuajankohdasta, koska arvioitu päivä oli niillä 20.8. Sieltä tuli nyt vastaus, että kyseinen levy ei sisällä suomitekstejä ja tulee viimeistään ensi viikolla..

    Taidan kumminkin nyt perua tilauksen ja katsella josko joku julkaisee myös suomitekstillisen version.
     
  18. Ali_K

    Ali_K Guest Guest

    Liittynyt:
    31.12.2005
    Viestejä:
    82
    Saadut tykkäykset:
    0
    Playsta lähtee halvalla (17,49) 2DVD-edition julisteella. Sieltä ajattelin kohta tilata.
     
  19. Kubrick82

    Kubrick82 Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2006
    Viestejä:
    228
    Saadut tykkäykset:
    0
    Cinema Mondo julkaisee Inland Empiren dvd:llä Suomessa 31.10
     
  20. rss

    rss Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.12.2004
    Viestejä:
    348
    Saadut tykkäykset:
    12
    Toivottovasti mukaan saataisi ne poistetut kohtaukset..